Østmarka; Nordre-Skytten – Nilsåsen – Elvågaveien…

27 juni 2016. Etter en uke ferie med Heidi og Lena på Thassos i Hellas hvor det ble mest hvile og lite eller ingen trening, var det godt å kunne snøre på seg joggesko for en løpetur i marka. Og fra Haraløkka fulgte jeg grusvei til Rustadsaga og Ødegården.


Ødegården – Østmarka

Det gikk litt tungt i starten, men bedre etterhvert. I bakken mot Høyås tar jeg av fra veien og følger rød løype ca 100 m til blå sti som jeg følger videre til skogsvei ved Ødegårdsmosen. Her i fra, fortsetter jeg langs skogsveien til Petersbråten og El-Paso. Tross mye regn tidligere på dagen, er forholdene gode og det går greit.


Nordre Skytten – Østmarka

Fra Nordre Skytten er det mange rødmerkede løyper i flere retninger, men jeg velger den ene som er blåmerket og følger denne videre over Nilsåsen og Garfangåsen til Elvågaveien. Terrenget som er både variert og kupert er flott, og jeg nyter turen videre. Jeg passerer flere løypekryss innen jeg kommer frem til Elvågaveien hvor jeg svinger til høyre mot Løype 264 .

Mariholtet sportsstue

Jeg tar noen bilder av Mariholtet før jeg setter kursen opp bakken til veikryss (Mariholtveien-Haukåseveien). Her ligger tømmer som Oslo kommune har tatt ut i området sørvest for Mariholtet. Store skogsmaskiner har satt sine spor både i marka og på veien som nå er nokså sølete. Håper kommunen fikser dette så snart de er ferdige med sine skogsarbeider.  


Skogsarbeid sørvest for Mariholtet – Mariholtveien-Haukåsevein

Jeg følger lysløypa videre til Sleppa og Sarabråten. Så langt har det gått greit, men fra Sarabråten og nedover til Nøklevann kjenner jeg at det begynner å gjøre vondt under hælen. Den blir heller ikke bedre underveis og jeg går mer enn jeg løper opp Korketrekkeren og forbi Ulsrudvann til Haraløkka. Allikevel – en fin tur rundt Nord-Elvåga via Garfangåsen.

Ca 16,6 km

1:56

#østmarka #oslomarka #runforfun #trening #mosjon

Sandvika – Vækerøstranda – Godliaskogen – Østmarka…

16 juni 2016. Som en langtur hadde jeg denne gangen planlagt å løpe hjem fra Sandvika til Haraløkka. Og siden det var nokså varmt, skulle jeg ta denne turen i “saktefart”. Inspirert av Trond Inges treningsform for mengde i saktefart. Forskjellen på ham og meg er at jeg «trives» best i saktefart og ikke nødvendigvis så opptatt av mengden. Uansett, må bena flyttes fremover selv om det skjer i ulikt tempo.

Med sekk som var fylt med mat og vann, satte jeg av sted fra Sandvika. Denne gangen skulle jeg for variasjonens skyld ta Gamle Drammensvei til Stabekk. Og allerede langs Engervannet der jeg fulgte turvei mellom vannet og jernbanen, fikk jeg merke at det var både varmt og klamt der krattet hang utover veien. Drivende våt var det godt å kunne følge landeveien videre og fra Blommenholm st. fulgte jeg Gamle Drammensvei til Stabekk som planlagt. Farten var rolig og jeg gikk i enkelte bakker mens jeg drakk noen slurker vann.


Engervannet (gml: foto)

Fra Stabekk fulgte jeg sykkelveien vestfra også kalt «TourDeFinance» til Lysaker, men etter å ha krysset Lysakerelva, forlot jeg denne og tok så kyststien videre. Denne stien som både Påskeharemaraton og Ribbemaraton følger rundt Sollerudstranda – Vækerøstranda, har jeg ikke tidligere tatt. Og mens jeg nyter turen langs kyststien tar jeg flere bilder som følger;


Kyststien langs Sollerudstranda og Vækerøstranda


Kyststien – Vækerøparken


Kyststien – Vækerøparken 

Etter å ha passert Vækerøparken og Maxbo, er jeg tilbake på traseen til TourDeFinance som jeg følger videre forbi Skøyen og langs Frognerstranda. Så langt er alt vel, men jeg kjenner antydning til vondt under den ene hælen. Begynner skoa å bli utdempet?


