Landevei; Sandvika – Jansløkka skole

27 mars 2014. Trim i arb.tiden. Fra Skattens hus, over Sandvikselva, forbi Sortsenteret og så langs Sandviksveien. Planen var en tur i et nytt område til Jansløkka skole. Har vært her en gang tidligere, da målgang i Grenaderløpet2013 var her ved skolen. Følger Billingstadsletta et stykke før jeg tar til høyre inn Torstadåsen og Torstadveien. Det går jamt oppover og til slutt er jeg oppe ved en gård der veien videre er grusvei. I åpne landlige omgivelser fortsetter jeg på samme vei, og etter å ha forsert flere bakker, er jeg oppe ved Hvalstad St.


Torsdadveien


Hvalstad St. og Asker dyreklinikk

Ble litt usikker på videre vei, men etter å ha spurt meg for, gikk det greit videre langs Hvalstdveien til Kirkeveien. Denne fulgte jeg et stykke før jeg fortsatte langs Otto Valstad vei. Passerte Asker museum og etter å ha forsert nok en lang bakke, var jeg igjen i Kirkeveien som jeg nå fulgte frem til Jansløkka skole.


Otto Valstad vei – Asker museum


Jansløkka skole
 

Her ble det et foto av skolen, og så snudde jeg for retur langs Kirkeveien. I neste veikryss tar jeg til høyre inn Vakåsveien, og nå gikk det raskt videre i og med at det stort sett gikk nedover. Vel nede ved E18, tok jeg Nye Vakåsveien til Kirkeveien. Krysset så denne, og fortsatte på Torstadbakken forbi Torstaddammen til Torstad skole. Her fant jeg en gangvei som jeg fulgte frem til Billingstadsletta via Torstadåsen. Her i fra og tilbake til Skattens hus, fulgte jeg samme vei som jeg kom. Bortsett fra litt regn i starten, så var dette en flott tur i et nytt område.

Ca17 km

 

1:42 

#tur #turogtrening #trim #mosjon #løp

 

Østmarka; Nord-Elvåga rundt

24 mars 2014. Fra Haraløkka til Rustadsaga, så blå sti fra Hestehagen til lysløype og Fjellstad. Følger grusvei videre til Ødegården og Høyås. Været er flott og det er fine forhold for løping. Tar skogsvei forbi Ødegårsmosan, Langvannsbekken,Petersbråtan til El-Paso.


Skyttenbrua eller El-paso

Krysser over brua og følger sti mot Deledalen. Noen hindringer er det blitt langs vannet, der beveren virkelig har hatt det travelt, men artig at det er liv i marka.

Beveren har  herjet her ved Nor-Elvåga – Deledalen

Fra Deledalen følger jeg Elvågaveien som stort sett er grei, men is og snø enkelte steder. Krysser over Demningen, så forbi Mariholtet og videre på grusvei til Sleppa. Her tar jeg til høyre mot Sarabråten, Østmarksetra og Ulsrud hvor jeg velger sti ned til grusbanen og Haraløkka. Avslutter med stigningsløp siste200 m.

 

Ca16 km

 

1:49

#tur #turogtrening #mosjon #løp #trim #østmarka #friluftsliv

 

 

20 mars 2014 Sandvika – Vestmarksetra

Trim i arb.tiden. Fra Sandvika, langs Sandvikselva, så Slependveien og Gml Tanumsvei til veikryss ved Tanum skole. Her velger jeg å fortsette langs Vestmarkveien hele veien opp til Vestmarksetra. Hit kommer det folk med ski da det fortsatt er fine forhold og nykjørte spor denne dagen. Tar en pust i bakken og noen fotos, før jeg returnerer samme vei tilbake som jeg kom.


Nykjørte løyper på Vestmarksetra
 

Det er mange bakker og det stiger jamt opp til Vestmarksetra, men bonusen får være å løpe disse ned igjen. Brukte denne gangen ca 45-46 min (7,35 km) opp og ca 37-38 min tilbake.

Ca14,7 km

 1:26

#tur #turogtrening #løp #trim #mosjon 

 

17 mars 2014 Kroktjern – Mariholtputten

Fra Haraløkka og forbi grusbanen, så sti opp til Ulsrud og grusvei videre til veikryss ved Nøklevann. Her tar jeg til venstre forbi Lutvangen, så sti opp Lutdalen til nytt kryss. Tar blå sti til høyre og klyver opp skråningen. Hadde håpet at våren her hadde kommet nærmere, men ingen blåveis å se enda.


