Sandvika – Bærums Verk – Haslum…

28 januar 2016. Trim i arb.tiden. Med sol og plussgrader var det herlig å kunne sette av sted langs Sandvikselva. Planen denne gangen var en tur rundt Kolsås via Bærums Verk og Haslum.

Jeg følger elva ett stykke før jeg ved Vøyenenga tar til høyre og inn på en gangvei. Denne følger jeg videre over Isielva og opp forbi Wøyen gård. Og med sola midt i mot, nyter jeg varmen fra denne mens jeg fortsetter mot Bryn kirke.


Bryn kirke sett fra Wøyen gård.

Det går greit på gangveien som stort sett er fri for snø og is og straks er jeg fremme ved Brynsveien. Her tar jeg til høyre ett lite stykke før jeg ved Bryn skole tar til venstre. Følger Lommedalsveien videre langs Lomma til Bærums Verk. Her i fra og opp til Toppenhaug er det bratt og jeg går opp Guldbrandslia og Bakerovnsberget til Øvre Toppenhaug. 


Guldbrandslia – Bærums Verk.

Vel oppe venter neste utfordring, for her langs Øvre Toppenhaug og Gml.Ringeriksvei, er det mye is, og uten pigger, ble det svært glatt enkelte steder. På glatta passerer jeg i tur og orden Fransezefoss, Steinsvann, Stein Gård og Goodhaap, før isen tar slutt og jeg igjen kan øke farten. Det går raskt videre siden det nå er mye nedover og i neste veikryss, tar jeg til høyre inn Prestveien. Her passerer jeg Haslum kirke og Haslum mens det fortsetter å gå nedover. Fra Prestveien fortsetter jeg langs Engervannsveien og Engervannet før jeg er tilbake ved Skattens hus i sandvika. En flott tur langs landeveien rundt Kolsås.

ca 19,1 km

#treningerbestute #mosjon #budstikka #turogtrening #running

Flere bilder fra samme tur:

Gml.Lommedalsvei. Kolsåstoppene i bakgrunn


Sandvikselva


Wøyen gård (gml: foto)

 

 

Skitur i Østmarka; Haraløkka – Ellingsrud…

25 januar 2016. Med varslet mildvær utover i uka gjaldt det å smi mens jernet var varmt, og med meldinger fra Einar om gode forhold, særlig i lysløypa, var jeg ikke sen om å finne frem skiene for en kveldstur i lysløypa. 


Blindløypa ved Haraløkka p-plass  (gml: foto)

Siden det mest sannsynlig var overvann på Nøklevann, valgte jeg å ta løype fra grusbanen og opp til Ulsrud og p-plassen ved Østmarksetra. Her i fra fortsatte jeg i lysløypa til Mariholtet via Sarabråten og Sleppa. Forholdene var bra og skiene gled godt. Litt slitt i utforkjøringene men, ellers greit. Ved Mariholtet tar jeg til venstre mot Ellingsrud. Til tross for at jeg forsatt hadde gammel tape som feste gled det allikevel mye bedre nå enn sist, og det tok heller ikke lang tid før jeg skled utover sletta mot p-plassen på Ellingsrud. Jeg snur her for retur samme vei.


Flotte forhold i lysløypa. Her ved Nuggerud – Østmarka

Løypa mellom Ellingsrud og Mariholtet er variert med gode stakepartier, slake stigninger og tilsvarende utforkjøringer. Fra Mariholtet fortsetter jeg videre mot Sleppa hvor jeg nå tar til venstre. I “Paulsendalen” hilser jeg på karene i Rustad IL som trener tyngdeoverføring da de går frem og tilbake uten staver. I bakken opp mot “benken” står Jan Erik og i forbifarten, sier jeg, at jeg heller foretrekker staver fremfor å gå uten. 