Langs TourDeFinance mot Sjølyst

Etter ca 14 km passerer jeg Aker Brygge og Rådhusplassen. Det er mye folk som strener i alle retninger. Jeg hører at det er liv på Kontraskjæret og tar derfor Rådhusgaten videre for om mulig å få et gløtt innenfor, men det var ikke lett.


Rådhusplassen og Akershus festning
 


I kø for å se EM-fotball på Kontraskjæret

Jeg fortsetter langs Rådhusgaten til Langkaia og Operagata før jeg følger Bispegata forbi Barcode til Middelalderparken. Her i fra, ta jeg i motsetning til sist gang (Kongsveien/Ekebergveien til Sæter), St.Halvards gate til Galgeberg og derifra en gangvei til Etterstadgata via Vålerenga kirke. Følger gangvei videre langs Alnaelva til Bryn og Østensjøveien ett stykke før jeg fra Høyenhall går opp Skøyenbakken til Nordre Skøyen Hovedgård.


Sletta ved Nordre Skøyen Hovedgård

Litt usikker på hvilke vei videre velger jeg å ta Tvetenveien ett stykke oppover. Og underveis fra Hellerud st., er hælen såpass vond at jeg dropper å løpe hjem via Haugerudveien og Nøklevann, og isteden tar jeg av fra Tvetenveien og følger Stordamsnaret – Stordamveien til jeg setter kursen mot lysløypa i Godliaskogen.


Lysløypa i Godliaskogen fra Stordamveien

Siden jeg er oppvokst på Godlia og gikk på Godlia barneskole, har jeg mange gode minner fra Godliaskogen. Bl.a, var det nettopp her jeg gikk mitt aller første skirenn da vi en dag på skolen hadde aktivitetsdag. Jeg skulle gå skirenn og siden jeg ikke skjønte hva idealtid var, så var det jeg som hadde den raskeste tiden i mål. Vel må jo noen ha det også..


Trasopbanen. O.I.F`s hjemmebane

Etter å ha passert Oppsal arena og Trasop banen hvor jeg spilte mange fotballkamper for Oppsal, fulgte jeg langs Vetlandsveien og Solbergliveien før jeg satte kursen inn i Østmarka. Tenkte at et mykere underlag var mindre vondt.


Skøyenputten – Østmarka

Men fra Skøyenputten og videre til Østmarksetra og Ulsrudvann, var det mye steiner og røtter, og med en fortsatt vond hæl passerte jeg Haraløkka for en snartur innom butikken. Deretter ruslet jeg den siste biten hjem. En flott tur tross alt og kanskje bør skoene skiftes ut.

Ca 26,6 km

2:57

#løpetur #trening #mosjon #turogtrening #running #runforfun

Flere bilder fra samme tur


Stordamveien


Skøyenputten – Østmarka

 

 

Østmarka; 10 vann i nærområdet Bøler, Oppsal og Skullerud….

13 juni 2016. For å utnytte de gode forholdene for stiløping som det er nå, hadde jeg tenkt ut en tur der jeg for det meste var på sti samt at jeg også skulle innom 10 vann/tjern på samme tur.

Fra Haraløkka fulgte jeg ny sti/grusvei til Ulsrud som da ble det første vannet. Deretter krysset jeg p-plassen ved Østmarksetra før jeg i gammel rød løype/blå sti fortsatte mot nordvest og straks etter var jeg ved Katteputten og deretter Skøyenputten.

Her i fra, tar jeg blå sti ett stykke sørover før jeg fortsetter på umerket sti i retning Solbergvann. Det er nemlig et virvar av stier i dette området, men er man kjent, så er det ok. Forøvrig er det å anbefale flere gode blå-stier i dette området som går i flere retninger.


