Haraløkka – Nøklevann – Stensrudvann…

Julen 2015. Fra Bergen kom Nina med samboer Preben og Lea. Og foruten at vi hadde en hyggelig familiejul, så var det nettopp Lea som skulle bli midtpunktet denne julen.


Lea – en Samojed på ca 4,5 mnd.  


Samojed er en polar spisshund som historisk sett ble brukt til mange arbeidsoppgaver. Den stammer opprinnelig fra Sibir i Russland. Samojed ble utviklet av urfolket samojedene, og hunden var en nødvendig del av deres overlevelse lengst nord i Sibir. Samojed er i stand til å trekke sleder, jakte, gjete og en rekke andre oppgaver, og er kjent for sin solide hvite pels og sitt smilende uttrykk.”  Se mer om hunderasen Samojed HER;

Lea fant seg fort til rette og vi fikk mange fine turer i nærområdet Haraløkka, Nøklevan og Rustadsaga. To ganger var vi også på tur ved Stensrudvannet der Lea fritt kunne løpe rundt og leke med ball.

Og her forteller nok bilder mer enn ord;


Lea på Haraløkka


i skogen mellom Haraløkka og Sørli


Nøklevann tappes ned. Ikke mye vann igjen her nå…


Nøklevann sett fra Bråten


På Rustadsaga hilser vi på geitene


Nina viser gamle kunster på Nøklevann skole mens Lea følger med


Fortsatt renner det mye vann fra Nøklevann 

Morgentur til Nøklevann ved Sørli 


Etter å ha vært ute, var det godt med en hvil på sofaen

I tillegg til at vi var flere turer rundt Haraløkka og Nøklevann, tok vi også noen turer til Stensrudvannet.


Lea med Nina og Preben på Stensrudvann


Gøy med ball…


Du klarer ikke å ta meg…


Preben og Lea leker med ball..


En flott dag på Stensrudvann

En herlig familiejul er over og det ble tid for å ta farvel for denne gang. I tett snødrev med fare for stengte veier og kolonnekjøring, satte Preben, Nina og Lea kursen mot Bergen. Lea som vi ble vi veldig glad i, var som valper flest. Leken, morsom og veldig glad. 


Hei! jeg heter Lea hva heter du?

 

#nøklevann #østmarka #oslomarka #samojed #stensrudvann #turogtrening #friluftsliv

 

 

 

 

 

 

 

 

Østmarka; Nøklevann rundt…

21 desember 2015. I en travel førjulstid møtte jeg Einar på Haraløkka for en “skravletur” rundt Nøklevann. Og denne gangen skulle vi ta korteste vei. Et unntak fra regelen om at vi alltid skulle ha minst 12 km. Vi valgte å ta runden med klokka og underveis, skravlet vi om alle de flotte turene vi hadde hatt i Østmarka dette året.


Nøklevann sett mot Sør – Østmarka  (gml: foto)

Og allerede nå, gleder vi oss til de neste turene enten om det blir på ski eller med joggesko. Ved Rustadsaga som var pyntet til jul, hilste vi på Jan R. som kom motsatt vei, før vi gikk opp Rustadsagabakken. 

Vel tilbake på Haraløkka, ønsket vi hverandre God jul og så dro vi hvert til vårt. Einar på sykkel mens jeg avsluttet med stigningsløp den siste biten hjem.

ca 8,7 km

1:00

#østmarka #oslomarka #nøklevannrundt #mosjon #løpetur

 

Sofiemyr – Tussetjern – Stallerud – Kloppa….

16 desember 2015. Med avtale om felles løpetur, reiste jeg ut til Sofiemyr for å møte Frode. Og selvsagt var han klar da jeg kom, men først måtte jeg hilse på Mira.

I og med at Sportsmanden hadde feiret sin 3-årsdag med en sosial treningstur se (Sportsmandens 3-årsfeiering med nyskapningen Team Sportsmanden) med en 3-milstur i to deler, ble vi enige om at vi skulle løpe del 2. Del 1 hadde vi jo vært igjennom en gang før – se Grønliåsen-Kloppa-Fløisbonn.

Fra Sofiemyr fulgte vi Kongeveien forbi Follo Sport AS til golfbanene på Greverud. Løypa som er den samme som Follotrimmen bruker, kjenner jeg fra før, men der den tar til venstre inn i skogen, fortsetter vi nå rett frem. Vi følger deretter Skiveien forbi Oppegård og etter vel 5 km, tar vi av fra Skiveien og inn på Tussestien.


