Sandvika – Kjærlighetstien – Holmen – Billingstadsletta….

27 september 2018. Trim i arb.tiden. Akkurat som det startet å regne satte jeg avsted fra SBC-bygget langs Jongsåsveien til Thon Hotel Oslofjord. Deretter følger jeg Sandviksveien et stykke før jeg svinger inn Lilleåsen, Åsløkkveien og Fjellveien til Billingstadveien. Været er ufyselig og det er ikke til å unngå å bli våt, men jeg fryser ikke og da er alt ok.

 

Jeg følger Åstadveien videre til jernbaneovergang og deretter <<Kjærlighetstsien>> ned til Skustadgata og Neselva. Omgivelse er flotte og selv om det regner, nyter jeg turen videre langs Skustadgata til Kirkeveien.

 

Slemmestadveien ved Holmen (gml: foto)

 

Her svinger jeg til venstre – og straks bærer det nedover til Holmen hvorfra jeg følger Fekjan langs Neselva. Tempo underveis er bra og det kjennes ok. Vurderte å ta Nesbruveien mot Ikea, men valgte heller Billingstadsletta videre til Rundkjøring. Herfra tar jeg et drag opp langs Sandviksveien (favorittbakke) før jeg fra Thon Hotel Oslofjord tar samme vei tilbake som jeg kom. Og “sannelig min hatt” så sluttet det å regne.

 

ca 13 km

 

1:17

 

#løpetur #mosjon #trening #treningerbestute #bærum

Østmarka; Haugerveien – Skilledalen – Gaupesteinene…..

24 september 2018. Fra Haraløkka tar jeg ny turvei til Ulsrudvann og Øskmarksetra før jeg fortsetter i lysløypa til Mariholtet og over demningen. Det er fortsatt lite vann i Nord-Elvåga, men med lav kveldssol og høstfarger, er det like flott.

Nord-Elvåga – Østmarka

Fra demningen tar jeg blå sti opp til Elvågaveien som jeg følger ca 100 m før jeg tar blå sti ut til venstre. Her klyver jeg opp en bratt skråning og så ut i lysløypa mellom Vallerud og Mariholtet. Denne følger jeg frem til veikryss hvor jeg tar til høyre inn Haugenveien mot Knuttjern. Veien bærer fortsatt preg av kraftig regnskyll (flom) for 1-2 år siden da det er nokså mye stein og lite grus, men veien er bedre lenger innover. Litt før Knuttjern tar jeg skogsvei til høyre som jeg følger frem til enden (ca 1 km).

Stikryss i enden av skogsvei. Mariholtet – Skullerudseter /Halssjøen

Herifra går det blå sti mellom Haugerkollen og Seterkollen til Skullerudseter den ene veien mens det går blå sti mot Mariholtet den andre veien. Jeg velger blå sti mot Mariholtet vel vitende om at denne fører til lysløypa mellom Mariholtet og Vallerud, men siden jeg skulle ned Skilledalen, fortsatte jeg på umerket sti etter å ha krysset Valstadløypa. Underlaget i Skilledalen er greit, litt vått enkelte steder, men ellers ok.

Skilledalen. Over bekken og ut på Elvågaveien

Vel nede på Elvågaveien svinger jeg til høyre og straks kommer jeg til Gaupesteinene. Om Sørmarka har sin velkjente Gaupestein så har Østmarka sine ukjente Gaupesteiner i Skilledalen langs veien til Deledalen.

Gaupesteinene i Skilledalen ved veien til Deledalen

Den største av Gaupesteinene ble uheldigvis skutt i stykker da veien ble anlagt, men slik at det nå er et hull gjennom den i retningen øst-vest omtrent i midten. (Fakta; Skiforeningen)

Litt pussig å tenke på at jeg mange ganger har passert disse Gaupesteinene, men aldrig egentlig visst at det var nettopp disse som lå langs veien. Uansett er disse fine der de ligger. Fornøyd med oppdagelsen følger jeg veien tilbake til lysløypa og Mariholtet. Deretter tar jeg delvis samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom. Foruten at jeg løper opp Korketrekkeren avslutter jeg den siste biten hjem med stigningsløp.

Ca 16,9 km

1:54

#østmarka #oslomarka #trening #løpetur #running #trailrunning #mosjon

Sandvika – Stein gård – Brunkollen tur-retur….

