Sandvika – Holmen – Skustad – Åstad…

24 mai 2017. Trim i arb.tiden. Fra SBC-bygget i Sandvika fulgte jeg en gangvei rundt Sandvika Storsenter til Sandviksveien. Denne følger jeg forbi Bjørnsvika til rundkjøring og deretter langs Billingstadsletta og Fekjan til Holmen. Det er varmt, men med et ørlite trekk i mot, kjennes det ok.

Fra Holmen finner jeg rett gangvei langs Slemmestadveien som jeg følger et stykke før jeg fra rundkjøring fortsetter langs Kirkeveien, Smedsvingen og Kirkeveien til Skustadgata. Fra Holmen har det gått jamt oppover og enkelte steder har jeg gått, men så kommer belønningen da jeg svinger inn Skustadgata.


Gangvei langs Kirkeveien – Skustadgata til høyre

For ikke bare går det litt nedover, men landskapet og de flotte omgivelsene er så herlige at jeg bare nyter turen videre. Jeg passerer Torstad og Berger gård før jeg krysser Neselva på Skustad bro.


Skustad bro – Neselva

Og som om det ikke er flott her ved Skustad, fortsetter jeg videre på «kjærlighetstien» i ca 1 km til Åstadlia. En vei som er omgitt av høye trær hvor solstrålene så vidt slipper inn mellom trekronene.


Det var skolebestyrer Prebensen på Åstad som i 1890-årene fikk anlagt en vei i en sløyfe ned til Skustad bro, i dag bedre kjent som Kjærlighetsstien.

Jeg krysser jernbanen før jeg tar til høyre inn Åstadveien som jeg følger frem til Billingstadveien. Først tenkte jeg å ta denne opp til Vestmarkveien, men på grunn av varmen, tok jeg denne nedover til Billingstadsletta. Og her i fra, tar jeg delvis samme vei tilbake til SBC-bygget som jeg kom. Det var varmt, veldig varmt, men allikevel en herlig tur i flotte omgivelser.

Ca 13,2 km

1:18

#løpetur #trening #mosjon #budstikka #turogtrening #runforfun


Neselva – Skustad bro
 

Østmarka; Nord-Elvåga rundt inkl. Gardfangåsen…

22 mai 2017. Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Ulsruvann og Østmarksetra før vi tok lysløypa videre til Sarabråten og Mariholtet. Været var skiftene og det regnet litt, men så lenge vi ikke blir kalde, er alt ok. Vi passerer over demningen og følger lysløypa et stykke før vi tar skogsvei videre mot Deledalen.

 


Demningen som deler Nord-Elvåga i to. (gml: foto)

 

Elvågaveien som er like fin sommer som vinter, er nesten som “indrefileten” i Østmarka å regne. Sikkert mange meninger om dette, men vi synes uansett at denne skogsveien på østsiden av Nord-Elvåga er blandt de fineste i marka.

 

Etter Skilledalen passerer vi “Stakanløypa” som fortsetter til Stokkholtmyra før vi i neste sving, tar blå sti til venstre. Underlaget er tross litt regn bra og det er kun vått der det pleier å være vått. Vel over Gardfangåsen krysser vi rød løype (Valstadløypa) før vi fortsetter på blå sti. Straks etter i neste stikryss tar vi til høyre mot Skytten. Denne stien som går langs en myr før den går mellom Nilsåsen og Tjuvdalen, er lett å løpe og på bra underlag, går det raskt videre nedover til Nordre Skytten.

 


Stikryss ved Nordre Skytten – Østmarka

 

Fra Skytten følger vi sti til El Paso og deretter skogsvei videre forbi Pettersbråtan, Langvannsbekken, Høyås og Ødegården.