I utgangspunktet hadde jeg bestemt meg for å følge lysløypa over Fjellstad og ned til Hullet, men ved Katismyra bestemte jeg meg for å ta løypa til høyre. Og i stummende mørke med tåke og dårlig sikt, skled jeg ned til Katisa og ut på Nøklevann. Det var ikke lett å se hverken spor eller hvor jeg skulle men, retningen har jeg inne og straks etter var jeg på Bråten. Her tar jeg en halv runde i Blidløypa før jeg avslutter turen på Haraløkka. En flott kveldstur i lysløypa.

ca 19,9 km

#østmarka #oslomarka #skitur #mosjon #tur

Skitur i Østmarka; Klokkerud – Skjelbreia – Tretjernhytta….

23 januar 2016. Tidlig lørdag morgen møtte jeg Einar og Terje på Haraløkka for felles skitur i Østmarka. Kuldegradene hadde sluppet taket og med minus 3-5 satte vi kursen mot Bråten. I løpet av natten hadde det kommet 2-3 cm snø og det var rene silkeføret. Lenge siden vi har gått sammen sa Terje mens vi var på vei til Bråten – ja sa Einar, sist gang var vel i FredagsBirken 2015.

Ettersom vannstanden i Nøklevann var blitt senket med 5,5 m var det nå litt rart å se utover vannet der det stakk opp flere topper. Ser ut som et katastrofeområdet sa Terje, men vi kom oss greit over vannet og i land ved Katisa. Her hilste vi på noen som hadde overnattet i telt og som nå satt rundt bålet og spiste frokost, før vi fortsatte innover Katismyra til lysløypa ved Auretjern.

Vi staket over Ødegårdsletta og straks etter var vi på Høyås. Her møtte vi løypemaskinen som kom motsatt vei. Og som de aller første i ny løype, nyter vi turen videre. Fra Petersbråten mot Smørhullet er vi fortsatt de første, men så kommer karene fra Rustad IL susende forbi. Ved Smørhullet hadde de en drikkepause og jeg hilser på Gjermund, Espen og flere jeg ikke husker ved navn idet vi sklir forbi. Straks etter er vi ved Klokkerud hvor vi svinger til venstre og følger løype 183 videre forbi Tretjerna og Eriksvann til Skjelbreiavann. I fine spor staker vi langs deler av vannet og frem til Skjelbreia.


Her på Skjelbreia møtte vi den samme gjengen fra Rustad IL.

Enda en gang møtte vi karene fra Rustad IL som hadde kommet til Skjelbreia via Krokholveien. Og det var jo nettopp den veien vi skulle ta tilbake. God tur sa vi i munn på hverandre før vi forlot Skjelbreia i hver vår retning.

Fra Skjelbreia tar vi en naturløype ett stykke før vi kommer til Krokholveien ved Skjelbreiamyra.


Vesle Skjelbreiamyr – Østmarka (gml: foto)

Forholdene er fine og på fortsatt silkeføre, sklir vi forbi Tretjernhytta og ned til løypekrysset ved Franskeplassen. Her tar vi til høyre og følger løype 247 til Tømmerhol og Sandbakken.


Terje og Einar ved Sandbakken i Østmarka

Fra Sandbakken tar vi en løype rett nordover og straks er vi tilbake ved Klokkerud. Her i fra, tar vi samme løype tilbake til Haraløkka som vi kom. En herlig tur i flotte Østmarka.

Ca 28,9 km

#østmarka #oslomarka #skitur #turogtrening #mosjon #friluftsliv


Tretjernhytta i Krokholveien – Østmarka   (gml: foto)

Med joggesko over Tanumvidda…..

21 januar 2016. I og med det flotte været og at det var lenge siden jeg hadde vært i området Tanum, hadde jeg derfor denne gangen planlagt en tur til Tanum eller “Tanumvidda” som trim i arb.tiden. 

Fra Sandvika fulgte jeg en gangvei langs elva ett stykke før jeg fortsatte langs Slependveien frem til rundkjøring. Været var strålende, men fortsatt kalt og godt innpakket som jeg var, startet jeg på den første av flere stigninger mot Tanum. Det går greit og straks passerer jeg Reverud og deretter Tanum skole, før siste kneika forbi Staver gård. Vel oppe etter ca 3 km med stigninger, flater det ut og jeg følger Vestmarkveien videre til sti- og løypekryss.