20 september 2018. Helt siden jeg løp Kolsås rundt fra Sandvika og så at det gikk blå sti til Brunkollen Turisthytte fra Stein gård, har nettopp det vært plan for neste tur. Og siden jeg heller ikke har vært særlig mye i Bærumsmarka gledet jeg meg til nye opplevelser.

Fra SBC-bygget i Sandvika fulgte jeg Brynsveien, Lindelia og Dælieveien til Fleskum. Det stiger jamt og jeg har både gått og løpt, men fra Fleskum tar jeg sti delvis rundt Dælievann til Skotta og Gamle Ringeriksvei. Denne følger jeg videre opp til p-plassen ved Stein gård.

Stein – Skriverberget – Brunkollen løype nr. 55

Her krysser jeg Gamle Ringeriksvei før jeg fra vestsiden av Stein gård setter kursen mot Brunkollen (5 km) alltid gøy med nye områder. Underlaget er variert, men bra, og det er bare å nyte turen innover i marka. Terrenget er som i Østmarka opp og ned, men slett ikke ille. Passerer et høydedrag med fin utsikt østover før det bikker nedover til Fiskelauvstjernet.

Fiskelauvstjernet; lite tjern med lite vanntilsig som gir fisken dårlig livsvilkår og som navnet antyder, er det da heller ikke fisk i tjernet.

Fra tjernet går det stier og løyper i flere retninger, men jeg fortsetter på sti mot Brunkollen. Etter ca 1 kilometer med slak stigning kommer jeg til et stikryss på Skriverberget. Wow sa jeg til meg selv hvilke herlig utsikt mot Kryddsbybakke og Lommedalen.

 

Skriverberget er en ås i Bærumsmarka som ligger ved den gamle ferdselsveien mellom Lommedalen og Fossum. Navnet kommer av en fjellknaus med mange inskripsjoner av initialer og årstall. Den eldste er <<1786 HMS>>.

Det går greit videre og straks etter Småbruket (studenthytte) dukker Brunkollen opp. Herlig tenkte jeg og ruslet litt rundt turisthytta. Synd den ikke var åpen, men hit skal jeg senere en gang – lovte jeg meg selv.

 

Jeg etterfyller vann i kran på veggen før jeg returnerer samme vei til Stein gård som jeg kom. Underveis nyter jeg turen og tenker at jeg er heldig som er akkurat her nå. Herlig!

Fra Stein gård tar jeg Gamle Ringeriksvei til Dælieveien og langs denne forbi Skotta hvor jeg svinger til høyre rundt Dælievannet. Jeg går opp bakken til Fleskum før jeg løper samme vei tilbake til SBC-bygget som jeg kom. En herlig tur i nytt område.

Ca 23,7 km

3:11

#bærumsmarka #bærum #budstikka #mosjon #løpetur #trailrunning #trening #tur #turogtrening #brunkollen

Flere bilder fra samme tur;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Østmarka; Haukåsen – Puttåsen – Fagerholtåsen….

17 september 2018. Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Ulsrudvann og Østmarksetra før vi fortsatte innover i lysløypa til Nøklevann. Her svinger vi til venstre inn Lutdalen et stykke før vi tar blå sti til Branntårnet via Kroktjern og Haukåsveien.

Utsikt fra Haukåsen mot sør.

I og med at vi skulle over Puttåsen som er den høyeste toppen i Østmarka som ligger i Oslo kommune, rundet vi Branntårnet før vi satte kursen mot stikryss ved Lauvtjern. Herfra følger vi blå sti opp skrenten til Puttåsen. Det er ingen prangende utsikt her på Puttåsen, men terrenget er flott, og på mykt underlag med barnåler, nyter vi turen videre. Straks etter kommer vi innpå rød løype som vi delvis følger forbi Grønlihytta til Lutvann.

Grønlihytta – Østmarka

Fra Fagerholt tar vi blå sti over Fagerholtåsen og forbi “utsikten” før vi i neste stikryss tar til høyre mot lysløypa fra Haugerud. Denne følger vi frem til bom hvorfra vi tar turvei til Unnarennet ved Bjartbakken. Deretter følger vi Generalen til Olav Nygårds vei og opp langs denne til Haraløkka. Jeg avslutter siste biten hjem med stigningsløp.

ca 15,2 km

2:01

#østmarka #oslomarka #mosjon #trening #friluftsliv

Østmarka; Rausjøgrenda – Andersrudåsen – Kjerringhøgda…..