På åsen mellom Lutåsen og Kroktjerkollen, var det imidlertid spor etter skogens konge, der den hadde lagt igjen sitt visittkort.

Jeg passerer Kroktjern hvor isen fortsatt lå tykk, og fortsatte så på sti opp til Haukåsenveien. Tar til høyre og følger veien ned forbi Mariholtputten til veikryss ved Mariholtet. Det var forholdsvis mye snø og is på Haukåsveien, men intet problem med joggesko.


Mariholtputten

Tar veien videre til Hestehullet, så blå sti over Slettfjell til Ødegården og grusvei til Rustadsaga. Løper opp Rustadsagabakken og videre over Skredderløkka til Haraløkka. Det er flott å løpe stier nå, men stedvis er det fortsatt snø og is.

 

Ca12,8 km

 

1:33

#tur #turogtrening #mosjon #østmarka #løp

 

FredagsBirken 2014

I og med at hovedløpet “Birkebeinerrennet  2014” for lengst var fulltegnet, bestemte jeg meg i februar for å melde meg på Fredagsbirken, og siden jeg har en kollega i Lillehammer som tidligere hadde sagt at jeg kunne bo hos ham, tok jeg ham på ordet da jeg registrerte hentested i Lillehammer.

Jeg sendte så en mail til Steinar, og han ønsket meg straks velkommen til Lillehammer.

Tiden gikk fort og mitt grunnlag denne vinteren var nok ikke det aller beste, men uansett gledet jeg meg til en skitur fra Rena til Lillehammer. Torsdag kveld satte jeg kursen mot Lillehammer. Jeg hadde noen dager før preppet skiene med Rex blå som feste, og glidet med Grafitt LF + Oransje HF toppet med Swix Uniturbo (Fc8xws).

Planen var å være hos Steinar ca kl 19.30 for så å rusle bort til hallen (8 min gange) og hente startnummer m.m., men på grunn av sprengningsarbeider ved fra Minnesund og videre, med ventetid på ca 30-35 min, ble det til at jeg måtte reise rett til hallen siden denne stengte kl 21.00.

Jeg ankom ca 20.15 og gikk for å hente startnummeret mitt samt startnummer for nabo Terje, som skulle gå hovedrennet dagen etter.

Startnummer hentes kvelden før

Vel fremme hos Steinar, ble det varm mat m.m.., og etter å ha skravlet om morgendagens forhold, smøring, vær osv., var det tid for å innta soveposen for noen timers søvn. Steinar skulle selv gå rennet lørdag.

           

Klokka ringte 03.45 og 15 min senere, hadde Steinar ordnet med frokost.

Etter en velsmakende frokost, pakking av både bag og sekk, var jeg klar for dagens tur. Steinar var ikke snauere enn at han kjørte meg bort til bussene som stod oppstilt i Sigrid Undsets vei på nedsiden av hallen. Jeg takket for meg, og gikk så ombord i den første bussen. Det ble raskt full buss og klokka 05.00 var vi på vei.

Ca 2 timer senere var vi i Rena. Her gikk noen av for å hente nummer osv., mens bussen fortsatte opp til stadion med oss andre som hadde nummer. Vi var de første som ankom og det var litt rart hvor stille det var, men så kom det flere busser, og med det ble det også liv på stadion. 

Første bussen på stadion

 

I motsetning til andre ganger jeg har vært her, var det nå stille og rolig. Det var plass nok til alle og atmosfæren bar preg av at det var et lavere stressnivå. Her var ingen med høye skulder, ei heller den vanlige trengselen.  Jeg satte fra meg utstyr i varmeteltet og gikk for å hente en bolle med havregrøt som Axa delte ut.

Etter mat og drikke var det tid for å ordne skiene. La på et lag med VR60 og flere lag VR50. Gikk så for å teste skiene nede i startområdet. Det var frossent i sporene og det gled svært godt. Jeg ble derfor nokså optimistisk med tanke på rennet, og at det kunne være mulig med ny pers. Persen som er på 5:03:01, ble satt i Birkebeienrennet  2012.

 

Ved påmelding måtte jeg velge pulje etter en forventet sluttid og her valgte jeg pulje 2 som tilsvarte 4:30 – 5:30, og som skulle starte kl 08.35.

