25 mars 2013

25 mars

 

Fra Haraløkka og over Nøklevann til Katisa. I flotte spor passerer jeg Ødegården, Høyås og så ned bakken til Langvannsbekken. Her tar jeg til høyre og krysser Langvann på langs fra nord til syd.

 
Langvann sett fra nord

 

Sklir så ned til Smørhullet og videre til Klokkerud. Forholdene er bra og det går greit å stake. Fra Klokkerud tar jeg løype videre mot Skjeldbreia og ved Eriksvann, tar jeg til venstre.

 


Eriksvann

Etter å ha forsert en litt kronglete løype fra Eriksvann, er jeg straks nede på Sør-Elvåga. Her er forholdene gode og det er bare å kaste seg på stavene.

 

Sør-Elvåga sett mot nord

 

Passerer Søndre Skytten i god fart og er raskt fremme ved El-paso. Siden det er så flott ute på isen, fortsetter jeg på Nord-Elvåga og staker hele veien (3 km) over til demningen og Mariholtet. Tar så lysløypa til Bremsrud hvor jeg sklir ut på Nøklevann.

 

Nøklevann med måne

 

I flotte spor, staker jeg over Nøklevann til Bråten og Haraløkka. Forholdene i Østmarka er fortsatt gode, men dette blir nok siste tur for denne gangen.

Ca 22,5 km

1 t 54 min

En flott vinter har det vært med mange fine turer i Østmarka,Nordmarka,Kroksgogen og Vestmarka. Grenaderløpet 2013 var vinterens hovedmål, og det ble en riktig flott opplevelse. Nå er skiene renset og satt bort for denne gang. 

Da er det frem med joggesko og starte forberedelser til Sentrumsløpet 27 april 2013.

GOD PÅSKE:)


613,9 km


 

 

 

 

 

       

 

 

 

       

 

21 mars 2013 Vannveien i Østmarka

21 mars

 

Skulle møte Einar og Kjetil på Haraløkka ca kl 13.30 for felles skitur i Østmarka. Jeg hadde reist tidlig fra Sandvika og var på Haraløkka ca 13.35 men så intet til de andre. Jeg beveget meg derfor så smått innover til Bråten ved Nøklevann og da ringte Einar. De hadde blitt noe forsinket men var nå i løypa.

 


Nøklevann

 

Jeg skøytet rolig over vannet og innen jeg nådde Katisa, var vi alle samlet. Vi fulgte løype til Ødegården, Høyås og videre til Petersbråtan.Det var fine forhold med tørr snø og forholdsvis nysatte spor,  men noe bøss i skogen. Vi hadde tenkt oss en tur der vi skulle gå over flere vann, og fra Petersbråtan gikk vi videre til El Paso.

 

Her skled vi ut på Sør-Elvåga og satte så kursen rett syd. Det blåste rett imot og sporene hadde føyket igjen, men det gikk greit videre der vi tråkket nye spor.

 


Einar og Kjetil mot sydenden av Sør-Elvåga

 

Vel over vannet fulgte vi en løype videre mot Eriksvann og i krysset ved vannet, tok vi til venstre mot Paradisputten. Noen bratte kneiker i starten, men veldig fint videre over Simmingsmyr og frem til løypekrysse ved Putten.

 

 

Paradisputten

 

Etter drikkepause, satte vi så kursen mot Skålsjeøen. I nydelig vær, nyter vi dagen der vi staker over Skålsjøen og videre til Drettvann. Det var heller ikke på disse vannene noen spor å følge, så vi byttet på det å gå foran og for å brøyte spor.

 


Einar og Kjetil på Drettvann

 

Vel over Drettvann og etter en rask drikkepause, krysset vi veien mellom Losby og Bjønnebete og fortsatte så 300-400 m på skogsvei opp til Hallssjøen. Her skled vi ut på isen og satte så kursen mot Lombardiet og Musehogget.

 

 

 

 Halssjøen – Musehogget

 

Løypa videre var satt med scooter og denne var bra tross bøss enkelte steder. I neste løypekryss (Stakanløypa-Valstadløypa), tok vi til høyre og straks var vi nede på Elvågaveien. Her tok vi til venstre på Deledalen. Skled ned skråningen og over Nord-Elvåga til Petersbråtan. Gikk opp Langbakken til Høyås og passerte så Ødegården i god fart, før vi igjen var på Katisa og Nøklevann. Satte så kursen over vannet til Bråten og Haraløkka.

 

 


Bråten ved Nøklevann.

