Fra ” Bryn til Byen” langs Alnaelva

Alnaelva eller Alna er Oslos lengste elv. Den springer ut fra Alnsjøen i Lillomarka og har betydelig tilsig fra Breidsjøen, Steinbruvann, Tokerudbekken og Østensjøvannet.

Fra nedre Furuset til Alfaset renner Alna gjennom den oprpustede Alnaparken, med broer over elva og stier langs elva. Her er også en amfibiedam som ble rustet opp i 2001.

16 mai 2011 ble turvei i Svartdalen åpnet som en del av Alnastien. Turveien går langs fossen og gjennom urskogen og forbinder Bryn med Kværnerdalen. Og det var nettopp denne delen Heidi og jeg skulle gå denne gangen.

Her forteller bilder mer enn ord…


Johan Petersen Linvarefabrikk på Bryn – 1937, (oslobilder.no)

Svartdalen er et elvegjel i den nederste delen av den lange elvedalen som Alnaelva svinger seg gjennom. Navnet Svartdalen kommer av de svarte fjellveggene langs sørsiden av dalen. Ellers er Svartdalen et urskoglignende område der skogen har fått vokse fritt.


De såkalte «Kværnerfossene» i Kværnerdumpa var frem til 1900-tallet skillet mellom Svartdalen og Lodalen.

På 1900-tallet dukket Kværnerdalen opp som alternativ benevnelse på tomta der industribedriften Kværner holdt det gående til 1999. Deretter kom den komersielle utviklinga av konseptet «Kværnerbyen» og som raskt ble et mer dekkende navn og som gjorde Kværnerdalen overflødig.

Fra Galgeberg nederst på Vålerenga går St.Halvards gate som er en gate i bydel Gamle Oslo til Oslo Gate i Gamlebyen. Gata fikk navnet sitt i 1866 etter St. Halvardskatedralen, som i dag ligger som ruiner øst for Gamlebyens sentrum.

St. Halvards gate ble fredet i 2009, som en del av større fredning av veger i Norge, med følgende begrunnelse: “vegen er antagelig den eldste bevarte hovedvegen til/fra Oslo, med en brukstid på minst 800 år”.


Schweigaards gate mot Galgeberg


Gangbru fra Grønland til Barcode

Vi følger Schweigaards gate til Grønland og deretter gangbru over Jernbanens sentralbane stasjon til Barcode. Deretter drar vi innom gamle ærverdige «Posthallen» hvor vi spiser middag før vi avslutter vår elvevandring på Asylet.

Takk for følget!!

#mosjon #tur #alnaelva #alna #visitoslo #friluftsliv


Kværner Mølle (oslobilder.no)


Alnaelva-Loelvas nedre løp. (oslobilder.no)
 

 

 

 

 

 

Sandvika – Haslum – Bærums Verk – Rykkinn…

23 mars 2017. Siden jeg er påmeldt årets “Påskeharemaraton” fra Ski til Sandvika, tenkte jeg at det kunne være lurt å ta en legere tur i rolig tempo. Og fra SBC-bygget i Sandvika satte jeg kursen mot Engervannet. Jeg følger langs vannet og fortsetter videre langs Prestveien og Kirkeveien opp til Haslum kirke. Det går greit, men svært varmt med sola i ryggen.


Engervannet (gml: foto)
 

Fra Haslum følger jeg Gamle Ringeriksvei forbi Godthaab, Steistjernet til Kolsås skisenter. Ettersom det til nå har vært mye stigninger, skulle det bli bra med litt nedover. Jeg krysser Gamle Ringeriksvei i en undergang og fortsetter så videre langs Nedre Bergli og Helsteveien til Bærums Verk.


Bærums Verk (gml: foto)

Jeg følger Lommedalsveien et stykke før jeg svinger til høyre inn Gommerudveien. Også her går det jamt oppover, men det går greit. Jeg krysser Pål Bergs vei og tar deretter en turvei tvers igjennom bebyggelsen på Rykkinn til Rykkinnveien. Denne følger jeg ned til Økriveien og videre langs denne til Nybrua.


Økriveien – Rykkinn

Her i fra følger jeg Ringeriksveien langs Isielva mot Vøyenenga og Sandvika.