16 september 2018. Med Maya bak i bilen satte Einar og jeg kursen til Bysetermåsan. Herifra skulle vi går tur til Rausjø og Rausjøgrenda samt Børtervann. Deretter skulle vi gå opp til Andersrudåsen og Kjerringhøgda, men først, en tur til Rausjøgrenda.

…og med Maya foran og oss bak satte vi avsted langs Rausjøveien.

Rausjø som ligger like sør for Mosjøen er oppdemmet med dam i nordøstre vik mot Børtervann. Rundt vannet ligger ca 30 privateide hytter bygget mellom 1946 og 1964.

Fra Rausjø følger vi veien videre til den lille Rausjøgrenda som ligger langt inne i Østmarka mellom Rausjø og Børtervann. Her var det tømmerfløting og sagbruksdrift som var det viktigste for bosetningen opp gjennom årene. Grenda hadde rundt 100 innbyggere, men dobbelt så mange når det var høysessong for tømmerhogst. I storhetstiden rundt 1850 var det tre vannsager langs elva fra Rausjø til Børtervann Øvresaga, Mellomsaga og Nedsaga.

Øvresaga; en gammel husmannsplass i Rausjøgrenda. Huset som står her i dag ble bygd ca 1830. Plassen lå med “Bygningen”, hovedhuset i grenda, som nærmeste nabo. Den ligger like ved den gamle Plankeveien mellom Enebakk og Oslo, der den krysser elva mellom Rausjø og Børtervann. Hytta som eies av Oslo kommune disponeres av Dnt Oslo og Omegn.

Foruten selve skogen var det Rausjø-elva og vassdragene som ga området liv. Her lå det flere sager og en mølle. Sentrert i Rausjøgrenda var “Bygningen” som lå like ved Øvresaga. Det var så mange fastboende i Rausjø at det var nødvendig med egen skole.

Rausjø skole; en nedlagt skole i Rausjøgrenda som eies av Enebakk kommune. Skolen som ble bygget i 1913 skulle erstatte den gamle skolen i nærheten av Mellomsaga like nedenfor, ble nedlagt tidlig på 1950-tallet.

Einar og Maya ved Tangentjernet – Børtervann

Vi følger veien videre ned til Tangentjernet ved Børtervann før vi returnerer samme vei som vi kom. Været har hele tiden vært grått og det har kommet noen dråper, men enn så lenge, er det ok.

Underveis tenker vi at det var nettopp her i Rausjøgrenda at den legendariske Plankeveien mellom Enebakk og Oslo gikk. Overalt i Rausjømarka kan man forsatt finne rester etter pent oppmurte, mosegrodde tømmerveier (hesteveier) og at mange av disse er fra 1900-tallet, men en del er mye eldre.

Før vi kommer til skogsvei (Nato-veien) som går opp til Andersrudtoppen, passerer vi idylliske Ålmarktjern som ligger langs Rausjøveien.

Her ved Ålmarktjernet som ligger like ved veien mellom Bysetermåsan og Rausjø ligger det to private hytter.

Mens vi går oppover til Andersrudåsen krysser vi skiløypa mellom Bysetermåsan og Grusbakken. En løype som Skiforeningen omtaler som “Drømmeløypa” i Østmarka. Jeg har selv gått denne løypa en gang og er så sagtens enig i den betegnelsen. En herlig løype.

Nato-veien opp til Andersudåsen

Etter ca 1 kilometer er vi oppe ved Andersrudåsen som ligger øst for Bindingsvann. Her tar vi en mat- og drikkepause.

Hele åsområdet med Svartåsen som høyeste (triometrisk punkt og millitære installasjoner), blir ofte betegnet som Andersrudåsen.

Vel nede fra Andersrudåsen følger vi Rausjøveien mot Bysetermåsan et stykke før vi tar blåmerket sti til Bysetra og deretter Kjerringhøgda.

Bysetra; huset som står på plassen nå ble bygd ca 1840 og var det første huset i Rausjø med tre rom. Fra 1969 ble huset brukt som speiderhytte, først av speidere fra Rustad, så Hauketo og nå Bøler.

Fra Bysetra følger vi blåmerket sti videre mot Kjerringhøgda. Det stiger jamt og er nokså bratt, men opp kommer vi. Vel oppe på toppen ser vi kun en varde.

Men hvor er tårnet? undert vi – og fortsetter videre langs samme sti et stykke før denne bikker nedover på motsatt side. Vi skjønner at dette må være feil og returnerer derfor langs samme sti. Plutselig ved en tilfeldighet oppdager vi et skilt med 600 m til Kjerringhøgda.