 

 

En flott dag i Østmarka hvor forholdene fortsatt vil være gode en stund til. For Einar og Kjetil sin del var nok dette den siste turen i Østmarka siden de begge skulle reise bort i påsken men for min del, blir det nok en tur eller to til.

 

Ca 28 km

2 t 45 min

 

flere bilder samme tur:

 


Nøklevann ved BråtenDrettvann


på Drettvann


 

18 mars 2013 Skitur i Østmarka

18 mars

 

Med kun isklister som grunnlag satte jeg kursen fra Haraløkka mot Nøklevann og staket over denne til Katisa. Skiene var glatte og det gled godt. Hadde tenkt å ta en tur med mest mulig staking i kveld.

 


Nøklevann

 

Fra Katisa fulgte jeg løype forbi Ødegården, Høyås og ned Langbakken til Petersbråtan. Her skled jeg ut på Sør-Elvåga og staket utover på isen. Det var trått enkelte steder der sporene hadde føyket igjen, men ellers greit. Jeg holdt til venstre for øya og staket ned til enden av vannet og videre til Eriksvann i en litt kronglete løype.

 


Sør-Elvåga

 

Tok til høyre ved vannet, og så innpå hovedløypa mellom Skjeldbreia – Klokkerud. Dette er en flott løype hvor det går greit å stake hele veien til Klokkerud og Smørhullet. Må innrømme at jeg begynte å henge litt på armene så fra Smørhullet, tok jeg veien om Langvann. Staket over vannet og ned til løypekryss ved Langvannsbekken.

 


Langbakken (gml. bilde)

 

Det gikk greit opp Langbakken og videre til Høyås hvor jeg hilste på Jan R., før jeg skled ned forbi Ødegården og videre til Katisa. Her staker jeg over Nøklevann, hilser på Per B. før jeg går i land på Bråten, og så videre tilbake til Haraløkka. Det er fortsatt flotte forhold i Østmarka, men en del bøss er det kommet i skogsløypene.

 

Ca 19,8 km

1 t 43 min

 

15 mars 2013 Aktivitetsdag på Frognerseteren – Nordmarka

15 mars

 

Aktivitetsdag med kollegaer i Nordmarka. Vi var 6 stk som hadde møtt frem på p-plassen ved Frognerseteren noe tidligere enn de øvrige og etter å ha smurt ski m.m., satte vi så avsted med kurs for Tryvannstua. For de som denne dagen hadde valgt å gå på ski, var det følgende 3 tur på programmet:

 

Løype 1: Frognerseteren – Tryvannstua – Skjennungstua – Frogneresetern; ca 9,5 km

 

Løype 2:Frogneseteren – Tryvannstua – Kobberhaugshytta – Tryvannstua – Frognerseteren, ca 19 km

 

Løype 3: Frogneseteren – Tryvannstua – Nordmarkskapellet – Kikut – Kobberhaugshytta – Tryvannstua – Frognerseteren, ca 30 km

 

I nysatte spor (møtte løypemaskinen), gikk det greit til Tryvannstua med alle mann. Vi fulgte så løype videre mot Rundmyr og Nordmarkskpl. Siden skiferdighetene var varierende, var det en som ba om at de andre bare skulle gå videre og at de ikke måtte vente på ham. Vi passerte Rundmyr og straks etter var vi ved løypekryss på Langmyr. Føret var ok men ettersom det nå hadde begynt å snø, ble det trått og det gled ikke like godt. Fra Langmyr går nå løypa rett nordover til Blankvannsbråtan og Kobberhaughytta.

 


Frank, NK og Loc på vei opp til Blankvannsbråtan

 

Fra Blankvannsbråtan gikk det greit videre og ikke lenge etter var vi på myra nedenfor Kobberhaughytta.

 


Roger på myra ved Kobberhaughytta (hytta opp til høyre)

 

Siden Frank og NK ikke hadde særlig gode ski (dårlig feste), valgte de å stå av her ved Kobberhaughytta. Roger, Loc og jeg fortsatte imidlertid videre mot Kikut som var turens mål for dagen. Vi staket over Appelsinhaugen, passerte Sulutjern og Abbortjernet, før vi nådde frem til løypekryss ved Bjørnsjøen. Det snødde nå tettere og det stakk i øynene, men ellers ok. Vi valgte for variasjonens skyld å ta til venstre, og “Landfast løype” videre til Kikut. Her var det nykjørt og ingen synlige stavtak. Straks etter var vi fremme på Kikut.

