Sandvika – Kolsåsmassivet rundt…

22 desember 2016. Trim i arb.tiden. Den siste i år. Og hva var vel da mer naturlig enn at denne skulle går rundt Kolsåsmassivet.

I litt kjølig, men klart vær, satte jeg kursen mot Sandvikselva for å følge veien langsmed denne. Jeg startet i et rolig tempo da tanken var sakteløping, men etter hvert, skulle det gå raskere. Jeg passerte Kirkerudbakken før jeg ved Vøyenenga krysset Isielva på Kølabrua og fortsatte oppover langs Gamle Lommedalsvei. Underlaget var bra og det tok ikke lang tid før jeg passerte Wøyen gård. Fra Bryn Kirke fulgte jeg langs Gamle Lommedalsveien videre mot Bærum Verk. Underveis nyter jeg at det glitrer fra isen på Glitterdammen/Lommedalselva.

Ved Bærums Verk vurderte jeg å ta Verksgata videre, men droppet dette og fortsatte så videre til rundkjøring på oversiden. Her i fra, tar jeg noen bilder.

Bærums Verk et sted i Bærum kommune i Akershus fylke. Verkseierens tidligere bolig, oppført i 1762-64 av anna Krefting, står fremdeles i Verksgata som er hovedgata gjennom jernverket. Bærums Verk har også Norges eldste vertshus i fortsatt drift. Jernverket ble utbygd til kjøpesenter i 1997.

Fra Bærums Verk tar jeg Guldbrandslia et stykke før jeg krysser Gamle Ringerikesvei og 92 trappetrinn senere, er jeg i Bakerovnsberget. Her er det bratt og jeg har aldri løpt opp denne veien til Øvre Toppenhaug, ei heller denne gangen.


Utsikt mot Lommedalen fra Bakerovnsberget

Vel oppe fortsetter jeg langs den gamle Gamle Ringerikesvei forbi Kolsås Alpinsenter og Steinstjernet hvor deler av den norske filmen «De dødes tjern» ble spilt inn i 1958 til jeg kommer frem til Stein gård. Her i fra følger jeg den nye Gamle Ringerikesvei til Haslum Kirke. Nå går det jamt nedover langs Kirkeveien forbi Haslum og Prestveien til Engervannet. Farten øker progressivt og den siste biten langs vannet til Sandvika, avsluttes jeg med stigningsløp.


Engervannet sett mot nord (gml: foto)

18,9 km

1:53


#bærum #budstikka #løpetur #trening #mosjon #turogtrening

Østmarka; Høyås – Deledalen – Mariholtet…

19 desember 2016. Møtte Einar for siste gang i år på Haraløkka for felles tur. Planen var en tur rundt Nord-Elvåga eller «Deledalsrunden» som den også blir kalt. Og siden det ikke er lys hele veien, skulle vi ha med hodelykter.

På vei bort til p-plassen hilste jeg på Bård en pensjonert “ortoped” som i forbifarten sa at jeg måtte være forsiktig og at han ikke lenger kunne lage deler osv. Ja jeg skal være forsiktig sa jeg uten at jeg egentlig skjønte hvorfor.

Men da Einar og jeg satte av sted langs grusveien til Rustadsaga og Ødegården, skjønte jeg hva han mente. Flere steder var det svært glatt da yr og skodde ble omdannet til is på en underkjølt grusvei. Og nettopp dette skulle bli en utfordring da vi heller ikke hadde piggsko.


Ødegården. (gml:foto)

Straks etter Ødegården med påsatte hodelykter kommer vi opp til Høyås hvor vi svinger til høyre. Det pussige var at det her og videre innover mot Ødegårdsmosen ikke var glatt. Var det fordi vi var høyere oppe eller i skog? Det gikk deretter greit ned bakken til Langvannsbekken, men her i fra og videre mot Petersbråten og El-Paso, var det glatt. Vi kom oss imidlertid greit over brua, men på den andre siden lå skodda så tjukk at vi ikke så hverken sti eller gangbaner som vi visste skulle være der. Lyset fra lyktene lyste opp skodda og vi så lite eller ingenting, men vi fant frem til stikryss litt før Nordre-Skytten.