Det var ikke så lett å se skiltet da vi var på vei oppover, men nå var vi imidlertid på rett vei og straks etter dukket tårnet opp. Bare så synd at tårnet nå er under rehabiltering og dermed stengt frem til nov-des 2018. Skulle ha vært gøy å klatret helt opp, men det får bli en annen gang.

Kjerringhøgda 349 m.o.h. Øst for Bysetermåsan. Utsiktstårnet som står på toppen i dag ble reist som branntårn 1951/52, og var i drift helt frem til tidlig på 1970-tallet. Sist gang restaurert i 2000.

Vel nede på Rausjøveien rusler vi siste biten til Bysetermåsan og Bysetertjernet. Været har stort sett vært bra hele tiden, litt regn mot slutten, men det tåler vi.

Bysetertjernet – Østmarka

En flott tur i Rausjømarka som kan anbefales.

14,5 km

3:40

Kilder; Lokalhistorisk skrift for Enebakk, Østmarka fra A til Å og Skiforeningen

#østmarka #oslomarka #tur #turogtrening #noblad #mosjon #friluftsliv #rausjø #rausjøgrenda #enebakk

Se tur på Strava HER

Flere bilder fra samme tur:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolsås rundt fra Sandvika via Bærums Verk -og Steinsvann (De dødes tjern)

13 september 2018. Trim i arb.tiden. Fra SBC-bygget følger jeg Sandvikselva og Skuiveien til Vøyenenga før jeg krysser Isielva ved Kølabrua. Deretter tar jeg en gangvei opp til Wøyen gård og Gamle Lommedalsvei. Været er bra – fin sensommersol og passe varmt.

Gangvei fra Kølabrua til Wøyen gård

Jeg følger langs Gamle Lommedalsvei til Bryn kirke og deretter langs Lommedalsveien til Bærums Verk. Underveis både går- og løper jeg om hverandre såkalt “gågging” da jeg ikke er like motivert for å løpe hele veien, men tror at dette kommer seg etter hvert.

Verksgata i Bærums Verk – Bærum

Fra Bærums Verk følger jeg Guldbrandslia et stykke før jeg i en undergang krysser Gamle Ringeriksvei og stuper rett inn i noen trapper. Og 92 trappetrinn senere fortsetter jeg oppover Bakerovnsberget som er nokså bratt. Vel over toppen (puh) var det godt å kunne løpe slakt nedover langs Øvre Toppenhaug et stykke før jeg tok gangvei videre til Steinsvannet.

Her ved Steinsvannet ble <<De dødes tjern>> en norsk krim-, trhiller og skrekkfilm fra 1958 spilt inn. Filmen var basert på Bernhard Borges (et psevdonym for Andre Bjerke) roman fra 1942.

 

Ved Steinsvannet (De dødes tjern) Lager nyinnspilling av <<De dødes tjern>>.

Etter noen bilder og en drikkepause følger jeg Gamle Ringeriksvei videre og nå går det jamt nedover. Herlig! Underveis passerer jeg Stein gård og Godhåp før jeg ved Haslum kirke tar høyre inn Kirkeveien og deretter Prestveien. Det har blitt mye løping nedover og jeg kjenner det i bena, men lags Engervannet, er det flatt.

Langs Engervannet til Sandvika

Jeg forsøker å holde et jamt tempo, men siste biten til SBC-bygget ble slitsom. Kolsås rundt var litt lengre enn jeg husket, men uansett, en fin tur.

ca 19 km

1:55

#løpetur #trening #mosjon #budstikka #kolsås #turogtrening #treningerbestute #runforfun #running

92 trappetrinn opp til Bakerovnsberget

 

 

 

Østmarka; Stiløping på blå sti – umerket sti og i rød løype…..

10 september 2018. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. I og med mye nedbør siste døgn tenkte vi at det var vått og sleipt i marka, men dette fikk vi heller sjekke underveis. Og heldigvis, skulle det vise seg å være svært så gode forhold i marka.

Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Ødegårdsletta via Rustadsaga og trekanten. Været var grått, men helt ok. Fra Ødegårdsletta tok vi rød løype inn Gudbrandsdalen hvor forholdene var bra. Faktisk overraskende bra – og i løypedelet straks etter, tar vi til venstre opp Cuidrobakken og videre et stykke før vi fra steinen tar til høyre inn «blåbærstien». Denne følger vi frem til rød løype mellom Langvann-Skullerud.

