Østmarka; Sotåsen – Flyktningeruta – Skullerud Idrettsplass…

26 juni 2017. Etter en ukes ferie med noen flotte dager i Roma med feiring av konas 50 års dag og vår 20 års bryllupsdag samt noen dager på hytta i Spydeberg, skulle det bli godt med en tur i Østmarka.

På forhånd hadde jeg planlagt at jeg skulle ta blå sti over Sotåsen til Smørhullet for deretter å ta <Flyktningeruta> til Skullerud og hjem. Og siden jeg er påmeldt Flyktningeruta 2017 i august, var det ikke helt tilfeldig at jeg valgte nettopp denne ruta i dag.

Fra Haraløkka fulgte jeg grusvei til Rustadsaga og Løkka før jeg fortsatte innover forbi Kattisa og Trekanten til Ødegården. Det regnet lett og var nokså grått, men da jeg kom til Høyås, ga regnet seg.


Høyås – Østmarka

Fra Høyås tar jeg skogsvei videre mot Ødegårdsmosen og ned langbakken til Langvannsbekken. Og ettersom regnet hadde gitt seg, dukket det opp en flott regnbue som lenge stod over Nord-Elvåga. Jeg hilste også på Bernt som kom motsatt vei før jeg fra Langvannsbekken tok blå sti over Sotåsen, se bilder…


Sotåsen tidligere Grytåsen, fikk sitt navn etter en skogbrann som raste over Østmarka i 1889. Åsen byr ikke på den store utsikten, men man kan skimte Nordmarka med Kikuttoppen mellom trærne.

Vel over Sotåsen kommer jeg til Smørhullet. Her i fra, skulle jeg følge Flyktningerura til Skullerud. Med en litt kranglet rygg, forsøkte jeg å løpe der det var mulig, men det var nokså sølete og jeg tok ingen sjanser da det var mange sleipe steiner og røtter. Underveis hilser jeg på Jan R. som kom motsatt vei. Alltid hyggelig å møte kjente.

Fra Trollvann bærer det rett inn på en steinete sti med mye søle, men det går greit og straks etter steintrappa ved Milorghula, kommer jeg til Smalvann og deretter Østmarkskpl. Jeg gjør meg noen tanker om at det her i fra til Skullerud stort sett går nedover, men hvordan blir dette med allerede 30 km i bena?


Smalvann – Østmarka

Straks etter Østmarkskpl. går det en grusvei til Rundvann. Denne følger jeg til enden før jeg fortsetter videre på sti nedover mot Vannverket og Skullerud Idrettsplass. Og selv om det her går nedover, så er det ikke spesielt lettløpt med mye stein, sleipe svaberg og røtter. Jeg tar brattbakken ned fra Vannverket til Idrettsplassen før jeg setter kursen mot veikryss ved Skraperudtjern. Her velger jeg å ta til venstre og jammen treffer jeg Jan R. igjen. Han forteller at vi delvis har tatt samme runde rundt Langvann, men hver vår vei. God tur videre sa vi begge to da han skulle videre nedover mot Rustad mens jeg tok veien forbi Skullerud skole til Skolebakken. Jeg går opp denne før jeg avslutter med stigningsløp langs Bølerlia og hjem.

Ca 13,1 km

1:42

#østmarka #oslomarka #løpetur #treningsglede #mosjon

Flere bilder frølger;


Ødegårdsletta med Ødegården i bakgrunn


Steintrappa ved Milorghula i Flyktningeruta

 

Sandvika – Bygdøy rundt – Sandvika

15 juni 2017. Fra SBC-bygget i Sandvika fulgte jeg Sandviksveien forbi Lakseberget, Solvika og Høvik kirke før jeg fra Høvik fulgte “TourDeFinance” vestfra. Planen var å følge denne til Bygdøy. Her skulle jeg ta en runde før jeg tok samme vei tilbake til Sandvika som jeg kom.