Kirkerudbakken ved Vøyenenga i Bærum

Og ettersom jeg nærmet meg SBC-bygget og hodet trodde vi var ferdige, tvinger jeg denne til en ekstra runde rundt BI-parken. Det er herlig med «sakteløping» og spesielt fornøyd er jeg med å ha løpt runden uten stans.

Ca 20,7 km

2:12

#løpetur #trening #mosjon #budstikka #turogtrening #runforfun

Østmarka; Haraløkka – NVR – Blindløypa…

20 mars 2017. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Litt usikker på om det var ok rundt Nøklevannet, valgte vi allikevel å ta sjansen på at det var greit og fra p-plassen, fulgte vi grusvei til Ulsrudvann. Deretter fortsatte vi innover mot Nøklevann. Underlaget var for det meste bra, litt sølete enkelte steder, men ellers ok. Underveis skravlet vi om alt og ingentig.

 

Ved Trekanten tok vi til venstre for å ta veien om Fjellstad. Det har gått greit så langt, men ned bakken fra Fjellstad til Hullet, var det glatt. Vi skled på isen og ble våte på bena, men kom ned uten uhell. Og fra Hullet satte vi kursen mot Løkka, Rustadsaga og Haraløkka.

 


Mye tømmer fra Bråten ligger ved Rustadsaga – Østmarka
 

Men før vi ga oss, tok vi noen ekstra sløyfer i Handicapløypa eller “Blindløypa” som den opprinnelig het da den ble anlagt i 1960-årene. En fin skravletur rundt Nøklevann.

 


Østmarka-benken ved Bråten og Nøklevann
 

Ca 11,4 km

1:30

#østmarka #oslomarka #løpetur #trening #mosjon

FredagsBirken – 2017

17 mars 2017. Med et ikke altfor godt grunnlag (90 km) på ski, satte jeg torsdag kveld kursen mot Lillehammer og FredagsBirken. Også denne gangen skulle jeg overnatte hos Steinar som jeg skulle møte i Haakons hall. Steinar som er pensjonist og tidligere kollega, har helt siden november gått på ski. Han synes det er helt greit å være sponset av NAV og samtidig kunne gjøre det han liker best.

Etter å ha hentet startnummer og spist middag, reiste vi hjem til Steinar. Her ble vi sittende å prate om tidligere renn og andre bravader til litt utpå kvelden. Bl.a. fortalte Steinar at han etter å ha deltatt 25 ganger, skulle droppe årets Birk.

Klokka ringte 04.30 og mens jeg kledde meg ordnet Steinar frokost med alt som hører til. Egg, kaffe og mye mer. Kan man ha det bedre? Vi sjekket Yr mens vi spiste og varselet lovet godt for en fin dag på ski. Det var bare vinden som kunne skape bekymringer.

Steinar kjørte meg bort til de oppstilte bussene som gikk ettersom de ble fylt opp. God tur og lykke til sa han før jeg fant min plass på bussen og ca kl 05.50, var jeg på vei til Start.

Underveis skravles det høylytt og historiene er gode. Det er artig å høre andres erfaringer osv., men generelt, så er det vær og føre det snakkes mest om. Frode som har ligget i trenings leier på Sjusjøen har gitt flere gode rapporter om forholdene og med smøretips fra Stein, gledet jeg meg til en fin tur.


Klar for FredagsBirken for fjerde gang

Vel fremme på Tingstadjordet hadde jeg relativt god tid. Jeg ruslet litt rundt og nyter den rolige atmosfæren. Her var det ingen stress eller høye skuldre. Forholdene var gode og Swix anbefalte tørrvoks. Men med mitt spede grunnlag, valgte jeg å følge Steins råd om klister dekket med voks. Jeg korket derfor inn flere lag med VR50.


FredagsBirken 2017 pulje 1

Deretter fant jeg frem til startfeltet for pulje 1 og var klar for start. Jeg var litt spent og funderte litt på hvordan dette ville gå, men da startskuddet gikk kl 08.30, var det glemt.

Fra min posisjon litt bak i feltet var det bare å følge på. Føret var skarpt og det kjentes ok. Planen var å finne en passende rytme så raskt som mulig. Skiene satt bra og det gikk greit opp til Skramstad.

Deretter bar det videre mot Dølfjellet. Et parti hvor det skal stakes med og uten fraspark samt diagonalgang. Det er da jeg kjenner det i ryggen og det er her jeg får svi for det dårlige grunnlaget. Jeg faller sammen og teknikken er det så som så med og det blir mye jabbing og liten fremdrift – puh.

Vel over Dølfjellet huker jeg meg ned og setter utfor. Farten øker og jeg koser meg med at det gåt nedover. Plutselig og uten forvarsel ligger jeg i bakken og sklir et stykke nedover før jeg stanser. Jeg skjønte lite av hva som skjedde, men tror at klisteret lugget i kanten på sporet. I fallet mister jeg en drikkeflaske som suste av sted i sporet akkurat som en bob i en «bobbane». Jeg kommer meg opp og heldigvis, er både jeg og utstyr uskadet før jeg suser videre ned bakken. Jeg passerer drikkeflasken som hadde stanset og tenkte at det ville ha vært for jævlig om jeg ikke hadde riktig vekt på sekken, men det fikk heller stå sin prøve.

På Dambua tar jeg en god pause med mat og drikke, og siden ryggen er lei, handler det nå bare om å fullføre.


Fine forhold på Raudfjellet. Frisk vind kommer inn fra siden, men generer ikke. (foto: FB-2016)

Det går bra oppover Raudfjellet og skiene sitter bra. Jeg ser meg bakover og ser ingen, men plutselig kommer det en fykende forbi i stor fart. Anders Gløersen blir førstemann til å vinne SkøyteBirken. Gratulerer!!

På Kvarstad forsyner jeg meg godt med mat og drikke samt at jeg klemmer i meg en gel. Og godt fornøyd med tingenes tilstand bortsett fra at ryggen ikke var god, gøyv jeg løs på den siste halvdelen. Skiene er ok og jeg følger sporene for det meste, men måtte ut i fiskebein enkelte steder. Underveis mot løypas høyeste punkt på Midfjellet gledet jeg meg til å stake mot Sjusjøen. Men da vi stakk hode over kanten, slo vinden voldsomt i mot. Vi måtte stake nedover og deretter gå/labbe mot vinden. Snø føyket inn i sporene og det var som å gå i en evinnelig motbakke. Jeg lå midt i en klynge og forsøkte og hjemme meg bort, men så var det min tur til å gå foran. Det var tungt å gå mot vinden og attpåtil skulle brøyte spor, men vi fortsatte videre. Og mens jeg tenkte på det, så dukket Frode opp med kamera og det hele. Jeg smilte så godt jeg kunne mens Frode knipset bilder. Deretter fikk jeg Kvikk Lunsj og varm drikke. Tusen takk sa jeg før jeg fortsatte videre. Og med lykkeønskninger om god tur, passerte jeg Sjusjøen.


I frisk motvind mellom Midtfjellet og Sjusjøen (Foto: Frode Monsen/Sportsmanden.no)


Med et smil på lur fortsatte jeg mot Sjusjøen og L.hammer. FFoto: Frode Monsen/Sportsmanden.no)

Nå er det kun den siste biten igjen tenkte jeg og satte utfor. Sporene var gode og farten ok, men ettersom vi kom ned i skogen, ble sporene bløte. Med sug og slingrete spor, prøvde jeg å stake så mye som mulig. Under kraftledningen hvor det er nokså smalt kom vi sammen med de som gikk StafettBirken. Det ble trangt om plassen da disse var friske og skulle forbi, men sammen med disse kom det flere som skøytet. De brøy seg fint lite om oss som var avhengig av spor og skøytet over våre ski. Faktisk var dette veldig irriterende, men det gikk greit med oss alle. Omsider rundet jeg stadion og med navn og klubb rungende over anlegget, fikk jeg anvendt tid på luften. Glad for å komme i mål, er jeg uansett fornøyd med gjennomført renn.

Straks etter at tidbrikken ble pukket av, kom det en kar med “Crew” på jakka som skulle kjenne på sekken. Nja sa han og kjente på sekken en gang til før han sa – Godkjent. Ja du kan bare prøve å si noe annet tenkte jeg mens jeg fikk en til å ta et bilde.


