27.mai 2021. Det er ikke så ofte jeg er i Nordmarka uten ski på bena, bortsett fra Sognsvann, men denne gangen skulle jeg møte kollega og venn, Nils Kristian (NK) på Sognsvann for felles løpetur i Nordmarka. Det er lenge siden vi har løpt sammen så jeg gledet meg til en hyggelig skravle tur med ham.
Til avtalt tid møttes vi på Sognsvann. Planen var en passe langtur i Nordmarka, men først skulle vi litt rundt om kring til Gaustad og Ris før vi tok inn Jegerveien. Det er her vi bor sa NK og pekte.
Vi tar Jegerveien, Gråkamveien, Gulleråsveien til Båntjernveien som vi følger et stykke før det bærer rett inn i marka. Et virvar av veier, men jeg skjønner at NK har full kontroll da vi fra sti kryss setter kursen mot Vettakollen.
Her har jeg aldri vært før sa jeg da vi gikk opp til Vettakolltoppen. Underlaget er vått enkelte steder, men vi unngår å bli bløte på bena og da er alt ok. Det stiger jamt og er nokså bratt, men vel oppe, er utsikten en fantastisk fin belønning for strevet. Herlig!
Vettakollen er en kolle, en ås og et område i bydelen Vestre Aker i Oslo. Åsen ligger vest for Sognsvann, og sørøst for Holmenkollen. Vettakollen var kollen til Grimelund gård, og navnet kommer av ordet vete som betyr varde. Selve toppen ligger i Nordmarka, med en høyde på 419 moh.
Vi nyter utsikten og tar noen bilder før vi følger samme blå sti videre over Vettakollen forbi Rishøgda til grusvei ved Lortputt. Herfra tar vi grusvei langs Skådalsbekken forbi Mortenstua og Skådalsmyra til Store Tryvann.
Store Tryvann er et vann i Nordmarka syd som ligger ved skogsbilvei tett på Tryvannstua. I området sør for vannet ligger alpinanlegget Tryvann Vinterpark.
Tryvannstua er et serveringssted som ble bygd i 1931 og senere påbygd på 1960-tallet. Tryvannstua er et samlingspunkt for turer og aktiviteter i denne delen av Nordmarka, og vinterstid er stua mye brukt av besøkende som bruker stua som varmestue når de står på ski eller brett i Tryvann Vinterpark.
Fra Tryvannstua følger vi veien videre forbi Lille Tryvann til veikryss der vi tar til venstre. Dette er jo veier som jeg kjenner igjen fra skiturer, men uten snø, blir alt annerledes. Omgivelsene er fine og vi nyter turen videre til Rundmyr og deretter Nordmarkskapellet.
Nordmarkskapellet ligger rett sør for Slakteren, ca. seks kilometer fra Frognerseteren. Det går skiløyper, stier og skogsbilveier i flere retninger fra kapellet. Foruten selve kapellbygningen, ligger det en hytte på tunet. Kapellet ble innviet i 1933 og har 400 sitteplasser. Det eies av Oslo Kristelige Studentlag.
Fra Nordmarkskapellet følger vi veien østover til den tradisjonsrike markaplassen Slakteren, et sted som betydde svært mye for skiløpingens utvikling i Nordmarka. Derifra følger vi lange fine unnabakker ned til Vestre Aurtjern.
Denne veien videre til Østre Aurtjern og Ullevålseter kjenner jeg godt fra tidligere turer med NK da vi flere ganger har løpt Skogsmaraton og Bjørnsjøen rundt.
Ullevålseter er opprinnelig seter til Ullevål gård som engang lå der Ullevål sykehus ligger i dag. Ullevålseter har vært i Oslo kommunes eie siden 1900 , og har siden 1927 vært drevet som serveringsted av en og samme familie. Gerd og Reidar Otto Ullevålseter som er bestyrere har drevet stedet siden 1958. Reidar Otto er født og oppvokst på Ullevålseter.
Etter mat og drikkepause på Ullevålseter var det bare den siste biten igjen til Sognsvann. Det var litt tungt å komme i gang igjen, men etter en rask rådslagning om hvilke side vi skulle ta så satte vi kursen mot Store Åklungen og Sognsvann øst. Dette mest fordi vi alltid har tatt motsatt side (vest) tilbake til Sognsvann.
Vi har hele veien skravlet om alt og ingenting, og det var hyggelig med en fellestur igjen. Dette må vi gjøre flere ganger ble vi enige om før vi takket for turen og dro hvert til vårt.
Ca 23,2 km
3:30
Se tur på Strava HER:
Flere bilder fra samme tur: