Haraløkka – Damfaret – Hellerud – Manglerud…

23 januar 2017. Fra Haraløkka tok jeg Olav Nygårds vei til generalen og deretter Østmarkveien. Det gikk litt tungt siden det var en gryende forkjølelse på gang, men greit nok. Jeg passerte Oppsal og fortsatte langs Haakon Tveters vei et stykke før jeg tok inn Damfaret. Her var jeg delvis på “gamle” trakter og det var morsomt å minnes de gangene vi etter skoletid (Godlia skole) syklet ned til bakeriet i Damfaret. For maken til hjemmelagede puncheboller fantes ikke.


Flyfoto ? 1964 (Oslobilder.no.) Damfaret går parrarelt med Trikkesporet til Østensjøbanen i front. Solbergliveien og Godliaveien til høyre. Villabebyggelse i Arne Garborgs vei og Solåsveien lenger bak.

Jeg hadde ikke bestemt meg for hvilke vei videre, men skar opp Godliaveien til Solbergliveien. Det var i dette veikrysset på slutten av 1960-tallet at fatter`n fikk avslag fra Politiet på sin søknad om å sette opp en kiosk. Ja det var den gang tenkte jeg mens jeg fortsatte langs Solbergliveien til Stordamveien og Tvetenveien. Her svinger jeg til venstre og straks etter er jeg ved Hellerud t-bane st.


Hellerud stasjon ? 1963. (oslobilder.no). Tvetenveien, Låveveien, Thygesons vei. Villabebyggelse bak mot Nordre Skøyen Hovedgård.

Fra Hellerud følger jeg Thygesons vei rundt Nordre Skøyen Hovedgård, over Skøyenbakken til Johan Evjes vei og langs denne til Østensjøveien ved Bryn Senteret. Tempo underveis er rolig og det går greit.

Jeg krysser Østensjøveien og følger gangvei videre til Manglerud og deretter Ryen. Underlaget er bra og det er ikke glatt noen steder. Fra Ryen tar jeg deler av “Favorittrunden” tilbake til Haraløkka via Abildsø, Langerud og Skullerud skole. Om det gikk litt tungt i starten så gikk det bedre etter hvert. En fin rundtur.

Ca 13,5 km

1:18

#mosjon #trening #løpetur #friskluft #runforfun

Østmarka; Losbylinja – Mønevann – Røyrivann – Skålsjøen

21 januar 2017. Presis som avtalt kom Einar kl 09.00 og i hans bil, satte vi kursen mot Lørenskog – nærmere bestemt, Sørlihavna.

Egentlig skulle vi ha vært på Hakkim i Romeriksåsen for en tur på ski, men siden forholdene etter mildvær i høyden var usikker, valgte vi heller en tur i Østmarka med joggesko.

Med 4 minus grader og sola på vei opp, satte vi avsted fra Sørlihavna. Vi hadde fryktet at det skulle være glatt, men med rim på is, var det ok. Vi fulgte “Losbylinja” et stykke før vi fortsatte over golfbanen langs Losbyelva til Sageng og Mønevann. Underveis hadde vi håpet å treffe Øivind og Trym, men de hadde allerede vært på tur. Kanskje neste gang?


Langs “Losbylinja” til Losby Golfbaner


Losby Besøksgård i bakgrunn

Ved Mønevann hadde vi planlagt å følge veien videre langs vannet, men da vi så at det lå 1 cm med rim på isen, valgte vi heller å løpe ut på denne. Rimet som lå som et teppe over hele vannet var god demping og helt “nydelig” å løpe på. Og med sola midt i mot, nyter vi turen over Mønevann. Deretter forsetter vi over Fløyta og Røyrivann hvor det var like fine forhold.


Mønevann – Østmarka


Mønevann, Fløyta og Røyrivann – Østmarka
 


Løypekryss på Røyrivann
 


Røyrivannskoia – Østmarka

Vi går i land ved Røyrivannskoia og tar blå sti til skogsvei. Her svinger vi til venstre og straks etter er vi ved Gapahuken i enden av veien. Vi tenkte at det her i fra ville gå en merket sti i retning av Skålsjøen, men fant ingen, og tok derfor samme vei tilbake et stykke til veikryss.

