Østmarka; Ødegården – Gullsmeden – Bestemoråsen…

27 desember 2014. Etter å ha vurdert skitur eller en tur med joggesko, valgte jeg til slutt en tur med joggesko. Fra Haraløkka fulgte jeg grusvei til Rustadsaga. Her treffer jeg Jan R. som kom “humpende” på krykker. Han forteller at det etter forholdene står bra til og at han tross krykkene, bare måtte være ute. God bedring og god jul sa jeg, før jeg fortsatte opp bakken til Løkka og hestehagen.


Løkka – hestehagen ved Rustadsaga

Jeg fortsatte så videre innover på brøytet vei forbi Ødegården og Høyås til Gullsmeden.


Ødegården


Gullsmeden – tidligere serveringssted til 1951. Men revet pga at Elvåga er drikkevannskilde. Navnet skal stamme fra gullsmed Biering som en gang eide plassen. Stedet er historisk, da det skal være besøkt av Karl XII`s soldater under svenskekongens innfall i Norge i 1716. Det skal ha vært trefninger bak berget. Fakta: Skiforeningens løypebok 1981.

Fra Gullsmeden følger jeg rød løype et stykke, før jeg tar blå sti videre langsmed Nord-Elvåga på vestsiden. Underlaget var tross litt snø, helt ok og det gikk greit å ta seg frem. Med minus 6-8 og sol, var det bare å nyte stillheten. Vel over Bestemoråsen, fortsetter jeg nå i Deli-løypa der den kom innpå blå sti. Jeg fortsetter å følge rød løype og dette til tross, er det frosset over myrene og det går greit videre nedover. Litt føre gamlestua ved Mariholtet, krysser rød løype blå sti, og denne følger jeg opp til veikryss ved Haukåsveien.  Her tar jeg til venstre og fortsetter så i lysløypa mot Hestehullet og Sleppa.


Lav sol over Slettfjellet og Hestehullet

Ved Sleppa tar jeg til høyre mot Sarabråten og her hilser jeg på to kolleger før jeg setter kursen ned bakken til Nøklevann og videre. Jeg går opp korketrekkeren og straks etter er jeg ved Ulsrud. Med lav sol imot, ble motivene fine,og jeg tok derfor noen bilder før jeg satte kursen over vannet og tilbake til Haraløkka hvor jeg avslutter med stigningsløp. En herlig tur i Østmarka.


Østmarksetra sett fra Ulsrudvannet

ca 11,9 km  (1361,8 km i 2014)

1:28

#østmarka #mosjon #løpetur #friluftsliv

Flere bilder samme tur:


På blå sti over Bestemoråsen


solnedgang over Ulsrud


over isen på Ulsrud


skøyte is på Ulsrud

 

Østmarka; Haraløkka – Grønmo – Østmarkkpl.

22 desember 2014. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur og siden vi skulle til Østmarkkapellet, hadde vi med hodelykter. Fra Haraløkka fulgte vi veien til Rustadsaga og Løkka, hvor vi tok til høyre mot Hullet og Skullerudstua.

Skullerudstua. Drives av Skiforeningen   (gml:  foto)

Veiene hit til Skullerudstua var godt strødd og forholdene var gode. Vi passerte startbua til Rustad IL, krysset bekken før vi gikk opp “brattbakken” til vannverket. Her fortsatte vi i lysløypa til Grønmo. Forholdene her var gode og på den hardpakkede snøen var det faktisk også mulig å gå på ski, bare man ikke velger sitt beste par. Fra Grønmo skulle vi følge vei uten lys og ved bommen, satte vi på hodelykta. Det gikk greit videre og ikke lenge etter passerte vi Sølvdobla og straks var vi ved veikryss. Veien rett frem fortsetter litt forbi Trollvann mens vi tok til venstre opp mot Østmarkkpl. Vi gikk for det meste da det var 3-4 cm snø og tungt, men løp der det vi kunne. Vel opp på Østmarkkapellet, kikket vi oss litt rundt, men ikke så lenge at vi ble kalde.


Østmarkkpl.   (gml:   foto)

Vi satte så kursen nedover til veikryss og videre tilbake til Grønmo. Det var bra med snø på veien, men for løst til å gå på ski da grusen stakk opp enkelte steder. Fra Grønmo fulgte vi lysløypa til vannverket. Her tok vi veien nedover forbi Plantasjen og så langs Generalen til Rustadsaga. Vi går opp skolebakken til Nøklevann skole og følger deretter Bølerlia tilbake til Haraløkka. Takk for fin tur i Østmarka Einar og God Jul!