Sandvikselva – Sandvika  (gml:Foto)

Det gikk greit til Lysaker, men det var varmt, og varmere skulle det bli. Fra Lysaker bestemte jeg meg for å ta Kyststien langs sjøen for om mulig at det ville bli litt svalere. Jeg passerer Sollerudstranda, Vækerødstranda og Vækerødparken og faktisk var det litt svalere. Jeg nyter turen videre og her forteller bilder mer enn ord..


Kyststien fra Lysaker via Sollerudstranda og Vækerødstranda til Bestumkilen og Sjølyst

Jeg passerer Sjølyst og straks etter kommer jeg til Bygdøy. Her svinger jeg til høyre inn Bygdøyveien og følger denne et stykke før jeg tar en grusvei ut til høyre. Jeg følger skilt mot Paradisbukta og Hukodden. Landskap og terreng er flott og det er bare å nyte…


Paradisbukta – Bygdøy


Hukodden – Bygdøy


Huk, Hukodden – Bygdøy

Fra Huk tar jeg Strømsbergveien, Frederiksborgveien, Langviksveien forbi inngangen til “The Norwegian Museum of Cultural History” til Bygdøyveien og Sjølyst.

Så langt alt vel, men det begynte å røyne på. Jeg hadde vært nøye med drikke underveis, men registrerer at jeg drikker oftere og oftere. Jeg tar delvis samme vei tilbake til Lysaker som jeg kom med unntak av at jeg droppet kyststien. Jeg krysser Lysakerelva og går opp brua til Lysaker.


Lysakerelva – Oslofjorden

Fra Lysaker følger jeg Professor Kohts vei, Gamle Drammensvei forbi Lysaker skole og deretter Stabekk før jeg følger Markalleen til Høvik. Underveis må flere ganger gå, men klarer delvis å løpe til Høvik. Drikkeflaska nærmet seg tom og denne skulle jeg etterfylle på en selvbetjent bensinstasjon. Jeg fant en vannkran, men ingen nøkkel, og uten vann forsvant energien. Det ble tøft å fortsette, men jeg valgte allikevel å ta Gamle Drammensvei videre fremfor en enklere variant som å følge Sandviksveien. Jeg passerte Blommenholm skole og deretter Engervannet før jeg var tilbake på SBC-bygget i Sandvika. 

Det var både varmt og langt, men herlig tur allikevel.

Ca 28,8 km

3:09

#løpetur #trening #mosjon #Bygdøy #turogtrening

 

 

 

 

 

Haraløkka – Godliaskogen – Nordre og Søndre Skøyen – Østensjøvannet…

12 juni 2017. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Fra Haraløkka tok vi grusvei til Ulsrudvann før vi tok Østmarkveien ned til rundkjøring. Her tar vi til høyre opp bakken og straks etter, tar vi til høyre inn Unnarennet. Denne følger vi et kort stykke før vi fortsetter på turvei. Været er ok, men utrykt for både torden og regn da himelen er blålilla.

Ved Trasop krysser vi Hellerudveien og setter så kursen mot Trasop banen og Oppsal Arena. Her hilser jeg på Erik som trener den yngre garde i Bøler IF Friidrett. Deretter løper vi delvis rundt banen mot Godliaskogen, og mens vi løper, forteller jeg Einar om “guttedagene” da jeg spilte fotball for Oppsal IF.  Og at vi om vinteren gikk på skøyter og da gjerne lengdeløpsskøyter. En fin tid og mye moro på banen og etterhvert også i Trasophallen der Oppsal preget norsk håndball på 70-tallet.

Vi følger lysløypa gjennom Godliaskogen til Stordammveien og en gangvei videre mot Tveita, men svinger til venstre langs t-banen et stykke før vi enda en gang krysser Stordammveien. Her passerer vi over brua og straks etter er vi ved Hellerud t-bane st.

Her i fra, tar vi både vei og sti opp til Nordre Skøyen gård og deretter “Lindealleen” til Søndre Skøyen gård.


Einar på vei mot Søndre Skøyen fra Nordre Skøyen i Lindealleen.