 

  

Roger og Loc på Kikut.

 

Etter drikke og matpause inne på Kikut, var det på med skiene igjen og vi skulle ta en litt annen vei tilbake. Vi skrenset derfor ned bakken og krysset Bjørnsjøen før vi var tilbake i løypekryss på den andre siden. Her tok vi samme løype som vi tidligere hadde kommet. Siden vi alle hadde grunnklisteret inntakt, var festet fortsatt ok og det gikk greit opp forbi Abbortjern, Sulutjern og frem til Appelsinhaugen. Vi fulgte løypa videre frem til en vei, og denne gikk vi opp til Kobberhaughytta. Her møtte vi flere av de andre som hadde valgt Kobberhaughytta som mål for turen men som nå var på retur til Frognerseteren.

 


Kobberhaughytta

 

Vi valgte å ta en tur innom kafeen og her ble det både en skillingsbolle og varm drikke. Siden det var felles bespisning på Frognerseteren kl 13.30, var det nå på tide å gå videre da klokka allerede hadde passert 12.40. Vi skled ned bakken fra hytta og fulgte så løype tilbake til Blankvannsbråtan, Langmyr, Rundmyr og Tryvannsstua.

 


Blankvannsbråtan

 

Fra Tryvannstua staket vi over vannet og deretter gikk vi opp bakkene mot Frognerseteren og p-plassen. Vel tilbake ved bilen på p-plassen, skiftet jeg til tørt tøy og ruslet opp til Frognerseteren der det ventet varm mat. Med en herlig eplekake og krem til slutt, så hadde dette vært en flott dag med kollegaer i Nordmarka. For alle som hadde vært med enten til fots, på ski eller hadde aket, var vi skjønt enige om at dette hadde vært en vellykket aktivitetsdag på Frognerseteren.

 

Ca 27 km

 

flere bilder fra samme tur:

 


Frognerseteren p-plassen

 


fra Kobberhaugen mot Appelsinhaugen


kobberhaughytta, skiene smøres for retur til frognerseteren

 

 

 

 

 

11 mars 2013 Østmarka

11 mars

       

Fra Haraløkka og over Nøklevann til Katisa og så lysløype videre til Mariholtet. Krysser over demningen og følger løypa videre til Igletjern. Hadde tenkt å ta til venstre mot Bjørndalen og lysløype fra Ellingsrud, men her var det ingen brukbar løype så jeg snudde og returnerte til Demningen.

 


Nord-Elvåga sett fra nord mot syd (Petersbråtan)


 

Svingte ut på isen og staket over til Petersbråtan (3 km). Det var noe isete spor men ellers ok, og det gikk fort over vannet. Fra Petersbråtan fulgte jeg løype videre forbi Langvannsbekken, Høyås, Ødegården til Katisa. Skled over Nøklevann til Bråten og så tilbake til Haraløkka. Det var overraskende gode forhold i lysløypa på begge sider av Elvåga.

 

Ca 20,1 km

1 t 43 min

7 mars 2013 Skitur i Nordmarka

7 mars

 

Det var meldt om bra vær og gode forhold i Nordmarka, så jeg hadde tatt med ski på jobb for trim i arb.tiden. Jeg reiste fra jobb kl 12.00 og var på Sognsvann ca 20 min senere. Skiene var preppet kvelden før med blå rex og vm-universal. Jeg la på to lag med VR50 og var så klar for tur. Jeg tok løypa fra Sognsvann på øst siden til Åklungen (Ullevålseter) og videre til løypekryss ved Aurtjern.

 

 


Østre Aurtjern

 

Planen var å gå løypa om Bjørnsjøhelvete til løypekryss ved Bjørnsjøen, men jeg klarte å ta feil og etter ca 700-800m dukket Lørenseter opp.

 


Lørenseter

 

Etter å ha tatt et foto av dette flotte stedet, returnerte jeg tilbake til løypekryss og fant rett løype videre til Bjørnsjøhelvete. Det var flotte spor og med godt feste og god glid, gikk det greit videre. Det var lite bøss i løypene og det som var, satt godt nede i snøen og var intet problem.

 


Bjørnsjøhelvete

 

Dette er en kupert. men morsom løype med flott utsikt mot Bjørnholt og Bjørnsjøen. 