Her tar vi til venstre og følger umerket sti videre langs vannet. Underlaget er glatt og det gjaldt å være forsiktig, men vi kom oss greit videre. Stien deler seg ved at man kan følge sti ved lavvann- eller høyvann. Vi velger sti ved høyvann og straks begynner vi å klatre opp en skrent. Sikten er fortsatt dårlig og det er is på stein. Dette skjønner jeg ikke sa jeg til Einar – hvor er trappa? Vi så oss rundt og der litt bortenfor fikk vi øye på trappa. Vi måtte ned den samme skrenten som vi hadde klatret opp og følge sti ca 5-10 m før vi kunne gå opp skrenten til trappa.

Etter å ha gått opp den andre av to trapper ble utfordringen å komme seg videre uten uhell. Underlaget var svært glatt, skodda lå tett og like til siden for oss, var det et stup rett ned i vannet. Vi nesten kravlet og krøp over stein og røtter, men tok ingen sjanser og da vi krysset bekken, var vi glade for å komme til Deledalen. Her i fra, fulgte vi Elvågaveien til lysløypa mellom Mariholtet – Vallerud. Herlig sa Einar da vi skrudde av lyktene for å følge lysløypa over demningen til Mariholtet.


Einar på trappa til Mariholtet .

Fra Mariholtet tar vi lysløypa til Sleppa hvor vi svinger til høyre mot Sarabråten og Nøklevann. Svingbrua i Korketrekkeren var ferdig og for første gang på mange år, kunne vi nå gå under brua som før.


Ulsrudvann (gml:foto)

Vi passerer Ulsruvann og Sørli før vi avslutter med stigningsløp den siste biten til Haraløkka. Dette ble jammen en krevende tur sa Einar, men utfordringer, liker vi.

God jul og godt nytt år sa vi i kor før vi skilte lag, 

Takk til deg Einar for mange flotte turer i Østmarka. Jeg gleder meg til de neste turene i 2017 enten på ski eller med joggesko.

Ca 16,2 km

1:57


Gratulerer med dagen den 20 desember Einar. Kanskje kan vi ønske snø i Østmarka slik som på bilde fra Elvågaveien.

#østmarka Oslomarka #løpetur #trening #mosjon #runforfun

Østmarka; NVR – Branntårnet med hodelykt…

12 desember 2016. Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Rustadsaga og videre til Trekanten. Her tar vi til venstre og følger lysløypa videre til Sleppa og Mariholtet. Underlaget er greit og med frostrim hele veien, er det ikke glatt.

 

Med påsatte hodelykter starter vi turen opp til Branntårnet. Vi løper opp og forbi Mariholtputten før vi går i de bratteste bakkene, men da Einar sa at det flatet ut, løp vi de siste 300-400 meterne opp til Branntårnet som et bakkedrag. Og med en nokså høy puls, nyter vi utsikten mot en opplyst Oslo by før vi returnerer til Mariholtet.

 


Branntårnet på Haukåsen – Østmarka (gml: foto)

 

Det går greit nedover langs Haukåsveien og straks etter er vi ved Mariholtet. Her skrur vi av lyktene og tar så lysløypa til Sleppa, Sarabråten og Korketrekkeren. Svingbrua i Korketrekkeren som er blitt fikset, er trolig ferdig til jul.

 


Svingbrua i Korketrekkeren (Foto: lånt fra FB-siden til Sarabråtens venner)

 

Vi passerer Ulsrudvann og Sørli før vi avslutter med stigningsløp den siste biten tilbake til Haraløkka. En fin tur i Østmarka og gøy med hodelykt.

