Østmarka; Fra Durud til Gapahuken sør i Bindingsvann – t/r…

Etter gårsdagens tur i Nordmarka skulle vi denne gangen gå tur i Østmarka – nærmere bestemt fra Durud i Enebakk som er en innfallsport like øst for Durud gård.

 

Parkeringsplass ved Durud i Østmarka

 

Fra den vesle parkeringsplassen går det løyper og sykkelstier i flere retninger. Men siden vi skal til Gapahuken i sydenden av Bindigsvann tar vi skogsvei nordover mot Grusbakken. Underveis passerer vi Enebakk kommuneskogers anlegg og straks etter, tar vi inn Bindingsveien som vi følger videre. Og her forteller bilder mer enn ord…

 

 

 

I den sørlige delen av Bindigsvann ligger en Gapahuk som ikke er så synlig fra veien, men det står skilt som viser hvor den er.

 

Flotte høstfarger på myra helt syd i Bindingsvann – Østmarka

 

Maya ved Bindingsvann

 

Bindingsvannet er et langstrakt vann som ligger på grensen mellom Ski og Enebakk kommuner i Akershus. Vannet som er oppdemmet i nordenden ved Fjell, binder sammen flere tidligere vann. Dette har gitt opphav til navn.

 

 

Veien som er lett å gå egner seg bra for både store og små. En tur å anbefale 🙂

 

Ca 4,2 km

Se også Bindigsvannet rundt fra Krokhol HER:

 

Nordmarka; Mylla dam – Trantjern – t/r…

Missforstå meg rett når jeg sier at Østmarka kan være kjedelig. Det blir ofte til at man velger turer man har gått flere ganger før, men mulighetene er jo mange. Uansett fint å prøve noe annet.

Heidi og jeg hadde tatt oss en dag fri og sammen med Maya skulle vi utforske andre deler av Oslomarka. At vi reiste til nettopp Mylla – et vann i Nordmarka var helt tilfeldig, men en fin tur skulle det bli.

Vi ankom Mylla dam eller Myllsdammen som den også kalles ca kl 11.15. Sola var nettopp kommet frem og alt lå til rette for en fin dag i Nordmarka. Like ved lå veien opp til gamle ærverdige Bislingen fjellstue, men vi skulle gå motsatt vei langs Mylla til Trantjern.

På grunn av veiarbeider ved demningen osv., var det nokså sølete de første 400-500 m, men deretter var det fin skogsvei. Det blåste en litt sur vind i mot, men ellers var det fint hele veien og her forteller bilder mer enn ord….

 

Åstjernsvegen langs Mylla

 

Mylla, kanskje et av de vakreste vannene i Nordmarka

 

Maya koser seg på tur ved Mylla

 

 

 

Rastepause ved Skrikertangen hvor man i gamledager sto å hoiet når man ville ha båtskyss over vannet.

 

Åssjøvika i Mylla

 

Mylla er et vann i Nordmarka på grensen mellom Lunner og Jevnaker kommune i oppland. Vannet som er et av de største vannene i marka, ligger på 496 moh, nordvest for åsene Bislingsflaka og øst for Lamannshaugen og Helgehaugen.

 

Utsikt fra Åstjernvegen mot Myllsbråten som ligger i bakkehellet på den andre siden av vannet.

 

Ved Trantjern tar vi en mat og drikkepause alle sammen før retur samme vei.

 

Rastepause ved Trantjern

 

Ved Trantjern holder det til traner, særlig på ettersommeren. Var vi for sent ute?

 

Elva mellom Trantjern og Mylla

 

 

 

 

 

 

 

Mylla – Nordmarka

 

Takk for turen og Takk for følget 🙂

ca 10,2 km

Se tur på Strava HER

 

 

Danmark i Sandviksbukta – Bærum……

Danmark (Lille Danmark) er en liten holme som ligger i Sandviksbukta like utenfor Lakseberget ved Sandvika i Bærum kommune.

