Østmarka; Skøyenputten – Bestemoråsen – Nøklevann….

17 juli 2017. Siste tur med Einar før sommerferie og i “tradisjonens tro” skulle vi også ha et bad ila av turen. Og siden det er en ny strand i Nøklevann ved Rustadsaga, var det nettopp her vi skulle bade, men først skal det løpes.
 


Ulsrudvannet – Østmarka

 

Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Ulsrudvann og p-plassen ved Østmarksetra for deretter, å følge sti videre nordover forbi Katteputten og Skøyenputten til lysløypa/Rute nr 472 ved Kjerringhula.

 

Lysløypa Trasop-Sarabråten var i sin tid tredveårenes hovedløype. Løypa var den gang merket fra Godlia stasjon – gjennom fin skog over Fuglemyrene (nåværende blokkbebyggekse). I dag starter løypene enten fra Trasop skole eller fra Solbergliveien“.

 

Kjerringhulen – Østmarka

 

Etter ca 0,5 km kommer man til Kjerringhulen – navnet sies å stamme fra tiden (1919-1920) da de første <<innflytterne>> fikk lov til å samle kvist og hogstavfall til brensel. 3-4 koner ble overrasket av uvær og søkte ly i hula. Da mennene kom hjem fra jobb, fant de ingen koner, og det ble satt i gang søk. Og kvinnene ble funnet i god behold i hulen“.

 


Lysløypa forbi Kjerringhulen mot Sagflisbakkene og Rundtjern – Østmarka
 

Sagflisbakkene – bakkene i dagens lysløype er rene barnematen mot hva de var før veien ble sprengt ut. Tømmerkjørerne som leverte lass på Nordre Skøyen tok med sekker med kutterflis tilbake og strødde i de verste bakkene. Det er nok noen eldre Østmarkatravere som ennå med gru husker hjemturene i den meget vanskelige blanding av staup, holke hestemøkk og sagflis. Men i dag er det god lysløype på stedet. fra lysløypa kan man ta av løype Ø9 – sydover til Solbergvann og Ulsrudvann“. (Fakta; Skiforeningens Løypebok – 1981)

 

Her tar vi til høyre og følger lysløypa videre forbi Rundtjern, Sarabråten, Sleppa og Hestehullet til veikryss ved Mariholtet. Det merkes at det er ferietider for det var ikke mange vi møtte underveis, men de vi møter, hilser vi på i forbifarten.

 

Fra veikrysset tar vi blå sti mot Bestemorhullet og deretter videre sørover langs Nord-Elvåga over Bestemoråsen og Finfallåsen til Gullsmeden. Underlaget er bra hele veien og det går greit.

 


Blå sti sørover langs Nord-Elvåga – Østmarka 

 

Mens vi løper, registrerer vi manglende-eller dårlig merking, nedfall osv.,og kanskje burde det ha vært en ekstra “peker” mellom Guldsmeden og Finfallåsen/Bestemoråsen.

 


Guldsmeden (oslobilder.no)

 

Fra Guldsmeden følger vi skogsvei over Høyås og Ødegårdsletta før vi ved Trekanten tar til venstre mot Løkka og Rustadsaga. Her tar vi til høyre og straks etter er vi ved den nye demningen i Nøklevann. Det var mye folk her fra Nøklevann Ro- og Padleklubb NRPK, men bade skulle vi, og uti kom vi. Vannet kjentes bra (19+) og det var herlig med en dukkert.

 


Stor aktivitet på Nøklevann ved Rustadsaga – Østmarka

 

Med surklende sko forlot vi Nøklevann og Rustadsaga med kurs for bommen ved Stallerud. Her tar vi imildertid sti opp skrenten til høyre og følger denne videre over Stallerudåsen til Nøklevann skole. Og for variasjonens skyld tok vi grusvei til Kiwi og deretter sti rett inn i Bølerskogen. Et nytt og artig område vi ikke hadde vært i før. Det var mange stier på kryss og tvers, men vi fant rett sti og straks etter krysset vi Bølerskogen før vi fortsatte på sti til Rema ett-tusen i Bølerlia. Og her i fra, tar vi Nøklevannsveien inn til p-plassen på Haraløkka.

 

En flott tur i et variert terreng. Og ikke minst, var det herlig med et bad i Østmarkas tredje største vann før vi krysset Bølerskogen. Takk for turen og God sommer sa vi begge to før jeg satte kursen hjem.

 


God sommer sa Einar som viftet med den våte trusa…

 

Ca 15,2 km

 

1:52

Se tur på Strava HER;

 

#østmarka #oslomarka #trening #mosjon #friluftsliv #turogtrening

 

flere bilder fra samme tur;

 

 

 

 

 

 

 

Østmarka; Ulsrudvann rundt – Nøklevann – Sørli….