 

Ca 16,4 km

 

1:53

 

#østmarka #oslomarka #mosjon #trening #runforfun

Jubileumstur med Team Sportsmanden – Sofiemyr

Sportsmanden stod følgende; – bli med på løpetur med Team Sportsmanden i Oslo og Haugesund – du inviteres herved til 1-års Jubileumstur i to byer. En invitasjon jeg ikke kunne si nei til, for selv i en ellers så travel hverdag med mange gjøremål osv., fant jeg allikevel tid til å bli med på en felles løpetur med Team Sportsmanden. 

Jeg var tidlig ute og fikk parkert utenfor hos Frode. Mira som logret med halen “boffet” noen ganger da jeg åpnet porten, men ga seg da jeg kom innenfor. Takk for sist sa Frode som var klar for dagens løpetur.

Været var grått og det var meldt regn utover dagen, men da vi kom til Sofiemyr, var det 10 stk som stod og ventet. Været får vi ikke gjort noe med sa Nils som stilte i kortbukse. Riktignok hadde han knestrømper, men “tøft” allikevel. Humøret var uansett på “topp” hos alle sammen.

I forhold til i fjor, skulle vi denne gangen ta samme tur, men motsatt vei, 


Klar for 1-års jubileumstur med Team Sportsmanden – Sofiemyr

Ca kl 11.00 satte vi avsted. Først tok vi veien til Fløisbonn og deretter inn lysløypa som vi følger sørover.


Frode og Rolf tar føringen

Og i denne delen som jeg kjente fra før der Follotrimmen går motsatt vei, tenkte jeg at det skulle bli fint å løpe ned bakkene til Grytetjernet, men jammen var det motbakker denne veien også – puh. Underlaget var stedvis glatt, men det gikk greit med oss alle. Vi skravlet mens vi løp og stemningen var god.

Ut av lysløypa og skogen, fortsatte vi langs Tiurveien, Sætreskogveien og Tjernsliveien til Nøstvedttunnelen. Her i fra, tar vi turvei til Tussetjernet før vi “spinner” opp den svært glatte Tussestien. Se bilder…

Vel oppe med alle sammen fortsetter vi langs Tussestien et stykke før vi tar inn Sagstuveien. Deretter passerer vi Langhus hvorfra vi følger “Vannveien” videre mot Stallerudhytta og Kloppa.


Langs “Vannveien” .

Her valgte noen å ta korteste vei (14,3 km) mens andre tok grusveien videre forbi Myretjern til gangbru over E 6. I dette partiet som var nokså kupert og svært glatt, måtte vi flere steder ut i veikanten, men da vi kom over gangbrua, ble forholdene mye bedre.


Steinar, Frode og Nils i den siste kneika før gangbrua

I neste veikryss straks etter gangbrua, velger 3 stk å ta til høyre mot Prinsdalen (24 km) og Kongeveien i retur, mens Rolf, Steinar, Karianne og jeg tok veien via Ødegården (18 km). Den siste biten bort til bilen får jeg følge med Steinar og Rolf før de fortsetter videre til p-plassen på Sofiemyr. Takk for turen sa vi alle ettersom som vi skilte lag underveis.

Jeg finner frem tørt tøy fra bilen og mens jeg skifter, dukker Dag opp. Vi oppsummerer dagens løpetur og begge er vi enige om at dette tross  dårlig været, hadde vært en flott tur. Og gøy var det å snakke med både ham og andre underveis. En herlig tur med Team Sporstmanden.

…og fra Haugesund ved Morten kom følgende mld på FB-siden til TS; 

“Team Sportsmandens jubileumstur i Haugesund ble en kjempesuksess, og 12 stk. stilte til start. Noe spredning ble det undervegs, og noe ulik distanse, men alle kom i mål og var godt fornøyd med turen.  Antall tilbakelagte km. varierte fra ca. 15 km. til 24 km. Selv om det ikke ble 20 stk. som fullførte måtte undertegnede allikevel avslutte turen med er friskt bad i Eivindsvatnet 😅 🏊. Var friskt det med 4,3 grader i vatnet. Tusen takk for turen alle sammen 😀.


