Skitur i Østmarka fra Haraløkka til Sør-Elvåga – Eriksvann….

27 januar 2019. En frisk morgentur på ski i snøføyka, litt trått, men ellers fine forhold i nye spor.

Med lue og bøff tredd godt over hodet satte jeg av sted fra Haraløkka til Blindløypa og videre i helt ferske spor til Bråten. Jeg sklir ut på Nøklevann og straks kommer vinden skrått inn fra siden. Det fyker snø inn i sporet og jeg brøyter meg fram, men fra Kattisa og videre, ble det straks bedre.

Jeg passerer Ødegården før jeg fra Høyås svinger til høyre. Løypene er bra og det er bare å nyte. Jeg suser forbi Langvannsbekken og straks etter er jeg ved Pettersbråten. Suser og suser er vel å overdrive for med nysnø i sporene var det trått og ikke den helt store farten, men helt ok.

Kudos til Oslo Kommune ved Bymiljøetaten for strøkne skiløyper som her ved Skyttenbrua eller El Paso som friluftsungdom kalte den på 1960-  og 70-tallet

 

Til tross for at Bård (nabo) antydet at det var overvann på Elvåga, valgte jeg allikevel å ta sjansen på å gå Sør-Elvåga sørover mot Svanfoss.

Sør-Elvåga ved El Paso – Østmarka

 

Fra El Paso sklir jeg ut på isen og følger sporene sørover. Vinden er brått borte og selv om det fortsatt snør, er det “silkeføre” og jeg nyter hvert stavtak – herlige forhold på Sør-Elvåga.

Løypekryss ved Eriksvann

 

Vel over vannet følger jeg en terrengløype til løypekryss ved Eriksvann. Jeg velger å ta til høyre og straks kommer jeg innpå hovedløypa som jeg følger videre til Klokkerud. Om jeg ikke har møtt noen til nå (startet tidlig) så møter jeg nå stadig flere som kommer motsatt vei.

Jeg tar løypa tilbake til Pettersbråten via Smørhullet og Fingerbølmyrene før jeg fra Langvannsbekken tar til høyre mot Gullsmeden. Ikke så ofte jeg går denne løypa som også er en del av <<Østmarkrunden>>, men artig med variasjon. Vurderte også å gå videre mot Hestehullet, men valgte å gå opp til Høyås hvorfra jeg tar samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom. Pussig nok blåste det fortsatt like mye over Nøklevann mens det ellers var stille andre steder – merkelig.

Isfiske på Nøklevann (gml: bilde)

 

ca 20,6 km

#østmarka #oslomarka #skitur #crosscountry #noricski #mosjon #friluftsliv #visitøstmarka #visitoslo

Se Strava HER

Skitur fra Haraløkka til Franskeplassen – Paradisdalen – Halssjøen…

23 januar 2019. Jeg avspaserte noen timer for å komme meg tidligere ut på ski. Planen var en lengre tur på 30 km ++.

Fra Haraløkka tar jeg korteste veien inn til Bråten før jeg sklir ut på Nøklevann. Jeg staker over til Kattisa og fortsetter i flotte løyper til Høyås og Langvannsbekken. Det var litt blanke spor enkelte steder, men Grip Tapen sitter brukbart og det går greit. Jeg staker deretter over Langvann fra nord til sør før jeg fra Smørhullet følger løypa videre i Klokkeruddalen langs Spinneråsen til Klokkerud.

 

Løypa over Klokkerudmyra i Klokkeruddalen langs Spinneråsen mellom Smørhullet og Klokkerud – Østmarka

 

Herfra går jeg opp bakken til Sandbakken og Tømmerholen før jeg følger løypa videre til løypekryss ved Franskeplassen. Her svinger jeg til venstre og straks stiger det slakt oppover forbi Tretjernkoia til enden av veien ved Store Skjelbreiavann. Jeg staker over denne og Vesle Skjelbreiavann til løypekryss.

 

Løypekryss ved Vesle Skjelbreiavann og Paradisdalen

 

Jeg tar deler av <<Vangenrunden>> videre innover Paradisdalen til Paradisputten og deretter til Skålsjøen. Løypene underveis bærer preg av for lite snø, men det går greit. Nedkjøringen til Skålsjøen var en utfordring i seg selv, men da det kom en i full fart forbi, slapp jeg opp bremsene og suste ut på vannet. Jeg svingte straks til venstre og glad for å kommet helskinnet ned, var det en fryd å gå videre i flotte spor.