 

Danmark en liten holme i Sandviksbukta

 

 

 

 

Holmen som ble skilt ut som særskilt eiendom fra gården Blommenholm på slutten av 1700-tallet var på 1800-tallet og starten av 1900-tallet bosted for fiskerfamilier med hus og naust.

 

 

 

 

 

 

 

 

I 1926 bygde Selskabet for Sandvikens Vel en stor sjøbadbygning med skilte avdelinger for kvinner og menn. Bygningen ble senere i 1936 tatt over av Bærums Ro- og Kajakklubb og tilpasset deres aktiviteter. Både ro- og kajakklubben flyttet i 1972 til Kalvøya og dermed ble bygningen på Danmark revet og holmen ryddet.

 

 

 

 

 

Etter dette har det skjedd at dansker samlet seg på holmen hvert år for å feire den danske nasjonaldagen (5 juni) på bakgrunn av at holmen har samme navn som Danmark.

 

Danmarks nasjonaldag 5.juni feires på Lille Danmark

 

Navnet Danmark på den vesle holmen er fra tiden da Norge lå under danskekongen og var nok ironisk da holmen, til å være en øy, var like liten og flat som at Danmark var et helt land.

 

Sportsmandens Løpskarusell 3.løp – Engervannet rundt…

17 oktober 2019. Som trim i arb.tiden skulle jeg ta mitt 3.løp i Sportsmandens Løpskarusell 2019 (SLK) der jeg manglet kun en 5,0 km for at denne skulle bli komplett (5 km, 10 km og halvmaraton). Selvsagt skulle jeg gjerne ha tatt flere løp i årets karusell, men på grunn av diverse skader, har det ikke blitt slik i år.

 

Til tross for at jeg forsatt ikke var helt skadefri hadde jeg allikevell tatt med tøy for trening. Jeg bråbestemte meg for en tidlig tur da det var vaslet regn utover ettermiddagen og ca kl 10:00 satte jeg avsted fra SBC-bygget langs Elias Smiths vei mot Engervannet. Jeg var litt spent på hvordan kneet ville takle asfalt og grus, men det fikk heller stå sin prøve.

 

Engervannet. Tur- og gangvei rundt vannet er ca 3 km.

 

Det gikk rimelig greit første og andre kilometer, men på motsatt side av Engervannet på gruset turvei langs jernbanen, kjenner jeg at kneet ikke er helt bra. Som om ikke det i seg selv var nok så kjenner jeg at leggen i det andre benet protesterer og ikke helt spiller på lag. Pokker heller tenker jeg – det halve kunne jo ha vært nok…, men jeg fortsetter imidlertid videre fast bestemt på å fullføre 5 km.

 

Turvei mellom vannet og jernbanen

 

Jeg krysser elva og fortsetter så langs Engervannet for andre runde. Det går tyngre enn det pleier, men jeg gir meg ikke og i enden av vannet passeres 5 km. Herlig, sa jeg til meg selv – vel vitende om at dette kanskje var siste løpetur på lang tid. Men uansett vondter – hadde jeg fullført Sportsmandems Løpskarusell 2019 med å fullføre alle distanser.

 

Well done! Årets karusell er komplett med 5 km, 10 km og halvmaraton.

 

Egentlig hadde jeg tenkt å ta en rolig tur til Veritasparken for nedjogg som det så fint heter, men måtte i stedet nøye meg med å rusle ca 1,8 km tilbake til SBC-bygget. At ting tar tid skjønner jeg nå og kanskje vil en nær forestående MR undersøkelse, gi noen svar.

ca 5,0 km

28:38

 

Flere bilder følger;

 

 

 

 

 

Østmarka; Nøklevann – Slettfjell – Skraperudtjern…..

7 oktober 2019. Siden jeg har slitt med et kne i lengre tid og etter hvert fått has på en betennelse, kjentes kneet såpass bra at jeg tok sjansen på en rolig løpetur rundt Nøklevann. For selv om jeg fortsatt venter på MR, er det vanskelig å holde seg helt i ro.