 


Petersbråtan ved Elvaaga – 1950 (oslobilder.no)

 

“Pettersbråtan, en nedlagt husmannsplass på vestsiden sør i nordre-Elvåga. Plassen lå under Rustad gård, senere Sarabråten. Tuftene etter plassen ligger nå under vann etter oppdemningen av Elvåga. På slutten av 1930-tallet forelå det planer om å bygge et serveringssted med overnatting på Pettersbråtan. Det var kommunene Oslo og Aker som sto bak byggeplanene, som måtte skrinlegges pga. krigen og senere drikkevannrestriksjoner”. Fakta: Østmarka fra A til Å.

 

Ved Trekanten møter vi Stein og karene fra veterangruppa til Rustad IL. De ser at det er vi som kommer og jammen stilte de seg opp på to rekker og tok “bølgen” i det vi passerte – morsomt. Alltid trivelig å møte denne humørfylte gjengen som kalles <sprudlegruppa>.

 

Vi følger veien til Løkka og Rustadsaga, går opp Nøklevannsbakken og løper så videre over Skredderløkka tilbake til Haraløkka. Etter å ha takket Einar for turen avslutter jeg med stigningsløp den siste biten hjem.

 

Ca 16,8 km

 

2:06

 

#østmarka #oslomarka #løpetur #trening #mosjon #turogtrening

 

 

 

Østmarka; Lutvann rundt – Solbergvann….

15 mai 2017. Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Ulsrudvann og lysløypa videre til Nøklevann. Her i nordenden av vannet tar vi til venstre et stykke før vi fortsetter i rød løype innover Lutdalen. Vi følger løypa nesten helt frem til vannet, men tar så blå sti til høyre. Her klyver vi opp skråningen og følger deretter sti videre rundt vannet.

 


Lutvann sett fra vest mot nord. Ammerud i bakgrunn  (gml: foto)

 

Det var enkelte steder nokså vått og det gjaldt å være forsiktig med sleipe steiner og røtter, men vi kom oss helskinnet ned til Lut uten uhell. På vestsiden var underlaget bedre og det gikk greit videre sørover.

 


Einar på vestsiden av Lutvann – Østmarka

 

I neste sti kryss tar vi til høyre og straks etter er vi i lysløypa ved Rundtjern. Vi følger veien langs vannet et stykke, men tar så blå sti videre til Solbergvann. Underveis møter vi noen karer deriblant Pål Bye som har et kart dinglende rundt halsen. Har dere gått dere vill? – spør Einar i forbifarten. Nei var det en som svarte, men noen må jo passe på disse “gamlingene” sa han som trolig var den eldste av dem – Hehe, alltid hyggelig å hilse på disse karene som vi til stadighet treffer rundt omkring i marka.

 


Solbergvann – Østmarka  (gml: foto)
 

Solbergvannet er et flott vann, men vi tar oss ikke tid til å nyte denne gangen og fortsetter så videre frem til sti kryss hvor vi tar til venstre. Og her i fra, følger vi et flott parti rett sørover mot Ulsruvann hvor vi for det meste løper på sva. Vel ute av skogen på baksiden av Østmarksetra følger vi grusvei tilbake til Haraløkka samme vei som vi kom. En flott tur rundt Lutvann.

 

Ca 11 km

 

#østmarka #oslomarka #mosjon #trening #friluftsliv

Kloppa-runden fra Haraløkka via Siggerud…

12 mai 2017. Siden Heidi skulle rett fra jobb til 60 års lag med kollegaer og at jeg var alene hjemme, nyttet jeg kvelden til en langtur med sakteløping. Sakteløping er herlig. Det gir en følelse av at man har så mye å gå på, men i realiteten, er det vel heller slik at jeg ikke løper særlig fortere. Men jeg liker tanken.

På vei hjem fra jobb planla jeg kveldens løpetur, men ble ikke hel enig med meg selv om jeg skulle i marka eller en tur langs landeveien. Det er mye man har lyst til osv., men en ting av gangen. Og etter å ha veid litt for og i mot, valgte jeg til slutt en tur langs landeveien kombinert med skogsvei i Sørmarka. Et sted jeg har vært ved flere anledninger sist gang med Team Sportsmandens jubileumstur høsten 2016.

