Øverlandselva – Haslum – Engervannet…

26 oktober 2016. Trim i arb.tiden. Inspirert av Trond Inge og Trond Olavs sakteløping på lav puls, var det nettopp dette jeg hadde tenkt å gjøre i dag. Og ikke minst fordi jeg også har en “kjenning” i leggen og at jeg ikke ville belaste denne for mye.


Turvei langs Engervannet og jernbanen (gml: foto)

Fra Sandvika følger jeg turvei langs Engervannet et stykke før jeg fortsetter langs Engerjordet til ny turvei. Denne går langs Øverlandselva og i fine omgivelser, nyter jeg turen videre.


Langs Øverlandselva (gml:foto)

Etter en stund, svinger elva til venstre mens tur- og gangvei fortsetter rett frem. Jeg følger gangveien videre forbi Gjønnesjordet til rundkjøring ved Nadderud. Her svinger jeg til venstre inn Gamle Ringeriksvei. Det går nå jamt oppover, men greit og ikke lenge etter, er jeg oppe ved Haslum kirke.

Her tar jeg Kirkeveien, Dragveien og Stasjonsveien til Blommenholm St. før jeg fortsetter på turvei til Homans vei. Plutselig dukker sola opp og høstfargene kommer til sin rett. Og mens jeg løper opp Sverrestien, nyter jeg utsikten mot Engervannet som er omkranset av vakre høstfarger.


Flott utsikt mot Kadettangen, Kalvøya og Bærum stadion

Vel over toppen følger jeg Anthon Walles vei og Malmskriverveien den siste biten tilbake til Skattens hus. En flott tur i flotte omgivelser der sola bidro med sitt. Herlig med sakteløping på lav puls.

Ca 11,4 km

1:12

#mosjon #trening #løpetur #budstikka #turogtrening #runforfun

Favorittrunden og litt til…

24 oktober 2016. Fra Haraløkka langs Bølerlia til Nøklevann skole og ned “skolebakken” til Rustadsaga før jeg fortsetter langs Generalen og Skullerudveien til Abildsø. Det regner og er nokså ufyselig men, med lue og vanter, er det ok. Det går greit videre langs Enebakkveien og straks er jeg på Ryen.

Ryenkrysset – 1958 (oslobilder.no)

Fra krysset Svartdalsveien-Manglerudveien – ca 1950. Schøyens Bilcentraler (SBC) buss A-15219 Linje 72. (oslobilder.no)

Fra Ryen forlater jeg <Favorittrunden> og fortsetter videre langs Svartdalsveien et stykke før jeg tar til høyre inn Furuveien. I neste veikryss tar jeg til høyre og følger Høyendalveien til Manglerudveien hvor jeg tar til venstre. Straks etter krysser jeg E6 på oversiden av Brynsenteret og fotrsetter så videre langs Wetlesens vei til Plogveien og Enebakkveien. Her svinger jeg til venstre og tar så samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom. I “skolebakken” hilser jeg på Gjermund, Bernt m.fl. fra Rustad IL som var i gang med spretten skigang og elghufs.

Ca 15 km

1:31

#mosjon #trening #løpetur #runforfun #sportogmosjon

Sandvika – Løkeneshalvøya tur retur…

20 oktober 2016. Trim i arb.tiden. Fra Sandvika krysser jeg elva før jeg passerer kommunegården og Storsenteret. Deretter følger jeg Sandviksveien, Billingstadsletta og Fekjan til Holmen. Det regner og er surt, men jeg fryser ikke. Fra Holmen fortsetter jeg på gangvei langs Slemmestadveien og videre innover i Leangbukta. Det er fint å løpe langs sjøen og jeg nyter ferden videre til veikryss på Vettre.


Leangbukta – Oslofjorden

Her tar jeg til venstre inn Konglungveien. Tidligere har jeg fulgt denne veien frem og tilbake på Løkeneshalvøya, men denne gangen, skulle jeg ta en runde. Jeg svinger derfor inn Munkesletta et stykke før jeg fortsetter langs Løkenesveien. Straks etter passerer jeg Løkenes gård og med utsikt mot Spirabukta, nyter jeg turen videre mot Spiradammen og Konglungen.