Staver gård – Tanum

Her tar jeg av fra veien og følger en opptråkket sti ca 200 ? 300 m frem til vei. Denne følger jeg så videre over «Tanumvidda» og med sol fra en skyfri himmel og masse skoleungdom i skiløypa, nyter jeg turen videre over vidda. Her forteller nok bilder mer enn ord…

 

Ringi gård; en gård på Tanum som driver med epledyrking og produksjon av eplesaft. Gården er delt i Øvre og Nedre Ringi. Gården eies og drives Charlotte og Jon Ø.Ringi som er 10. generasjon eiere siden 1661.


Butterud veien – Butterud. Søndre Kolsåstopp i bakgrunnen

Vel over vidda og ut av skogholtet ved Butterud, følger jeg en turvei videre ned igjennom et boligområde til bunnen av Kirkerudbakken. Her i fra, følger jeg veien langs Isiselva – Sandvikselva tilbake til Skattens hus i Sandvika. 

Ca 12,4 km

1:13

#trening #mosjon #friluftsliv #budstikka #vestmarka #turogtrening

Haraløkka – Abildsø – Ryen….

19 januar 2016. Droppet skitur denne gangen og fant heller frem joggeskoene for en tur i <<favorittrunden>>. Det var fortsatt kaldt og det gjaldt å kle seg godt. 

Fra Haraløkka fulgte jeg Bølerlia til Nøklevann skole og Rustadsaga før jeg fortsatte langs Generalen, Skullerudveien og Enebakkveien til Abildsøkrysset.


Abildsøkrysset – 1962. Lambertseterveien (fra høyre) krysser Enebakkveien og går over i Østensjøveien. Abildsøveien i front. Rekkehusene i Langerudsvingen og Langerudhaugen bak. Abildsø menighetshus midt på bildet. (oslobilder.no)


Abildsøkrysset (oslobilder.no)

Fra Abildsøkrysset følger jeg Enebakkveien frem til Ryen og så en gangvei videre til Manglerud t-bane st. Her pleier jeg å ta Plogveien rett videre forbi Manglerud skole til Enebakkveien, men denne gangen, svingte jeg til venstre inn Beiteveien før jeg fortsatte langs Otto Sogns vei. Fint med litt variasjon tenkte jeg mens jeg tok til høyre i neste veikryss. Og etter å ha fulgt Wetlesons vei ett stykke, var jeg tilbake i Plogveien ved Manglerud skole. Denne følger jeg forbi Abildsø gård og frem til Enebakkveien.


Abildsø gård – 1962 (oslobilder.no) Gården ligger på vestsiden av Østensjøvannet. Mer om Abildsø gård HER

Vel tilbake i Enebakkveien, tar jeg så samme vei til Haraløkka som jeg kom. Underlaget har for det meste vært ok, men glatt i overgangene enkelte steder. 

Ca 13,2 km

1:21

#løpetur #mosjon #turogtrening #landevei #treningerbestute

Skitur i Østmarka; Grønmo – Eriksvann…

16 januar 2016. Sent ute som jeg var, reiste jeg ut til Grønmo da jeg tenkte at det her ute nok ville være litt mindre med folk, men jommen sa jeg smør – for her var det fullt med biler nær sagt over alt. Jeg kjørte allikevel innover i håp om at det dukket opp en ledig plass og heldigvis var det en bil som skulle ut. At det skulle være så mange en lørdag ettermiddag (kl 14,30), hadde jeg ikke trodd, men veldig flott å se at så mange trosser kulden for skitur.

Skiene hadde jeg enda ikke ordnet og det var fortsatt den samme tapen som satt på. Det var minus 10 og nokså friskt, men med både buff og lue godt over ørene, så er det greit. Løypa her fra Grønmo er fin og i passe slake stigninger bærer det innover. Jeg møter mye folk som kommer motsatt og de aller fleste ser ut til å ha hatt en fin tur. Jeg passerer etterhvert Sølvdobla og Trollvann før jeg sklir ned bakken ved Langvann og frem til Smørhullet. Det er trått og det glir dårlig, men lar meg ikke affisere av dette og nyter turen videre til Klokkerud. Her svinger jeg til venstre og forsetter så videre over Torsmåsan, forbi Tretjerna og frem til sørenden av Eriksvann. 