Kl 09.15 ved “Stemmen” stilte 12 blide og morgenfriske TS-medlemmer til start for felles løpetur


Fotostopp på Nodland etter ca 10 km.


Siste innspurt før mål ved Stemmen.


Morten i vannet. Lik temp. både på land og til vanns 4,3 grader. Brrrr
 

Ca 17,5 km

1:55

#runforfun #mosjon #trening #sportsmanden #teamsportsmanden #turogtrening

 

 

 

 

 

 

Sandvika – Franskleiv – Grini gård…

8 desember 2016. Trim i arb.tiden. Siden det er lenge siden jeg har vært på Franskleiv ved Vestmarkseter, var det nettopp dit jeg hadde tenkt meg i dag. Og fra nytt bygg – Sandvika Business Center (SBC) fulgte jeg Sandvikselva et stykke før jeg fortsatte langs Slependveien og Gml.Tanumvei til Revereud. Deretter fortsetter jeg langs Tanumveien forbi Tanum skole til veikryss. Vel oppe den siste kneika, følger jeg Vestmarkveien videre til Kattås og Franskleiv ved Vestmarkseter.


Vestmarkveien ved Kattås

Og har det ikke gått oppover før, så gikk det i alle fall oppover nå. Ved Kattås måtte jeg innse at det ble tungt, og resten av veien opp, gikk jeg. Jeg tar noen bilder og nyter utsikten før jeg setter kursen tilbake.


Fra Franskleiv er det mange muligheter…

Jeg følger Vestmarkveien nedover et stykke, men faller så for fristelsen av å prøve ut en ny vei, og svinger derfor inn Gamle Gupuvei. En grusvei som går som en hestesko slik at jeg ender opp i Vestmarkveien nedenfor Kattås. Det var en fin avstikker i et fint område, men med mye is på veien, var jeg glad jeg kom greit ned.

Jeg krysser deretter Vestmarkveien og fortsetter på sti et stykke før jeg følger grusvei videre mot Nedre- og Øvre Ringi. Landskapet er fantastisk og når solen skinner som i dag, nyter jeg turen videre.


Nedre og Øvre Ringi gård

Fra Ringi følger jeg Sopelimekroken forbi Bjerketun til Vestmarkveien. Her svinger jeg til venstre og tar så samme vei tilbake som jeg kom. En flott tur i flotte omgivelser.

Ca 15 km

1:30

#løpetur #mosjon #trening #vestmarka #bærum

Flere bilder fra samme tur

 

Østmarka; Med hodelykt og joggesko til Østmarkskapellet…

5 desember 2016. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Denne gangen var planen en tur retur til Østmarkskapellet og siden det ikke er lys hele veien, skulle vi ha med hodelykter. 

Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Rustadsaga og Løkka før vi svingte til høyre mot Hullet og Skullerud Idrettsplass. På idrettsplassen var det blitt produsert nok snø til at de minste kunne gå på ski. Herlig. Her hilser jeg også på Anders og Barbro som begge er “primus motor” for Rustad IL-Langrenn.

Vi følger veien opp mot Vannverket et stykke før vi svinger til høyre i neste kryss og tar Løype nr 168 videre til Grønmo. Det er fint innover Langbrudalen på østsiden av Dalsåsen. Og med rim på grus, går det greit videre til Grønmo.


Grønmo p-plass. (gml:foto)

Her i fra, tar vi Løype nr 169 mot Østmarkskapellet. Og med tente hodelykter setter vi av sted. Ikke lenge etter passerer vi Langbråten som i sin tid var et sommersted for konsulen Thomas Sewell på slutten av 1800-tallet og deretter Sølvdobla. 