Spirabukta på Løkeneshalvøya utenfor Vettre i Asker er en flott badestrand med flytebrygger og natursand. Sti fra p-plass ved Spiradammen.


Gamle Konglungvei til høyre

Fra sundet ved Konglungen tar jeg Gamle Konglungvei til Spiradammen før jeg fortsetter langs Konglungveien til veikryss ved Vettre. Her svinger jeg til høyre og tar så samme vei tilbake til Sandvika og Skattens hus som jeg kom.

Mer om Løkeneshalvøya HER:

ca 24 km

2:18

#mosjon #trening #løpetur #budstikka #runforfun


Løkenes gård


Konglungen. (gml: foto)
 

 

Vinterveien – Dalsåsen – Mortensrudveien – Ljabruveien…

17 oktober 2016. Fra Haraløkka fulgte jeg en gangvei ned til Generalen og videre langs denne til Eterveien og deretter Østensjøveien før jeg tar til venstre inn Langerudhaugen. Her krysser jeg Enebakkveien og fortsetter så videre på gangvei til Skulleruddumpa og Sagdammen. Var litt i tvil om hvilke vei videre, men valgte å ta Vinterveien opp til Dalsåsen og langs denne til Mortensrud. Det er mye stigning til Mortensrud fra Skulleruddumpa, men her i fra, bikker det nå nedover.


Dal/Brenna – 1975. (oslobilder.no) Det hvite huset til venstre er hovedhuset på Nordre Dal gård. Bilde er tatt fra veien opp til Oscar Dahls vei 50-54. Gjerdet midt på bilde er der hvor Vinterveien (turvei) går i dag. Hovedhuset på Søndre Dal gård skimtes til venstre for toppen av stolpen.

Jeg følger Mortensruveien rundt Kantarellen og ned til Ljabruveien. Og mens jeg løper nedover, ser jeg to andre “joggere” et stykke foran. De var begge kledd i mørke klær og uten vest eller annen synlig refleks, krysser de Ljabruveien. Det oppstår umiddelbart en farlig situasjon og det var kun på hengende håret at en våken sjåfør fikk stanset i tide. Huff og huff tenkte jeg, dette var nære på – for selv om disse to krysser veien i et gangfelt (uten belysning), er det IKKE greit å ferdes langs landeveien i mørket uten refleks og ta for gitt at bilfører ser deg.


Både “nye og gamle joggere “- MÅ huske refleks i høstmørket.

Jeg grøsset litt da jeg selv skulle krysse Ljabruveien, men med vest og annen refleks, skjønner jeg at bilfører har sett meg og han stanser. Disse to andre forsvinner i retning Hauketo mens jeg tar til venstre og følger gangvei langs Gjersrudbekken til Klemetsrud. Jeg krysser Sørliveien før jeg fortsetter på gangvei til Brenna og Dal. Deretter tar jeg Vinterveien til Skulleruddumpa hvor jeg går opp Skullerudbakken. Passerer Skullerud T-bane og Skullerud skole før jeg går opp “skolebakken” til Nøklevann skole. Langs Bølerlia hilser jeg på Arnfinn og Trond Inge før jeg avslutter med stigningsløp den siste biten hjem.

Ca 17,1 km

1:39

#trening #mosjon #turogtrening #løpetur

 

Østmarka; Eriksvann – Svartoren – Tømmerås – Rolandsjøen…

Einar og jeg har i lengere tid snakket om å ta en langtur i Østmarka og da det bød seg en anledning, var vi ikke sene om å planlegge tur. Og som avtalt, møtte jeg ham på p-plassen ved Sandbakken. Været var litt grått og surt, men det var ikke varslet regn. Tvert i mot så skulle sola dukke opp utover dagen.

Fra p-plassen var det meningen å ta skogsvei innover til Tretjerna via Klokkerud, men siden forholdene var så gode, valgte vi heller å ta blå sti fra Sandbakken sportsstue. Vi passerte Fjøsmåsan og Torsmåsan før vi kom til Tretjerna. Stiene var gode og det gikk greit å løpe. Og straks etter, kom vi frem til Sør-Elvåga.