Søndre Skøyen også kjent som Skøyen hovedgård er ett av to bruk som oppsto da gården Skøyen ble delt i 1617. Skøyens historie går tilbake til middelalderen. Gården ble krongods på 1500-tallet og i 1679 kom den i privat eie. Da Søndre Skøyen ble utskilt fra Nordre Skøyen i 1842 var det ingen hovedbygning på gården. Denne ble oppført i 1844 med 1 ½ etasje mens andre etasje ble påbygget samme år som det prektige stabburet i 1890.

Det er fint her på Skøyen og vi nyter turen videre ned Fugleveien forbi Østensjø skole til Haakon Tveters vei. Vi tar ikke “blodbakken” opp til Manglerudhallen, men en sløyfe rundt Vadedammen før vi setter kursen sørover på Østsiden av Østensjøvannet. Det er mange som er ute og mosjonerer og noen tar det litt roligere enn andre slik som denne lille familien, se bilde

Været er stabilt utrykt, men enn så lenge, har det ikke kommet regn. Litt buldring har det vært, men det er ok. Vi krysser Østensjøveien under brua og forsetter på østsiden langs Klopptjern, Bogerudmyra og Rustad skole på vei opp til “Generalen” og Skullerud skole. Her tar vi grusvei rundt Skraperudtjern til Rustadsaga via Hullet og Løkka før vi går opp Nøklevannsbakken. Vi løper over Skredderløkka hvor vi hilser på Rustad ILs juniorer før vi er tilbake på Haraløkka. En fin tur litt rundt omkring og jammen holdt regnet seg unna.

Ca 14,2 km

1:33

#løpetur #trening #mosjon #østmarka


Nordre Skøyen datert til 1880 – 1890. (oslobilder.no)

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandvika – Bærums Verk – Vøyenenga….

8 juni 2017. Trim i arb.tiden. Fra SBC-bygget tok jeg grusvei gjennom BI-parken før jeg fra rundkjøring satte kursen mot Evjebakken. Og her går jeg opp bakken som er nokså bratt. Vel oppe, svinger jeg til venstre og følger Brynsveien videre. Jeg krysser Bærumsveien, passerer Kolsås og straks etter å ha krysset Lomma, tar jeg turvei langs denne. Været var foreløpig ok, men regnet var nok ikke langt unna.


Turvei langs elven Lomma

Det er frodig her langs elva og flere steder henger busker og trær utover turvei slik at det blir en slags “korridor”. Jeg nyter turen videre langs Lomma og frem til Lommedalsveien. Denne følger jeg videre til Bærums Verk.

Jeg tar Verksgata et stykke før jeg krysser Lomma. Det er fint her på Bærums Verk og jeg tar noen bilder


Verksgata – Bærums Verk
 


Lomma er en elv i Bærum Kommune i Akershus fylke. Den begynner på Krokskogen i Hole der Lille Lomma møter Store Lomma og renner videre sammen gjennom hele Lommedalen og videre ut i Sandvikselva ved Vøyenenga i Bærum.

Fra Bærums Verk tar jeg Lommedalsveien tilbake et stykke før jeg svinger til høyre inn Gml.Lommedalsvei. Jeg hadde ikke bestemt meg for hvilke vei videre, men ankelen kjentes ok, og jeg fortsatte så videre forbi Bryn kirke langs Økriveien over Rykkinn til Nybrua og Ringeriksveien.

Her i fra, følger jeg Isielva mot Vøyenenga og Sandvikselva til Sandvika. Det regnet så det sprutet, men uansett en fin tur.

Ca 17,2 km

1:44


Sandvikselva er en elv i Bærum kommune i Akershus fylke. Elva dannes ved sammenløpet av Lomma og Isielva på Vøyenenga, begge med kilder på Krokskogen. Til sammen danner disse elvene – Sandviksvassdraget. 

Øverlandselva som har sitt utspring fra Østernvann ved Fossum, ender i Sandvikselva via Engervannet.