Jeg avslutter med stigningsløp den siste biten hjem.

ca 15,5 km

1:44

#østmarka #løpetur #mosjon #trening


 

Nordmarka; Sognsvann – Kikut tur retur

19 desember 2014. Siden vi hadde fått en dag fri (flyttedag på jobb) hadde NK og jeg avtalt en felles langtur i Nordmarka fra Sognsvann. Og siden det ikke var skiføre, var planen derfor en tur retur Kikuttoppen med joggesko.

I og med at vi ikke hadde joggesko med pigger og at det var kommer 1-3 cm snø, var vi litt spente på hvordan underlaget ville være. Fra Kiosken fulgte vi veien til Svartkulp. Her var underlaget bra siden det var kjørt med matte og at snøen hadde festet seg, men da vi fortsatte på Ankerveien var det stedvis svært glatt og det gjaldt å være forsiktig i det kuperte terrenget. Været var ok og da vi kom ut på Ullevålseterveien ved Steinsrud, letnet tåka og sola overtok.

Ullevålseterveien ved Steinsrud

Vi fulgte så Ullevålseterveien videre langs Skjersjøelva forbi Nordseter til veikryss. Her tok vi til høyre mot Skjersjødammen og så Nordmarkveien videre. Forholdene var nå langt bedre på oppkjørt vei men, fortsatt glatt enkelte steder.

På Bjørnholt som ligger ved sørenden av Bjørnsjøen, tar vi første drikkepause. Og med sola på plass, er det bare å nyte flotte Bjørnholt.

Bjørnholt – Nordmarka skole


Nordmarkveien mellom Bjørnholt og Kikut

I neste veikryss tar vi til venstre og straks etter krysser vi elva fra Hakloa. Vi følger så veien ett lite stykke før vi tar en avstikker ned til Bjørnsjøen. Her på odden er det en flott bålplass hvor det også ligger noen sekker med ved.


Bålplass på odden ved Bjørnsjøen

Tilbake på veien, fortsetter vi frem til der rød løype går ut til venstre. Løypa som går i utkanten av Bonnamyra og som delvis er frosset, er blitt kjørt med matte, og det går derfor greit å ta seg frem. Og som sist, henger fortsatt sykkelen på et tre.

jammen henger ikke den samme sykkelen på treet som sist

Fra veien litt føre Kikutstua, tar vi blå sti til høyre mot Kikuttoppen. Det gikk greit i starten, men etter å ha passert Harald Løvenskiold`s bauta, ble det glatt og vi valgte derfor å droppe Kikuttoppen denne gang. Ingen skam å snu i tide….

Rett ved Bonna og Kikut, står denne bautaen av Harald Løvenskiold, reist for 70 år siden av markavenner.

I og med at Kikutstua var stengt  gikk vi derfor inn i den selvbetjente varmestua. Her var både mat og drikke fra automater samt ferske kanelboller. Alt hva man måtte behøve.

 
Kikutstua

Etter en god pause med mat og drikke var vi klare for returen. Vi fulgte veien forbi Bonnamyra til veikryss. Her går veien videre frem mot Hakloa, mens vi holdt til høyre. Ikke lenge etter var vi nede ved brua som går over sundet ved Fortjern og Bjørnsjøen.  I neste kryss, tar vi igjen til høyre og her går vi opp de bratteste bakkene. Snøen som er løs enkelte steder fører til at det glipper i frasparkene og det blir strevsomt, men opp kommer vi.

NK på Nordmarkveien

Fortsatt skinner sola og det er flott å være ute i marka på en så fin dag. Vi passerer Bjørnholt og det går fortsatt greit men kjenner at det nå begynner å røyne på. Vi går over demningen ved Skjersjødammen og fortsetter så videre mot Ullevålseter.


Over: Skjersjøen og under, Skjersjøelva

I neste veikryss holder vi til venstre og her følger vi lysløypa på østsiden av Store Åklungen og Sognsvann,  innen vi er tilbake ved kiosken.

Sognsvann sett fra østsiden

Vel tilbake på p-plassen, takket vi for en herlig tur i flotte Nordmarka og med ønske om God Jul, reiste vi hvert til vårt.

Ca 34,2 km

#nordmarka #løpetur #friluftsliv #mosjon #tur

 

Østmarka; Mariholtet – Elvågaveien – Deledalen…

15 desember 2014. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Planen var en tur rundt Nord-Elvåga med hodelykt.

Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Ulsrud og Østmarksetra, før vi fortsatte innover mot Sarabråten, Sleppa og Mariholtet. Med 3-5 grader minus, et tynt lag med rim og stjerneklart, må forholdene sies å være gode.

Fra Mariholtet skulle vi følge løype nr. 283 – Mariholtet-Elvågaveien-Deledalen – 3,8 km. 

 

Demningen som deler Nord-Elvåga. Einar på vei over demningen. ( gml: foto)

Vi passerte over demningen og fulgte så lysløypa frem til veikryss. Her tar lysløypa til venstre mot Vallerud, mens vi fortsetter videre utover langs Elvågaveien. På et tynt lag med snø og lys i “toppen”, gikk det  greit hele veien ut til Deledalen.


Elvågaveien mot Deledalen   (gml: foto)

“fram til 1960 gikk hovedløypa fra Nordstrand og Oppsal rett opp dalen og over Halssjøen til serveringsstedet Lia. Deledalen var Østmarkas Smedalen. Å komme hjem etter skitur og fortelle at i dag har jeg kjørt ned Deledalen vakte gys, respekt og stor oppmerksomhet i vennekretsen. Løypa er i dag fjernet fra kartet, men det finnes fortsatt noen ihuga som går denne løypa”. Fakta: Skiforeningen

Fra snuplassen tok vi oss ned skrenten og over brua som delvis lå under vann. Med så høy vannstand, kunne vi bare glemme å ta sti ved lavvann. Vi fulgte derfor alternativ sti som gikk over stubber, steiner, kløfter,fjell osv., til skrent med trapp. Vi er rimelig kjent i området, men dette til tross, så fant vi ikke trappa ei heller sti videre….hvor ble det av trappa?? Selv med hodelykta på, var det null sikt da pusten (ånden) ble til tett tåke i skinnet fra lykten. Enklere ble det heller ikke da lykta til Einar gradvis ebbet ut for så å slokne helt. Etter å ha kavet rundt på fjell og stein med is og mose på leting etter trappa, måtte vi bare innse at vi ikke klarte å finne denne. Vi valgte derfor det sikre fremfor det usikre og returnerte tilbake til snuplassen i Deledalen.

Fra Deledalen tok vi så samme vei tilbake til Mariholtet som vi kom. Jeg funderte underveis på hvordan vi kunne ta så feil da vi ikke fant trappa….kanskje var trappa tatt bort for vinteren?..

Mariholtet   (gml:  foto)

Fra Mariholtet følger vi lysløypa til Sleppa, Sarabråten og Korketrekkeren som vi går opp. Vel oppe, hilser jeg på Jan R. før vi fortsetter til Ulsrud og Haraløkka. Vel fikk vi en lengre tur enn hva vi hadde tenkt oss, men uansett er vi glade for at vi valgte å snu som vi gjorde.

Ca 19 km

2:11

#østmarka #løpetur #trening #mosjon

 

Landevei; Nesøya rundt fra Sadvika…

10 desember 2014. Trim i arb.tiden. Fra Sandvika fulgte jeg en gangvei over elva og videre langs Sandviksveien forbi Bjørnsvika til rundkjøring. Her fortsetter jeg langs Slependveien og Billingstadsletta hvor jeg møtte NK for felles tur. Vi krysset E 18 i en undergang hvor det var rene skøyteisen, før vi fortsatte utover mot Nesøya langs Nesøyveien og Broveien.


Brua over sundet til Nesøya    (gml: foto)

I veikrysset Broveien-Vestre vei og Otto Blehrs vei, tok vi til venstre for en runde rundt Nesøya. I motsetning til tidligere runder på øya hvor vi har fulgt Søndre vei til Vestre vei, tok vi nå Vendla rundt på yttersiden av Vendelåsen. Her var den fin utsikt mot sjøen og Brønnøya.


Utsikt fra Søndre vei mot Sanvika…

Tilbake i veikrysset hvor vi startet,  fulgte vi Broveien videre over brua. Men, på den andre siden av brua, gikk vi imidlertid ned trappa til kyststien som startet under brua. Denne fulgte vi så videre langs sjøen tilbake til E 18 og rundkjøring. Her skilte vi lag, og jeg fortsatte så langs Sandviksveien tilbake til Skattens hus mens NK tok Slependveien-Billingstadsletta motsatt vei.

En fin tur rundt Nesøya og det varmet, da sola igjen viste sitt nærvær. 

