Favorittrunden fra Haraløkka….

25 januar 2018. Siden forholdene i marka bar preg av siste dagers væromslag, fant jeg det best å ta en tur med joggesko langs landeveien. Visst var det glatt enkelte steder, men det fikk heller stå sin prøve. Sakteløping skulle det bli uansett.

Fra Haraløkka fulgte jeg Bølerlia til Nøklevann skole og deretter ned skolebakken til Rustadsaga. Her i fra, tok jeg Obersten videre siden planen var å ta «favorittrunden». Det var stedvis glatt, men helt ok selv uten pigger. Jeg passerte Abildsø og Ryen før jeg fra Svartdalsveien tok til høyre inn Plogveien.

Langs Plogveien forbi Abildsø gård til Enebakkveien

Jeg følger Plogveien forbi Manglerud senter og Abildsø gård til Enebakkveien før jeg returnerer tilbake til Haraløkka som jeg kom. En fin runde jeg liker godt.

Ca 13,1 km

1:22

#løpetur #trening #runforfun #mosjon #landevei 

Østmarka; på ski fra Haraløkka til Igletjern – Bjørndalsmyra…..

22 januar 2018. Forholdene i Østmarka var nå nær perfekte og med noen små minusgrader, tørr snø og trikkeskinner, valgte jeg denne gangen å gå med festevoks. Skiene hadde jeg fikset noen dager i forveien og det var bare å legge på dagens voks. Jeg la på en god porsjon med SkiGo XC +3 til – 2 samt et tynt lag blå ekstra (V40).

Fra Haraløkka p-plass tok jeg Handicapløypa til Bråten før jeg staket over Nøklevann til Kattisa og Kattismyra. Skiene kjentes bra med ok feste, men kanskje litt dårlig glid.

Jeg tar lysløypa til Mariholtet og over demningen før jeg tar løype nr 264 (Vallerud-Mariholtet) videre til løypekryss ved Igletjern like øst for Nord-Elvåga. Her i fra, skulle jeg ta en gammel løype (nr 288) til Bjørndalsmyra langs Igletjernbekken.

Løypekryss ved Igletjern – Østmarka

Løype 288 – (Igletjern-Bjørndalen-Ekerud). En naturløype ute kjørte spor (villmannsløype) sees i bakgrunn på bilde.

Løypa som er en naturløype var “ikke” kjørt med scooter. Og mens jeg lurte på om jeg skulle ta denne eller ikke, så kom det en kar ut av skogen motsatt vei. Han kunne fortelle at det ikke var kjørt spor, men at det var en oppgått løype i 30 cm dyp snø. Han advarte samtidig om å være forsiktig for det lå noen veltede trær over løypa, men at denne ellers var grei. Mange takk svarte jeg og ønsket ham god tur videre.

Jeg satte på lykta og staket deretter forsiktig innover løypa langs Igletjernbekken. Det var mye snø i og rundt løypa samt på trærne og i skinnet fra lykta, ga dette en trolsk stemning. Jeg fikk lyst til å ta bilder underveis, men lot det være da det var vanskelig nok å følge løypa i den dype snøen. Jeg var nær ved å kjøre rett inn i et grantre som lå over løypa, men klarte å huke meg under denne. Puh – det var nære på tenkte jeg mens jeg skled nedover til løypekryss på Bjørndalsnyra. Løypa fortsetter rett frem mot Elvågaseter og Bjørndalen, men jeg svinger til venstre. Og straks etter kommer jeg til Lysløypa mellom Ellingsrud og Mariholtet.

Løype 288. Foto: Skiforeningen.no

Jeg svinger til høyre mot Nuggerud. Løypa som er småkuppert er et flott stakeparti og jeg staker denne frem og tilbake (ca 3,5 km) før jeg forsetter i lysløypa til Mariholtet og Sleppa. For variasjonens skyld tar jeg til høyre mot Sarabråten og videre rundt vannet til Korketrekkeren. Skiene sitter bra og det går greit opp bakken og videre til Ulsrudvann og Østmarksetra. Her setter jeg på lykta og staker så videre nedover i tilførselsløypa til Haraløkka hvorfra jeg følger løypa videre til Sørli og Haraløkka p-plass. Godt fornøyd med kveldens tur sklir jeg bort til garasjen.

Ca 21,1 km

#skitur #østmarka #oslomarka #turogtrening #mosjon #crosscountry

Kolsåsrunden – tur/retur Sandvika…

18 januar 2018. Som trim i arb.tiden skulle jeg ta “Kolsåsrunden” – en fin runde som går tur/retur SBC-bygget i Sandvika.

Fra SBC-bygget krysser jeg Sandvikselva før jeg følger denne videre forbi Franzefoss Kalkemølle og Kirkerudbakken til Vøyenenga. Her i fra, tar jeg gang- og turvei først under E16 og så over Isielva før den går rett opp bakken mot Wøyen gård. Underlaget har så langt vært greit og heller ikke er det glatt, men bena, er ikke helt “med” og det går nokså tungt. Men likevel løper jeg hele veien.

Opp bakken mot Wøyen gård – Bærum

Fra Wøyen gård følger jeg gangvei langs Gamle Lommedalsvei til Bryn kirke hvor jeg svinger til høyre. Derifra følger jeg Brynsveien ca 4 km før jeg tar inn Leif Larsens vei til Sandvika stasjon. Og underveis, passerer jeg Kolsås og Gjettum brannstasjon.