Fullført FredagsBirken for 4 gang.


Takk for denne gang!!

Steinar ventet som avtalt ved Haakons Hall og i hans bil kjørte vi hjem til ham. Mens jeg dusjet og fikk på noe tørt tøy, laget han middag. Varm mat med en Munkholm til smakte utrolig bra. Tusen takk for meg Steinar!!

Ca 54 km

5:46:11

For resultater m.m., se Sportsmanden HER og HER

#fredagsbirken #birkebeinerrennet #skitur #mosjon #crosscountry #turogtrening #temsportsmanden

Flere bilder følger;


Haakons Hall torsdag kveld


Foto: Frode Monsen/Sportsmanden.no


Foto: Frode Monsen/Sportsmanden.no

 

Langs landeveien i Favorittrunden…

13 mars 2017. Som siste løpetur før FredagsBirken valgte jeg å ta en tur i “Favorittrunden” dvs, Haraløkka – Skullerud – Abildsø – Manglerud – Ryen – Abildsø – Skullerud og tilbake til Haraløkka.

Ved Nøklevann skole hilste jeg på Terje B. før jeg forsatte ned “skolebakken” til Rustadsaga.

Rustadåsen Borettslag- Rustadsaga – 1969 (oslobilder.no)

Deretter følger jeg landeveien videre og mens jeg løper, flyr tankene av seg selv…

Været var grått og surt, med vind og mot vind, men det var ikke kalt og vel tilbake på Haraløkka, var jeg fornøyd med kveldens løpetur.

Ca 13 km

1:20

#mosjon #trening #løpetur #runforfun

På tur i Kanadaskogen med Lea og Maya

Mens vi var på vei ut fra Bergen til Fyllingsdalen var det stille bak i bilen, men da vi passerte Liavatnet og svingte av fra Lyderhornsveien, ble det “liv” i Lea og May. Ingen tvil om at de kjente seg igjen da vi nærmet oss Nordre og Søndre Tennebekk ved Kanadaskogen hundegård. Dette er deres “lekegrind” for her er det de som regjerer.

 

Vel innenfor var det full fart på Lea og Maya som sammen med andre hunder lekte “sisten” eller noe lignende, gøy var det i alle fall å se på. Se bilder….

 

 

Etter at de hadde fått rast fra seg i hundegården, var det vår tur til å utforske Kanadaskogen. Og med Lea og Maya i samme sele, satte vi avsted langs turvei mot Tennerbekktjørna. Og her forteller bilder mer enn ord…

 

 

 

 


Kanadaskogen ligger sør for Damsgårdsfjellet i Fyllingsdalen bydel i Bergen. Skogen som har vært tomleplass for barn i generasjoner og en viktig resurs for turglade, er også en viktig del av kulturhistorien i Bergen. Her finnes gamle Steingjerder, hyttebebyggelse og terrasser som tidligere skilte innmark fra utmark og en rekke bygg som ble bygget og brukt under den andre verdenskrig, bl.a. en fangeleier som ble brukt av tyskerne.


 

Etter en flott rundtur i Kanadaskonen og Tennbekktjørna, satte vi kursen hjem til Preben og Nina i Bergen. Takk for fin tur!!   

 

Se mer om Tennebekkvannet/Tennebekktjernet

 

#friluftsliv #tur #mosjon #kanadaskogen

 

 

Haraløkka – Oberst Rodes vei – Abildsøveien…

6 mars 2017. Siden Einar hadde vært på skitur i Østmarka tidligere samme dag, ble det en rolig tur litt rundt omkring på meg. Og fra Haraløkka fulgte jeg Bølerlia rundt Bølerskogen til Generalen. Her svinger jeg til venstre og straks etter passerer jeg Bøler kirke før jeg svinger til høyre i inn Eterveien. Det er behagelig å løpe nedover og jeg nyter hvert steg.

Fra Østensjøveien svinger jeg til venstre inn Langerudhaugen over Multehaug før jeg fortsetter langs Enebakkveien og en gangvei til Skulleruddumpa. Her i fra, følger jeg langs Nordstrandveien. Forholdene er bra og på bar asfalt, går det greit videre.

