Østmarka; Rundvann – Dølerud – Godlia….

18 juli 2016. Jeg var litt i tvil om jeg skulle velge landevei eller en tur i marka, men slik forholdene nå er, ble det til at jeg valgte en tur i Østmarka. Og siden det er lenge siden jeg har vært på Dølerud var det dit jeg skulle i dag.

Dølerud; tidligere husmannsplass under Store Li ved Klemetsrud. Det ligger ensomt til langs blåmerket sti mellom Sandbakken og Østmarkskpl. Oslo kommune kjøpte Dølerud i 1971. Stedet ble åpnet som DNT-hytte i november 2015. Se mer om dette HER:

Fra Haraløkka fulgte jeg grusvei til Rustadsaga og Løkka før jeg tok blå sti videre til lysløype ved Fjellstadmyra. Her tar jeg til høyre mot Fjellstadbakken. Jeg var litt spent på hvordan hæl og legg ville være, men enn så lenge, kjentes dette ok. Jeg går opp langs Fjellstadbakken ett stykke før jeg tar blå sti videre over Skullerudåsen. Og mens jeg går opp denne, begynner leggen å murre, men ikke værre enn at det går rimelig greit.

Rundvann ligger like nedenfor Østmarkskpl., på vestsiden. Skogsbilvei fra Grønmo ender her (ca 2,5 km), og det går både sti og løype i flere retninger samt Flyktningeruta. Se mer om denne HER: Rundvann ligger idyllisk til og her er det fint å bade og raste.

Fra Rundvann tar jeg en blåmerket sti jeg ikke har tatt før til – Sølvdobla.

Stien som er både morsom og variert, er svært bratt på slutten der man kommer ned på skogsvei ved Sølvdobla.

Sølvdobla er et lite tjern i Østmarka beliggende øst for Grønmo ved skogsvei mellom Grønmo og Østmarkskpl. Det har tilløp av bekk fra Trollvann i den nordøstre enden, og har utløp gjennom Sølvdoblabekken til Setertjern/Sværsvann i sørenden.

Like nord for Sølvdobla tar jeg blå sti/ rød løype til høyre og ikke lenge etter er jeg fremme på Dølerud. Her var det liv og røre for to familer med barn hadde innlosjert seg på DNT-hytta. For uten at det var to nye bygg (uthus og Wc), var området rundt blitt ryddet – kjempefint.


Dølerud (oslobilder.no)

Jeg vurderte å snu her og ta delvis samme vei tilbake, men leggen var rimelig grei og jeg besluttet derfor å fortsette til Godlia. I stikryss etter Dølerud tar jeg blåmerket sti til høyre.


Stikryss sør for Dølerud. Til venstre mot Askevann og Sandbakken. Til høyre blåmerket sti til Godlia

Underlaget var bra og det gikk greit videre. Etter å ha fulgt sti gjennom et inngjerdet beiteområde, ender denne på Dølerudveien ved Godlia. Her i fra, følger jeg Dølerudveien mot Enebakkveien. Omtrent i det jeg passerer Fod-gården, ville ikke leggen mer og det ble bare vondt. Jeg gikk et stykke uten å trå ned foten og mens jeg kreket meg frem til Enebakkveien, håpet jeg at det her ville komme noen jeg kjente med bil. Jeg fulgte imidlertid langs Enebakkveien til Klemetsrud. Og så lenge det gikk nedover gikk det greit å småløpe.


Vinterveien mellom Dal og Skulleruddumpa. Mortensrudbanen passerer over brua

Og slik fortsatte jeg fra Klemetsrud til Brenna/Dal, langs Vinterveien til Skulleruddumpa og tilbake til Haraløkka via Nøklevann skole. Turen var nok i lengste laget, men slik er det når fristelsen blir for stor. Prisen får være en lengere løpspause til leggen er bra. Det gjelder å være tålmodig.

God sommer 🙂

Ca 15,8 km

1:54

#østmarka #oslomarka #friluftsliv #mosjon #trening #running

 

Gråmagan – Setertjern – Søndre-Kolsås….

