Østmarka; Skøyenputten – Bestemoråsen – Nøklevann….

17 juli 2017. Siste tur med Einar før sommerferie og i “tradisjonens tro” skulle vi også ha et bad ila av turen. Og siden det er en ny strand i Nøklevann ved Rustadsaga, var det nettopp her vi skulle bade, men først skal det løpes.
 


Ulsrudvannet – Østmarka

 

Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Ulsrudvann og p-plassen ved Østmarksetra for deretter, å følge sti videre nordover forbi Katteputten og Skøyenputten til lysløypa/Rute nr 472 ved Kjerringhula.

 

Lysløypa Trasop-Sarabråten var i sin tid tredveårenes hovedløype. Løypa var den gang merket fra Godlia stasjon – gjennom fin skog over Fuglemyrene (nåværende blokkbebyggekse). I dag starter løypene enten fra Trasop skole eller fra Solbergliveien“.

 

Kjerringhulen – Østmarka

 

Etter ca 0,5 km kommer man til Kjerringhulen – navnet sies å stamme fra tiden (1919-1920) da de første <<innflytterne>> fikk lov til å samle kvist og hogstavfall til brensel. 3-4 koner ble overrasket av uvær og søkte ly i hula. Da mennene kom hjem fra jobb, fant de ingen koner, og det ble satt i gang søk. Og kvinnene ble funnet i god behold i hulen“.

 


Lysløypa forbi Kjerringhulen mot Sagflisbakkene og Rundtjern – Østmarka
 

Sagflisbakkene – bakkene i dagens lysløype er rene barnematen mot hva de var før veien ble sprengt ut. Tømmerkjørerne som leverte lass på Nordre Skøyen tok med sekker med kutterflis tilbake og strødde i de verste bakkene. Det er nok noen eldre Østmarkatravere som ennå med gru husker hjemturene i den meget vanskelige blanding av staup, holke hestemøkk og sagflis. Men i dag er det god lysløype på stedet. fra lysløypa kan man ta av løype Ø9 – sydover til Solbergvann og Ulsrudvann“. (Fakta; Skiforeningens Løypebok – 1981)

 

Her tar vi til høyre og følger lysløypa videre forbi Rundtjern, Sarabråten, Sleppa og Hestehullet til veikryss ved Mariholtet. Det merkes at det er ferietider for det var ikke mange vi møtte underveis, men de vi møter, hilser vi på i forbifarten.

 

Fra veikrysset tar vi blå sti mot Bestemorhullet og deretter videre sørover langs Nord-Elvåga over Bestemoråsen og Finfallåsen til Gullsmeden. Underlaget er bra hele veien og det går greit.

 


Blå sti sørover langs Nord-Elvåga – Østmarka 

 

Mens vi løper, registrerer vi manglende-eller dårlig merking, nedfall osv.,og kanskje burde det ha vært en ekstra “peker” mellom Guldsmeden og Finfallåsen/Bestemoråsen.

 


Guldsmeden (oslobilder.no)

 

Fra Guldsmeden følger vi skogsvei over Høyås og Ødegårdsletta før vi ved Trekanten tar til venstre mot Løkka og Rustadsaga. Her tar vi til høyre og straks etter er vi ved den nye demningen i Nøklevann. Det var mye folk her fra Nøklevann Ro- og Padleklubb NRPK, men bade skulle vi, og uti kom vi. Vannet kjentes bra (19+) og det var herlig med en dukkert.

 


Stor aktivitet på Nøklevann ved Rustadsaga – Østmarka

 

Med surklende sko forlot vi Nøklevann og Rustadsaga med kurs for bommen ved Stallerud. Her tar vi imildertid sti opp skrenten til høyre og følger denne videre over Stallerudåsen til Nøklevann skole. Og for variasjonens skyld tok vi grusvei til Kiwi og deretter sti rett inn i Bølerskogen. Et nytt og artig område vi ikke hadde vært i før. Det var mange stier på kryss og tvers, men vi fant rett sti og straks etter krysset vi Bølerskogen før vi fortsatte på sti til Rema ett-tusen i Bølerlia. Og her i fra, tar vi Nøklevannsveien inn til p-plassen på Haraløkka.

 

En flott tur i et variert terreng. Og ikke minst, var det herlig med et bad i Østmarkas tredje største vann før vi krysset Bølerskogen. Takk for turen og God sommer sa vi begge to før jeg satte kursen hjem.

 


God sommer sa Einar som viftet med den våte trusa…

 

Ca 15,2 km

 

1:52

Se tur på Strava HER;

 

#østmarka #oslomarka #trening #mosjon #friluftsliv #turogtrening

 

flere bilder fra samme tur;

 

 

 

 

 

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1090

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top