Østmarka; Rausjøgrenda – Andersrudåsen – Kjerringhøgda…..

16 september 2018. Med Maya bak i bilen satte Einar og jeg kursen til Bysetermåsan. Herifra skulle vi går tur til Rausjø og Rausjøgrenda samt Børtervann. Deretter skulle vi gå opp til Andersrudåsen og Kjerringhøgda, men først, en tur til Rausjøgrenda.

…og med Maya foran og oss bak satte vi avsted langs Rausjøveien.

Rausjø som ligger like sør for Mosjøen er oppdemmet med dam i nordøstre vik mot Børtervann. Rundt vannet ligger ca 30 privateide hytter bygget mellom 1946 og 1964.

Fra Rausjø følger vi veien videre til den lille Rausjøgrenda som ligger langt inne i Østmarka mellom Rausjø og Børtervann. Her var det tømmerfløting og sagbruksdrift som var det viktigste for bosetningen opp gjennom årene. Grenda hadde rundt 100 innbyggere, men dobbelt så mange når det var høysessong for tømmerhogst. I storhetstiden rundt 1850 var det tre vannsager langs elva fra Rausjø til Børtervann Øvresaga, Mellomsaga og Nedsaga.

Øvresaga; en gammel husmannsplass i Rausjøgrenda. Huset som står her i dag ble bygd ca 1830. Plassen lå med “Bygningen”, hovedhuset i grenda, som nærmeste nabo. Den ligger like ved den gamle Plankeveien mellom Enebakk og Oslo, der den krysser elva mellom Rausjø og Børtervann. Hytta som eies av Oslo kommune disponeres av Dnt Oslo og Omegn.

Foruten selve skogen var det Rausjø-elva og vassdragene som ga området liv. Her lå det flere sager og en mølle. Sentrert i Rausjøgrenda var “Bygningen” som lå like ved Øvresaga. Det var så mange fastboende i Rausjø at det var nødvendig med egen skole.

Rausjø skole; en nedlagt skole i Rausjøgrenda som eies av Enebakk kommune. Skolen som ble bygget i 1913 skulle erstatte den gamle skolen i nærheten av Mellomsaga like nedenfor, ble nedlagt tidlig på 1950-tallet.

Einar og Maya ved Tangentjernet – Børtervann

Vi følger veien videre ned til Tangentjernet ved Børtervann før vi returnerer samme vei som vi kom. Været har hele tiden vært grått og det har kommet noen dråper, men enn så lenge, er det ok.

Underveis tenker vi at det var nettopp her i Rausjøgrenda at den legendariske Plankeveien mellom Enebakk og Oslo gikk. Overalt i Rausjømarka kan man forsatt finne rester etter pent oppmurte, mosegrodde tømmerveier (hesteveier) og at mange av disse er fra 1900-tallet, men en del er mye eldre.

Før vi kommer til skogsvei (Nato-veien) som går opp til Andersrudtoppen, passerer vi idylliske Ålmarktjern som ligger langs Rausjøveien.

Her ved Ålmarktjernet som ligger like ved veien mellom Bysetermåsan og Rausjø ligger det to private hytter.

Mens vi går oppover til Andersrudåsen krysser vi skiløypa mellom Bysetermåsan og Grusbakken. En løype som Skiforeningen omtaler som “Drømmeløypa” i Østmarka. Jeg har selv gått denne løypa en gang og er så sagtens enig i den betegnelsen. En herlig løype.

Nato-veien opp til Andersudåsen

Etter ca 1 kilometer er vi oppe ved Andersrudåsen som ligger øst for Bindingsvann. Her tar vi en mat- og drikkepause.

Hele åsområdet med Svartåsen som høyeste (triometrisk punkt og millitære installasjoner), blir ofte betegnet som Andersrudåsen.

Vel nede fra Andersrudåsen følger vi Rausjøveien mot Bysetermåsan et stykke før vi tar blåmerket sti til Bysetra og deretter Kjerringhøgda.

Bysetra; huset som står på plassen nå ble bygd ca 1840 og var det første huset i Rausjø med tre rom. Fra 1969 ble huset brukt som speiderhytte, først av speidere fra Rustad, så Hauketo og nå Bøler.

Fra Bysetra følger vi blåmerket sti videre mot Kjerringhøgda. Det stiger jamt og er nokså bratt, men opp kommer vi. Vel oppe på toppen ser vi kun en varde.

Men hvor er tårnet? undert vi – og fortsetter videre langs samme sti et stykke før denne bikker nedover på motsatt side. Vi skjønner at dette må være feil og returnerer derfor langs samme sti. Plutselig ved en tilfeldighet oppdager vi et skilt med 600 m til Kjerringhøgda.

Det var ikke så lett å se skiltet da vi var på vei oppover, men nå var vi imidlertid på rett vei og straks etter dukket tårnet opp. Bare så synd at tårnet nå er under rehabiltering og dermed stengt frem til nov-des 2018. Skulle ha vært gøy å klatret helt opp, men det får bli en annen gang.

Kjerringhøgda 349 m.o.h. Øst for Bysetermåsan. Utsiktstårnet som står på toppen i dag ble reist som branntårn 1951/52, og var i drift helt frem til tidlig på 1970-tallet. Sist gang restaurert i 2000.

Vel nede på Rausjøveien rusler vi siste biten til Bysetermåsan og Bysetertjernet. Været har stort sett vært bra hele tiden, litt regn mot slutten, men det tåler vi.

Bysetertjernet – Østmarka

En flott tur i Rausjømarka som kan anbefales.

14,5 km

3:40

Kilder; Lokalhistorisk skrift for Enebakk, Østmarka fra A til Å og Skiforeningen

#østmarka #oslomarka #tur #turogtrening #noblad #mosjon #friluftsliv #rausjø #rausjøgrenda #enebakk

Se tur på Strava HER

Flere bilder fra samme tur:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1239

One thought on “Østmarka; Rausjøgrenda – Andersrudåsen – Kjerringhøgda…..

  1. Drivende godt turreferat med innslag av interessant historik. Morsomt å lese om livet der ute tilbake i tid. Sikkert et yrende liv med så mye som 100 fastboende. Takk for en fin tur med Maya som «hare».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top