Fra lyskryss tar jeg til høyre inn Oberst Rodes vei. Denne følger jeg over Lambertseterveien til neste lyskryss ved Raschvei. Jeg passerte deretter Kalsrud før jeg fortsatte langs Raschvei til gangvei og over E 6 på fin gangbru.


Gangbru over E 6 fra Raschvei til Abildsøveien

Straks etter gangbrua svinger jeg til høyre inn Abildsøveien. Og siden jeg ikke har vært her før, nyter jeg turen videre frem til Lambertseterveien.


Abildsøveien i front krysser Abildsøfaret. Abildsø skole ved Enebakkveien med Abildsøkrysset bak til høyre – 1962. (oslobilder.no)

Fra Abildsøkrysset følger jeg Enebakkveien, Skullerudveien og Generalen til Rustadsaga. Går opp skolebakken og avslutter siste biten hjem langs Bølerlia med stigningsløp.

Ca 13,6 km

1:24

#løpetur #runforfun #mosjon #trening

Skitur på Hedemarksvidda fra Gåsbu – Stenfjellrunden

4 mars 2017. Det sto mellom Skiforeningens “Lygnatur” og en tur til Hedemarksvidda nærmere bestemt – Gåsbu. Og siden Einar ikke hadde vært på Hedemarksvidda tidligere var det nettopp dit vi dro. På forhånd hadde jeg sendt mail til Vang Skiløperforening v/Gudbrand S. med spørsmål om forholdene i Stenfjellrunden. Og jeg fikk følgende svar;

“Stenfjellrunden er ny kjørt, følg gul merking. Målia og Stenfjellhytta er åpen for servering. God tur!! Velkommen tilbake på renn dagen i 2018.”

Tusen takk Gudbrand 🙂

Jeg hentet Einar på Nordstrand ca kl 07.45 og snaue 2 timer senere, parkerte vi på Gåsbu. Stor var vår forundring da det var mange biler på p-plassen. Kanskje det er renn her sa Einar. Nei, det tror jeg ikke – da hadde vi nok fått beskjed, svarte jeg.


Gåsbu Langrennsaren. Star og Mål for Stenfjellrunden, 42,5 km 

Vi var straks klare for tur og med skiene under armen, ruslet vi opp på stadion. For skulle vi gå Stenfjellrunden så skulle det være fra start til mål. Med litt snø i luften, blå ekstra og minus 4 grader, skled vi ut av stadion og under brua. Deretter bar det rett inn i den første av flere bakker man får i starten. Det var nå bedre skiltet enn før og det var enklere å finne rett utgang, men allikevel, klarte vi å misse en sløyfe før vi var på rett spor.

Forholdene var fine og i delvis ny kjørte spor, var det bare å nyte den videre ferd. Det første stykke på ca 2 km går i konkuranseløypene før man fortsetter i lett terreng og fin furuskog innover ved Ormsetermyra. Deretter passerer vi Fjellveien før løypa går over i småkupert skog mot 5 km. Skiene sitter bra, men litt trått med nysnø i sporene. Ettersom vi kommer høyere opp mot Appelsinhaugen som er høyeste punkt (736 moh), får vi litt vind i mot, men det går greit.

Løypa fortsetter nå videre nedover mot Bårdseterløypa over noen myrer og litt skog. Til tross for at det er litt trått er farten god og straks er vi ved Bårdsæter. Her i fra, kommer lengste sammenhengende stigning med ca 2,5 km opp på Stenfjellet.


ca 16 km, Stenfjellet

Frem til hit har det gått greit og mens vi tar vår første drikkepause, dukker det opp flere skiløpere. Områdene er store og løypene mange, for selv om det var mange biler på p-plassen, var det stor spredning i løypene.

Fra Stenfjellet svinger løypa ned mot Stensætra. Og her er det noen luftige utforbakker før man sklir over myrene nord for Hestefjellet. Deretter går løypa i sløyfe rundt Gråberget i halvåpen skog med fin utsikt mot Svaen, Målia og Brummundkampen.

Vi passerer Stensætra igjen før vi fortsetter i lett terreng mot Krakholen. Her svinger løypa mot Målia på endel myrer og halvåpne skogspartier. På myra før Målia svinger løypa mot Kveådammen og Stensæterbekken før den fortsetter i lett terreng forbi noen hytter og tilbake til Krakholen.