I sørenden av Eriksvann – Østmarka

Jeg hadde egentlig tenkt å gå til Skjeldbreia, men forholdene var ikke så gode, så jeg valgte å snu for retur samme vei som jeg hadde kommet. Og ettersom sola forsvant, så ble det merkbart kaldere, men greit. Det mangler fortsatt litt snø i naturløypene, men det går greit bare man er forsiktig. Enkelte steder stakk det opp lyng, røtter, kvist og stein, men på skogsveiene er forholdene ok.


Torsmåsan – Østmarka  (gml: foto)

Selv om skiene var trå, så gikk det raskt tilbake til Grønmo og godt fornøyd med dagens tur, satte jeg kursen hjem. 

ca 17,6 km

#østmarka #oslomarka #mosjon #skitur #turogtrening #friluftsliv.

 

 

Skitur i Østmarka; Haraløkka – Igletjern

13 januar 2016. Med varslet sprengkulde utover uken og med stor lyst på en skitur, fant jeg frem skiene for en umiddelbar tur. Skiene var som jeg satte bort i fjord og med rester av tape som feste, satte jeg avsted i fin løype fra Haraløkka. I og med at isen på Nøklevann ikke var trygg, tok jeg av skiene og gikk til fots ned Rustadsagabakken, før jeg med ski på bena krysset Hestehagen ved Løkka og skled ned til Hullet. Det var trått og det gled dårlig, men feste var ok. Ved Hullet tar jeg til venstre og følger så lysløypa videre til Mariholtet. Her krysser jeg over demningen og følger så lysløypa videre mot Igletjern og Vallerud.


Lysløypa mellom Mariholtet og vallerud i Lørenskog

Det var herlig å gå på ski og jeg nyter turen videre frem til Igletjern. her snur jeg og returnerer samme vei som jeg kom. Forholdene er ok, men noe grus her og der. Ved Sleppa tar jeg til høyre mot Sarabråten. Nedkjøring til Nøklevann gikk bedre enn fryktet da det ikke var så isete. Fra Østmarksetra og Ulsrud, tar jeg til høyre og straks er jeg nede ved grusbanen og Haraløkka. En herlig kveldstur på ski i Østmarka.

ca 18,6 km

#østmarka #oslomarka #skitur #mosjon #turogtrening

Nordstrandveien – Ekebergsletta – Ryen….

11 januar 2016. Det snør, det snør, tiddelibom det er det det gjør tiddelibom….og så kom vinteren til Østmarka, men siden skiene fortsatt er i skiposen, valgte jeg en tur med joggesko.

Til tross for at det nå var blitt mildt (ca null) trakk jeg lua godt over øra før jeg satte avsted langs Bølerlia til Nøklevann skole. Ned skolebakken gikk det greit selv om det var litt glatt i den løse snøen. Jeg følger deretter Generalen og Skullerudveien ett stykke før jeg tar til venstre inn Enebakkveien. Denne følger jeg langs E 6 til Skulleruddumpa. Her i fra tar jeg Nordstrandveien til Sæter og Ekebergveien videre til Ekebergsletta.


Ekeberg – Ballsletta 1962 (oslobilder.no)


Fotballkamp på Ekebergsletta 1949 (oslobilder.no)

Og mens jeg krysser over sletta til Ekeberg skole, registerer jeg at noen går på ski mens andre spiller fotball på kunstgressbanen. På Ekeberg er alt mulig.

Jeg følger Vårveien til Ryen og deretter Enebakkveien til Abildsø. Her i fra, fortsetter jeg langs Skullerudveien og Generalen til Rustadsaga. Går opp skolebakken og avslutter med stigningsløp langs Bølerlia tilbake til Haraløkka.

Ca 17,6 km

1:52

Se Løype 1240  Rundløype på Ekebergsletta

#turogtrening #mosjon #ekeberg #trening

Nesøya rundt….