#løpetur #sandviksvassdraget #mosjon #trening #budstikka #turogtrening #runforfun

Follotrimmen 4.løp – Follo Museum, Drøbak

31 mai 2017. Været var bra, litt klamt, men ellers ok. Fra p-plassen ved golfbanene gikk jeg mot Follo Museum, eller rettere sagt, Seiersten festning siden start og mål var flyttet dit. Den siste biten fikk jeg følge med flere deltakere der i blant Emilie som kunne fortelle at hun var litt usikker på egen form. Uansett form eller ikke så vant hun dameklassen. Gratulerer.

Deretter treffer jeg flere kjente som jeg snakker med først Kåre og så klubbkompis Stein. Vi diskuterte løypa samt valg av sko, men fikk høre at underlaget var meget bra tross litt regn tidligere samme dag. God tur og lykke til sa vi begge to og så gikk jeg litt rundt med kamera.

Follotrimmen på Seiersten i Drøbak
 


Først en runde på festningsmuren så i mål

Vi var mange som løp rundt omkring for oppvarming og noen hilser jeg på. Det er fint her på Seiersten og etter å ha vært på en runde, treffer jeg Ronny. Vi skravler om løpet osv., før han forteller at han ikke er helt ok, men at han uansett skulle ha en gjennomløping.

Tiden gikk raskt og det nærmet seg start. Sidsel kunne opplyse at løypa var endret da mål var etter en runde på restene av festningsmurene til Seiersten og ikke på Follo Museum.


2 minutter til start sa han i gul trøye på haugen


Klar ferdig gå

Jeg stilte meg opp et stykke bak i feltet sammen med Ronny. Planen var en rolig start og så fikk man heller se det an underveis. Det viktigste er å ha en god følelse underveis. God tur og lykke sa Ronny og jeg til hverandre og så var vi i gang.

Det ble litt trangt i starten, men så løsnet det og det gikk greit videre. På en lang rekke løper vi nedover veien et stykke før vi tar inn på sti. Her var underlaget bra og det var bare følge på. Ronny kommer opp på siden og vi veksler noen ord før han siger litt i fra. Og med ham i synsfeltet, nyter jeg turen videre. Etter ca 1,5 km kommer vi ut på Gylteåsveien og den lengste bakken. Jeg holder jamn fart og forserer i bakken. Inspirert av den flotte utsikten mot sjøen og Oscarsborg tar jeg peiling på Ronny. Og innen løypa fortsetter inn i skogen etter Gylteåstoppen, passerer jeg Ronny.

Jeg liket terrenget i Seierstensmarka som minner mye om Østmarka. Flyten er bra og jeg er fornøyd med tingenes tilstand. Fra Høyås følger vi lysløypa videre mot veien, men nytt av året, er at løypa tar sti tilbake til Seiersten. Her avslutter vi med en runde på vollen før mål.

En herlig variant som egentlig ikke er ny da det var nettopp slik det var før. Men, uansett likte jeg denne avslutningen og håper at Follotrimmen fortsetter med det.

Godt fornøyd med eget løp hvor progresjonen underveis var god og særlig siste 2 km, ruslet jeg litt rundt. Her var det god stemning og fin atmosfære. Og alle jeg snakket med, likte den nye avslutningen på løpet. Det «trigget» liksom spurten.


Sliten ja, men Follotrimmen er gøy


God stemning etter løpet


Kort fortalt, en herlig dag på Seiersten

Jeg takket for meg og satte kursen mot bilen. Underveis snakket jeg med to stykker som for ett år siden var innflyttet til Follo og som synes at Follotrimmen var en ypperlig anledning til å bli kjent i Follo.

Ca 6,2

34:58

For resultater m.m., se Sportsmanden HER:

#follotrimmen #mosjon #trening #turogtrening #runforfun

Flere bilder følger;

 

 

Østmarka; Rundvannsåsen – Dølerud – Steinkirken – Grønmo…

29 mai 2017. Fra Haraløkka tok vi grusvei til Rustadsaga og Løkka før vi tok blå sti til Fjelstadmosen. Her svinger vi til høyre og følger lysløypa til Fjelstadbakken hvor vi går opp “steinrøysa” langs bakken før vi fortsetter over Skullerudåsen på blå sti. Underlaget er bra hele veien og det går greit videre til Rundvann. Her i fra, velger vi å fortsette på blå sti over Rundvannsåsen. En morsom og variert sti som til slutt stuper ned til skogsvei ved Sølvdobla.