Langs Tussestien til Tussetjern

Stien er noe kupert, men morsom og straks etter passerer vi Tussetjern. Fra Sagstuveien og Gamle Vevelstadvei, tar vi en ekstra sløyfe og følger turvei rundt Fosstjernet. Vel tilbake på Gamle Vevelstadvei fortsetter vi langs denne forbi Vevelstadåsen til Skoglia. Her tar vi inn på gangvei som vi følger videre. Det skal nevnes at Frode som er “guide” forteller om det vi ser underveis.


til evigheten og forbi…. 

Etter å ha fulgt gangvei ett stykke, fortsetter vi så langs Vevelstadveien på fin turvei. Vi passerer Stallerudhytta og igjen er vi inne på deler av løypa til Follotrimmen som kommer motsatt vei. Vi krysser  Vevelstadveien før vi følger grusvei innover i Sørmarka til Kloppa. Her i fra, følger vi løypa fra del 1 tilbake til Sofiemyr via Fløisbonnveien. Den siste biten avslutter vi med stigningsløp. En flott tur i variert løype.

Mens vi sitter å “drodler” litt om Team Sportsmanden osv., ordner Frode med varm gløgg og julekaker. Ideene er mange og kanskje kan vi få til et lag med Team Sportsmanden i Holmenkollstafetten. Her er det mange muligheter.

Jeg takker for meg og setter så kursen hjem.

Ca 15,8 km

1:32

#teamsportsmanden #turogtrening #løpetur #mosjon #trening

 

Østmarka; Beverlia – Nøklevann – Skraperudtjern…

14 desember 2015. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Denne gangen var planen en rolig tur i lysløypa rundt Nøklevann, men først skulle vi bortom Beverlia.

Fra p-plassen krysset vi over Haraløkka før vi fulgte Olav Nygards veg, Mikkel Revs vei og Østmarkveien til rundkjøring. Her tar vi til høyre og straks er vi i Beverlia. Her starter en gml. lysløype som går til Østmarksetra. Jeg har mange ganger som liten gått denne løypa og særlig minnes jeg den lille kiosken som fortsatt står på samme plass.

Beverlia; en tidligere husmannsplass rett ved krysset Hellerudveien/Østmarkveien på Oppsal. Husmannsplassen lå under Ulsrud gård og ble sannsynligvis etablert på slutten av 1700-tallet. Låven brant ned omkring 1975, og i 1986-88 ble det meste av jorde rundt bruket bygd ut med rekkehus. Våningshuset står fortsatt og er i privat eie. Dikteren Olav Nygard kjøpte ei lita hytte like ved Beverlia i 1922. Han fikk denne pusset opp til beboleseshus og bodde her sine siste leveår frem til 1924.

(fakta: Østmarka fra A til Å)

Vi går opp deler av løypa som er nokså bratt, men vel oppe, går det greit videre frem til p-plassen nedenfor Østmarksetra.


Flyfoto av Østmarksetra – 1957 (oslobilder.no)

Her i fra, følger vi lysløypa videre rundt Nøklevann. Underveis hilser jeg på flere kjente som kommer motsatt vei. Ved Trekanten tar vi løypa rett frem for å fortsette mot Fjellstad, men tro det eller ei, så klarer vi på en finurlig måte å ta feil vei da vi fra Ødegårdssletta fulgte lysene rett inn i svarte skauen. Ja ja, slik kan det gå når man skravler og ikke følger med.


Ødegården – Østmarka

Tilbake i lysløypa tar vi til venstre og følger så denne videre over Fjellstad til Hullet og Skraperudtjern. Her svinger vi til høyre og passerer Skullerud skole før vi kommer til Rustadsaga. Etter å ha gått opp Rustadsagabakken fortsetter vi inn Blindløypa. Her tar vi halvannen runde før vi er tilbake på p-plassen. Takker Einar for fin tur og avslutter så med stigningsløp den siste biten hjem.


Demningen i Nøklevann ved Rustadsaga – Østmarka   (gml:  foto)

Ca 13,1 km

1:34

#østmarka #oslomarka #mosjon #løpetur

 

Østmarka; Hauktjern

Hauktjern; vann øst for Nøklevann/Sarabråten. Bratte stup og karakteristiske klippeformasjoner gjør området rundt vannet til en turistattraksjon. Blåmerket sti går gjennom Hauktjernskløftene som også går under navnet Dronningskaret. Den store fjellblokka utenfor kløfta kalles Haukenebbet.