Speakeren på stadion oppfordret alle til å bruke vindjakke og gode hansker da det var til dels kraftig vind på fjellet og særlig da på Raufjellet. Vinden som kom vestfra, med en styrke på 5-15 meter pr sekund, ville vi få midt i mot. Jeg hadde ikke på meg jakke og tenkte heller ikke å ha denne på, så da fikk jeg heller vurdere dette når den tid kom.

Flotte forhold for skirenn denne dagen

 

Ski og utstyr testes før start

 

Tiden gikk fort og det nærmet seg start for første pulje som var kl 08.30. Jeg stilte meg opp langt fremme i pulje 2 og var så klar for start.

 

Startskuddet smalt og pulje 1 forsvant ut stadion og ut av syne. 

Starten: Det er god spredning blant deltakerne i FredagsBirken halt fra start. Her er startfeltet fotografert fra  lufta ned drone i første motbakken. (Foto: Geir Olsen/Birken)

På nytt smalt startskuddet og så var vi i gang. Vi staket ut av stadion og så begynte oppstigningen til Skramstadsæter.

Jeg lå delvis i front av pulje 2 og tenkte å holde meg her så lenge som mulig. Skiene satt bra og det gikk greit  videre. Vi tok igjen noen fra pulje 1 og det var godt å kjenne at alt fungerte som det skulle. Vel oppe og ute av skogen på myra før Skramstad, fikk vi vinden midt i mot, men denne var hverken sjenerende eller kald.

Straks etter var vi på Skramstadsæter hvor det ble et beger med sportsdrikke. Her gikk det pent og pyntelig for seg og det var heller ingen trengsel. Godt fornøyd med passering under timen, staket jeg som best jeg kunne videre der det var mulig. Tenkte tilbake på en tur Nils Kristian og jeg hadde hatt tidligere i vinter, da jeg ble instruert i hvordan jeg skulle stake. Jeg forsøkte nå å etterleve dette så godt jeg kunne, men måtte gå diagonalt for å løse opp. Da vi nærmet oss toppen av Dølfjellet kom vinden nok en gang og med denne midt i fleisen, suste vi ned på den andre siden og straks var vi ved neste drikke/matstasjon på Dambua.

Mitt neste delmål var nå Kvarstad, og her håpet jeg å være under 2:40 i anvendt tid. Fra Dambua og videre går det greit og jeg både staker og går diagonalt om hverandre. Skiene er ok og med et heng på 2-3 stk, nyter jeg den videre ferd. Litt irriterende at jeg glemte briller, men lite å gjøre med det nå.

På Raufjellet får vi vind imot, men denne har nok avtatt i styrke utover dagen, og byr ikke på noen problemer. Med sola høyt der oppe, ble det rene påsketuren over Raufjellet denne dagen. Jeg vurderte å finne frem kameraet for et foto, men droppet dette da jeg nå hadde så fin flyt.

Vel over Raufjellet gikk det raskt videre og så var det Kvarstad neste.

          
           Kvarstadsætra, halvgått løp 27 km

 

Her på Kvarstad vanket det smurte lefser og cola. Fikk hjelp av en fra United Bakeries (som nok var ute og testet ski for lørdagens renn) til å finne frem en gel fra sekken. Mange takk sa jeg, og klemte den i meg.

Jeg kikket på klokka og så at anvendt tid var 2:35. Jeg var i rute tenkte jeg og fornøyd med tingenes tilstad, satte jeg avsted mot Midtfjellet. 

 

Slike løyper som her ved Kvarstadsætra, var det hele veien til Birkebeinerstadion

 

Mulig forholdene nå endret seg noe, for det ble glattere i sporene, men fortsatt satt skiene brukbart. Jeg følte meg forholdsvis pigg og synes det gikk greit opp mot toppen av Midtfjellet.

På vei opp til løypas høyeste punkt, Midtfjellet (910 m.o.h) (Foto: Geir Olsen/Birken)

 

Mitt neste delmål var Sjusjøen innen 4 t. Fra Midtfjellet til Sjusjøen er det mye staking og jeg tenkte igjen på NK der jeg nå forsøkte å stake med mage og ikke bare med armer. Dette gikk nokså bra og vel fremme på Sjusjøen fikk jeg også noen tilrop som “heia Rustad”, dette går bra.