Bekken fra Eriksvann ved Sør-Elvåga

Her krysser vi bekken fra Eriksvann og følger deretter sti- og løype videre sørover mot Eriksvann. Underveis passerer vi Nordre og Søndre Svanfoss som er to mindre fosser. Og før vi kommer frem til Eriksvann, krysser vi også bekken fra Paradisputten som er et lite tjern i myr øst for Eriksvann. Jeg tar noen bilder av flotte Eriksvann som nå er omkranset av fine høstfarger.

Eriksvann; vann sør for Elvåga som følger kommunegrensen mellom Oslo og Enebakk. Rett sør for vannet grenser de to kommunene mot Ski, mens nordenden av vannet så vidt går inn i Lørenskog. Fint bade- og fiskevann. Vannet hadde drikkevannsrestriksjoner fra 1969 til 1981 pga. utløp i Elvåga.

Vi følger sti delvis langs vannet før den fortsetter over en furukolle og frem til skogsvei ved Slåttebråten. En nedlagt plass nordøst for nordenden av Store Skjelbreiavann. Veien fortsetter så videre langs Vesle Skjelbrei til Skjelbreia.

Vesle Skjelbreia – Østmarka

Skjelbreia; tidligere plass under Rausjø Bruk og skjenkestue for plankekjørerne på plankeveien som gikk forbi.

Fra Skjelbreia følger vi veien videre til Bysetermåsan og deretter langs Rausjøveien til vi krysser Svartholbekken (Svartorbekken). Her i fra, tar vi kjerrevei- og sti vestover langs Svartoren. Og siden vi ikke har vært i dette området før, nyter vi turen videre. Etter en stund på umerket sti, dukker flåtan opp.

Svartoren; smalt, kunstig laget vann på kommunegrensa mellom Enebakk og Ski, 2,8 km langt, men bare 10-50 m bredt. Vannet var opprinnelig bare en bekk, men ble tidlig på 1800-tallet demmet opp i sørenden for fløting. Midtveis i vannet kan den krysse med en flåte som trekkes de få metrene over i tau. Flåtan som er en del av blå merket sti, ble laget i 1993 av foreningen ØX (Østmarka på kryss og tvers). Vittige tunger har foreslått “tax-free” salg om bord, siden den krysser grensen mellom Ski og Enebakk.


Flåtan forbinder blå sti mellom øst og vest ved Svartoren – Østmarka

Fra flåtan følger vi blå sti til stikryss. Og her forlater vi Svartoren og setter kursen videre mot Tømmeråsen som er den høyeste toppen i Ski kommune. Terrenget er kuppert, men ok, og ikke lenge etter er vi på toppen. Fantastisk utbrøt Einar som ikke hadde vært her før. Vi tar en god pause og mens vi spiser noen skiver, nyter vi den flotte utsikten.


Einar studerer siktemerker på Tømmeråsen – ØstmarkaTømmeråsen er med sine 313 m.o.h den høyeste toppen i Ski kommune

Fra Tømmeråsen tar vi samme sti tilbake et stykke (ca 500 m) før vi tar ny sti til venstre mot Tretjerna og Høykrokholveien. Underveis passerer vi et myrområde på en gangbane som vi tror kan være den lengste i Østmarka. Vel ute på Høykrokholveien tar vi til venstre og straks etter, passerer vi Tretjernkoia….

Tretjernkoia; egentlig en svenske-koie som kom til Krokhol i 1946. Med 13 køyeplasser og eget kokerom ble den mye brukt ved sagbruket. Senere ble koia flyttet til Tretjerna og brukt som hvilerom og overnattinssted for skogsarbeidere. I dag disponers koia av Siggerud-speidere.

…og deretter Franskeplassen før vi tar til høyre inn på sti som er en  <rundløype>. Mente å huske fra kartet at denne skulle føre frem til Skogskolonien Roland. Men vi var ikke kommet langt da vi “mistet” denne pga. av hujulspor fra skogsmaskiner, og før vi visste ordet av det, så var vi tilbake på Høykrokholveien ikke langt fra Lusetjern.

Vi følger veien et stykke videre mot Krokhol, men da vi ser en kjerrevei ut til høyre, bestemmer vi oss for å ta denne. Fra hull nr. 14 på Krokhol golfbaner, får vi øye på Rolansjøen der fremme.