Vi svinger til venstre og straks begynner oppstigningen mot Skålsjøhytta. Det er tungt å løpe siden det ligger 4-6 cm snø, men opp kommer vi. Og ved hytta, tar vi en rask mat og drikkepause før vi setter kursen ut på Skålsjøen.


Fra Skålsjøhytta – Skålsjøen


Einar på Skålsjøen


Over vann, myr og siv i Skålsjøen

Det er veldig fasinerende å løpe på vann, myr og siv. Dette hadde jeg aldri drømt om sa jeg til Einar. Nei, ikke jeg heller svarte ham – dette er jo helt fantastisk. Vi løper sørover et stykke før vi ved odden tar til høyre mot nordvest og neste løypekryss.


Løypekryss nordvest i Skålsjøen

Her i fra, tar vi “Milogløypa” til venstre mens løypa til høyre går videre nordover til Drettvann. Det gikk greit over isen og i land, men der i fra, ble løypa mer kronglete og med is på myr, klarte jeg å trå igjennom denne med det ene benet. Og med en sko som var fylt med myrvann surklet jeg av sted til skogsveien. Denne følger vi videre mot Bjønnebete. Det var også her ca 4-6 cm med snø, men denne var fastere og det ble ikke så tungt å løpe.

I det vi passerte Bjønnebete tenkte vi på en skitur vi hadde sist vinter der vi kom motsatt vei. Et stykke nedenfor Bjønnebete var veien sperret og vi stusset lit på hvorfor, men da vi kom rundt neste sving, så vi at det lå flere Bjerketrær over veien. Det var den samme karen og den samme traktoren som vi hadde sett ved Mønevann tidligere samme dag.

Hallo karer sa han idet vi kom opp på siden av traktoren. Hallo svarte vi. Jeg tok sjansen på å hente ved i dag og det er derfor jeg har sperret veien sa han. Vi ble stående å skravle en stund, men fortsatte så videre før vi ble kalde.


På rim over Golfbaner på Losby – Østmarka
 

Vi fulgte skogsveien forbi Drettvann og Fiskelausa til Mønevann. Og her i fra, tok vi samme vei tilbake over Golfbanen til Sørlihavna som vi kom. Underveis vekslet vi noen ord med Richard som kom motsatt vei.

Vi var begge enige om at dette hadde vært en fin dag og fin tur i Østmarka og Losbyvassdraget. Kanskje en av våre beste i Østmarka med joggesko.

Ca 25,6 km

3:02

#østmarka #oslomarka #trening #løpetur #mosjon #friluftsliv #visitoslo 

Flere bilder fra samme tur;

På skogsvei like ved Bjønnebete står denne Gapahuken

 

Sandvika – Grønliskogen – Holmen…

19 januar 2017. Trim i arb.tiden. Fra Sandvika fulgte jeg Jongsåsveien til rundkjøring ved Thon Hotel Oslofjord før jeg fortsatte videre langs Sandviksveien, Billingstadsletta og Fekjan til Holmen. Fra andre turer jeg har vært på i dette området har jeg lagt merke til at det går en lysløype inn i skogen, og nyfiken som jeg er, var det nettopp denne jeg skulle ta nå.


I Grønlia ligger også deler av idrettsanleggene på Holmen, med bl.a. to hoppbakker og flere klatrestativer. Området har også en egen lysløype hvor det om vinteren blir kjørt spor. Se Løype – 316.


Grønlia er et skogsområde som ligger like sør for Holmen på Nesbru i Asker. Tidlig på 1900-tallet besto det meste av Nesbru av skog og jorder. Etter hvert ble området bebygget av boliger og veier. I dag er derfor Grønlia et av de eneste ubebyggede skogsområder som fremdeles finnes på Nesbru. Området er mye nyttet til rekreasjon, turer, trim og andre utendørsaktiviteter.


Midt i skogen i Grønlia ligger Syverstaddammene som er to dammer og utgjør ca ½ av Grønliaområdet. Dammene ble laget for å produsere is til for det meste utlandet.

Det var flere stier på kryss og tvers, noen blå merket og andre ikke, men lysløypa er fin og jeg nyter runden.

