Engervannet rundt – Nesøya rundt og tur retur Holmen….

22 november 2018. Som årets siste løp i Sportsmandens Løpskarusell 2018 skulle jeg ta en nøye planlagt halvmaraton i Sandvika og omegn. En halvmaraton som ikke var av det enkleste slaget som tur retur i en flatest mulig løype, men en variert tur med enkelte høydemetere underveis.

 

Formen er brukbar og jeg gledet meg til en langtur. Været var bra, litt kjølig, men ikke kaldt. Herlig tenkte jeg i det jeg forlot SBC-bygget med kurs mot Engervannet hvor jeg skulle ta en runde. Og siden jeg tok runden med klokka sist gang skulle jeg ta motsatt vei denne gang for variasjonens skyld. Underveis nyter jeg turen med sola midt i mot.

 

Engervannet – Sandvika (gml: foto)

 

Etter ca 4 km er jeg tilbake til der jeg startet ved SBC-bygget, men her i fra, tar jeg nå turvei langs Sandvikselva et stykke før jeg fortsetter langs Slependveien til rundkjøring (slependveien-Billingstadveien-Sandviksveien).

 

Nesøybrua ved Grønsund

 

Deretter tar jeg kyststien langs sjøen til Grønsund hvor jeg krysser Nesøybrua for en runde på Nesøya. Det er nokså kupert her på øya, men det går greit, og ikke lenge etter, var jeg tilbake på brua.

 

Nesøya – Bærum

 

Som del 3 på dagens langtur skulle jeg nå ta turen utover mot Holmen før retur til Sandvika. Jeg tok Nesbruveien forbi IKEA og fulgte deretter langs Neselva til Holmen før jeg vender og følger Fekjan og Billingstadsletta tilbake. Jeg passerer 17 og 18 kilometer og det går overraskende greit, men jeg kjenner at høyre fot (PF) ikke er helt bra. Særlig når det går litt nedover. Ettersom jeg passerte 19 og 20 kilometer skjønte jeg at planlagt tur var perfekt da jeg fikk siste kilometer i favorittbakken langs Sandviksveien til Thon Hotell Oslofjord. En halvmaraton i Sportsmandens Løpskarusell 2018 høstkarusell er fullført.

 

Ca 21,2 km

 

2:04

 

Se tur på Strava 

 

#sportsmandensløpskarusell #halvmaraton #løpetur #runforfun #trening #budstikka #bærum

 

 

 

 

Østmarka: Nøklevann rundt (NVR) motsatt vei….

20 november 2018. Nøklevann rundt (NVR) motsatt vei. Så fremt det går an å nyte NVR så var det akkurat det jeg skulle denne gangen, men selv om jeg skulle ta runden som “sakteløping” skulle det allikevel bli mitt neste løp i Sportsmandens løpskarusell 2018 – Høstkarusellen.

 

Klar for NVR motsatt vei eller mot klokka

 

I og med at det var litt småsurt var jeg godt kledd og da jeg la i vei fra Haraløkka mot Rustadsaga, tok det ikke lange tid før jeg ble nokså varm. Planen var å løpe rolig hele runden i ett inklusive alle bakker. Ikke så ofte man tar denne veien rundt vannet, men hvilke vei som er best eller verst er nok hipp som happ.

 

Nøklevann rundt (NVR) – 2018. Foto: Frode Monsen/Sportsmanden

 

Jeg rundet Løkka (hestehagen) før det bikket nedover mot Hullet hvor løypa tar til venstre. Her går det rett inn i en lang sugende bakke forbi Sankthansåsen og videre oppover til Fjelstad er passert. Deretter småkuppert til man stuper ned bakken og ut på Kattismyr. Fra Trekanten fortsetter løypa langs vannet forbi Bremsrud og Paulsendalen før ny lang bakke venter ved Sleppa. Med krabbegearet innkoblet smyger jeg meg opp bakken og straks etter den Hvite foss, er pulsen dalende. Det går greit videre forbi Sarabråten og ned til vannet hvor det venter et roligere parti før det bærer inn i Korketrekkeren på motsatt side.

 

Korketrekkeren – 1941 (oslobilder.no)

 

Enda en gang kobles krabbegearet inn og det går jamt oppover. Plutselig hører jeg en ved siden av meg si – lang denne bakken – før han forsvinner under brua hvor han tar til venstre. Det var da som bare tenkte jeg og hang på et stykke før jeg tok til høyre etter brua. Med Einars formaninger om å til å ta “hele” løypa og ingen shortcutt (dvs til venstre etter brua) hengende over hodet, turde jeg ikke annet enn å svinge til høyre for å passere over brua. Deretter går det greit videre forbi Østmarksetra og Ulsrudvann til Sørli. Her svinger til høyre mot Klubbhuset og avslutter med stigningsløp i en noe utvidet runde på Haraløkka.