Helt siden 1800-tallet har klippeveggen fristet de med sans for klatresporten, og fra 1990-tallet har aktiviteten her vært meget stor. Hauktjern blir regnet blant de større klatrefeltene i Østlandsområdet og har utallige ruter som både ligger nær stien og mer utilgjengelig.

Kong Olav besøkte stedet under en rundtur i Østmarka i 1975. Han hadde lunsj ved klippeområdet og skrev sin signatur i fjellet. Denne ble senere hogd inn.

Fakta: Østmarka fra A til Å

#østmarka #oslomarka #friluftsliv #lake

 

 

 

Søndre Kolsås – Dælivann…..

10 desember 2015. Trim i arb.tiden. I og med at været var så bra og at det var lenge siden jeg hadde vært på Kolsåstoppene, valgte jeg denne gangen en tur til Søndre Kolsåstopp. Og fra Sandvika tok jeg raskeste vei via Evjebakken og Brynsveien til Toppåsveien. Denne veien er bratt og jeg går hele veien opp til bom. Deretter følger jeg skogsvei et stykke før blå sti videre mot toppen. Ettersom jeg kom høyere, blåste det mer og mer og det ble nokså surt, men inte problem.


Søndre Kolsås – 342 moh. Se mer om Søndre Kolsås

Etter å ha tatt ett bilde eller to og hilst på en gjeng som hadde picnic, fortsatte jeg videre på blå sti. Underlaget var ok men stedvis vått og bløt på bena kom jeg frem til Setertjern. Et flott lite tjern som ligger idyllisk til mellom Søndre- og Nordre Kolsåstopp. Desverre klikket kamera på mobilen da jeg skulle ta bilde av tjernet.

Jeg forlot Setertjern og fulgte blå sti videre til stikryss. Her gikk det en sti til venstre mot Nordre Kolsåstopp, men jeg valgte denne gang å fortsette rett frem og ikke lenge etter, kom jeg ut på <<Gamle Ringeriks vei>> en grusvei som jeg følger frem til Løype 600.  


Stein gård  (gml:  foto)

Fra Stein gård fortsetter jeg langs veien mot Godthaab, men tar så til høyre inn Dæliveien. Her i fra er det et flott parti og med sola i mot, nyter jeg turen videre forbi Skotta og Dælivann til jeg passerer Fleskum gård. Mer om Dælivannet  HER.

Jeg fortsetter å følge Dæliveien ned til Valler og deretter langs Lindelia, Brynsveien og Leif Larsons vei til Sandvika og Skattens hus. En flott tur i flotte omgivelser.


Gammelt maleri fra Kolsås (privat eie) Foto: Eystein Kallhovde

Ca 13,5 km

1:25

#friluftsliv #budstikka #mosjon #løpetur #turogtrening 

Flere bilder fra samme område;


Søndre Kolsås


siste trappa før toppen


Setertjern

Kjent motiv fra Dælivannet – Gutten med Seljefløyten

 

 

 

 

 

Østmarka; Haraløkka – Haugerud – Trasopp – Nøklevann….

7 desember 2015. Møtte Einar på Haraløkka. Sammen fulgte vi grusvei forbi Ulsrudvann til p-plassen på Østmarksetra. Her i fra, fulgte vi lysløypa videre til til løypekryss ved Nøklevann.


Parti fra Nøklevann 1930-1940 (Oslobilder.no)

Vi svinger til venstre og vel oppe Rundtjernbakkene fortsetter vi forbi Rundtjern før vi i neste kryss, tar til høyre mot Varmesentralen på Haugerud. Her tenkte jeg at vi skulle følge Haugerudveien ned til Hellerud. Men Einar ville heller ta en gangvei til Haugerud kirke, før vi satte kursen mot Hellereud og som sagt, så gjort.

Siden vi alltid prøver å ha turene våre på minst 12 km ++, valgte vi etter å ha fulgt Hellerudveien ett stykke, å ta Løype 684 videre innover til Nøklevann. Og underveis, hilser vi på Pål Bye m.fl. som kom motsatt vei. Fra Nøklevann tar vi samme vei som vi kom tilbake til Haraløkka, men før vi var helt ferdig med turen, tok vi en ekstra sløyfe i Blindløypa. Jeg takker Einar for turen og avslutter med stigningsløp den siste biten hjem.