Fra Haraløkka fulgte jeg grusvei til Rustadsaga og Løkka. Her svingte jeg til høyre og straks etter passerte jeg Hullet, Skraperudtjern og Skullerud Idrettsplass. Været gikk fra å være overskyet til blå himmel og det skulle bli nokså varmt etter hvert.


Sagstua ved Sagdammen – Østmarka (gml: foto)

Jeg fulgte langs Ljanselva til Sagdammen og deretter Vinterveien til Dal, Brenna og Klemetsrud. I rolig tempo følger jeg Enebakkveien til Sværsvann. Her tar jeg en drikkepause før jeg fortsetter langs Siggerudveien. Den er litt kupert, men jeg løper alle bakker og nyter turen videre. Og i motsetning til sist gang hvor jeg tok Ekornveien tar jeg nå Gml.Siggerudvei videre til Siggerud kirke.


Siggerud kirke – Siggerud

Her tar jeg noen bilder og litt drikke før jeg setter kursen videre langs Vevelstadveien. Jeg kjenner denne veien godt etter flere starter i Follotrimmen her på Siggerud. Det var forresten her jeg debuterte i FT høsten 2013. Underveis vurderte jeg om jeg skulle ta samme løype som Follotrimmen der den tok av fra Vevelstadveien og inn i «hestederperen». Men jeg valgte å fortsette langs veien. Imidlertid var det ikke lenger noen gangvei og det ble nokså “trangt” på en svingete og uoversiktelig vei. Faktisk ganske farlig enkelte steder der bilene kutter sving i mot. Huf og huf, neste gang tar jeg FT-løypa til Stallerudhytta.

Ved Stallerudhytta forlater jeg Vevelstadveien og fortsetter på skogsvei til Kloppa gård og Assurtjern. Det var herlig å løpe på skogsvei uten trafikk. Stille og rolig. Ved tjernet var det liv og røre da noen speidere rigget leier. Og det vekker gode minner fra den gang da jeg selv var speider i «Trasop Speidertropp». Vi hadde mange fine turer i Østmarka med og uten overnatting.


Assurtjern ved Kloppa – Sørmarka


Speidere rigger leierplass ved Assurtjern

 


Sti kryss nord for Assurtjern – Sørmarka

Foreløpig er alt vel og det går greit videre. Jeg følger skogsvei nordover forbi Myretjernet før jeg ved Åsland Pukkverk krysser E6. Straks etter tar jeg av fra skogsvei og følger sti frem til Snipemyrlia. Deretter tar jeg Slimeveien, Åslandhellinga, gang-og turvei til Ljabruveien. Her svinger jeg til høyre og straks etter er jeg på Klemetsrud. Her i fra, tar jeg delvis samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom. Sliten ja, men en flott tur.

Ca 28,4 km

3:09

#løpetur #trening #mosjon #sørmarka #turogtrening #runforfun

Flere bilder samme tur;

 

Østmarka; Hauktjern – Lauvtjern – Kroktjern….

8 mai 2017. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Denne gangen var det Lauvtjern-rundt som var planlagt –  en fin vårtur vi pleier å ta. Og denne gangen, skulle vi ta runden motsatt vei.

Fra Haraløkka fulgte vi grusvei forbi Ulsrudvann før vi fortsatt til Nøklevann og Sarabråten.


Sti kryss ved Sarabråten

Her i fra, valgte vi for variasjonens skyld en sti opp til “Dons bautaen” ved Hauktjern. Og foruten at Sarabråten i seg selv er historisk, er det også mye historie ved Hauktjern som bl.a.

Blåmerket sti går gjennom “Hauktjernkløftene” som også går under navnet Dronningskaret. Kong Olav besøkte setdet under en rundtur i Østmarka i 1975. Han hadde lunsj ved klippeområdet og skreiv sin signatur i fjellet. Denne ble senere hogd inn.