Fra Haraløkka løper jeg forsiktig på gresset over løkka og opp til Østmarksetra før jeg fortsetter i lysløypa til Sarabråten, Sleppa og Hestehullet. Det går greit, men best når det går bortover og oppover.

 

Blå sti fra Hestehullet over Slettfjell til Ødegården (gml. foto)

 

Fra Hestehullet tar jeg blåmerket sti videre langsmed Slettfjell til grusvei ved Ødegården. Underlaget er stort sett bra, men jeg er nøye med nedsett av høyre ben nettopp for å unngå vridning osv. Ved Trekanten treffer jeg Rustad IL`s herregruppe med Stein i spissen. Det er trivelig å treffe denne gjengen som alltid hilser ved passering.

 

Møtte Nina og Maya ved Rustadsaga (Gml. foto)

 

Ved Rustadsaga møter jeg Nina og Maya som skulle gå kveldstur rundt Nøklevann. Jeg blir med disse på tur, men siden jeg allerede hadde vært rundt vannet, tok vi en tur rundt Skraperudtjernet i stedet.

 

Hullet – Østmarka

 

 

 

Skraperudtjern er et vann i Østmarka like ved Skullerud skole i boligstrøkene Bogerud og Skullerud. Vannet er ca 400 m langt og 12 m dypt. Det er omgitt av bratte åser i vest og i øst, og har en stor gresslette i nordenden som også er et friområde for hunder.

 

Fra nordenden av vannet tar vi sti opp langs Ljanselva til Rustadsaga og deretter lysløypa tilbake til Haraløkka. Første løpetur siden “Travern” gikk forholdsvis greit og koselig var det å gå tur med Nina og Maya.

 

Ca 11,4 km

 

1:42

Østmarka; Langvann

Langvann ligger vest for Sør-Elvåga. Det går delvis en blåmerket sti rundt hele vannet, men også noe umerket sti langs vannet i sørvest. Fra løypekryss i sørenden mellom Langvann og Smørholet går det løyper i alle retninger. Vannet som ikke har noen større tilførselbekker har et begrenset nedslagsfelt.

 

Langvann – Østmarka

 

Langvann ligger mellom Østmarkkpl. og Sør-Elvåga

 

Langvann – Østmarka

 

I 1950 ble det vurdert å regulere om vannet slik at det fikk utløp sørover og dermed ikke ble en del av Elvåga-vassdraget som drikkevann. På den måten ville friluftsfolket få muligheten til å benytte området. Planen ble imidlertid skrinlagt og i 1960 ble vannet demmet opp to meter i nordenden for å holde bedre kontroll med vannstanden i drikkevannet Elvåga. Vannet hadde drikkevannsrestriksjoner fra 1961 til 1981.

 

Løypekryss i sørenden av Langvann

 

Langvann – Østmarka

 

Idylliske Langvann

 

Rundt 1980 var det tømmerdrift ved Langvann med vinterbilvei fra Gullsmeden og en hvilebrakke ved Langvannsbekken. Den kjente skiløperen Nils Slåttsveen kjørte en gang tømmertraktor i 22 kuldegrader gjennom den smale delen av vannet og hele traktoren gikk gjennom isen med Nils på. Han spratt opp igjen som en pingvin og løp til den varme brakka. Der måtte han vente til klærne hadde var tint litt før han kunne brekke dem av seg. Etter dette er stedet gjerne kalt for Nilsesundet.

 

Nilsesundet i Langvann – Østmarka (Foto: Skiforeningen)

 

Langvann sett fra nord mot sør

 

Langvann – Østmarka

 

Sotåsen som ligger nordøst for Langvann har trolig fått navn etter en stor skogbrann i 1889. Fakta; Østmarka fra A til Å

 

 

En tur til Langvann anbefales. Mulig å komme hit fra Grønmo, Skullerud, Haraløkka/Bøler, Oppsal og fra Sandbakken. God tur:)

 

Fakta; Østmarka fra A til Å og Skiforeningen.