Østmarka; Haraløkka – Rundtjern – Nøklevann – Bråten…

2 november 2018. Møtte Frode på Haraløkka for felles tur i Østmarka. Denne gangen var det jeg som skulle være guide – akkurat som han var det da vi tok turen <<Grønliåsen-Kloppa og Fløisbonn>> for noen år siden. Jeg hadde planlagt en tur rundt Nøklevann som er så mye mer enn “bare” et vann, men først, skulle vi ta en sløyfe rundt Rundtjern.

Fra Haraløkka tar vi gangvei over “løkka” før vi tar Olav Nygårds vei til Generalen og Hellerudveien. Underveis passerer vi huset til en av Vålerengen siste bohemer ” Egil Snapper`n Johansen fotballspilleren som fikk tilnavnet da han som ung ishockeykeeper var god til å fange skudd med snapp-hansken”.

Deretter tar vi inn Unnarennet ved Bjartbakken og videre på turvei til vi kommer innpå lysløypa fra Trasop/Solbergliveien. En av de eldste (nålevende) lysløyper i Østmarka. Straks etter passerer vi Kjerringhula en hule der 3-4 kvinner hadde søkt tilflukt under et kraftig uvær (ca 1920) da de var ute for å samle kvist og hogstavfall til brensel.

Mens vi løper forteller jeg om egne guttedager som da vi dro innover i marka for å ake med rattkjelke, gå på stumpeski osv – eller som da jeg i Hellerudbakken endte en lysende karriere (hehe) som skihopper da jeg stupte ut fra hoppkanten med det resultat at begge skituppene stod igjen i bakken – noen hadde lagt kram snø på hoppkanten.

Vi tar til høyre i neste kryss og straks etter passerer vi enda en gammel skibakke “Rundtjernbakken” før vi kommer frem til Rudtjern. Været er grått, men det regnet ikke og så lenge man ikke fryser er alt ok. Tåka som omkranser tjernet gir en trolsk stemning vi bare måtte ta noen bilder av.

Rundtjern; har vært et populært badevann, særlig for folk fra Hellerud og Trasop. På 1930-tallet ble det laget både brygge og et lite stupetårn og en badeflåte. Freidig IL la til rette for å kunne ta svømmeknappen nettopp her.

Vi følger lysløypa videre langs tjernet før det bikker nedover mot nordenden av Nøklevann. Her er jeg kjent sa Frode som svingte til venstre over brua. Deretter følger vi langs vannet hvor vi tar flere bilder…

Sportsmandens redaktør Frode ved Nøklevann – Østmarka

Tåka som omkranser vannet skaper en trolsk stemning

På Sarabråten som var Thomas Heftyes gods midt i skogen og som i dag er en rasteplass med historisk sus, rusler vi litt rundt og ser for oss hvordan det en gang så ut.

Sarabråten – 1905 (oslobilder.no)

“I båthusbakken ved Sarabråten ble Sarabråtrennet (Østkantens Holmenkollrenn) holdt i mange år på begynnelsen av 1900-tallet. Ny bakke ble anlagt i Sleppa sør for Sarabråten i 1918. Daværende kronprins Olav var blandt hopperne i Sarabråtrennet, og tok her en av sine første premier på ski.”

Fra Sarabråten tar vi lysløypa videre mot den Hvite foss og Sleppa, men først, en avstikker opp til vannbassenget.

Heftye junior fikk laget et vannreservoar i Hauktjernbekken som ga vann i frostfrie rør inn til huset på Sarabråten. (foto: Frode Monsen)

Ved Sleppa holder vi til høyre og fortsetter så på selve runden rundt vannet. Og mens vi løper forteller jeg om Paulsendalen, Bremsrud og Kattisa før vi fra Trekanten tar til høyre mot Løkka og Rustadsaga. Selve runden er Frode godt kjent med da han har deltatt i NVR (Nøklevann rundt) flere ganger, men historien rundt vannet var ny og Nøklevann er så mye mer enn “bare” et vann.

Gapahuken ved Bremsrud i Østmarka ved Nøklevann

Fra Rustadsaga setter vi kursen mot Nøklevannsbakken. Frode foreslår et drag opp bakken og setter avsted mens jeg blir med til gjerdet midt i bakken. Vel over toppen med oss begge tar vi til høyre for en runde i Blindløypa. Underveis tar vi en tur ut til Bråten badeplass hvor det i sin tid lå en husmannsplass.

Bråten badeplass ved Nøklevann – Østmarka

Vi fullfører Blindløypa forbi Sørli og avslutter med en sløyfe på Haraløkka før vi er tilbake på p-plassen.

Og innen vi takker hverandre for hyggelig tur i marka og setter kursen hjem, blir vi enige om at dette må vi gjøre flere ganger.

ca 13 km

#østmarka #oslomarka #nøklevann #mosjon #løpetur #friluftsliv

Flere bilder følger:

 

Rundtjern – Østmarka

 

 

 

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 942

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top