Dronning Sophie, skal ha gitt navn til Dronningveien som gikk fra tunet på Sarabråten og opp til Hauktjern.

Og hvilke prins som har gitt navn til Prinsen av Portugals vei, er uvisst. Stien som fikk dette navnet ligger ved Hauktjern.

Donsbautaen (Speiderstøtta) sørvest for Hauktjern, ved stien fra Sarabråten. Er et minnesmerke over Norsk Speidergutt-Forbunds stifter og første sjef. Christian Dons (1886-1953) startet 1.Kristiania speidertropp her oppe ved Hauktjern i 1910 og var senere med å stifte Norsk Speidergutt-Forbund. Bautaen er utformet som speidernes symbol, en fransk lilje, i granitt. Sokkelen i minnesmerke inneholder steiner hvor landets speidergrupper inngraverte sine navn. Bautaen ble reist i 1955 av Norsk Speidergutt-Forbund (nå Norges speiderforbund.)

Fakta: Østmarka fra A til Å.


Hauktjern – Østmarka  (gml: foto)

Fra Hauktjern følger vi blå sti over Lille Haukåsen til Haukåsveien som vi løper vi opp til Branntårnet. Utsikten mot vest er blitt bra og jammen skimter vi hvite topper bakenfor Tryvannstårnet – Norefjell?


Lauvtjern – Østmarka

Vi følger blå sti fra Branntårnet mot nordvest til Lauvtjern. Og av flere favorittområder i Østmarka så er “Lauvtjern-rundt” en av disse. Underlagtet er bra og vi nyter turen videre rundt tjernet og tilbake til Haukåsveien.

Denne følger vi ca 200-300 m før vi tar blå sti til høyre. Straks etter kommer vi innpå rød løype som kommer fra Lauvtjernmosen. Vi følger denne videre nedover til sti-og løypekryss øst for Kroktjern. Vi passerer et glitrende Kroktjern, fikser på noen klopper, før vi skjærer over åskammen og ned til Lutdalen. Her følger vi rød løype forbi Lutvangen og ned til lysløypa i nordenden av Nøklevann. Og her i fra tar, vi samme vei tilbake til Haraløkka som vi kom. En herlig tur i flotte omgivelser.

Ca 11,4 km

1:38

#østmarka #oslomarka #friluftsliv # løpetur #trening #mosjon

Follotrimmen 2.løp – NMBU, Andedammen Ås…

03 mai 2017. Follotrimmen 2.løp NMBU, Ås

Det er alltid trivelig her på NMBU i Ås når <<vårens vakreste eventyr i Follo>> kommer på besøk med “Follotrimmen” da 2. løp går nettopp her. Været er strålende og det glitrer i Andedammen – faktisk en smak av sommer.

Jeg rusler litt rundt, tar noen bilder, snakker med kjente osv., før jeg tar meg en runde for oppvarming. Det var mange som løp rundt omkring og noen hilste jeg på i farten.


Oppvarming langs Syverudvein

Tilbake ved Andedammen treffer jeg Stein min gamletrener fra Rustad IL . Vi skravler litt om før og nå mens vi går til start. Og her ved Smia, var det mye folk på plass og enda flere på vei, faktisk er det så mange etteranmeldelser, at starten blir utsatt med 10 min.


Kåre og Stein diskuterer dagens taktikk.

Nå er det 2 minutter til start ropte Arvid. Stein og jeg ønsket hverandre god tur og lykke til før vi fant våre plasser. Han trakk fremover i feltet mens jeg ble stående litt bak i feltet.


Straks klart for start. 

Klar ferdig gå og så var vi i gang. Det gikk rolig opp Smiebakken og forbi Ås kirke. Deretter flater løypa ut og langs Kirkeveien – Syverudveien strakk feltet seg ut. I og med en rolig start forserte jeg nå fremover i feltet før løypa tok av fra Syverudveien og inn på skogsvei. Her er underlaget bra og det går greit videre.