14 juli 2016. Trim i arb.tiden. Siden jeg ikke har vært på Gråmagan før og at det er en stund siden sist jeg var på Søndre Kolsås, var det nettopp hit dagens tur skulle gå.

Gråmagan (bygdeborg nr.2)som ligger i <Kolsåsstupene Naturreservat> er en ås på østsiden av Kolsås, rett ovenfor Dalbo-gård og Dælivannet. Gråmagan er en av minst fire bygdeborger i Kolsåsmassivet. Bygdeborgene skriver seg folkevandrinstiden ca år 400-600 og tjente som beskyttelsessted for bygdefolket mot røvere. Gråmagan ligger på østsiden av massivet, og her i fra, er det god utsikt mot Oslo, Bærum, Østmarka og Oslofjorden.

Fra Skattens hus i Sandvika valgte jeg den korteste veien til Toppåsveien via Evjebakken og Brynsveien. Jeg hadde fortsatt litt vondt i leggen og hælen, men tok det svært rolig og siden Toppåsveien er nokså bratt, gikk jeg hele veien opp til bommen. Her i fra, fulgte jeg en skogsvei til enden og deretter blå sti. Det gikk greit og etter å ha passert et sti kryss, tok jeg til venstre i neste kryss på oversiden av Dalbo-gård.


Mot Gråmagan bygdeborg

Det var nå stigningene begynte for det gikk mer eller mindre rett opp skrenten, men ettersom man kom høyere og utsikten ble bedre, var det bare å nyte den siste biten til toppen. Det er ikke spesielt høyt, men like fult, en fantastisk fin utsikt i flere retninger.
Utsikt fra Gråmagan mot Nordøst. Dælivannet, Dalbo gård og Dæli.


Utsikt fra Gråmagan mot nord


Det gjelder å holde seg fast – Gråmagan

Etter å ha beundret utsikten og tatt flere bilder, fortsetter jeg mot Søndre-Kolsås. Fra Gråmagan er det imidlertid mange stier på kryss og tvers, men jeg holder meg til den ene blå og straks er jeg ved Setertjern. Her har jeg vært før og fra sti kryss, finner jeg rett sti mot Søndre-Kolsås.


Sætertjern (Setertjern). Ligger midt innpå Kolsåsmassivet mellom Søndre og Nordre Kolsås


Sti kryss ved Setertjern

Omgivelsene bærer preg av urskog og flere steder ligger det rotvelt over sti som naturlige hindringer. Det går imidlertid ikke lang tid før åskammen dukker opp. Utsikten fra Søndre Kolsås er fantastisk og bare må nytes.

Søndre-Kolsås (342 m.o.h) og den  Nordre er litt høyere med 379 m.o.h. 


Utsikt mot Oslofjorden fra Søndre-Kolsås

Vel nede ved bommen i Toppåsveien der jeg startet, tar jeg delvis samme vei tilbake som jeg kom. Dvs., at jeg droppet å ta Evjebakken ned til rundkjøring, men heller fulgte Brynsveien rundt til samme rundkjøring. Det ble bare litt lenger, men det visste jeg jo. En flott tur i deler av <Kolsåsstupene Naturresservat>.

Ca 11,7 km

1:53

#mosjon #trening #løpetur #tur #budstikka #Bærumsmarka #kolsås #friluftsliv

Se tur til Søndre Kolsås og Dælivannet HER:

Flere bilder følger:

 

 

Abildsø – Manglerud – Ryen…

11 juli 2016.Favorittrunden med nye sko….

Fra Haraløkka langs Bølerlia til Nøklevann skole og ned «skolebakken». Selv om det har vært utrykt for regn i hele dag så var det nokså typisk at dette skulle komme akkurat nå, men slik er det nå bare. Og fra Rustadsaga fortsetter jeg langs generalen, Skullerudveien og Enebakkveien.