Flotte forhold på Skålsjøen

 

Skålsjøen – Østmarka

 

Jeg nyter hvert stavtak og lurte på om jeg skulle gå videre gjennom skogen til Drettvann, men bråbestemte meg for å ta av fra vannet og opp til løype på vei. Her var sporene flotte og selv om disse var satt noen dager før, så var jeg nok en av de første som brukte disse.

Fin løype på skogsvei mellom Bjønnebetet og Mønevann

 

Jeg følger skogsvei forbi en gapahuk og Bjønnebetet før jeg ved Drettvann tar skogsvei opp til Halssjøen. Fra demningen ser jeg utover vannet der tåka la seg som et slør utover isen. Wow sa jeg til meg selv og bare måtte ta noen bilder. Tåka ga en trolsk stemning og mens jeg gikk, passerte jeg Lombardiet uten å se land.

Halssjøen sett fra demningen

 

Trolsk stemning på Halssjøen

 

Heldigvis gikk sporene dit jeg skulle og fra Musehogget fulgte jeg løypa over en myr før jeg i neste løypekryss ved Skråbakkhullet, tar til høyre, inn Stakanløypa. Denne følger jeg frem til Elvågaveien mellom Deledalen og Skilledalen. Stakanløypa var krevende med altfor lite snø men, heldigvis kom jeg ned uten uhell.

Demningen ved Mariholtet. (gml:foto)

 

Jeg følger Elvågaveien til lysløypa hvor jeg svinger til venstre og straks etter sklir jeg over demningen før jeg fra Mariholtet følger lysløypa til Sleppa og Kattismyr hvorfra jeg tar samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom. En herlig tur i Østmarka hvor forholdene underveis varierte, men stort sett, var de bra.

34 km

#østmarka #oslomarka #skitur #crosscountry #nordicski #turogtrening #mosjon #friluftsliv #visitøstmarka #visitoslo

Se tur på Strava

Se flere bilder fra samme tur;

Løypekryss ved Paradisputten

 

Paradisputten – Østmarka

 

Halssjøen

 

Halssjøen sett fra demningen

 

Mellom Store og Vesle Skjelbreiavann

 

Ved Paradisputten

 

Skitur i Østmarka fra Haraløkka til Deledalen via Mariholtet…

21 januar 2019. Etter en strålende helg med flott vintervær og flere fotturer på Sørlimyra, Nøklevann og i Nøklevannskogen, var det bare en skitur som manglet.

Med Maya på Sørlimyra og Nøklevann

 

Mandag kveld straks etter middag var jeg klar for skitur og med Grip Tape under skia og hodelykta på, satte jeg avsted fra Haraløkka til Blindløypa. Jeg staker/går denne til Bråten hvorfra jeg sklir ut på Nøklevann. Her er forholdene gode og det er bare å nyte turen over til Kattisa.

Kattisa ved Nøklevann – Østmarka (gml: foto)

 

De siste dagers snøfall har gjort forholdene vesentlig bedre og mens jeg følger lysløypa til Mariholtet og demningen, tenker jeg på hvor heldig jeg er som har dette like utenfor stuedøra. Herlig!

 

Løypekryss ved Mariholtet (gml; foto)

 

I neste løypekryss tar jeg til høyre inn Elvågaveien og med hodelykta på, går jeg t/retur Deledalen. Vel tilbake i lysløypa tar jeg samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom med unntak av en t/retur Sarabråten. Av flere favorittløyper i Østmarka så er Elvågaveien til Deledalen absolutt en av dem. En tur å anbefale.

Sarabråten i Østmarka

 

21,9 km

#østmarka #oslomarka #skitur #skiglede #vinter #friluftsliv #mosjon #turogtrening

 

Sandvika – Kyststien i Veritasparken – Høvik…

17 januar 2019. Trim i arb.tiden.  Det skulle bli en “Goggetur” på tunge ben, men allikevel en flott tur på Kyststien i Veritasparken.

Fra SBC-bygget satte jeg kursen mot Rådhustorget og Sandviksveien før jeg fra Solvikbukta tar Kyststien langs sjøen. Her forteller bilder mer enn ord….