Rolandsjøen sett fra sør mot nord – Østmarka

Vi setter kursen mot denne og vel over Syverudkollen, kommer vi innpå den samme <rundløypa> som vi skulle ha kommet. Straks etter kommer vi frem til Skogskolonien Roland.

Skogskolonien – Roland som ble etablert i 1948, er organisert som et andelslag. Kolonien som består av 72 hytter, ligger nordøst for Rolandsjøen. Hyttene har en maks grunnflate på 30 (kvadrat).

Her var det jammen flott sa Einar mens vi delvis fulgte veien rundt kolonien.

Store Rolandsjøen; vannet som ligger øst for Enebakkveien går for å være en av de reneste insjøene i Akershus.

Fra bommen ved Rolandsjøen følger vi Rolandsveien et stykke før vi tar til høyre inn Haugenveien. Denne følger vi (ca 1 km) tilbake til p-plassen ved Sandbakken.

Til tross for at sola ikke dukket opp som varslet, så var vi begge enige om at dette hadde vært en flott tur. Og ikke minst var det flott å være i Krokholmarka uten snø. En herlig tur.

Ca 25,2 km

Tekst til bilder er hentet fra boka <Østmarka fra A til Å>

#østmarka #oslomarka #friluftsliv #mosjon #turogtrening

Flere bilder fra samme tur:

 

Østmarka; Kroktjern – Lauvtjern – Mariholtputten…

10 oktober 2016. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Fra Haraløkka fulgte vi grusvei forbi Ulsrudvann til Nøklevann. Her svinger vi til venstre og fortsetter så innover Lutdalen et stykke før vi tar blå sti til høyre. Vi klyver opp skråningen og følger deretter sti nordover til Kroktjern. Høsten har så langt vært fin og med lite nedbør, er forholdene gode.


Kroktjern – Østmarka (gml: foto)

Fra kroktjern tar vi rød løype/blå sti mot Haukåsen, men der disse skiller lag, tar vi rød løype til venstre. Denne løypa er gammel og fargene skifter fra rød til blå innen vi kommer innpå blå sti vest for Ulvensetermosen. Her tar vi til venstre og straks etter passerer vi Lauvtjernmyra. I neste stikryss tar vi til høyre mot Lauvtjern.

Siden vi startet litt senere enn vanlig, begynte det å bli mørkt, men akkurat som jeg tenkte at det var kjekt å være kjent osv., tar jeg feil sti da denne delte seg. Einar som følger “hakk i hæl” merket heller ikke at vi tok feil og før vi visste ordet av det, så endte vi i en våt myr. Vi snur og returnerer tilbake til blå sti. Det er Ikke lett å se merkene nå sa Einar mens vi fortsatt mot Lauvtjern.


Lauvtjern – Østmarka

Jeg tar noen bilder av flotte Lauvtjern der en måne så vidt speiler seg i vannet før vi fortsetter på blå sti til Branntårnet. Og før vi når denne, er det blitt nokså mørkt.


Solnedgang i øst sett fra Branntårnet


Mariholtputten – Østmarka (gml: foto)

Planen var å ta blå sti ned til Mariholtputten men, vi valgte det sikre fremfor det usikre og fulgte Haukåsveien ned til veikryss ved Mariholtet. Her svinger vi til høyre og deretter følger vi lysløypa tilbake til Haraløkka via Rustadsaga.

Ca 15,5 km

1:54

#østmarka #oslomarka #mosjon #trening #runforfun 

Skimtefjellhytta i Spydeberg….

2 oktober 2016. Siden Stegen Turlag annonserte på sin FB-side at det var åpen hytte med salg av sveler og drikke, la Heidi og jeg søndagsturen til Spydeberg og Skimtefjell.

Av flere ankomstmuligheter som, ved nordenden av Lyseren på Enebakksiden kan man parkere ved Mellom Breivik, eller fra Stegen Stadion som ligger bak Stegenveien 836, valgte Heidi og jeg å starte fra Spydbank Skiarena. Her finner man også Skihytta til SIL (Spydeberg idrettslag) og lysløypa. Det var mange som hadde funnet veien hit i dag, for selv om vi var nokså tidlig ute, så var det allerede trangt om plassen, men vi fikk parkert.