6 januar 2016. Som trim i arb.tiden hadde NK og jeg denne gangen planlagt en rundtur på Nesøya. Og fra Skattens hus, satte vi kursen mot Sandvikselva og Storsenteret før vi fortsatte lang Sandviksveien til rundkjøring. Det var litt kaldt, men ikke verre enn at det var greit. Jeg var også litt spent på hvordan “leggen” var, men så langt, alt vel.

Fra rundkjøringen følger vi Kyststien videre langs sjøen til Grønsund. Her i fra, følger vi Broveien videre utover Nesøya.

Nesøya er en øy i Oslofjorden og som tilhører Asker kommune. Øya har et areal på ca 3 kvkm. og er via bro over Grønsund forbundet med fastlandet på Slependen i Asker. Fra Nesøya går det kabelferge over til naboøya Brønnøya. I 1919-20 ble den første broen til fastlandet bygget med to portbuer. Den søndre portbua står fremdeles, etter at den gamle trebrua ble avløst av ny betongbru i 1957. Utbygging for helårs bosetning begynte for alvor i 1950-årene.

Vi følger Broveien ett stykke før vi i neste veikryss, tar til venstre inn Otto Blehrs vei. Deretter følger vi den Østre, Søndre og Vestre vei videre rundt øya. Vel tilbake i veikrysset, tar vi Broveien til broa. Her skiller vi lag og NK setter kursen hjem, mens jeg går ned trappen til Kyststien. Her i fra, tar jeg samme vei tilbake til Skattens hus som jeg kom.


Grønsund

Vel tilbake, kunne jeg konstatere at leggen holdt bra hele veien og ikke er noe problem. 

Ca 12,9 km 

1:16

#Nesøya #budstikka #mosjon #turogtrening #bærum

Haraløkka – Strømsveien – Furuset – Hellerud…

4 januar 2016. Møtte Einar på Haraløkka for felles løpetur – årets første. Med minus 8 grader og godt innpakket, satte vi avsted over løkka forbi Snapper`n og ned Olav Nygards veg til Hellerudveien. Denne følger vi så videre til Hellerud. Så langt er alt greit men, leggen murrer litt.

Fra Hellerud følger vi gang- og sykkelvei og med litt vind imot, blir det bitende kaldt i kinna. Men ettersom vi passerer Ikea og følger Strømsveien videre, blir det litt bedre og ikke så kaldt. Det går forholdsvis greit, men etter å ha passert Nedre Lindeberg gård (4H) går det brått tyngre og bena kjennes som bly. Jeg både går og løper og det kjennes tungt, men vi fortsetter videre og passerer deretter Furuset skole før vi igjen krysser E 6.


Furuset skole – 1962. (oslobilder.no) Strømsveien i forgrunn (nå E 6). Furuset skole som er en barneskole på Furuset i bydel Alna i Oslo, stod ferdig i 1861. Den gamle skolen fra 1861 ble i 1909 en lærerbolig. Mer om Furuset skole HER:

Med en følelse av å være helt tom, småløper vi langs Jerikostien til Lindeberg og videre på gangvei til Dr.Dedichensvei. Med vind i ryggen og litt hjemlengsel, går det greit og vi fortsetter å småløpe. Vi passerer deretter Haugerud kirke før vi fra Hellerud, følger Hellerudveien til Trasopp. Her hilser jeg på Lars Arve som hadde vært på ski. Han kunne fortelle at det ikke var gode forhold, men greit nok, bare man ikke brukte sine beste ski. Ja la oss håpe at det kan komme mer snø.

Fra generalen går vi opp Olav Nygards veg før vi småløper over løkka, og underveis sier Einar, det blir vel ingen stigningsløp denne gangen eller?? Helt sluttkjørt måtte jeg bare innse at det ikke var min dag denne gangen. Men til tross for at turen var litt i overkant lang, så var det allikevel en flott tur.


Haraløkka p-plass  (gml: foto)

Ca 17,7 km

1:57

#mosjon #turogtrening #løpetur #trening