Vi krysser veien og setter kursen videre innover mot Dølerud på blå sti. Det er lenge siden jeg var innom Dølerud, men jammen er det blitt fint her etter at DNT – Oslo og omhegn har overtatt driften av denne. Til tross for at det kun er 8 sengeplasser i hytta, har det allerede vært mer enn 1000 overnattingsjester i år kunne Einar fortelle.


Dølerud i Østmarka driftes av Dnt-Oslo og omhegn

Fra Dølerud følger vi sti sørover et stykke før vi tar blå sti til høyre. Også her er underlaget bra og straks etter å ha krysset Sølvdoblabekken, kommer vi frem til den gamle låven på Godlia. Her får vi øye på et rådyr som bykser opp skråningen fra Dølerudveien. Morsomt å se ville dyr i naturen. Og flere dyr skulle vi få se, men først hilste vi på et par som kom gående med hver sin hund. Einar ble ivrig da han så at den ene av hundene var en Harehund lik den han selv hadde en gang.


Disse møtte vi på Dølerudveien ved Godlia i Østmarka

Vi fortsatte nedover langs Dølerudveien forbi FOD-gården og ned til kraftledningene. Planen var å følge disse til Steinkirken som skulle ligge like øst for Grønmo ved Gjersrudleiken, men da vi fulgte neste vei til høyre, møtte vi en låst port.

Det var uaktuelt å snu for å ta Enebakkveien videre så vi bykset inn i krattet langs gjerdet. Og her var det ikke bare lett å ta seg frem for det var både bratte skrenter og dype kløfter, men da vi kom ut i litt åpent lende, fikk vi øye på kraftledningen som kom over Tårnåsen og ned til Gjersrudleieken. Vi tar peiling på denne og mens vi strever oss videre, oppdager vi en stor fugl som kretser over oss. Den fortsetter å kretse mens den lager skarpe lyder, nesten som skrik, og vi blir stående for å se. Kan det være en omstreifende ung ørn spør vi og ser på hverandre samtidig som at det dukker opp en hare som løper av sted. Det blir stille over oss og så forsvant fuglen. Vi er ikke noen eksperter på fugl, men den var veldig lik denne (se bilde).


Kanskje er det en omstreifende ung ørn i Østmarka

Vi krysser kraftledningen og straks er vi ved Steinkirken eller Trollkjerka som den også blir kalt. En haug med kjempesteiner som ligger på ei slette i lia øst for Grønmo ved Gjersrudleieken.

  

Trollkjerka er en haug med steiner som med fri fantasi osv,…

Vi følger sti over deler av fyllplassen før vi kommer til skogsvei ved Larsbråten. Her svinger vi til venstre og fortsetter så videre langs veien til Grønmo p-plass. Det var nå behagelig å løpe på grus etter å ha tråkket rundt ca 20-30 min i krattskog uten sti. Fra Grønmo følger vi lysløypa til vannverket og deretter sti ned brattbakken til Skullerud Idrettsplass. Vi løper over sletta langs elva hvor vi i enden av denne ser tydelige spor etter bever. Dette visste jeg ikke sa jeg til Einar. Joda, her har de holdt på en stund svarte han.


Beveren ved Skullerid Idrettspark i Østmarka

I veikryss ved Skraperudtjernet tar vi til venstre og følger grusvei videre forbi Skullerud skole til Rustadsaga. Vi går opp Nøklevannsbakken og løper den siste biten tilbake til Haraløkka. Og før vi sa takk for turen, ønsket god Pinse osv., var vi begge enige om at dette hadde vært en flott tur med fine opplevelser.

Ca 16 km

2:07 (2:27)

#østmarka #oslomarka #friluftsliv #trening #mosjon #runforfun #turogtrening 


Gammel låve på Godlia i Dølerudveien – Østmarka