Fra Holmen tar jeg Fekjan et stykke før jeg svinger til høyre inn Nesbruveien. Denne følger jeg forbi Ikea på Slependen og så videre langs Billingstadsletta til rundkjøring. Her velger jeg å fortsette langs Slependenveien oppover forbi Slependen St. til jeg krysser jernbanen. Deretter tar jeg Jongsbruveien og Jongsåsveien tilbake til SBC (Sandvika Business Center). En flott tur i nytt område.

ca 14,5 km

1:28

#mosjon #trening #løpetur #budstikka #turogtrening 

 

En solskinnsdag i Frognerparken – Vigelandsparken….

Med sol fra en skyfri himmel en søndag formiddag fikk tv-sport være tv-sport for nå måtte vi bare ut. Hvor skal vi gå spurte jeg Heidi? tja svarte hun, kanskje Frognerparken? Der er det lenge siden vi har vært. Og straks etter satte vi kursen mot Frognerparken. I og med at vi var forholdsvis tidlig ute, fikk vi en grei parkeringsplass like ved Frognerbadet. Og her i fra, forteller bilder mer enn ord.


Vigelandsparken er verdens største skulpturpark utført av en kunstner. Den unike skulpturparken er Gustav Vigelands livsverk, med mer enn 200 skulpturer i bronse, granitt og smijern. Vigeland har også stått for den arketektoniske utformingen av parken som strekker seg over 320 mål. Vigelands-anlegget ble i hovedsak ferdigstilt mellom 1939 og 1949.


Gustav Vigeland som ble født i 1869 og døde i 1943, var en norsk billedhugger og treskjærer. Han er mest kjent for Vigelandsanlegget i Frognerparken i Oslo – en monumental skulpturpark og en av Oslos – og Norges – mest besøkte attraksjoner med over en million besøkende hvert år.


Sinnataggen ble unnfanget på et stykke papir i London i juli 1901. Samme år ble Gustavs sønn Alf Gustav født. Disse to avkommene skulle få et svært spesielt forhold, og på grunn av Alf Gustav finnes det i dag en rekke avstøpninger av Sinnataggen som har blitt gjort uten tillatelse. Disse avstøpningene har fått sitt eget navn – juniorstøp.


I 1943 – samme år som Monolitten sto ferdig – døde Gustav Vigeland.


 

Etter å ha gått en runde i Frognerparken og Vigelandsparken, avsluttet vi en flott dag med en velsmakende lunsj på Restaurant Larsen.

Deretter satte vi kursen hjem. Takk for turen!

#frognerparken #friluftsliv #mosjon #tur #visitoslo #turogtrening 

 

Sandvika – Stabekk – Lysaker – Høvik….

12 januar 2017. Trim i arb.tiden. Fra Sandvika følger jeg en turvei langs Engervannet. Under brua legger jeg merke til at vannstanden er høy, men at det fortsatt er god klaring til turvei. Jeg følger deretter Halvorsens vei forbi Blommenholm skole før jeg tar inn Gamle drammensvei. Denne følger jeg et stykke før jeg svinger til høyre inn Høvikveien. Både været og underlaget er bra og det er bare å nyte turen.

Fra brua ved Høvik, tar jeg til venstre og følger Snoveien videre. Planen var å ta Terrasseveien videre til Stabekk langs jernbanen, men denne hadde jeg passert underveis langs Snoveien til Gamle Drammensvei. Derfor tok jeg neste vei til høyre inn Peter Lorangs vei og straks etter krysset jeg Terrasseveien. Deretter svinger jeg til venstre og følger turvei langs et jorde ved jernbanen.


Turvei langs jernbanen mot Stabekk

Fra Stabekk tar jeg Nyveien langs jernbanen et stykke før jeg tar inn Marstrandveien. Her er det bratt og jeg løper hele veien opp. Bonusen er at det går tilsvarende ned på den andre siden mot Lysaker. Utsikten er flott og jeg nyter å se Branntårnet som en «hvit sopp» i Østmarka.


Lysaker sett fra Marstrandveien


Marstrandveien mot Lysaker

Etter å ha vært innom Lysaker stasjon, følger jeg deler av “TourDeFinance” eller “Sykkelveien vestfra” som den også kalles til Høvik st. Her svinger jeg til høyre opp Høvikveien og deretter samme vei tilbake til Sandvika som jeg kom. Med unntak av at turvei under brua nå lå under vann og at jeg derfor måtte klatre opp og over brua. Utrolig at vannet hadde steget så mye på så kort tid.