Flyktningeruta (Timian) ved Milorghula og Smalvann (gml; foto)

Vi krysser løypa og tar blå sti videre til Flyktningeruta hvor vi svinger til høyre mot Milorghula og opp skrenten. Straks etter tar vi umerket sti (sykkelsti) til venstre ned til grusvei ved Trollvann. Underlaget er bra og enn så lenge er vi tørre på bena.

Fra Trollvann tar vi grusvei til veikryss hvor vi tar til høyre mot Østmarkkpl. Etter snaue 100 m forlater vi grusveien og fortsetter på umerket sti (sykkelsti) opp til Bamsebo ved Smalvann. Dette var artig sa Einar som ikke har tatt disse stiene før.

Bamsebo er en hytte på østsiden av Smalvann som eies av Oslo Røde Kors hjelpekorps. Hytta ble like etter krigen flyttet fra Frognerparken hvor den hadde fungert som brakke for tyske offiserer. (fakta: Østmarka fra A til Å)

Og siden forholdene var så bra som de var nå valgte vi sti langs vannet til Smalvannsmåsan og Karismyra. Her tar vi enda en umerket sti da vi setter kursen mot Dryppet. Her har det vært knusk tørt i hele sommer, men nå sildrer vannet igjen ned i dammen. Herlig!

Dryppet som ligger like nord for Karismyr har et naturlig vannsig som drypper ned i en dam når det er fuktig i marka.

Her i fra tar vi samme umerkede sti videre over Trollvannsåsen og ned til «Pioneren» og lysløypa ved Fjelstadbakken. Vi hilser på noen fra Rustad IL før vi tar lysløypa videre til Fjelstadmyra hvorfra vi tar blå sti til grusvei ved Løkka og Rustadsaga. Deretter går vi opp Nøklevannsbakken før vi løper den siste biten over Skredderløkka til Haraløkka. Underveis hilser vi på Snapper`n som er ute og går tur.

Forholdene i marka var overraskende bra – og da er det gøy med stiløping.

Ca 11,9 km

1:32

#østmarka #oslomarka #run4fun #mosjon #trening #trailrunning #treningerbestute #turogtrening

Sørkedalsløpet 2018

Fra sølete løpsfest i fjor så ble det så støvskyen stod denne gangen. Og med sensommersol og 16-18 grader, var det bare å nyte fin tur i flotte omgivelser. Herlig!

Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk siden den ene ankelen har vært trøblete den siste tiden og med et gnagesår som knapt har grodd, skulle jeg attpåtil løpe i nye sko, kanskje ikke noe “sjakktrekk”, men det skulle vise seg at dette ikke ble noe problem.

God stemning og fin atmosfære før start

Under oppvarmingen snakker jeg med Ståle som jeg kjenner fra Follotrimmen og Rustad IL om dagens forhold osv., før vi ønsket god tur og lykke til. Ståle blir nr. 11 totalt og nr. 2 i sin klasse. Gratulerer!

Tiden går fort og med et kanonskudd kl 18.00 suste pulje 1 avsted. Deretter hvert andre minnutt til det var klart for pulje 7 hvor jeg hadde tatt oppstilling.

Stille og rolig før start

Et nytt kanonskudd drønnet og så var vi i gang. Det gikk rolig over grusbanen og videre i skiløypene som vi følger de neste 4-5 km. Synes det går greit og er fornøyd med tingenes tilstand. Løypa er både krevende og kuppert, men allikevel morsom. Særlig når forholdene er så bra som nå.  

Etter ca 8 km kommer vi ut på grusvei og her i fra, går det jamt nedover et stykke før løypa tar av fra veien og fortsetter i skiløypa som denne gangen er bra. Den siste biten til mål spurter jeg som best jeg kan.

Sørkedalsløpet fullført for fjerde gang.

Godt fornøyd med gjennomført løp og ny pers med snaue 2 min, forsyner jeg meg med Baker Hansens herligheter før jeg forlater idrettsplassen.

Mange takk til Sørkedalens IF for et flott arrangement.

ca 11 km

01:19:24

#sørkedalsløpet #running #trailrunning #turogtrening #mosjon #krokskogen #sørkedalen #run4fun

Se mer om Sørkedalsløpet HER:

Flere bilder følger;

Med denne kanonen settes løperne i gang