 

Selv om tiden ikke var i nærheten av pers for NVR (9,7 km 51-52 min, kan jeg allikevel konstatere at løypa er minst like krevende motsatt vei.

 

ca 10 km

 

1:06

 

#østmarka #oslomarka #nøklevannrundt #nvr #mosjon #turogtrening

 

Se mer om NVR på Sportsmanden HER og HER

Sandvika – Lysakerlokket – Stabekk – Blommenholm….

15 november 2018. Trim i arb.tiden. Planen var en tur retur Sandvika-Lysaker (15,6 km) der første 10 km skulle være mitt neste løp til «Høstkarusellen» før rolig tur på 5,6 km.

Fra SBC-bygget satte jeg kursen mot Rådhustorget før jeg fulgte Gamle Drammensvei og Sandviksveien vider til Høvik St. Her i fra følger jeg sykkelveien vestfra også kalt «Tour De Finance» til Lysakerlokket hvor jeg svinger til venstre. Straks etter tar jeg inn Nordraak vei mot Stabekk hvor jeg passerer over brua og videre langs Jernbaneveien et stykke før klokka varsler 10 km. Herlig tenkte jeg og var fornøyd med fullført løp på 55:55 til tross for kjenning av PF i den høyre foten underveis.

Jernbaneveien mellom Stabekk og Høvik

Fullført 10 km i Høstkarusellen

I rolig tempo fortsetter jeg langs Jernbanen et stykke før jeg tar inn Peter Lorangesvei som jeg følger opp til Gamle Drammensvei. Denne følger jeg så videre forbi Høvik skole, Ramstad dammen og Blommenholm St. hvorfra jeg tar Halvorsens vei til Engerjordet.

Engervannet – Sandvika (gml: foto)

Her svinger jeg til venstre og følger turvei langs Engervannet til SBC-bygget i Sandvika. En flott tur langs landeveien som også skulle bli mitt 11.løp til Sportsmandens Løpskarusell.

Ca 15,6 km

1:30

#løpetur #løp #trening #mosjon #runforfun #sportsmanden #turogtrening #høstkarusell #sportsmandensløpskarusell #budstikka 

Haraløkka – Godlia – Manglerud – Ryen…..

13 november 2018. Fra Haraløkka tar jeg Olav Nygårds vei til Generalen som jeg følger et stykke før jeg fortsetter langs Østmarkveien, Haakon Tveters og Damfaret til Godlia. Underveis minnes jeg de gangene vi var på “bakeriet” etter skoletid eller alle de gangene vi var på Golia kino.

Golia kino i dag…….og

…og fra 1960-tallet (oslobilder.no)

Golia kino (også kalt Golia Velhus) er et kombinert forretnings- og forsamlingslokale på Godlia i Østensjø bydel i Oslo. Huset som er i funkisstil ble bygget i 1934-35 på oppdrag fra Golia Velforening. Kinoen som ligger i Damfaret 25 har i dag konsesjon for 235 publikumsplasser, men det er i dag kun filmklubbene som driver filmvisning på kinoen. Se mer om Golia kino & filmklubb HER:

Undergangen ved Godlia t-bane St. til Låveveien

Det har gått greit underveis og fra Godlia tar jeg Låveveien og Thygesons vei videre til Høyenhall og Bryn senter hvorfra jeg følger gangvei videre langs E6 til Manglerud og Ryen. Her i fra, tar jeg deler av en “favorittrute” jeg har da jeg følger Enebakkveien til Skullerud og Generalen videre til Rustadsaga. Her går jeg opp skolebakken før jeg avslutter med stigningsløp den siste biten hjem langs Bølerlia.

ca 13,1 km

1:19

#løpetur #trening #mosjon #noblad #running #training

 

Sandvika – Holmen Fjordhotell – Kyststien….

8 november 2018. Trim i arb.tiden med kollega og klubbkompis i Team Sportsmanden, Per Magnar. Tur retur Sandvika Holmen Fjordhotell.

Fra SBC-bygget fulgte vi Sandvikselva et stykke før vi fortsatte langs Slependveien. Været var grått, men det regnet ikke, så forholdene må sies å være ok. Vi passerer Slependen St. og straks etter er vi ved Slependkrysset hvor vi tar til høyre inn Billingstadsletta og Fekjan.