Solbergvannet ligger øst for Oppsal, nordvest for nordenden av Nøklevann
 

Jeg passerer Solbergvann (blandt de fineste i Østmarka?) og ikke lenge etter, er jeg ved Rundtjern. Her tar jeg til høyre og følger lysløypa (grusvei) sørover langs tjernet før det bærer nedover Rundtjernbakkene til nordenden av Nøklevann. Jeg svinger til venstre og passerer Sarabråten før jeg ved Sleppa tar til høyre ned bakken og videre mot Bremsrud. Men siden jeg nå skulle løpe mest mulig på sti, så tok jeg av fra veien litt føre Bremsrud og fulgte rød løype (ca 1 km) frem til Ødegården. Denne løypa er ofte sølete, men med slike gode forhold som nå, så anbefaler jeg denne løypa.

Fra Ødegården følger jeg grusvei til Katismyra og Auretjern som man så vidt kan skimte i krattet rundt myra før jeg tar av fra veien. Her i fra, følger jeg rød løype gjennom Trolldalen.


Trolldalen er en trang dal fra Kattismyra og sørover mot Rundvann
 

Ett eller annet sted her i Trolldalen skal “dryppet” være, men denne har jeg enda ikke funnet ei heller denne gangen. I neste løypekryss ved Karismyr tar jeg til venstre ett stykke før jeg forlater rød løype og fortsetter på blå sti langs Smalvannsmåsan til Smalvann. Her følger jeg sti langs vannet forbi OFA-hytta til jeg møter Flyktningeruta i enden av vannet. Denne følger jeg videre til vann nr 9 som er Rundvann.

Vannet bærer navnet med rette da det er nesten helt rundt. Noen bader i vannet og det ser herlig ut, men jeg fortsetter videre og siden jeg ikke hadde bestemt meg for hvilke vann som skulle være nr 10, så bråbestemte jeg at dette skulle være Skraperudtjern og dermed tok jeg første blå sti til venstre. Det er nok en stund siden sist jeg var her for etter ca 200-300 m skjønte jeg at jeg nå var på full fart mot Sølvdobla. Jeg snur og returnerer tilbake til Rundvann. Finner riktig sti og følger delvis denne og en rød løype videre til renseanlegget på Skullerud og ned “brattbakken” før jeg krysser Ljanselva.

Det var tørt og fint på Skullerud Idrettsplass og vel over denne, tok jeg til venstre i veikrysset ved Skraperudtjern. Fra toppen av bakken er det en flott utsikt mot Skraperudtjern som dermed ble vann nr 10 på dagens tur.

Etter å ha gått opp skolebakken til Nøklevann skole, avslutter jeg med stigningsløp den siste biten tilbake til Haraløkka langs Bølerlia. En herlig rundtur på sti/løype/grus der jeg var innom 10 vann/tjern i nærområdet Bøler, Oppsal og Skullerud.

Ca 16,8 km

1:56

#østmarka #oslomarka #trening #løpetur #mosjon #turogtrening

Nedenfor følger bilder av vann/tjern i den rekkefølge jeg var innom disse.


Ulsrudvann, populært badevann øst for Ulsrud/Oppsal (oslobilder.no)


Katteputten, lite vann/myr mellom Oppsal og Ulsrudvann


Skøyenputten, vann øst for Oppsal,vest for Solbergvannet


Solbergvann, vann øst for Oppsal, nordvest for nordenden av Nøklevann


Rundtjern, vann øst for Trasop. Gikk tidligere under navnet Solbergtjern.


Nøklevann, vann øst for Bøler/Ulsrud, Østmarkas tredje største vann (oslobilder.no)


Auretjern, lite tjern i Kattismyra sørvest for Ødegården


Smalvann, vann øst for Østmarkskpl. Er øverste vann i vassdraget som ender i Vansjø ved Moss


Rundvann, vann vest for Østmarkskpl. Badeplass og godkjent bålsted. Vann uten tilsig fra andre kilder, men nytt vann fra oppkomme midt i vannet


Skraperudtjern, vann øst for Skullerud skole. Gammel overtro vil ha det til at vannet er bunnløst, eller har dobbel bunn

Fakta om de enkelte vann; Østmarka fra A til Å

 

Follotrimmen 5. løp – Sofiemyr

8 juni 2016.