Ca 14,4 km

1:24

#løpetur #mosjon #trening #kondisjon

 

Forsider til turogtrening

En flott dag i Januar ved Mosjøen og Vangen…

ved øya i Langvann

fra Nilsåsen mot Nordre Skytten

Lygnatur med Terje, Einar og Kjetil. Fra Lygnasæter til Glitre (ca 54 km)

Fra Elveli til Søndre Heggelivann via Gopletjernbakkene og nye Heggeliveien

Fra Ekerud til Mariholtet via Bjørndalen og Elvågaseter

 

 

Østmarka; Haugerud – Sleppa – Rustadsaga…

8 desember 2014. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Fra Haraløkka tar vi grusvei til Ulsrud og Østmarkveien. Denne følger vi ned til rundkjøring hvor vi tar til høyre. Vi passerer Trasop skole og straks etter, er vi på Hellerud. Her tar vi til høyre inn Haugerudveien og så langs denne opp til Fjernvarmeanlegget (fyrhuset). Forholdene så langt har vært bra med lite is.


Fjernvarmeanlegget (fyrhuset) på Haugerud
 

Fra fyrhuset satte vi kursen mot lysløypa (løype 164) og Østmarka. Etter ca 700 m med stigninger, flater løypa ut og i neste veikryss holder vi til venstre. Vi passerer Appelsinhaugen og fortsetter så videre mot Rundtjern og Nøklevann hvor vi tar til venstre. Det var mye is enkelte steder, men ellers greie forhold.


Veikryss ved Sleppa  (gml: foto)

Mellom Sarabråten og Sleppa, hilser vi på damegruppa til Rustad IL som kom motsatt vei. Fra Sleppa følger vi veien videre forbi Bremsrud til Trenkanten. Her tar vi veien rett frem mot Ødegårdsletta, men tar så til høyre mot Katismyra. I bakken ned mot Hullet, møter vi juniorene til Rustad IL som trener intervaller med staver. Dette er vel og bra, men her bør noen (trener) ta ansvar for at andre får passere.

Vi tar til høyre ved Hullet og forbi Løkka til Rustadsaga. Vi går opp Rustadsagabakken og her hilser vi på Stein og resten av herregruppa innen vi var oppe ved benken. Vi fortsetter så videre mot Skredderløkka og Haraløkka. Her hilser vi igjen på damegruppa som også hadde vært rundt vannet.

Ca 15,6 km

1:49

#østmarka #løpetur #trening #mosjon

 

 

Landevei; Billingstad – Vettre – Sandvika…

4 desember 2014. Denne gangen var vi to stykker som hadde skiftet for trim i arb.tiden. Vi startet fra Billinstad og fulgte Slemmestadveien videre utover forbi Holmen, Leangbukta og opp til veikryss ved Vettre.


Leangbukta innhyllet i tåke

Her tok vi til venstre inn Konglungveien som vi fulgte et stykke utover. Vi hadde i utgangspunktet tenkt oss ut til Konglungen, men pga. av tid til rådighet (2 timer), var vi nøtt til å snu for retur. Vi fulgte så samme vei tilbake til Billingstad som vi kom. Her takket vi for følge  mens jeg fortsatt videre til Sandvika og Skattens hus. Forholdene var stort sett ok, men dårlig strødd enkelte steder og det var stedvis svært glatt. Uansett glatta, så var det allikevel en fin tur langs landeveien.

Ca 18 km

1:43


Veikryss ved Vettre. Konglungveien til venstre

#trening #mosjon #løpetur

 

Østmarka; Nøklevann rundt og litt til

1 desember 2014. Møtte Einar på Haraløkka for fellles tur. Fra Haraløkka fulgte vi grusvei mot Rustadsaga og videre rundt Nøklevann, til veikryss i nordenden. Forholdene var stort sett greie, men glatt enkelte steder og det gjaldt å være forsiktig.


Rustadsaga pyntet til jul  (gml: foto)

Vi tok til høyre inn Lutdalen og opp Rundtjernbakkene. Her hilste vi på Jan R. som kom motsatt, før vi var oppe og forbi Rundtjern. I neste kryss, holder vi til venstre mot Solbergliveien og frem til bom. Her tar vi imidlertid til høyre, slik at vi kommer ut på Hellerudveien ved Trasop skole. Denne følger vi til rundkjøring hvor vi tar til venstre. Vi løper opp Østmarkveien til bom ved Ulsrud og så grusvei tilbake til Haraløkka. Jeg avslutter med stigningsløp den siste biten hjem.


Haraløkka p-plass

Ca 11,8 km

1:18

#østmarka #løpetur #mosjon #trening