16 juli 2017. Ulsrudvannet rundt med Nina og Maya.

Da vi kom ned på Haraløkka tok Maya straks komandoen. Follow me sa hun og satte avsted. Og her forteller bilder mer enn ord…

Ulsrudvann er en innsjø i Oslo kommune mellom Ulsrud og Nøklevann. Vannet har et lite nedslagsfelt uten bekker av betydning og drenerer via bekk til Østensjøvannet. Vannet som ligger idyllisk til med mange fine badeplasser både berg og sandstrenner, er lett tilgjengelig fra p-plass ved Østmarksetra og Haraløkka ved Bøler. Da er det ikke så rart at vannet er et populært turmål.

Etter å ha fulgt løypa til UVR delvis rundt vannet, tar vi sti til Nøklevann ved Sørli. Her er vannet nå på “normalen” etter nedtapping (pga. arbeider med demningen i sørenden) og minst like idyllisk som før.

En herlig kveldstur i Nøklevannskogen.


Takk for følge sa Maya som gjerne ville ha gått en runde til.

#østmarka #oslomarka #nøklevannskogen #ulsrudvann #nøklevann #tur #friluftsliv #sommerimarka

Mer om Ulsrudvann på Østmarkas venner HER;

Bøler IF Friidrett – Ulsrudvannet rundt –  (UVR) HER;

Haraløkka – Åsland – Bjørndal – Mortensrud…

11 juli 2017. Skulle møte Einar på Haraløkka for felles tur. Og fra vinduet så jeg at han allerede var i gang da han småløp nede på løkka. Jøss utbryter Heidi – driver han og varmer opp? hehe, kjenner jeg Einar rett svarte jeg – så klarer ikke han å sitte i bilen og vente. Jeg fortet meg ut og bak garasjen traff jeg Einar.

Med en overhengende fare for regn og at Einar hadde vært på “jobb” i skauen med Dnt-Oslo tidligere samme dag, valgte vi en tur langs landeveien. Der i blant, skulle vi en tur innom Sørmarka i et område jeg visste at han ikke hadde vært før.

Og fra Haraløkka, tok vi grusvei til Løkka før vi fortsatte forbi Hullet og Skullerud Idrettsplass til Sagdammen ved Skulleruddumpa. Her tar vi Vinterveien videre til Dal/Brenna og Klemetsrud. Foreløpig regnet det ikke, tvert i mot, så dukket sola opp og det ble klamt, men ok.

Vi krysser Enebakkveien og tar så inn Maurtuveien – en vei som går sørvestover forbi Klemetsrud kirke til Maurtu gård som den også har navn etter. Veien er også blåmerket som turvei <Klemetsrud-Myrer>.


Klemetsrud kirke i Maurtuveien – 1953 (oslobilder.no). Klemetsrud kirke er en langkirke fra 1933 i Oslo. Kirken har to klokker som ble støpt i Vestfold samme år som den ble innviet. Byggverket er i tre og har 130 plasser.

 

Gangbru over E18 mellom Myrer og Bjørdal/Fløisbonn (gml: foto)

Underveis passerer vi Maurtu gård og andre mindre gårder før vi fra Åsland pukkverk, tar grusvei til veikryss ved Myrer i Sørmarka. Her har jeg ikke vært før sier Einar i det vi krysser E18 på gangbru. Vi følger løypa <Myrer-Bjørndal> et stykke før vi tar umerket sti mellom Snipemyrlia og Ødegårdsveien. Vi krysser Slimeveien og fortsetter så på turvei snaue 3 km nedover til Ljabruveien.

Og for ikke å ta delvis samme vei tilbake fra Klemetsrud som vi kom, valgte vi å ta til venstre inn Loftsrudveien. Tanken var å ta en tur over Loftsrud gård før vi krysset E18, men i farten, klarte vi å passere veien til gården og dermed havnet vi på Mortensrud.

Her i fra, tar vi gangvei til Dal og Vinterveien videre til Skulleruddumpa hvor vi går opp skråningen til Skullerudbakken. Følger deretter Obersten til Rustadsaga, går opp “skolebakken” og videre langs Bølerlia til Haraløkka. Her hilser vi på Dennis som løper “Rundt og rundt og rundt i nærområdet”. Artig med nye områder sier Einar før vi takker for fin tur. Den siste biten hjem, avslutter jeg med stigningsløp.

Ca 19,2 km

2:07

#løpetur #trening #mosjon #turogtrening #runforfun

Lyseren rundt med Team Sportsmanden…

6 juli 2017. Enda en gang inviterte Marius og jeg til felles løpetur rundt Lyseren. Og enda en gang var været strålende, litt vind, men det var bare behagelig.