Som avtalt parkerte jeg utenfor hos Frode og siden jeg var tidlig ute, satte vi oss på terrassen for å skravle en stund. Og mens vi drikker kald saft, nyter vi det fine været som er akkurat som det pleier å være når det er FT-løp – Strålende.

Sammen gikk vi til Sofiemyr der start og mål var lagt til p-plassen og gangbrua over Kongeveien. Her møtte vi mange kjente og deriblandt snakket jeg med Sidsel som m.fl, er den som styrer Follotrimmen.

Frode forsvant for oppvarming mens jeg gikk rundt for å ta noen bilder. Her traff jeg flere kjente og det var en hyggelig stemning.


God stemning før start i vårens siste FT-løp.


Sjefen for Follotrimmen – Sidsel.

Tiden gikk imidlertid fort og etter å ha løpt litt frem og tilbake langs Kongeveien, var det tid for start. Starten skulle gå fra p-plassen som den pleier. Jeg stilte meg opp litt bak i feltet og var klar for start. Løypa som er den lengste med sine 8 km er kanskje den tøffeste, men allikevel synes jeg den er veldig flott – kanskje den fineste?


Her klargjøres det for start, men….


..det er ingen som starter før jeg gir klarsignal – sa Arvid.


Straks klar for vårens siste FT-løp

Klar ferdig gå – sa Arvid og så var løpet i gang. Jeg kom meg greit avsted og etter å ha passert en liten “flaskehals” med litt kø, løste dette seg greit opp da løypa forsatte langs Kongeveien. Tempo var ok, ikke for fort og ikke for sakte, akkurat passe. Fra gangbrua over Kongeveien går det litt nedover og farten øker. Jeg passerer Jon (som var like foran meg i Hebekk) og er fornøyd med tingenes tilstand.

Løypa tar så av fra Kongeveien og fra Oppegård Idrettsplass etter ca 3 km, går løypa rett til skogs. Her følger den Løype 201 videre mot Fløisbonnveien. Det første stykke er nokså kupert og det minner mye om de hjemlige trakter i Østmarka, men deretter flater det ut og det er bare å nyte ferden videre frem til Grytetjernet. Det var mange skyggepartier i skogen og varmen ble ikke noe problem.

Etter å ha passert Grytetjernet, kommer det noen kneiker og her er det at enkelte begynner å gå. Jeg har god flyt og forserer stadig fremover. Etter å ha krysset Taraldsruveien og rundet et jorde, fortsetter løypa videre langs Fløisbonnveien. Jeg forsøker å øke farten og da jeg får øye på gangbrua (mål), spurter jeg det jeg orker. Godt fornøyd med gjennomført løp og ny pers, ruslet jeg avsted for å nyte atmosfæren.

Jeg snakker litt med Christoffer, Lasse, Stein og Steffen (som vant dagens løp), og andre. Vi var alle enige om at dette hadde vært en flott kveld på Sofiemyr. Deretter takket jeg for meg og etter å ha ønsket Sidsel, Arvid og andre, god sommer, ruslet jeg til Frode der bilen stod parkert. Her ventet jeg en stund, men siden han ikke dukket opp (ute for nedjogg), så satte jeg kursen hjem. En herlig dag på Sofiemyr.

Resultater m.m., se Sportsmanden

Ca 7,9 km

41:20

#follotrimmen #løp #mosjon #trening #turogtrening #runforfun

flere bilder følger;


Tommel opp fra Christoffer som tok årets første klasseseier – Gratulerer


Marcus Mauricio og Steinar før start


Lasse jakter klasseseier, men blir slått av Geir denne gangen


Vann og saft, hva mer kan man ønske i varmen? Tusen takk for strålende service:)

 

 

 

Østmarka; Fri-Elvåga – Bestemoråsen – Gullsmeden….