 


Bjørnholt ? Nordmarka skole

 

I løypekryss ved Bjørnsjøen tar jeg til venstre og følger denne videre forbi Åbortjern, Sulutjern, Appelsinhaugen, Kobberhaugen og frem til løypekryss ved Langmyr (Nordmarkskpl). Det var fortsatt gode forhold og det var mye folk rundt om i løypene tross en tidlig ettermiddag, men flott at så mange bruker marka.

 

Fra Langmyr valgte jeg en løype mot Skjennungen jeg tidligere ikke hadde gått. Løypa som er ca 1,6 km går via Lortkulp. En flott terrengløype med gode spor og bra forhold. Fra Skjennungen tar jeg løype til venstre mot Ullevålseter.

 


Skjennungen

 

Det gikk fort ned til Ullevålseter og løypa videre begynte å bli noe bløt og med kun isklister igjen, gled det godt og straks var jeg tilbake ved p-plassen på Sognsvann. En flott tur i flott vær. Trivelig med mye folk i løypene og særlig var det skoleungdom som sikkert hadde aktivitetsdag.

 

Ca 31,5 km

2 t 52 min

 

4 mars 2013 Landevei

4 mars

Hadde egentlig tenkt å ta meg en tur på ski i Østmarka med hodelykt men med mye bøss i løypene samt harde og isete spor, valgte jeg heller en tur med joggesko langs landeveien.

 

Fra Haraløkka, ned Olav Nygårds vei og langs Ytre Ringvei forbi Trasop skole til Hellerudveien. Tar til høyre inn Hellerudveien og så videre langs denne til Tvetenveien og rundkjøring. Krysser Tvetenveien og fortsetter så nedover til Alna og Gml.Strømsvei. Denne følger jeg til Ole Deviks vei og Tvetenveien i bunnen av bakken. Tanken var å ta et langt drag opp Tvetenveien, og som tengt så gjort. Bakken som er ca 1,2 km, er både bratt og lang og etter 8 min 30 sek var jeg på brua. Her tok jeg til høyre og fulgte Ytre Ringvei tilbake til Olav Nygårds vei og Haraløkka. Det var stort sett bart og fint langs veien men is enkelte steder.

 


Olav Nygårds vei

 

Ca 14,1 km

1 t 20 min

 

88,7 km

25 februar 2013 Landevei

25 februar

 

Fra Haraløkka langs Bølerlia til Nøklevann skole, ned skolebakken til Rustadsaga og så langs Obersten til Skullerud. Tar til venstre ned Skullerudbakken og vinterveien videre til Brenna/Dal.  Her tar jeg til høyre og følger Dalsveien ? Mortensrudvn videre. Hadde tenkt å følge Mortensrudveien til Ljarbruveien, men klarte å ta feil i en rundkjøring og passerte Stenbråten skole på oversiden der jeg fulgte en gangvei. Var ikke lenger sikker på hvor jeg var og fulgte derfor Gml Bygdevei et stykke. Surret rundt i et boligområde en stund før jeg fant frem til Stenbråtveien som gikk i den retning jeg hadde tenkt meg. I neste veikryss tok jeg til høyre og var atter i Mortensrudveien. Denne fulgte jeg forbi Kantarellen og ned til Ljarbruveien. Gangvei til Klemetsrud langs Gjersrudbekken, krysset Sørliveien og fulgte gangvei videre forbi Dal/Brenna, vinterveien til Skulleruddumpa.

 


Klemetsrud – Sørliveien (gml bilde)

 

Klyver opp skråningen til Skullerudbakken og så langs Obersten til Rustadsaga. Går opp skolebakken og langs Bølerlia tilbake til Haraløkka. Det ble noe lengre enn jeg hadde tenkt meg, men en fin tur allikevel.

 

Ca 19,3 km

1 t 54 min

 

74,6 km

Tur i Østmarka. Bysetra – Skjeldbreia til fots

Været denne dagen var så flott at ski-vm i Val de Fiemme, fikk bare være. Vi kjørte ut til Bysetra og her tok vi bena fatt . Vi gikk en tur – retur til Skjeldbreie.

Vi fulgte veien fra Bysetra og videre innover mot Skjeldbreia-Vangen

ingen ulv å se

her i veikrysset tar vi til venstre mot Skjeldbreia


det drysser fra trærne og det varmer i solen


varm sjokolade i solveggen på gamlestua (gradestokken viste 20 pluss)


Oslo Trekkhund klubb holder åpent vinterhalvåret i den nye stua


Hunder på Skjeldbreia


da sier vi takk til Skjeldbreia og returnerer til Bysetra

 


mot Bysetra

En flott dag i Østmarka