 

På Team Sportsmandens FB-side var turen opprettet som et arrangement og da vi møtte på Skihytta i Spydeberg, var vi 9 stk. Av disse var det 6 stykker som var med sist gang for 2 år siden mens det var 3 nye som skulle være med denne gangen.

 

Foruten at Marius var “kjentmann og stifinner” hadde han også nøkler til Skihytta og dens fasiliteter. Her skulle vi ha en sosial afterrun med mat og drikke, men først skulle vi rundt Lyseren.

 

 


Klar for start. Fra venstre; Stein, Svein, Lasse, Dag, Hanne, Frode, Roar og Marius

 

Første biten gikk på skogsvei med bark, så sti forbi Langtjernet deretter på sva opp til Skimtefjellhytta. Mulig gikk det litt for fort hit opp, men det var det ingen som nevnte. Vi skriver oss inn i gjesteboka til Stegen Turlag som drifter hytta.

 


På Skimtefjellhytta skriver vi oss inn i gjesteboka til Stegen turlag

 

Fra Skimtefjellhytta følger et fint parti der vi løper over Gulltjernmosen og forbi Gulltjerna. Underlaget er bra og det går raskt videre. Vi skravler og løper, tar noen bilder i farten mens vi nyter turen videre.

 

 

Vi følger Brevigveien videre mot Bermerud og neste veikryss. Her svinger til venstre inn Vestre Brevigveien. Så langt alt vel, men kanskje litt fort? Jeg for min del pleier å gå bakker på langturer, men har løpt alle bakker til nå.

 


Drikkepause ved Bermerud

 


Frode, Roar og Arvid på Bermerud  (foto: Hanne W.)

 

Vi følger veien et stykke og så langs et jorde før vi på samme sted som sist, knotet med å finne rett vei videre. Etter hvert har Stein og jeg blitt hengende på “halen” da vi velger å gå de neste bakkene. Og dette sammen med av vi skravler og er uoppmerksome, ser vi ikke hvor de andre tar av fra veien. Vi fortsetter ufortrødent videre, men synes det er rart at vi ikke ser de andre. Vi spør en dame langs veien om hun hadde sett noen løpe forbi og det hadde hun ikke, så vi snur og løper tilbake. Plutselig ringer telefonen og det er Marius som lurer på hvor vi er. Hadde jeg bare visst begynte jeg….da Marius ba oss bli hvor vi var og straks etter kom både han og Svein.

 

Det er ingen god sti videre, men etter litt offpist kommer vi ut på Rolighetsveien som vi følger frem til Nosa. Vi går over hengebrua og tar så til venstre. Her ligger Lyseren Strandpark i Ytre Enebakk hvor TV2 skal spille inn neste sessong av realityserien <<Sommerhytta>>.

 


Det gynget godt da vi løp over brua ved Nosa

 

Her i fra, følger vi en nyanlagt skogsvei sørover langs Lyseren et stykke før vi fortsetter på grusvei forbi Vatn og Hallerud til Lyserenveien. Det går greit med oss alle men “halen” er blitt til tre. Stein, Hanne og jeg går og løper litt om hverandre. Planen var en tur oppom hytta, men da vi kom til p-plassen nedenfor hytta, møtte vi de andre som allerede hadde vært oppom og etterfylt drikkeflasker. Fra p-plassen fulgte vi sti et stykke og deretter en grusvei videre. Og med de andre foran og Stein, Hanne og meg på halen, passerte vi Haugen gård før vi fulgte Haugenveien tilbake til Skihytta.

 


Hyggelig afterrun i Skihytta

 

Her ble det en hyggelig “afterrun” med mat og drikke og alle var vi enige om at dette hadde vært en fin tur. Og kanskje blir <<Lyseren rundt>> en årlig “klassiker” for Team Sportsmanden?

 

Takk for fin tur og God sommer!!

 

Ca 24,8 km

 

3:05

https://www.strava.com/activities/1070655670

 

 

 


 

 

#teamsportsmanden #turogtrening #løpetur #trening #mosjon #runforfun

 

Flere bilder følger;

 


(foto; Frode Monsen/Sportsmanden.no)

 

 

Østmarka; Fjellstad – Slettfjell – Sarabråten….

Rolig kveldstur rundt Nøklevann inkl Slettfjell. Vel – helt rolig ble det ikke da det var litt dramatikk ved Hauktjern.

Fra Haraløkka fulgte jeg Bølerlia til Nøklevann skole før jeg tok veien den skolebakken til Rustadsaga og Skullerud skole. Her i fra, tar jeg grusvei til veikryss i sørenden av Skareperudtjerne. Jeg svinger til venstre og løper delvis opp hele baken til Fjellstad. Det er nokså varmt, men det går greit.