Etter ca 2,5 km vender løypa mot nordøst og vel oppe den første kneika snur løypa mot sør. Stedvis møter vi andre løpere som kommer motsatt vei, men etter en kupert sløyfe rundt om i Nordskogen, var det vår tur til å komme motsatt vei. Vel ute av skogen følger vi på rad og rekke langs Fredrik A.Dahl vei til Åkerbakkveien. Og i motsetning til sist gang i fjor, løper jeg opp trappa denne gangen. Langs Universitetstunet spurter jeg som best jeg kan i mål. Godt hjulpet av de som heiet.

Jeg var fornøyd med gjennomført løp der jeg underveis hadde en god progresjon, men dette til tross, ble tiden dårligere enn forventet. Men hva gjør vel egentlig det? – fornøyd er jeg jo uansett og det er moro å delta.


God stemning etter løpet

Jeg nyter atmosfæren og den gode stemningen, skravler litt med kjente og ukjente før jeg takker for meg og rusler til parkeringsplassen – en herlig sommerlig ettermiddag i Ås.


Andedammen med Smia i bakgrunn

Ca 4,8 km

26:03

Resultater m.m., se Sportsmanden HER:

Se mer om Arbortet Nordskogen i Ås;

#follotrimmen2017 #runforfun #mosjon #trening #løpetur #turogtrening

Flere bilder følger;


Godt humør og god stemning før start


Ås kirke er en sognekirke for sognet Ås i Ås, og prostikirke i Søndre Follo prosti. Kirken er en langkirke som ble oppført i 1866-67, med innvielse i 1867.

Flere bilder fra mål følger:

 

Sandvika – Leangbukta – Kyststien……

27 april 2017. Fra SBC-bygget i Sandvika fulgte jeg Jongsåsveien et stykke før jeg fortsatte langs Sandviksveien, Billingstadsletta og Fekjan til Holmen. Været var ok, litt skarp luft og derfor beholdt jeg jakke på, men ellers fine forhold.


Langs sjøen i Leangbukta

Jeg fortsatte langs Slemmestadveien og videre innover i Leangbukta. Det glitrer i sjøen og jeg nyter turen langs vannet. Innerst i Leangbukta skulle det være en Kyststi som skulle gå utover Løkeneshalvøya  til Konglungen via Kariskjær badeplass. Jeg surret litt med å finn rett sti, men da jeg fant en påle med blå topp, var det bare å sette avsted. Forholdene var gode og det gikk raskt videre.


Kyststier i Asker og Bærum

Utsikt fra Kariskjær badeplass, en vestvendt badeplass i Leangbukta rett ovenfor Hvalstrand bad.

Fra Kariskjær følger jeg kyststien videre gjennom Løkenesskogen et stykke før jeg fortsetter langs Gml.Konglungvei den siste biten frem til brua ved Konglungen.


Konglungen sett fra Gml.Konglungvei

Etter en rask pause med mat (nøtter) og drikke, tar jeg Konglungveien til Spireadammen hvor jeg svinger til venstre inn Løkenesveien. Denne følger jeg gjennom Løkenes gård og over Munkelia før jeg er tilbake på Konglungveien. Fra Vettre tar jeg Slemmestadveien videre og straks er jeg ved Leangbukta. Og her i fra, tar jeg samme vei tilbake til SBC-bygget som jeg kom. En fin tur langs landevei- og særlig fin, var kyststien på vestsiden av Leangbukta.

Ca 22,5 km

2:23

#kyststien #mosjon #trening #budstikka #turogtrening #løpetur #runforfun

Flere bilder fra samme tur;


Kyststien fra Kariskjær gjennom Løkenesskogen til Konglungen


Veikryss i sørenden av Spiradammen


Utsikt fra Løkenesveien mot Spirabukta


Løkenesveien mot Løkenes gård