Blommenholm båtforening i Solvikbukta

 

Solvikbukta med Søndre Kolsåstopp i bakgrunn

 

Kyststien rundt Henie Onstad Kunstsenter

 

Kyststien i Veritasparken

 

Underlaget underveis er ikke glatt, men løs snø og dårlig feste, blir slitsomt. Puh!! Jeg  følger Glassverkveien til Høvik hvorfra jeg tar Høvikveien og Gml.Drammensvei til Blommenholm skole.

 

Langs Engervannet til Sandvika og SBC-bygget

 

Deretter krysser jeg Engerjordet før jeg tar Engevannsveien tilbake til Sandvika og SBC-bygget.

ca 11, 3 km

1:13

#løpetur #mosjon #trening #budstikka  #kyststien #bærum

Se tur på Strava HER

Flere bilder fra samme tur;

Lakseberget båtforening – Bærum

 

 

 

Engervannsveien

 

 

Østmarka; Skitur på Nøklevann med hodelykt…

14 januar 2019. I og med at det er gode forhold for skitur på Nøklevann var det nettopp dit jeg skulle denne gangen og fra Haraløkka tok jeg Blindløypa til Bråten. Her setter jeg på hodelykta og sklir så ut på isen.  Det er flere som tenker som meg og etter hvert som jeg går Nøklevann på langs, på tvers og frem og tilbake flere ganger, registrer jeg at det er mange med lykter som går i alle retninger.

 

Jeg staker med og uten fraspark til jeg får vondt i ryggen, men går klassisk for å løse opp og det går greit. Jeg tipper at vannet er ca 3 km på langs og selvsagt måtte jeg måle. Ganske riktig så er det 3 km. fra demningen ved Rustadsaga til elveoset i nordenden. Godt fornøyd med kveldens tur (ski økt) satte jeg kursen til Bråten hvorfra jeg tar lysløypa via Sørli tilbake til Haraløkka.

 

Lysløypa i nordenden sett fra Nøklevann

 

ca 18,2 km

#nøklevann #Østmarka #oslomarka #visitoslo #skitur #vinter #crosscountry #turogtrening

Solnedgang på Nøklevann – #østmarka

 

 

Østmarka; På ski fra Haraløkka – Nøklevann – Nord-Elvåga…

12 januar 2019. Med den snøen som kom da Einar og jeg løp tur/retur Mariholtet har det blitt skiføre i Østmarka og dette måtte jeg prøve.  Skiene var imidlertid ikke preppet siden sist (mars 2018), men teipen (Grip tape) som fortsatt sitter på, får duge.

Tidlig lørdag morgen satte jeg av sted fra Haraløkka i Blindløypa hvor jeg staker over Skredderløkka og ut til Bråten ved Nøklevann. Herlig tenkte jeg da jeg skled ut på isen med oppadgående sol midt i mot. Jeg bare måtte ta bilder og da fikk det ikke hjelpe at det ble kalt på fingrene.

Soloppgang i Østmarka ved Bråten og Nøklevann

 

Jeg staker over vannet til Katisa før jeg fortsetter i noe som lignet spor over Katismyr til lysløypa. Her var sporene mye bedre og det går greit over Ødegårdsletta til Ødegården og deretter opp til Høyås. Herfra følger jeg fine spor videre forbi Ødegårdsmåsan til Langvannsbekken. Når sant skal sies så var det flere steder med svært lite snø, men det går greit bare man er forsiktig. Jeg visste at løypene i terrenget bar preg av for lite snø og at det var bedre på vannene (takk til Einar) så derfor tok jeg løype opp til Langvann. Jeg staker deretter over vannet fra nord til sør og tilbake igjen. Forholdene var bra og jeg nyter stillheten.

Langvann fra nord til sør

 

Fra Langvannsbekken tar jeg løypa videre til Petersbråten hvorfra jeg sklir ned på Nord-Elvåga. Tenkte en øyeblikk på å gå over til Deledalen, men droppet dette og satte så kursen nordover mot demningen. Også her er forholdene bra og jeg nyter hvert stavtak.