På drikke/matstasjonen ble det cola og lefse som smakte fortreffelig. Så bar det videre i fortsatt fine løyper og det var nå bare å holde seg i sporene. Farten ble til tider nokså høy men det gikk greit og skiltene med km igjen til mål, ble passert i en fart. Vel nede og med ca 3-4 km igjen til mål, kjente jeg at det ikke var mye igjen av feste, men det gikk tålelig bra å stake og da kraftledningen var passert var det stadion neste.

Her inne på Birkebeinerstadion ble det en runde og et smil til en fotograf, før målpassering. Fikk stanset klokka som viste 4:44:03. Yess…, dette var godt levert tenkte jeg, og var svært så tilfreds med løpet. Fikk tak i en tilfeldig kar, og stilte meg så opp for et foto.

 

Godt fornøyd med dagens løp og at dette var 5 tur over fjellet, med ny pers hver gang, er det vel bare å gjøre som skiltet sier “fortsett videre“.

 

Det gikk greit fra stadion og ned til hallen der bagasjen lå utenfor. Det var fortsatt slik at det var lite folk og ingen trengsel og etter å ha funnet rett bag bar det inn til en varm dusj. Hentet deretter tiddiplomen som det synlige bevis på fullført renn.

 

FredagsBirken er sett fra mitt ståsted som ikke er en Merkejeger, å anbefale som et godt alternativ til Birkebeinerrennet. Her er atmosfæren rolig, lavt stressnivå, bedre spor med tidligere start og mindre trengsel.

 

Fredagsbirken fullført på ny pers. 4:44:03

 

Fra hallen ruslet jeg langs Sigrid Undsets vei tilbake til Steinar, som nå var i gang med å preppe ski for neste dag, Birkebeinerrennet 2014. Etter å ha fortalt om eget løp, ønsket jeg ham lykke til med rennet lørdagen, takket for oppholdet, og så satte jeg kursen hjem.

            54 km

            Flere foto: Stein Arne Negård

 #turogtrening #skitur #vinter #fredagsbirken #birken #trim #friluftsliv

 

 

12 mars 2014, Aktivitetsdag på Frognerseteren

            Aktivitetsdag med Skatt øst – Sandvika på Frognerseteren

Alternative denne dagen som skulle ende opp med felles bespisning kl 13, var enten skitur til Kobberhaughytta/Skjennungstua og eller, en fottur i nærområdet Kollen – Frognerseteren.

Siden jeg hadde valgt skitur, ble denne som følger:

Med oppmøte kl 10.00 og sola på plass, var vi 10-12 stk som skulle gå skitur. Vi samlet oss på nedsiden av Sportsplassen for felles avgang med kurs mot Kobberhaughytta og Skjennungstua.

 


                 Klar for tur fra Frognerseter (sportsplassen)

 

Løypene var foreløpig harde og det gled godt. Jeg hadde for anledningen valgt et eldre par ski som jeg skulle brukte som skøyte ski, og derav unngikk jeg dagens smøreproblemer. Etter de første lange utforkjøringene, ble gruppa spredt og vi var nå 5 stk som fortsatte i samlet flokk og passende tempo. Planen var jo en tur-retur Kobberhaughytta via Tryvannstua, men ett sted tok vi nok feil, for plutselig dukket Ullevålseter opp.

Etter en rask rådslagning om videre vei, valgte vi løype mot Skjennungen. Litt opp i bakkene som det er flere av, valgte en å snu for retur til Ullevålseter. Vi andre fire fortsatte videre og vel oppe den siste kneika, kunne vi stake oss frem til løypekrysset på Marimyr.

 
Janne, Jannicke og Nils Kristian på Marimyr

Fra Marimyr fortsetter vi i flott løype videre til Skjennungen og her møter vi løypemaskinen. I nysatte spor seiler vi videre til Kobberahughytta via Rundmyr, Langmyr og Blankvannsbråtan.

 


                Jannicke og NK i farta

            På Kobberhaughytta blir det en lengre pause med mat og drikke. Vi sitter ute for anledningen og nyter sola der den står høyt over Nordmarka.

            

                Mat og drikke på Kobberhaughytta

 

Klokka blir 12, og det er tid for retur til Frognerseteren. Vi skrenser ned fra hytta og så følger vi Holmenkolltrasseen til Tryvannstua. Sola som nå hadde fått et godt tak i snøen, sørget får dårlig glid, men fortsatt bra der den ikke kom til.