Sørli gård – Østmarka   (gml:  foto)

Ca 15,6 km

1:47

 #østmarka #oslomarka #trening #mosjon

Lysløyper i Østmarka

Nybrua – Bryn kirke – Kolsås….

3 desember 2015. Trim i arb.tiden. Fra Sandvika følger jeg Sandvikselva og Isielva forbi Kirkerudbakken på Vøyenenga og videre til Nybrua. Her krysser jeg Isielva før jeg fortsetter på gangvei over E 16 og videre langs Økriveien.


Sandvikselva ved Franzefoss Kalkemølle


Nybrua – Økriveien

Det stiger jamt og pulsen likeså, men det går greit og straks etter er jeg på det høyeste. Jeg passerer deretter Bryn kirke og krysser brua over Lommedalselva/Sandvikselva, før jeg kommer til Kolsås.


Kolsås t-bane st.

Her i fra, følger jeg langs Brynsveien over Bærumsveien, forbi brannstasjonen, Bærum sykehus og videre rundt Evje. Den siste biten langs Leif Larsens vei og Sandvikselva, øker jeg farten og straks er jeg tilbake ved Skattens hus i Sandvika.

Ca 12,9 km

1:12

#løpetur #trening #mosjon #turogtrening #budstikka 

flere bilder fra samme tur:


Sandvikselva – Franzefoss Kalkemølle


Rykkinnveien – Økriveien


Bryn kirke – Søndre Kolsås topp i bakgrunn

Lysløypa i Lambertseterskogen – Østensjø gårdene…

30 november 2015. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Jeg hadde denne gangen planlagt en tur jeg kaller – Litt rundt omkring (Strava). Einar hadde ingen innvendinger og da jeg skulle si hvor vi skulle, så avbrøt ham med å si, at det fikk heller være en overraskelse.


Haraløkka p-plass – Østmarka

Fra Haraløkka fulgte vi langs Bølerlia til Nøklevann skole og ned skolebakken til Rustadsaga. Vi fortsatte videre langs Generalen og Skullerudveien forbi Langerud til gang- og turvei. Her krysset vi E6 før vi tar til venstre og følger “Lysløypa i Lambertseterskogen ca 2 km”. Løypa som var ukjent for oss, var både morsom og variert. Underlaget var stort sett ok, men litt vått enkelte steder. Lysløypa starter ved Lambertseter stadion og ender ved Mellombølgen. Og nettopp her i fra, satte vi kursen mot Lambertseter.

Fra Lambertser var planen å følge en ny vei, så vi svingte inn Østerliveien. Og langs denne, passerte vi både Karlsrud skole og Lambertseter Videregående skole før vi krysset Raschs vei. Underveis kjenner jeg at forkjølelsen fortsatt henger i kroppen og det går nokså tungt, men i det vi kommer til Sandstuveien og svinger til høyre, går det bedre. Vi krysser E 6 og tar så til høyre inn Høgdaveien. Her har vi heller ikke vært før og i det vi passerer Svenskerud, får vi en flott utsikt mot Abildsø og Manglerud.

Vi krysser Enebakkveien og følger turvei langs Smedbergbekken på Abildsø til Østensjøvannet. Her svinger vi til høyre og i mørket fortsetter vi til brua og Østensjøveien.

Jeg har alltid lurt på hvorfor det ikke er lys rundt Østensjøvannet, men skjønner at det har noe med fuglelivet å gjøre. Det er bare det at disse ikke er her «nå» i mørketiden”.

Vi krysser over brua og tar så Valborgs vei videre opp til Østensjø gårdene. Denne veien kjente jeg ikke til sier Einar, men det er et fint alternativ om man skal rundt vannet.


Østensjø gårdene – 1935. (foto: Oslo Bybilder).


1895 – Østensjø gårdene

Fra Østensjøveien går vi opp Ulsrudveien og vel over toppen, spør Einar om hvor Knut “kupper`n” Johannesen bor. Han er jo en av gutta fra Kampen som meg, sier Einar. Jeg viser ham hvor Knut bor og deretter hvor Even og Irene bor. Disse to som drev Sandbakken Sportsstue i 11 år. Well done!

Fra Ulsrud t-bane, tar vi gangvei til Generalen før vi går opp Olav Nygards veg. Deretter løper vi den siste biten tilbake til Haraløkka. En herlig tur «litt rundt omkring». Jeg takker Einar for turen og løper den siste biten hjem.

Ca 13,7 km

1:29

#mosjon #trening #løpetur #tur #turogtrening #running #oslomarka