Jeg passerer Ødegården før jeg fra Høyås tar blå sti over Slettfjellet. Dette er en favoritt sti og når underlaget er så fint som nå, er det bare å nyte turen videre til Hestehullet. Underveis hører jeg et helikopter som ikke er langt unna, men tenker ikke mer over det.


Blå sti over Slettfjell – Østmarka

Fra Hestehullet setter jeg kursen mot Sleppa og Sarabråten. Blir overrasket da jeg kommer til Sleppa og ser en brannbil med blålys komme opp bakken så fort det var mulig og som svinger til venstre mot Sarabråten. Og siden jeg skulle samme vei løper jeg etter i en sky av støv som virvles opp. Det er virkelig tørt på veien nå.


Brannbil på Sarabråten. 

Da jeg kommer til Sarbråten stanser brannbilen og to karer (brannmenn) løper opp i skaret mot Hauktjern. Jeg grøsser idet jeg passerer bilen med tanke på hva som har skjedd. Trolig en fallulykke da dette er et mye brukt klatreområde. Jeg håper det går bra tenkte jeg mens jeg fortsatte nedover mot Nøklevann.

Brua i Korketrekkeren – Østmarka

Til en forandring svinger jeg til venstre ved Merrapina og tar gammel vei ned til Nøklevann før jeg følger grusvei videre rundt på den andre siden og opp Korketrekkeren. Jeg passerer Ulsrudvann og deretter Sørli før jeg avslutter med en runde på Haraløkka. Ble litt preget av hva som har skjedd da jeg så to karer med en ventende ambulanse nede på løkka, men håper det går bra med vedkommende.

Ca 11,5 km

1:18

#østmarka #oslomarka #nøklevannrundt #mosjon #turogtrening

Vestmarka; Stovivann rundt fra Sandvika…

29 juni 2017. Trim i arb.tiden. Fra SBC-bygget fulgte jeg Sandvikselva et stykke før jeg fortsatte langs Slependveien og Gamle Tanumvei opp til Revereud. Været er ok, litt varmt, men med vind i mot, går det greit. Det stiger jamt og mer stigning blir det da jeg følger Tanumveien videre oppover forbi Tanum skole. Den siste kneika forserer jeg ved at jeg ikke kikker opp og fremover, men etter 150 steg på høyre ben, er jeg oppe. Herlig tenkte jeg som nådde et slags delmål. Noen ganger gjør jeg det slik og ofte blir man positivt overrasket over langt man faktisk kommer, mens jeg andre ganger slik som nå, setter meg et mål om å nå toppen innen et bestemt antall steg.

Jeg fortsetter videre langs Vestmarkveien og nå som det flater ut et stykke før siste stigning opp til Kattås, nyter jeg de flotte omgivelsene.


Fra Kattås til Jordbru og Skui – Vestmarka

Etter en rask drikkepause på Kattås setter jeg kursen videre innover Vestmarka mot Jordbru. Og siden sist jeg var her, har denne løypa blitt fikset med både bark og grus.


Lysløype mellom Kattås og Jordbru – Vestmarka

Løypa som er en lysløype går mellom Ringiåsen og Ramsåsen til Jordbru og videre til Skui. Jeg imidlertid hopper av etter Jordbru og setter kursen ned mot Stovivann.


Stovivann – Vestmarka. (Foto og tekst, Skiforeningen.no)

Stovivannet ligger 109 moh på Tanumplatået i vestre Bærum, Akershus fylke. Næringsrikt, men forholdsvis dypt vann i jordbruksområde vest for E16 i Bærum. Godt fiskevann, spesielt for gjedde, men det tas også abbor på over kiloen. I ca 1897 bygget Caspar Brambani vannledning fra Stivivann til sine bedrifter i Sandvika. Den ble i 1902 overtatt av Bærum

Det er en fin sti langs vannet som jeg følger et stykke før jeg tar Gamle Jarenvei videre frem til Butterudveien. Her tar jeg til høyre ca 200-300 m og deretter sti/turvei ned gjennom et boligfelt langs Kirkerudbakken til Skuiveien. Her i fra, følger jeg Sandvikselva tilbake til SBC-bygget i Sandvika. En herlig tur i flotte omgivelser.

Ca 15,8 km

1:38

#vestmarka #mosjon #trening #løpetur #budstikka #stovivann #turogtrening

Flere bilder følger;


Først bark et stykke og så grus i flott løype kattås til Jordbru – Vestmarka


Stovivann – Vestmarka


Sandvika – Kattås – Jordbru – Stovivann – Kirkerudbakken – Sandvika