Med blå himmel og sekken på ryggen, satte vi avsted med kurs for Skimtefjell. Og her forteller bilder mer enn ord…


Skimtefjellhytta; et naturlig knutepunkt som binder stier og løyper sammen. Denne ble bygget opp på nytt for noen år siden og driftes av Stegen Turlag. Herfra kan man bl.a. se Gaustadtoppen og fjellmassivene i Telemark over på den andre siden av Oslofjorden, samt Norefjell i Buskerud. Under siste verdenskrig var den gamle Skimtefjellhytta et tilholdssted for “gutta på skauen”.Det er blitt reist opp en bautastein med et solkors i 1930-årene av Arnt Sandem.

Det var mye folk på Skimtefjell, men det er bare hyggelig. Vi nyter det flotte været og mens vi spiser svele og drikker kaffe, kommer det flere turgåere fra alle kanter. Vi skriver oss inn i bøkene til Stegen Turlag og Spydeberg IL før vi returnerer samme vei som vi kom.

Med kun drøye 200 m.o.h, får man nesten en “høyfjellsfølelse” her på Skimtefjell.

En fin høstdag på Skimtefjell der Stegen Turlag hadde åpen hytte. Her var det salg av sveler og drikke samt fyr på bålpanna for de som ville grille medbragt. Herlig!

5,1 km

#spydeberg #skimtefjell #stegenturlag #mosjon #friluftsliv #utno #tur

 

Østmarka; – sykkelsti i Østmarka..

3 oktober 2016. Siden forholdene i marka var så gode hadde Einar og jeg blitt enige om at vi denne gangen skulle ta Pioneren. En sykkelsti som starter fra veien litt etter Rustadsaga ved lysløypa til Fjellstad. Og fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Rustadsaga og Løkka før vi ved lysløypa startet på Pioneren.


<Pioneren> starter ved lysløypa mellom Rustadsaga-Fjellstad.

Den første delen var grei, litt sølete men, ok. Ved Fjellstadputten blir stien kalt “Salamanderen” og deretter “Nordstjernen” ved Fjellstadbakken. Vi klyver opp Fjellstad et stykke og tar så til høyre. Her kalles stien “Bakkar og Berg” og det med rette. Stien går nå frem og tilbake, opp og ned, og vel over “Kosteskaftbrua”, fortsetter stien over Skullerudåsen til Rundvann.


Einar på Kosteskaftbrua

Fra Rundvann går stien rett sørover mot “Syden” og Langbråtan ved Grønmo, men her i fra, dreier den mot vest. Vi runder Olavsmyr før det begynner å stige. Og det stiger jamt, men underlaget er for det meste på sva og det går greit. Terrenget er flott og vi nyter turen videre.

Litt føre “Sniken”, skulle vi ha tatt til venstre, men pga. dårlig merking, fortsatte vi rett frem. Straks etter krysset vi blå sti fra Rundvann og først da vi var tilbake ved sti på Skullerudåsen, skjønte vi at dette var feil. Vi snur og tar samme sti tilbake et stykke før vi fortsetter på blåmerket sti til Vannverket på Skullerud. Deretter tar vi sti/vei ned brattbakken og over elva til Skullerud Idrettsplass.

Vi løper så videre over sletta til Skraperutjern. Høyre eller venstre? sier jeg, men Einar var allerede på vei til venstre. Vi velger deretter å følge grusvei videre forbi Skullerud skole til Rustadsaga. Her går vi opp Nøklevannsbakken før vi løper over Skredderløkka og tilbake til Haraløkka.

Før vi takket for turen, var vi enige om at dette var en morsom og variert løype som egner seg like bra med joggesko som med sykkel. I alle fall når det ikke er mange som sykler i løypa samtidig. Vi møtte bare en denne gangen.

Ca 12,4 km

1:44

#østmarka #oslomarka #pioneren #sykkelsti #runforfun #mosjon #trening

Merking-og eller ingen merking av Pioneren skyldes at dette kun er midlertidig og at disse skal fjernes.