Mat og drikkepause på Krakholen – Stenfjellrunden/Hedemarksvidda

Her tar vi en lengre pause med mat og drikke før vi fortsetter videre. Det er etterhvert blitt flere i løypa og det er trivelig å kunne hilse ettersom man passerer. Med vinden i ryggen går det greit videre. Vi staker i lett terreng og det glir bedre ettersom flere har gått i sporene. Vi kommer inn i lysløypa nedenfor Stenfjellhytta og følger denne et stykke før vi tar av mot Yksenåsen. De siste 5 km går i konkuranseløypene og inn på stadion.

En herlig skitur på Hedemarksvidda der bare sola manglet. Dette var jammen en av de fineste stedene jeg har gått sa Einar og jeg skjønner godt at du har snakket så varmt om Stenfjellrunden. Tror jammen jeg tar en tur hit senere sa Einar mens vi var på vei hjem.

Takk for fin tur Einar.

Ca 42,5 km

#stenfjellrunden #hedemarksvidda #turogtrening #mosjon #trening #skitur #friluftsliv

Flere bilder fra samme tur;


Mye biler en lørdag morgen på Gåsbu


ca 16 km, Stenfjellet – Appelsinhaugen 736 moh


ca 31-32 km ved Krakholen

 

 

 

Sandvika – Nesøya rundt…..

2 mars 2017. Trim i arb.tiden med NK. Fra SBC-bygget fulgte vi Jongsåsveien til rundkjøring og deretter Sandviksveien, Slependenveien og Billingstadsletta til Billingstad. Her dro vi innom NKs leilighet i Billingstadlia for å lese av måleren.

 

Da dette var gjort tok vi Billingstadsletta tilbake et stykke før vi svingte til høyre inn Nesøyveien og deretter Broveien. Planen var å ta en runde på Nesøya. Fra neste veikryss tar vi til venstre inn Otto Blehrs vei. Været er ok, litt tåke, men ellers greit. Vi skravler om alt og ingenting mens vi løper og ikke lenge etter, så er vi tilbake til samme veikryss.

 


 

Vi følger Broveien et lite stykke før vi svinger til høyre inn Øverbergveien og deretter Sundveien til Nesøyveien. Vi krysser over brua og hadde tenkt å ta kyststien tilbake til Sandvika, men her var det mye is. Derfor tar vi samme vei tilbake som vi kom. Underveis langs Sandviksveien legger vi inn noen drag med økt tempo. En fin tur rundt Nesøya.

 

Ca 15,3 km

 

1:37 

 

#mosjon #trening #løpetur #nesøya #budstikka

Haraløkka – Hellerud – Jeriko….

27 februar 2017. Fra Haraløkka fulgte jeg Olav Nygårds vei til Generalen og langs denne til rundkjøring. Deretter følger jeg Hellerudveien forbi Trasop skole og videre til Hellerud. Ryggen er litt “kranglete” og det går tungt, men jeg både går-og løper litt omhverandre og ettervert, går det bedre.

 


Hellerudveien-Trasop skole – 1961  (oslobilder.no)


Oslo Samvirkelag avd.73, Hellerudveien – 1949  (oslobilder.no)

 

Fra Hellerud tar jeg gangvei videre forbi Haugerud kirke et stykke før jeg svinger til høyre inn Dr Dedichens vei. Her stiger det jamt og selv om det går tungt, løper jeg hele veien opp før jeg svinger til venstre og følger turvei videre. Her var det ikke til å unngå å bli våt på bena, men så lenge man ikke fryser er det ok. 

 

Jeg passerer Skjønnhaug skole, krysser Lindebergåsen og deretter følger jeg Pilestien/Jerikostien til Jeriko skole. Her i fra, tar jeg Jerikoveien til Lindeberg senter på baksiden og deretter Lidebergveien til Lindebergåsen hvor jeg svinger til høyre. Det går jamt nedover og straks er jeg ved Tvetenveien. Ryggen er bedre og langs Tvetenveien som jeg følger til Hellerud, går det greit. Fra Hellerud tar jeg samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom. 

 

Ca 14,6 km 

 

1:34

 

#løpetur #trening #runforfun #turogtrening #mosjon