Nord-Elvåga (foto: Einar Nordstaa)

 

Nord-Elvåga – Østmarka

Vel over vannet følger jeg lysløypa forbi Mariholtet til Sleppa. Her skrenset jeg forsiktig ned bakken som er nokså oppskrapet og innen jeg er nede får jeg øye på en kar med gul lue og rød jakke som kom motsatt vei. Det må da være Terje tenkte jeg og ganske riktig så var det ham. Vi slår av en prat før vi fortsetter videre hver vår vei.

 

Nøklevann – Østmarka

 

Ved Bremsrud tar jeg av fra lysløypa og sklir ut på Nøklevann som jeg går litt på kryss og tvers før jeg fra Bråten tar samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom. Skiene var bra, god glid og bra feste, og varierende forhold til tross så hadde jeg en herlig skitur i Østmarka.

17,2 km

#skitur #treningerbestute #mosjon #østmarka #oslomarka #kjentimarka #vinter #Winter #turogtrening #natur

Se tur på Strava, HER

 

 

 

Sandvika – Stabekk tur/retur

10 januar 2019. Trim i arb.tiden. Stedvis kunne det kanskje være litt glatt, men både Per Magnar og jeg valgte allikevel å droppe pigger da vi skulle løpe tur/retur Sandvika – Stabekk.

Det var noen minusgrader i lufta, men det er inte problem, bare man kler seg fornuftig og fra SBC-bygget fulgte vi Elias Smiths vei og Engervannsveien til enden av Engervannet. Her svinger vi til høyre og straks etter Blommenholm skole tar vi først til høyre og så venstre inn Gamle Drammensvei som vi følger videre frem til Stabekk St. Underveis er forholdene gode og det går greit selv uten pigger.

 

Gml. Drammens vei mot Stabekk

 

Fra Stabekk krysser vi over brua og følger vei langs jernbanen til Høvik hvorfra vi fortsetter langs Sandviksveien til Solbukta. Deretter tar vi en gangvei over E18 før vi igjen følger Sandviksveien til Rådhustorget i Sandvika.

Rådhustorget i Sandvika – Bærum

 

Vi krysser Sandvikselva og tar Claude Monets Alle videre forbi Sandvika Storsenter før vi er tilbake til SBC-bygget. En fin variert tur og helt greit uten pigger.

 ca 12,5 km

 1:15

 #løpetur #trening #mosjon #treningerbestute #budstikka #runforfun #run4fun #trimiarbeidstiden #running

 

Østmarka; Med hodelykt og joggesko over Nøklevann….

7 januar 2019. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Foruten av vi skulle til Mariholtet skulle vi også løpe over Nøklevann på kryss og tvers.

Fra Haraløkka tok vi korteste vei inn til Bråten før vi fortsatte ut på Nøklevann. I og med at det snødde tett, var det ingen synlige spor, men her er vi godt kjent og det var inte problem å ta seg rett over til Katisa. Deretter fortsetter vi videre i lysløypa til Sleppa og Mariholtet.

 

Mariholtet – Østmarka

 

Det var stille og rolig på Mariholtet og jeg tar noen bilder før vi returnerer i våre egne spor til Sleppa. Det snør mer og mer og det blir tyngre å løpe, men det går greit og fra Sleppa setter vi kursen mot Sarabråten og Nøklevann. Straks etter brua i nordenden tar vi til venstre ned skrenten og ut på isen hvor det nå ligger ca 3-4 cm tung nysnø.

 

Over Nøklevann med joggesko fra nord til sør (gml: foto)

 

Vi løper deretter Nøklevann på langs sørover mot Bråten. Underveis knaker det i isen og det går litt “kaldt” nedover ryggen min. Ikke noe å bry seg om sier Einar – dette er helt normalt!! Vel fremme på Bråten tar vi samme vei tilbake til Haraløkka som vi kom. Og før vi takket for turen – var vi enige om at det er gøy å løpe på isen når forholdene er som nå.

 Ca 12,8 km

 1:28 

Se tur på Strava HER

 #østmarka #oslomarka #nøklevann #løpetur #trening #mosjon #run4fun

 

Østmarka; Ulsrudvannet

Badeliv ved Ulsrudvannet i Østmarka, juni 1954. (oslobilder.no)
Badeliv ved Ulsrudvannet i Østmarka, juni 1954. (oslobilder.no)

 

Ulsrudvann er kanskje det mest populære vannet i Østmarka både sommer og vinter. Badeplassen i nordenden ble anlagt allerede i 1936, da kommunene Oslo og Aker sammen med AS Akersbanerne bevilget penger til badeplass med sandstrand, stupebrett og flere tretrapper fra svabergene ned i vannet.