I og med at tempo skal være i pratefart skravler vi om alt og ingen ting. Her i dette område rundt Holmen er jeg kjent sa Per Magnar mens vi krysset Slemmestadveien både i en undergang og en gangbru før vi fulgte denne videre opp til Devikrabben.

Vi svinger til venstre inn Devikrabben mot Holmen Fjordhotell og deretter tar vi kyststien langs sjøen forbi Prestskjær og Holmenskjær til Holmen.

Holmenstranda – Bærum (gml: foto)

Herfra tar vi Elveveien, Årengveien og Nesbruveien til Ikea på Slependen hvorfra vi tar Nesøyveien til Nesøybrua. Rett før brua tar vi sti ned til Grønsund og så kyststien videre til Slependkrysset. Her svinger vi til høyre inn Sandviksveien. De neste 200-300 m stiger det jamt og som jeg forteller Per Magnar så er dette en favorittbakke hvor jeg ofte øker farten så også denne gangen – og med Per Magnar foran og meg bak øker vi tempo som vi holder hele veien opp og frem til Thon Hotell Oslofjord. Deretter tar vi Jongsåsveien tilbake til SBC-bygget. En fin og variert tur langs landeveien.

Nesøybrua over Grønsund – Bærum (gml: foto)

12,8 km

1:15

#løpetur #mosjon #trening #runforfun #bærum #budstikka #sandvika 

Haraløkka – Dalsåsen – Klemmetsrud – Loftsrud…

5 november 2018. Einar og jeg skulle denne gangen ta Brennarunden fra Haraløkka. En forholdsvis ny blåmerket runde på sti, grus og asfalt fra Mortensrud i Søndre Nordstrand.

Fra Haraløkka tar vi grusvei til Rustadsaga hvor vi svinger til høyre mot Stallerud. Straks etter bommen tar vi grusvei ned bakken forbi Skullerud skole til Skraperudtjern og Skullerud Sportsplass.

Blir spennende å se hvordan sportsplassen blir i vinter ettersom denne er blitt oppgradert. Man får bare håpe at ikke Rustad IL legger beslag på hele anlegget, men at denne, kan være åpen for allmenheten”.

Vi krysser Ljanselva før vi går opp langs Generalen til Vannverket hvorfra vi tar lysløypa til løypekryss ved Raumyr. Her svinger vi til høyre og følger lysløypa et stykke før vi tar blå sti merket Brennarunden mot Grønmo golfbaner. Vi kom imidlertid ikke langt, for det var både glatt og sølete og kombinert med dårlig belysning, valgte vi å returnere til lysløypa som vi følger videre til Brennaveien og deretter Gamle Brennavei.

Siden vi nå ikke fikk tatt hele Brennarunden droppet vi derfor denne da vi tok gangvei videre til Klemetsrud. Herfra følger vi Gjersrudbekken et stykke før vi tar Loftsrudveien til Loftsrud.

Nordstrand: Boligbygging skal sikres tomter i Søndre Nordstrand. Eiendommen Loftsrud er en av de eiendommer som omfattes av ekspropriasjonsvedtaket.
November 1966

I et ekspropriasjonsvedtak fra november 1966 ble eiedommen Loftsrud gård omfattet av boligbyggingen på Søndre Nordstrand. Foto 1966 (oslobilder.no)

Det hvite huset til venstre er hovedhuset på Nordre Dal gård. Fotografen har stått i det som i dag er veien opp til Oscar Dahls vei 50-54. Gjerdet midt på bildet er der hvor Vinterveien (turvei) går i dag. I bakgrunnen bebyggelsen på Søndre Dal. Hovedhuset på Søndre Dal gård skimtes til venstre for toppen av stolpen. (oslobilder.no)

Ved Loftsrud kommer vi innpå Brennarunden som vi følger videre til Mortensrud og Dalsåsen. Deretter tar vi Vinterveien ned til Skulleruddumpa ved Sagdammen. Her går vi opp Skullerudbakken før vi løper langs Generalen til Rustadsaga. I skolebakken hilser vi på damegruppa til Rustad IL før vi tar Bølerlia tilbake til Haraløkka.

Ca 15 km

1:42

#løpetur #trening #mosjon #turogtrening #treningerbestute

 

Østmarka; Haraløkka – Rundtjern – Nøklevann – Bråten…

2 november 2018. Møtte Frode på Haraløkka for felles tur i Østmarka. Denne gangen var det jeg som skulle være guide – akkurat som han var det da vi tok turen <<Grønliåsen-Kloppa og Fløisbonn>> for noen år siden. Jeg hadde planlagt en tur rundt Nøklevann som er så mye mer enn “bare” et vann, men først, skulle vi ta en sløyfe rundt Rundtjern.

