Fra ” Bryn til Byen” langs Alnaelva

Alnaelva eller Alna er Oslos lengste elv. Den springer ut fra Alnsjøen i Lillomarka og har betydelig tilsig fra Breidsjøen, Steinbruvann, Tokerudbekken og Østensjøvannet.

Fra nedre Furuset til Alfaset renner Alna gjennom den oprpustede Alnaparken, med broer over elva og stier langs elva. Her er også en amfibiedam som ble rustet opp i 2001.

16 mai 2011 ble turvei i Svartdalen åpnet som en del av Alnastien. Turveien går langs fossen og gjennom urskogen og forbinder Bryn med Kværnerdalen. Og det var nettopp denne delen Heidi og jeg skulle gå denne gangen.

Her forteller bilder mer enn ord…


Johan Petersen Linvarefabrikk på Bryn – 1937, (oslobilder.no)

Svartdalen er et elvegjel i den nederste delen av den lange elvedalen som Alnaelva svinger seg gjennom. Navnet Svartdalen kommer av de svarte fjellveggene langs sørsiden av dalen. Ellers er Svartdalen et urskoglignende område der skogen har fått vokse fritt.


De såkalte «Kværnerfossene» i Kværnerdumpa var frem til 1900-tallet skillet mellom Svartdalen og Lodalen.

På 1900-tallet dukket Kværnerdalen opp som alternativ benevnelse på tomta der industribedriften Kværner holdt det gående til 1999. Deretter kom den komersielle utviklinga av konseptet «Kværnerbyen» og som raskt ble et mer dekkende navn og som gjorde Kværnerdalen overflødig.

Fra Galgeberg nederst på Vålerenga går St.Halvards gate som er en gate i bydel Gamle Oslo til Oslo Gate i Gamlebyen. Gata fikk navnet sitt i 1866 etter St. Halvardskatedralen, som i dag ligger som ruiner øst for Gamlebyens sentrum.

St. Halvards gate ble fredet i 2009, som en del av større fredning av veger i Norge, med følgende begrunnelse: “vegen er antagelig den eldste bevarte hovedvegen til/fra Oslo, med en brukstid på minst 800 år”.


Schweigaards gate mot Galgeberg


Gangbru fra Grønland til Barcode

Vi følger Schweigaards gate til Grønland og deretter gangbru over Jernbanens sentralbane stasjon til Barcode. Deretter drar vi innom gamle ærverdige «Posthallen» hvor vi spiser middag før vi avslutter vår elvevandring på Asylet.

Takk for følget!!

#mosjon #tur #alnaelva #alna #visitoslo #friluftsliv


Kværner Mølle (oslobilder.no)


Alnaelva-Loelvas nedre løp. (oslobilder.no)
 

 

 

 

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1034

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top