Straks etter Sølvdobla tar vi til venstre mot Rundvann og Østmarkskapellet. Ofte snakker vi om hvor morsomt det hadde vært og sett ulv en gang på våre turer i marka. Og plutselig så vi at det lyste i noen øyne fremfor oss. Den kom rett i mot oss og et øyeblikk trodde vi at det var en ulv, men så fikk vi øye på den. En passe stor hund logret med halen og ville hilse på oss. Det var litt av en ulv sa vi høyt nok til at eieren kunne høre oss. Ja en miniulv sa eieren med et smil. Uansett var det en morsom opplevelse. Straks etter var vi oppe på Østmarkskapellet.


Sti- og løypekryss på Østmarkskapellet


Østmarkskapellet er en langkirke fra 1957 i Oslo kommune. Den ligger i Østmarka like ved Rundvann og Flyktningeruta «Timian». Kapellet er et skogskapell med sportsgudstjenester søndager. Det har kafe` med enkel servering før og etter gudstjenester som er kl 12.00. Både skogsbilvei, blåmerkede stier og skiløyper fører frem til kapellet. Kapellet har 200 sitteplasser og en peistue med 100 plasser samt en overnattingsfløy med plass til 25 personer. (fakta: Wikipedia og foto Skiforeningen)

Etter en rask pause og noen bilder, returnerer vi til Grønmo. Her slukker vi lyktene og fortsetter så i lysløypa til Vannverket på Skullerud. Underveis hilser vi på damegruppa til Rustad IL som trener intervaller nær Grønmo mens den yngre garde med grønnkledde Rustadløpere, løp bakkedrag i løpekrysset ved Dalsåsen. Vi følger veien ned til Plantasjen før vi svinger over p-plassen til Skullerudstua. Her ifra, tar vi samme vei til Haraløkka som vi kom. Det skal nevnes at vi møtte enda en stor gjeng Rustadløpere på vei over Skredderløkka. At det er grønt enkelte steder i skogen visste vi jo, men at det skulle være så «grønt» enkelte steder, var overraskende, men hyggelig å se i marka. Allikevel har vi en bønn til lederne av de forskjellige gruppene – vis hensyn og la andre få passere.

Vi takk for turen før Einar satte kursen mot p-plassen mens jeg avsluttet den siste biten hjem med stigningsløp.

Ca 16,5 km

1:55


#østmarka #oslomarka #mosjon #trening #turogtrening #runforfun

Sandvika – Stabekk – Skøyen – Skillebekk…

1 desember 2016. Nils Kristian og jeg skulle løpe hjem fra Sandvika og ca. kl 13.30 satte vi av sted. Planen var å ta “indreveien” til Skøyen slik at vi unngikk eksosen mest mulig. Samtidig skulle dette også være en ny vei inn til Oslo da jeg tidligere har fulgt «TourDeFinance» vestfra og inn til Oslo.

Vi skulle løpe med sekk og NK sin var tyngre enn min, men ok. Fra Sandvika fulgte vi Engervannsveien forbi Engervannet før vi svingte inn til høyre mot Blommenholm skole. Deretter fortsatte vi langs Gamle Drammensvei. Tempo var rolig og vi gikk de bratteste bakkene. Ved Stabekk tar vi av fra Gml.Drammensvei og fortsetter langs Nyveien. Det er stille og rolig, liten trafikk og ingen eksos. Vi krysser jernbanen og fortsetter mot Lysaker langs Nordraaks vei. Så langt har vi fulgt kjente veier, men fra Lysaker, skulle vi ta nye veier jeg ikke har tatt før.

Vi krysser Lysakerelva før vi setter kursen videre inn Sollerudveien. Og straks etter passerer vi Sollerud. Det er morsomt med nye veier og NK som er kjent, forteller litt om det vi ser underveis.