Av hensyn til hælen har jeg etter anbefaling kjøp nye sko – Hoka One One Clifton 2. Det er mange som skryter av disse og særlig gode skal dem være for de som er litt for tunge – slik som meg. Og siden det er 5-8 mm dropp, passer dette bra med at jeg forsøker å endre fra hæl til tå.


Abildsø gård-Østensjøvannet – 1962 (oslobilder.no)

Jeg passerer Abildsøkrysset og selv om det surkler fra sålene, så nyter jeg turen videre langs Enebakkveien. Skoene kjennes bra og så langt – alt vel. Jeg tar inn Plogveien og følger denne forbi Manglerud skole før jeg tar en avstikker fra «favorittrunden» da jeg svinger inn Wetlesens vei. Denne følger jeg frem til veikryss hvor jeg svinger til venstre mot Manglerud.

Fra Manglerud t-bane st. tar jeg en gangvei videre til Ryenkrysset. Her svinger jeg til venstre og etter å ha passert under krysset, fortsetter jeg langs Enebakkveien.


Ryen-krysset – 1961 (oslobilder.no)


Ryen gård – 1949 (oslobilder.no)

Ryen gård kan ha vært ryddet omkring år 500. En Oldtidsvei gikk opp de bratte bakkene til Ryen gård. Det ble fremkommelig med slede etter at det på 1700-tallet ble sprengt bort noe fjell i dalsøkket ved Ryenberget. Speidere ble sendt opp i Ryenberget i 1200, da bøndene på østlandet reiste seg mot kong Sverre. Det høyeste punktet kalte løytnant Vibe “Ryen Borg” på kartet sitt i 1838, og tidligere stod det en varde i nærheten slik at fjellet antagelig var en viktig militært punkt for Oslo. Toppen heter i dag Ryen varde. 

Så lang har det gått greit og jeg passer på og ikke trå ned hælen for mye, men det begynner å murre i leggen og det er ikke så lett å løpe forfot. Jeg detter litt sammen, men skoene har god demping og det går forholdsvis greit. Vel over Abildsøkrysset følger jeg samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom. Litt vondt i leggen hadde jeg, men skoene, stod til forventningene. Gleder meg til neste tur langs landeveien med disse.

Ca 13,3 km

1:17

#løpetur #mosjon #hokaoneoneclifton2 #trening #turogtrening


Enebakkveien – 1952 (oslobilder.no)


Enebakkveien fra Ryen mot Abildsø

 

 

Østmarka; Stiløping mellom Nøklevann og Elvåga…

7 juli 2016. Siden Einar var på hytta og jeg hadde en en ugrei hæl, hadde jeg denne gangen planlagt en løpetur på mykere underlag. Og for å skåne hælen mest mulig, hadde jeg tenkt ut en tur for stiløping i området mellom Nøklevann og Elvåga.

Fra Haraløkka følger jeg grusvei til Rustadsaga og Løkka hvor jeg etter info-tavla, tar blå sti til høyre. Denne følger jeg frem til lysløypa (Rustadsaga-Fjellstad) ved Fjellstadmyra, før jeg fortsetter i en “gammel” rød løype forbi Fjellstaputten og frem til grusvei ved Kattisa. Tross rød løype, er underlaget bra og det går greit med foten.


Gammel rød løype forbi Fjellstaputten til Kattisa

Jeg passerer Kattisa og Ødegården før jeg tar blå sti videre til Ødegårdsmosen. Her følger jeg skogsvei ca 100 m før jeg igjen tar blå sti til høyre.


Flott trekrone på denne furua ved Øgårdmosen

Forholdene er gode og det går greit videre. I neste stikryss tar jeg til venstre og straks etter er jeg i sti-og løypekryss ved Langvannsbekken. Det går greit med hælen og særlig når det går oppover. Jeg løper derfor opp langbakken som et drag og innen jeg er helt oppe, tar jeg blå sti til høyre mot Gullsmeden.