Kommer man ikke under brua så for man klatre over

Ca 16,9 km

1:39

#mosjon #trening #løpetur #runforfun #budstikka #turogtrening

 

Haraløkka – Fjellstad – Østensjøvannet rundt…

9 januar 2017. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Tidligere samme dag hadde han foreslått at vi skulle legge turen til mest mulig grusvei. Den er grei sa jeg og siden NVR (Nøklevann rundt) blir litt kjedelig, hadde jeg derfor planlagt en tur litt rundt omkring.

Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Rustadsaga og Løkka før vi fortsatte videre til Trekanten. Her i fra, tar vi lysløypa videre over Katismyra til Fjellstad, Hullet og Skraperudtjern. Underveis hilste vi på Hermann som hadde følge med en kar der de kom motsatt vei. Og på Skullerud Idrettsplass var det skirenn da Rustad IL hadde årets første klubbrenn.

Fra Skraperudtjernet satte vi kursen mot Østensjøvannet for en tur rundt vannet og siden det ikke er lys hele veien, hadde jeg med hodelykt.


Østensjøvannet sett mot sør   (gml: foto)


Skøytesport på Østensjøvannet – 1965. (oslobilder.no)

Østensjøvannet er en innsjø som ligger 107 m.o.h. Østensjøvannet er omkranset av drabantbyene og boligstrøkene Lambertseter, Bogerud, Abildsø, Manglerud, Rognerud, Oppsal, Ulsrud og Bøler.


Isskjæring på Østensjøvannet – 1902 (oslobilder.no)

Østensjøvannets største innløp er Smedbekken, Bølerbekken og Ulsrudbekken. Vannets naturlige utløp er Østensjøbekken som renner fra vannets nordende. For å bedre avløpet, og dermed sikre en stabil vannstand under høst- og vårflommene, ble det på begynnelsen av 1960-tallet sprengt en tunnel. Tunnelåpningens inngang kan sess ved vannets nordvestside. Tunnelvannet møter Østensjøbekken før den rennet ut i Alna ved Bryn st.

Tidlig utbygging på Oppsal. Haakon Tveters vei, Skøyenåsveien og Løypeveien. Østensjø skole i bakgrunn. (oslobilder.no)

Vi rundet Østensjøvannet og Bogerudmyra som i et åttetall før vi fra Rustad fulgte Welding Olsens vei til generalen og Rustadsaga. Vi går opp “skolebakken” og følger deretter Bølerlia til Haraløkka. En fin tur litt rundt omkring på et variert underlag som is, snø og bar asfalt.

Ca 15 km

1:45

#trening #mosjon #østensjøvannet #løpetur


Østensjø skole – 1940  (oslobilder.no)
 

Sandvika – Nesøya – Kjørboparken…

5 januar 2017. Trim i arb.tiden. Selv om sola skinner fra en skyfri himmel, var det nokså kalt med minus 7-8 grader, men godt innpakket som jeg var, satte jeg kursen fra Sandvika langs Sandviksveien mot Nesøya.


Grønsundet – Nesøya (Gml: foto)

Fra rundkjøring i Sandviksveien og Slependveien, tar jeg turvei langs sjøen innover Grønsundet til Nesøyveien og deretter over brua. Straks etter brua tar jeg til venstre inn Sundveien og Øverbergveien til Broveien. En fin sløyfe på Nesøya jeg ikke har prøvd tidligere. I neste veikryss fortsetter jeg rett frem langs Vestre vei et stykke før jeg tar Vendla og Søndre vei. Været er strålende og jeg nyter turen. Faktisk så bra at jeg bestemmer meg for en ekstra runde rundt Vendelåsen før jeg fortsetter langs Otto Blehrs vei tilbake til Broveien.


Nesøya – Bærum

Her i fra, tar jeg samme turvei langs sjøen til rundkjøring som jeg kom. Svinger så til høyre og følger Sandviksveien videre et stykke før jeg ved Bjørnsvika bestemmer meg for å ta kyststien til Sandvika. Og her forteller bilder mer enn ord…


Bjørnsvika. Kyststien til sandvika


 


Kjørbo gård

Kyststien mellom Sandvika og Bjørnsvika er kort, men en flott sti. Her går stien gjennom den flotte Kjørboparken med flere bygninger fra Kjørbo gård. Parken preges av store løvtrær og det finnes mange benker, både i parken og nede i vannkanten. Stien som delvis går over privat grunn, ender brått i veikanten lengst vest. Kjørbo gård er en tidligere gård ved utløpet av Sandvikselva. Kjørbo var en ødegård etter Svartedauen og tilhørte i 1625 den danske adelige setegården på Nesøya.