Ulsrudvann anlagt som badeplass – 1930-tallet (oslobilder.no)

 

Østmarksetra ligger på høyden nord for vannet. Hytta rett nord for vannet ble bygd som vaktbrakke av tyskerne under krigen og disponeres nå av Norsk Folkehjelp og Oslo Trekkhundklubb.

Badeplassen slik det fremstår i dag

 

Vannet som er lett tilgjengelig med gratis p-plass ved Østmarksetra er demmet opp med en lav demning i vestenden. Vannet har et lite nedslagsfelt uten bekker av betydning, og drenerer via bekk til Østensjøvannet.

 

Skøyter på Ulsrudvann i 1955 (oslobilder.no)

 

Skøyter på Ulsrudvann i dag

 

Fin natursti mellom Ulsrudvannet og Nøklevann ved Bukkeberget og Korketrekkeren.

 

Bøler IF Friidrett arrangerer gratis løp  rundt Ulsrudvann også kalt UVR Se lenker HER:

 

 

Ulsrudvannet er like flott alle årstider. God tur 🙂

#østmarka #østmarkabilder #oslomarka #friluftsliv # natur #visitoslo #tur

 

Østmarka; Haraløkka – Langvann – Smørhullet – Pettersbråten…

29 desember 2018. Årets siste løpetur skulle bli en flott tur i Østmarka. Og foruten at jeg skulle over Nøklevann og Langvann skulle jeg også følge deler av Østmarkrunden motsatt vei.

Fra Haraløkka fulgte jeg grusvei til Sørli hvorfra jeg fortsetter på isen langs land utover mot Bråten. Det går greit å løpe på sprø rim som knaser under bena og jeg nyter lyden mens jeg fortsetter over Nøklevann til Katisa.

Løypekryss på Nøklevann ved Katisa

 

I det jeg går i land kommer det noen som spør om isen er like sikker som det jeg fikk den til å se ut som. Det vet jeg ikke svarte jeg, men den knaker ikke. Deretter fortsatte jeg i rød løype over Katismyra til Ødegårdsletta og Ødegården. Jeg går det meste av veien opp til Høyås før jeg tar skogsvei videre forbi Ødegårdsmåsan og ned til Langvannsbekken. Underlaget er snø og is, men selv uten pigger, går det greit og fra Langvannsbekken setter jeg kursen opp til Langvann.

Sti fra Langvannsbekken til Langvann

 

Langvann fra Nord mot sør

 

Det var ikke så mye rim eller snø på isen og siden jeg ikke hadde pigger, måtte jeg liksom skyve bena fremover. Det var litt ubehagelig å høre at det drønnet i isen ettersom luftlommer, men når det i tillegg knaket, var jeg glad for å komme til løypekrysset i sørenden av vannet. Puh!!

Løypekryss ved Langvann

 

Herfra skulle jeg ta deler av Østmarkrunden motsatt vei. Jeg svinger derfor til venstre ned bakken og over myra til Smørhullet før jeg fortsetter i rød løype mot Petersbråten ved Nord-Elvåga.

Løypekryss ved Smørhullet

 

Fingerbølmyrene er en myr mellom Langvann og Sør-Elvåga. Her klargjorde Milorg en slipplass i april 1945, men mottok ingen slipp.

Det var fint over Fingerbølmyrene og jeg nyter turen videre. Litt glatt enkelte steder, men ellers ok.

Fra Pettersbråten tar jeg skogsvei til Langvannsbekken, Ødegårdsmåsan og Høyås før jeg tar veien videre til Rustadsaga. Jeg kjenner at det går tyngre enn før og at PF (Plantar Facitt) i høyre fot ikke er leget, men det går greit og fra Rustadsaga velger jeg å ta turen over isen til Bråten før jeg er tilbake på Haraløkka. En flott tur i marka med joggesko da skiføret er fraværende.

Bråten ved Nøklevann (gml. bilde)

 

Ca 13,4 km

1:33

#østmarka #oslomarka #trailrunning #runforfun #turogtrening #mosjon

Se hele turen på Strava

Se flere bilder fra samme tur;

Nøklevann ved Sørli