Sandvika – Nesøya – Sandvika..

29 september 2016. Trim i arb.tiden. I flott høstvær skulle Loc og jeg ta en tur rundt Nesøya. Og fra Skattens hus, fulgte vi veien til Rådhuset før vi krysset Sandvikselva og fortsatte på kysstien utover langs denne. Det var litt vind og det var småkaldt på henda, men ellers ok. Deretter rundet vi Asker og Bærum politistasjonen før vi fortsatte langs sjøen inn Bjørnsvika. Her i fra, følger vi langs Sandviksveien et stykke før vi fra rundkjøring tar kyststien frem til Nesøybrua. Vi tar trappa opp på brua og følger Broveien videre frem til veikryss.

Utsikt fra Broveien mot nord

Her svinger vi til venstre inn Otto Blehrs og deretter Østre vei. Det går greit og i neste veikryss tar vi en avstikker til venstre. Her følger vi  Vendla langs Vendelsundet (mellom Nesøya og Brønnøya) til Østre vei og deretter Vestre vei.

Vendelsundet (gml: foto)

Denne følger vi så tilbake til Broveien og Nesøybrua. Vi går ned trappa og tar kyststien langs sjøen til rundkjøring. Her svinger vi til høyre inn Sandviksveien. Denne følger vi så tilbake til Sandvika og Skattens hus.


Rådhuset i Sandvika (gml:foto)

Ca 14,2 km

1:35

#trening #mosjon #løpetur #turogtrening

 

Bergen – Skjerjehamn tur retur….

Heidi og jeg reiste tidlig torsdag morgen til Bergen for å besøke Nina, Preben og hundene Lea og Maya. Bergen har denne sommeren satt flere rekorder, men akkurat denne helgen, skulle det bli nok en rekord, en varmerekord for september – og vi var der. Herlig!


Bergen – Hordaland

Nina hadde ordnet med billetter til fjordcruise og fredag morgen kl 08.00 gikk vi om bord. Vi skulle være med på en “Halvdagstur til Skjerjehamn” – gjennom den magiske  Alverstraumen, over Fensfjorden til Skjerjehamn. Og her forteller bilder mer enn ord…


 


Her skimtes “Statoil Mongstad” i Fensfjorden. Vi kjører fra Hordaland og inn i Sogn og Fjordane.

Skjerjehamn en gammel idyllisk handelstad fra 1600-tallet ved porten til Sognefjorden. Tidligere var det en sentral stad for båttrafikken, etter som det ligger nær skipsleden. Her var det bl.a. handel, post, slipp og et gjestgiversted. Skjerjehamn ligger nord på Sandøy i Gulen kommune, tett opp til den indre hovedleia langs kysten. Trafikken langs leia har gitt Skjerjehamn livsgrunnlag og utkome. 

Skjerjehamn ble av Arne Hjeltnes og Heine Totland kåret til årets “perle og årets foretrukne reisemål”.

Heidi og Nina på Skjerjehamn


På oppdrag fra Oslo by, ble en 8 m høy statue av Kong Olav ferdig i 2004. Statuen var tenkt plassert på Rådhusplassen i Oslo, men kommunen var ikke fornøyd med utformingen og ombestemte seg. Skulptøren Knut Steen ville først begrave statuen, men fikk interesse for statuen og Steen valgte Skjerjehamn. Her ble statuen avduket 4 august 2007.

Etter å ha vært på Skjærjehamn en snau time, var det tid for retur til Bergen samme vei som vi kom.


På vei tilbake, var vi innom Vardetangen som ligger på Lindåshavøya vest for Mongstad i Austrheim kommune nordvest for Bergen. Vardetangen er det vestligste fastlandspunkt.


Brygget i regnet. Hmm, ikke i dag 🙂

En flott dag på sjøen ble avsluttet på bryggen. Med en varmerekord for september på 27 grader, kunne ikke dette ha vært bedre. Forøvrig var været like strålende hele helgen. Bergen er kanskje “verdens vakreste by”.

#bergen #hordaland #skjerjehamn #båttur #visitbergen #tur

Flere bilder følger;


Her ser vi på Preben som spiller fotballkamp for Nordnes.


Bergen by night