Ca 16,3 km

1:36

#mosjon #trening #løpetur #runforfun #turogtrening #budstikka

Løpetur i Favorittrunden…..

2 januar 2017. Som årets første løpetur skulle jeg denne gangen ta “Favorittrunden” og med minus 4-5 grader, la jeg i vei langs Bølerlia til Nøklevann skole. Jeg hadde en ny rødlysende greie rundt armen og ny treningsbukse, og muligens var jeg litt for ivrig, for da jeg kom til skolen oppdaget jeg at hanskene var glemt hjemme. Og det var kalt uten hansker, men å snu, var helt uaktuelt. Heldigvis hadde jeg en langermet trøye under som var lang nok til å trekke over hendene, og da var alt ok.

Jeg tok “skolebakken” ned til Rustadsaga og deretter Obersten til Enebakkveien. Underlaget er bra, og mens jeg lar tankene fly sin egene veier, fortsetter  jeg langs Enebakkveien forbi Abildsø til Ryen – en herlig form for rekreasjon.

Abildsø skole,
oktober1958
Abildsø skole – 1958 (foto: Oslobilder.no). Abildsø skole er en barne-og ungdomsskole i Oslo med 580 elever pr. 2008. Skolen ligger på Abildsø ved Østensjøvannet i bydel Østensjø. Skolen ble grunnlagt i 1859 av Minna Wetlesen.

Fra Ryen tar jeg gangvei til Svartdalsveien før jeg tar til høyre inn Plogveien. Denne følger jeg så videre til Enebakkveien via Manglerud senter- og skole. Deretter tar jeg samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom. En fin tur på bare veier.


Abildsøkrysset – 1962 (foto: Oslobilder.no)

Ca 13,0 km

1:20

#trening #mosjon #løpetur #runforfun

Østmarka; Trolldalsåsen – Smørhullet – Fingerbølmyrene…

30 desember 2016. Vel hjemme fra en fin tur til Kiel, skulle jeg ta årets siste løpetur. Og siden det ikke er snø i marka, passet det bra å avslutte med stiløping.

Riktignok fulgte jeg grusvei fra Haraløkka til Rustadsaga og Løkka, men deretter tok jeg «Pioneren» videre. Pioneren som i utgangspunktet er en sykkelløype er like morsom å løpe. Underlaget er bra, litt is enkelte steder, men ellers ok.


“Pioneren” en Sykkelløype i Østmarka

Straks etter «Salamanderen» krysser jeg lysløypa før jeg forlater Pioneren. Mens denne fortsetter mot Fjellstadbakken tar jeg til venstre opp Trolldalsåsen. Og med solstråler mellom trærne, nyter jeg turen videre.


Dryppet

Ved dryppet tar jeg noen bilder før jeg fortsetter mot Smalvannsmåsan. Her tar jeg en blå sti til høyre som jeg ikke tidligere har tatt. Terreng og omgivelser er så fine at jeg bare måtte ta flere bilder.


Blå sti langs Smalvannsmåsan til Smalvann

Fra Smalvann følger jeg Flyktningeruta forbi Trollvann og Langvann til Smørhullet. Her hadde Jeg egentlig tenkt å ta sti over Sotåsen, men forholdene på myrene var bra og jeg valgte derfor å ta rød løype over Fingerbølmyrene til Petersbråten.


Rød løype mellom Smørhullet og Petersbråten

Her i fra, fulgte jeg skogsvei til Langvannsbekken, Høyås, Ødegården, Rustadsaga og Haraløkka før jeg avsluttet med stigningsløp den siste biten hjem.

I og med at Team Sportsmanden hadde et arrangement for «julemila», ble turen følgelig meldt TS med bilder.


1 396,2 km i 2016 er ny pers 

Ca 13,5 km

1:41

#julemila #teamsportsmanden #østmarka #oslomarka #turogtrening #mosjon #trening

flere bilder fra samme tur;