Blå sti (trillesti) mot Gullsmeden

Dette er en gammel blå sti som sykelistene har oppgradert til “trillesti”. De skal ha cred for det som er gjort for denne er også veldig fin å løpe.

Fra Høyås tar jeg blå sti (en av mine favoritter) over Slettfjell og tilbake til Ødegården. En herlig tur på ca 3 km – og har du ikke prøvd denne før, så anbefales det.


Blå sti – Slettfjell

Fra Ødegården (på baksiden av denne), tar jeg gammel rød løype til Bremsrud. Og her i fra, følger jeg lysløype/grusvei tilbake til Haraløkka via Rustadsaga.

Ca 14 km

1:43


Stiløping i Østmarka

#østmarka #oslomarka #stiløping #trening #turogrening #mosjon

Østmarka; Lutvann rundt fra Haraløkka….

4 juli 2016. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Og siden han nylig hadde vært “fjellgeit” på Korsika, var det derfor helt naturlig for ham å foreslå – Lutvann rundt med befaring. For egen del passet jo dette nokså bra da jeg har en hæl jeg ikke skal belaste mer enn nødvendig.

Terrenget rundt vannet er jo ikke akkurat lettløpt… og med det i bakhodet, satte vi avsted langs grusvei til Ulsrudvann og Nøklevann. Så langt gikk det greit og jeg forsøkte å løpe på forfot. Jeg tenkte meg en tegnestift i skoen og da var det lettere å ikke lande på hælen.

Fra Nøklevann fulgte vi sti/løype innover Lutdalen ett stykke før vi tar blå sti videre på østsiden av vannet. Det stiger jamt og enkelte steder er det bratt, men det passer min hæl bra og det går derfor greit. I det stien bikker nedover mot Lut i nordenden av vannet, tar vi en umerket sti til venstre som går rett nedover til vannet. Og vel nede og glad for at vi ikke må opp igjen, tar jeg noen bilder før vi fortsetter på sti langs vannet til Lut og Fagerholt.


Lutvann sett fra øst mot vest. 


Lutvann; ligger 205 m.o.h i Østmarka i Oslo kommune. Vannet er det dypeste i Østmarka med mer enn 50 m på det dypeste. I vannet finnes både ørret, abbor, norsk røye i tillegg til at det er satt ut kanadarøye og bekkerøye. Lutvann som også kalles østmarkas <dronning> har badeplass på nordsiden av vannet.

På motsatt side av vannet følger vi blå sti mot sørvest. Og underveis, passerer vi flere fine utsiktspunkter. Her er flott utsikt over vannet mot nordøst med Romsås i det fjerne mens man mot øst, kan skimte toppen av Branntårnet på Haukåsen – herlig!


Lutvann – 1928 sett mot nord. (oslobilder.no)


Lutvann. Nesten identisk som ovenfor, men her er bebyggelsen på Romsås synlig.

Stien vi følger er godt merket, men det er mange umerkede stier på “kryss og tvers” og det er fort gjort å ta feil. Vi kommer oss imidlertid greit ned skrenten i enden og etter å ha krysset bekken fra Lutvann, er vi straks tilbake der vi startet da vi tok blå sti til høyre. Vi følger sti/løype ned Lutdalen til Nøklevann før vi tar samme vei tilbake til Haraløkka som vi kom. Og siden vi var på en slags befaring, fant vi at merkene var ok, men at en rotvelt over sti på østsiden, må fjernes.

God sommer! sa vi i kor før vi dro hvert til vårt. En flott tur rundt Lutvann der “hælen” også klarte seg rimelig bra.

Ca 11,7 km

1:36

#østmarka #oslomarka #mosjon #trening #turogtrening #lutvann #friluftsliv #runforfun

Flere bilder følger;


Lutvann sett fra øst mot nord


sti langs vannet til badeplassen ved Lut


Lutvann. Selve “dronninga” i Østmarka


Blå sti mot sørvest langs vannet


Lutvann – Østmarka


on top of the world…


mot øst skimtes toppen av Branntårnet på Haukåsen