Fra Haraløkka tar vi gangvei over “løkka” før vi tar Olav Nygårds vei til Generalen og Hellerudveien. Underveis passerer vi huset til en av Vålerengen siste bohemer ” Egil Snapper`n Johansen fotballspilleren som fikk tilnavnet da han som ung ishockeykeeper var god til å fange skudd med snapp-hansken”.

Deretter tar vi inn Unnarennet ved Bjartbakken og videre på turvei til vi kommer innpå lysløypa fra Trasop/Solbergliveien. En av de eldste (nålevende) lysløyper i Østmarka. Straks etter passerer vi Kjerringhula en hule der 3-4 kvinner hadde søkt tilflukt under et kraftig uvær (ca 1920) da de var ute for å samle kvist og hogstavfall til brensel.

Mens vi løper forteller jeg om egne guttedager som da vi dro innover i marka for å ake med rattkjelke, gå på stumpeski osv – eller som da jeg i Hellerudbakken endte en lysende karriere (hehe) som skihopper da jeg stupte ut fra hoppkanten med det resultat at begge skituppene stod igjen i bakken – noen hadde lagt kram snø på hoppkanten.

Vi tar til høyre i neste kryss og straks etter passerer vi enda en gammel skibakke “Rundtjernbakken” før vi kommer frem til Rudtjern. Været er grått, men det regnet ikke og så lenge man ikke fryser er alt ok. Tåka som omkranser tjernet gir en trolsk stemning vi bare måtte ta noen bilder av.

Rundtjern; har vært et populært badevann, særlig for folk fra Hellerud og Trasop. På 1930-tallet ble det laget både brygge og et lite stupetårn og en badeflåte. Freidig IL la til rette for å kunne ta svømmeknappen nettopp her.

Vi følger lysløypa videre langs tjernet før det bikker nedover mot nordenden av Nøklevann. Her er jeg kjent sa Frode som svingte til venstre over brua. Deretter følger vi langs vannet hvor vi tar flere bilder…

Sportsmandens redaktør Frode ved Nøklevann – Østmarka

Tåka som omkranser vannet skaper en trolsk stemning

På Sarabråten som var Thomas Heftyes gods midt i skogen og som i dag er en rasteplass med historisk sus, rusler vi litt rundt og ser for oss hvordan det en gang så ut.

Sarabråten – 1905 (oslobilder.no)

“I båthusbakken ved Sarabråten ble Sarabråtrennet (Østkantens Holmenkollrenn) holdt i mange år på begynnelsen av 1900-tallet. Ny bakke ble anlagt i Sleppa sør for Sarabråten i 1918. Daværende kronprins Olav var blandt hopperne i Sarabråtrennet, og tok her en av sine første premier på ski.”

Fra Sarabråten tar vi lysløypa videre mot den Hvite foss og Sleppa, men først, en avstikker opp til vannbassenget.

Heftye junior fikk laget et vannreservoar i Hauktjernbekken som ga vann i frostfrie rør inn til huset på Sarabråten. (foto: Frode Monsen)

Ved Sleppa holder vi til høyre og fortsetter så på selve runden rundt vannet. Og mens vi løper forteller jeg om Paulsendalen, Bremsrud og Kattisa før vi fra Trekanten tar til høyre mot Løkka og Rustadsaga. Selve runden er Frode godt kjent med da han har deltatt i NVR (Nøklevann rundt) flere ganger, men historien rundt vannet var ny og Nøklevann er så mye mer enn “bare” et vann.

Gapahuken ved Bremsrud i Østmarka ved Nøklevann

Fra Rustadsaga setter vi kursen mot Nøklevannsbakken. Frode foreslår et drag opp bakken og setter avsted mens jeg blir med til gjerdet midt i bakken. Vel over toppen med oss begge tar vi til høyre for en runde i Blindløypa. Underveis tar vi en tur ut til Bråten badeplass hvor det i sin tid lå en husmannsplass.

Bråten badeplass ved Nøklevann – Østmarka

Vi fullfører Blindløypa forbi Sørli og avslutter med en sløyfe på Haraløkka før vi er tilbake på p-plassen.

Og innen vi takker hverandre for hyggelig tur i marka og setter kursen hjem, blir vi enige om at dette må vi gjøre flere ganger.

ca 13 km

#østmarka #oslomarka #nøklevann #mosjon #løpetur #friluftsliv

Flere bilder følger:

 

Rundtjern – Østmarka