6 mai 2016. Fra Haraløkka følger jeg ny sti/grusvei til Ulsrudvann før jeg fortsetter forbi Sarabråten og Sleppa til Mariholtet. Og siden planen var å løpe rundt Fri-Elvåga fortsatte jeg på Mariholtveien til enden av vannet. Her krysser jeg Ellingsrudelva før jeg fra Bjørndalsmyra, tar Løype 288.

 

Denne løypa som er rødmerket starter på Ekerud og fortsetter til Igletjern via Bjørndalen. Fra Bjørndalsmyra går løypa rett sørover i lett stigende terreng og når forholdene er så gode som nå, er det bare å nyte turen videre.

 


Fra Bjørndalsmyra til Igletjern
 

Ved Igletjern som er ett av flere i Østmarka og som ligger øst for Fri-Elva og like nordvest for Knuttjern, tar jeg til høyre og følger grusvei/sti til demningen som deler Nord-Elvåga i to.

 


Demningen som deler Nord-Elvåga i to. På nedsiden – Fri-Elvåga og på oversiden – Nord-Elvåga

 

Jeg krysser over demningen og tar deretter blåsti over Bestemoråsen og videre sørover langs Nord-Elvåga til Finfallåsen og Gullsmeden.

 


Gullsmeden (oslobilder.no) – Mer om Gullsmeden HER;

 

Gullsmeden; et gammelt serveringssted med tradisjoner tilbake til slutten av 1800-tallet. Driften opphørt 1.april 1951 pga. drikkevannsrestriksjonene da Elvåga ble tatt inn i drikkevannsforsyningen. Samuel Gullsmeden, ca 1850, var en av plassens tidligste brukere, men navnet kommer fra gullsmed (Bjerring) som eide plassen. Det som var igjen av våningshuset ble solgt på auksjon (for nedrivning) for 910 kroner.

(Fakta: Skiforeningen)

 

 

Fra Høyås følger jeg grusvei forbi Ødegården til Rustadsaga. Her hilser jeg på juniorene til Rustad IL før jeg går opp Rustadsagabakken. Løper deretter over Skredderløkka før jeg avslutter med stigningsløp den siste biten hjem. Og innen jeg var helt hjemme, møtte jeg Dennis som jeg skravlet litt med.

 

Ca 17,7 km

 

1:54

 

#østmarka #oslomarka #løpetur #mosjon #turogtrening

 

Flere bilder følger:

 


løype/sti sørover fra Bjørndalsmyra

 


Nord-Elvåga – Østmarka

 


Blåsti Bestemoråsen-Finfallåsen-Gullsmeden

 

Semsvannet rundt fra Sandvika…

2 juni 2016. Trim i arb.tiden.NK og jeg hadde planlagt en langtur fra Sandvika og rundt Semsvannet. En tur på ca 23-25 km. Og siden det var varmt denne dagen skulle tempo være deretter.

Med fulle drikkeflasker satte vi avsted fra Skattens hus over Sandvikselva og forbi Storsenteret før vi tok Konvallveien videre. Det stiger jamt og vi går det meste av bakke opp til Solhaugveien som vi følger frem til Slepende st. Her i fra, tar vi Åsløkkveien-Fjellveien og Åstadveien videre. Det går greit, men til tross for at det er litt overskyet, er det svært varmt, og vi er derfor nøye med å drikke underveis.


Omgivelsene er landlige og vi nyter turen videre. Man kan vel godt si at det nå er sommer. Herlig!!


På blå sti mot Skaugumåsen

Vi passerer Hvalstad skole og Hvalstad St. før vi fortsetter langs Hvalstadåsen. Etter ca 8 km tar vi av fra veien og følger blåsti delvis rundt Skaugum til Holtet. Her tar vi en grusvei nedover forbi Hundremeterskogen til Hajemveien. Her tar vi så til høyre og følger turvei rundt Semsvannet, og her forteller bilder mer enn ord…


Hajemveien – Svartdalen
 

Tømmervika – Semsvannet

Semsvannet ligger rett nord for Asker sentrum, mellom Bergsåsen og Skaugumåsen, to av Askers høyeste punkter. Rundt vannet er det anlagt en turvei som er farbar med både sykkel og barnevogn. Langs vannet finner vi flere flotte badeplasser. Det er mange fiskearter i vannet: gjedde, dvergmalle, mort, abbor, suter, sik, røye, ørret, ål, m.fl. Vannet er det største i Vestmarka og Asker. Størst bredde 0,75 km – størst lengde 1,5 km – størst dybde 34. Om vinteren er vannet et populært utfartssted der skiløyper stråler i flere retninger.