Sollerudveien – Sollerud

Fra Vækerøveien tar vi inn Bestumveien og deretter Sigurd Iversens vei. Det går greit med oss begge og mens vi løper, skravler vi om alt og ingenting.


NK på Skøyen

Fra Skøyen tar vi motsatt vei av «Oslo maraton» da vi følger Drammensveien videre mot Skillebekk. Her forlater vi Drammensveien og fortsetter så videre langs Munkedamsveien. Og straks etter, er vi hjemme hos NK.


En selfie hører med

Takk for turen sa vi i kor før jeg fortsatte alene langs Munkedamsveien. Jeg passerte deretter Aker Brygge og Rådhuset før jeg satte kursen mot Rådhusgata og Operaen. Ved Operaen var det mye folk til og fra, men jeg kom meg greit forbi. Tok Bispegata til Gamlebyen og videre langs St.Halvardsgate til Galgeberg.


St.Halvardsgate-Strømsveien – Galgeberg

Her i fra, følger jeg en gangvei videre forbi Vålerenga kirke og skole til Etterstadgata hvor jeg svinger til høyre. Følger deretter langs Alna elva til Østensjøveien ved Bryn. Halvmaraton blir passert i det jeg krysser under T-banen ved Høyenhall. Det går fortsatt greit, men kjenner at det ligger en “krampe” på lur i den ene leggen, men inte problem.


Fint med lys i en mørk førjulstid som her ved Brynsenteret.

Fra Brynsenteret tar jeg Harry Fetts vei et stykke før jeg fortsetter mot Østensjøvannet langs Granhekkveien. Jeg krysser Østensjøveien og går opp bakken til Skøyenåsen skole før jeg tar turvei på baksiden av Oppsal sykehjem til kiosken på Oppsal. Her tar jeg Østmarkveien videre et stykke før jeg følger gangvei forbi Ulsrud til Generalen. Går opp Olav Nygards vei og avslutter den siste biten hjem så fort jeg kunne. En flott tur med mange nye veier.

Ca 25 km

2:59

#landevei #løpetur #trening #mosjon #turogtrening

Østmarka; Nøklevann rundt- Varmesentralen – Haraløkka…

28 november 2016. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Einar som nylig hadde kommet hjem fra Kypros (5 uker), foreslo en tur på grusvei. Den er grei svarte jeg som egentlig hadde planer om en tur langs landeveien, men en tur rundt Nøklevann, er ok.

Fra Haraløkka følger vi grusvei til Rustadsaga før vi fortsetter videre innover langs veien mot Ødegården. I veikryss ved Trekanten tar vi til venstre mot Sleppa og Sarabråten. Vi har mye å skravle om og det tar ikke lang tid før vi passerer Sarabråten. I nordenden av Nøklevann tar vi til høyre for tur retur Varmesentralen på Haugerud.

Det var litt “pussig” at vi nettopp hadde snakket om hvor lenge siden det var vi hadde møtt Pål Bye m.fl., da vi plutselig møtte ham i Rundtjernbakkene. Alltid hyggelig å hilse på ham når vi passerer. Vel oppe Runtjernbakkene og forbi Rundtjern, tar vi til høyre mot Haugerud. Og etter Appelsinhaguen, holder vi til høyre igjen og følger lysløypa ned til Varmesentralen.


Varmesentralen som er et fjernvarmeanlegg sørger for oppvarming av radiatorer og varmt forbrukervann til 1226 leiligheter i Solfjellet og Haugerud Borettslag. (foto: Solfjellet Bl.)

Her i fra, tar vi turvei uten lys til lysløypa ved Appelsinhaugen. Deretter følger vi lysløypa til Nøklevann hvor vi svinger til høyre. Vi passerer Korketrekkeren og Ulsrudvann før vi er tilbake på Haraløkka. Jeg takker for fin tur og avslutter med stigningsløp den siste biten hjem.

Ca 14,8 km

1:43

#østmarka #oslomarka #løpetur #trening #mosjon