 


           Tryvannstua

 

Fra Tryvannstua fulgte vi løypa ut på vannet og i isete spor staket vi over til den andre enden og så bar det oppover mot Frognerseteren. Nok en gang tok vi feil da vi brått skled ut på perrongen ved Frognerseteren t-bane stasjon. Her tok vi imidlertid av skiene og ruslet så ned til “seteren” der det vanket fersk kjøttsuppe.

Praten gikk lett rundt bordene og alle var vi enige om at dette hadde vært en “toppers” dag enten man hadde gått fottur, sittet i solveggen eller vært på ski.

Dagen ble avsluttet med eplekake og krem, samt kaffe.

Stor takk til velferdskomiteen for en super dag på Frognerseteren:)

 

 

21 km

flere bilder samme tur:10 mars 2014 Østmarka; Bestemoråsen – Nord-Elvåga

Møtte Einar på Haraløkka og sammen fulgte vi grusvei til Rustadsaga, Ødegården og opp bakken til Høyås. Vi fortsatte så på samme vei til Gullsmeden.


skogsvei forbi Ødegården til Høyås og Gullsmeden

Her tar vi rød løype opp skrenten og over brua før vi tar blå sti videre over Bestemoråsen. Vi hadde forventet at det skulle ligge snø og is, men her var det helt bart. Med lav kveldssol og tørre stie, var det bare å nyte turen over åsen. Vel over åsen, tok vi umerket sti til høyre og ned på demningen. Det var høy vannstand i Nord-Elvåga som lå der så blank og fin i solnedgangen.


Nord-Elvåga sett mot sør

Fra Mariholtet fulgte vi grusvei (lysløypa) tilbake til Haraløkka via Sarabråten. Det var endel snø og is i Korketrekkeren, men ellers greie forhold.

 

Ca 12,6 km

 

1:33

#tur #turogtrening #østmarka #løp #friluftsliv #trening


5 mars 2014, Kolsås rundt

Trim i arb.tiden. Siden NK og jeg hadde til hensikt å ta en lengere tur denne gangen, var planen derfor å ta “Kolsås-runden”. Fra Sanvika fulgte vi Sandvikselva og Skuivn forbi Kirkerudbakken til Vøyenenga. Her krysser vi elva og tar så en gangvei opp forbi Wøien gård og videre langs Gml Lommedalsvei til Bærums verk.


Bærums verk:tettsted i Bærum kommune, beliggende ved Lomma syd i Lommedalen. (gml: foto)

         SE LINK TIL BÆRUMS VERK HER:

     

Været var grått og det småregnet noe, men kaldt var det ikke. Fra Bærums verk og videre er det nokså bratt og vi går opp Bakerovnsbereget til Øvre Toppenhaug. Her i fra og videre løper vi forbi Kolsås alpinsenter, Steinstjernet og Stein gård.


Gml Ringeriksvei  (gml:foto)

Følger så langs Gml Ringeriksvei nedover til veikryss hvor vi tar til høyre og så høyre igjenn inn Kirkeveien. Vi passerer Haslum kirke og fortsetter så videre på samme vei til nytt veikryss.


Haslum kirke  (gml: foto)

Her tar vi til høyre og følger Prestveien – Engervannsveien forbi Engervannet og tilbake til Skattens hus i Sandvika. Vi avslutter siste 300-400 m, med stigningsløp.


Sanvika – Sandvikselva (gml: foto)

Ca18,6 km

1:57

#løp #landevei #trening #turogtrening #kolsås

 

 

3 mars 2014 Haraløkka – Ekeberg – Ryen

Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Fra Haraløkka følger vi Bølerlia til Nøklevann skole, så ned “skolebakken” til Rustadsaga.Langs Generalen til Skullerud, så ned Skullerudbakken til “dumpa” og Nordstrandveien. Denne følger vi til Sæter krysset på Nordstrand. Her tar vi Ekebergveien videre til Ekebersletta og en gangvei over sletta til Ekeberg skole.

Fortsetter så langs Vårveien til Ryen og Ryenkrysset. Her finner vi riktig gangvei under krysset, og så videre langs Enebakkveien-Skullerudveien og Generalen til Rustadsaga. Vi går opp “skolebakken”, passerer skolen, og så langs Bølerlia tilbake til Haraløkka. Avslutter med stigningsløp siste 200 m. Det var fine forhold hele veien hvor det nå var fritt for sand og grus.


Bølerlia mot Nøklevann skole (gml: foto)

Ca 16,3 km

 

1:43

#løp #trening #turogtrening #sport #landevei #mosjon