Asker Trekkhundklubb og NKH senteret – samarbeider om Semsvannsrunden

Etter å ha vært rundt det flotte Semsvannet, setter vi kursen tilbake til Sandvika. Vi følger Semsveien til Jansløkka skole og Kirkeveien ett stykke før vi tar Otto Valstads vei videre. Vi passerer Asker Museum før vi igjen kommer innpå Kirkeveien som vi følger videre. Det går nå jamt nedover og det kjennes i bena, men inte problem og straks etter er vi ved Holmen. Her i fra, tar vi Fekjan langs Neselva, så Billingstadsletta og Sandviksveien tilbake til Sandvika og Skattens hus. Det ble svært varmt til tider, men allikevel så var dette en flott tur. Og ikke minst var det fint rundt Semsvannet.

Ca 24,5 km

2:48

#Semsvannet #mosjon #trening # tur #budstikka #turogtrening

Flere bilder fra samme tur;


Tveitfossen


Tveiter gård


Stikryss ved Tveiter gård

 

Haraløkka – Klemetsrud – Myrer….

30 mai 2016. FB-gruppa til <vi som like å trene i Østmark> hadde invitert til en felles løpetur “Vårhauken” fra Mariholdte til Branntårnet, og jeg hadde i utgangspunktet takket ja til å være med, men ombestemte meg og valgte heller en rolig langtur for meg selv. Det er imidlertid planlagt en ny tur til høsten.

 

Fra Haraløkka langs Bølerlia til Nøklevann skole og deretter langs Generalen forbi Plantasjen på Skullerud. Her går jeg ned skrenten og følger grusvei langs Ljanselva til Sagdammen og Skulleruddumpa. Her i fra, tar jeg Vinterveien mot Dal/Brenna før jeg fortsetter langs gangvei til Klemetsrud.

 


Godheim landhandel og “Se Op Hvilestue” i Enebakkveien ved Klemetsrud – 1927. (oslobilder.no)

 

 
Klemetsrud skole – 1953                      Klemetsrud kirke – 1953

 

Klemetsrud; ligger i Søndre Nordstrand Bydel sør i Oslo med grenser til Ski og Oppegård Kommuner og Østmarka. Bygda hadde en rekke gårder allerede i middelalderen, Klemetsrud var en av dem. I motsetning til resten av bydelen er den opprinnelige bebyggelsen på Klemetsrud gammel. I tillegg til gårdene hvor jordbruksvirksomhet pågikk til 1980-tallet, har området også noe gammel villa- og småhusbebyggelse. Klemetsrud skole kom allerede i 1867 og Klemetsrud kirke ble bygd i 1933.

 

Jeg passerer skolen før jeg krysser Enebakkveien og tar Maurtuveien videre. Denne følger jeg så forbi Klemetsrud kirke til Oslo Pukkverk i enden av veien. Her i fra tar jeg en grusvei opp til Løype 424 ved Myrer.

 


Sti- og løypekryss på Myrer
 

Jeg tar til høyre over E 6 og fortsetter deretter mot Bjørndal ett stykke før jeg tar av fra sti og inn i bebyggelsen. Her følger jeg Snipemyrlia-Slimeveien og Åslandhellinga videre til gangvei. Det går jamt nedover og straks etter kommer jeg ned til Gjersrudbekken. Her svinger jeg til høyre før jeg fra Klemetsrud, tar delvis samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom. Jeg avslutter den siste biten langs Bølerlia med stigningsløp. Det var godt og varmt, men allikevel en fin langtur.

 

Ca 18,7 km

1:55

 

#trening #løpetur #mosjon #turogtrening

 

Flere bilder fra samme tur;

 


Det er jo lys i den andre enden!!

 

 

(Myrer – Bjørnal) over E 6