Gjettum brannstasjon – 1967, en av 3 brannstasjoner i Bærum kommune. (oslobilder.no)

Straks etter å ha tatt en ekstra sløyfe ved Sandvika stasjon krysser jeg Sandvikselva og avslutter siste biten tilbake til SBC-bygget med stigningsløp.

Ca 10,9 km

1:07

#løpetur #mosjon #trening #budstikka #runforfun

 

Østmarka; Skitur i Hadicapløypa (blindløypa)..

15 januar 2018. Du får komme deg ut før uværet sa Einar, men så rask var jeg ikke, for da jeg spente på meg skiene bak garasjen, blåste det allerede nokså kraftig. Mens jeg staket bort til p-plassen på Haraløkka, bestemte jeg meg for å droppe planen om å gå Haraløkka-Ellingsrud tur/retur, og heller ta noen runder i Hadicapløypa. Og i snøføyka satte jeg avsted mot klokka for første runde.

Handicapløypa/Blindløypa ved Sørli og Haraløkka. (gml: foto)

Handicapløypa eller Blindløypa som den opprinnelig heter starter ved Haraløkka p-plass. Løypa som er ca 1,96 km ble anlagt i 1960-årene. Løypa brukes mindre av organisasjonene nå enn tidligere, men den er populær som nærløype dersom snøen kommer før Nøklevann fryser til..  

Skitur i lysløypa og Handicapløypa ved Haraløkka

Sporene som stedvis var føyket igjen var ok og det gikk forholdsvis greit, men ved Bråten mot Sørli langs Nøklevann, blåste det nokså kraftig og sporene var helt borte. Første runde gikk greit og den neste osv., men for hver runde hadde sporene føyket helt igjen enkelte steder.

Ettersom det kom flere ut i løypa ble forholdene noe bedre og rundene gikk litt av seg selv. Den ene etter den andre, men da 10 runder var passert, fikk det være nok for denne gang og uten å være “svimmel” staket jeg tilbake til garasjen. Godt fornøyd med dagens skitur.

19,9 km

#østmarka #oslomarka #haraløkka #blindløypa #skitur

Sandvika – Gamle Drammensvei – Stabekk – Høvik….

11 januar 2018. Trim i arb.tiden. Fra SBC-bygget fulgte jeg Elias Smiths vei over Sandvikselva før jeg fortsatte langs Engervannet. Underlaget som var 2-3 cm løs snø blandet med veisalt var stedvis nokså vanskelig, men greit nok, for sakteløping ble det jo uansett. I enden av vannet tar jeg til høyre og straks etter Blommenholm skole svinger jeg inn Gamle Drammensvei som jeg følger frem til Stabekk.

Stabekk – Bærum

Jeg krysser jernbanen og løper langs denne og Markalleen til Høvik. Underlaget er det samme hele veien og enklere blir det ikke når brøytebilen i stor fart skraper veien slik at snøen spruter over fortauet. Men det skal ha han som kjørte brøytebilen for da jeg møtte ham dempet han farten og med tommelen opp vinket jeg fornøyd til sjåføren.

Sandviksveien fra Høvik mot Sandvika

Fra Høvik følger jeg langs Sandviksveien og her er det enda mer snø på fortauet og dermed må jeg ut i veibanen. Heldigvis er trafikken liten så det går greit og ikke lenge etter passerer jeg Blommenholm båtforening. Deretter krysser jeg E18 og fortsetter så videre langs Gamle Drammensvei/Sandviksveien over elva og tilbake til SBC-bygget.

Lille Danmark – Bærum

Sandviksveien med Gamle rådhus i bakgrunn

Ca 12,3 km

1:20

#løpetur #trening #mosjon #budstikka #sandvika

Østmarka; På ski fra Haraløkka til Deledalen – tur/retur…

 

8 januar 2018. Jeg har ikke felleski, men “Grip-Tape” gjør samme nytten. Ikke at det er nødvendig på tørt føre med minus 3-5 grader, men det er enkelt og med disse skiene tok jeg Blindløypa fra Haraløkka til Bråten før jeg staket over Nøklevann. Deretter tar jeg lysløypa fra Kattismyra til Mariholtet via Sleppa og Hestehullet før jeg sklir ned til Demningen.

Hmm.. er dette et sort hull lurte jeg på – siden slike hull suger til seg all masse som gas, planeter og hele stjerner. Bare i Melkeveien kjenner man til 20 sannsynlige hull og nå også en over demningen ved Elvåga tenkte jeg og fordi de også suger til seg lys synes de ikke. Så med lykta på, gikk jeg rett igjennom.

Vel over demningen fulgte jeg lysløypa et stykke før jeg med påsatt lykt tar løype ut til høyre. Elvågaveien som går forbi Skilledalen og ut til Deledalen (Tangen-dalen) er kanskje en av de fineste skogsveier i Østmarka – like fin både sommer og vinter. Mens jeg går Deledalen tur/retur nyter jeg hvert stavtak.

“Deledalen er en dal mellom Nord-Elvåga og Halssjøen, sør for Skilledalen. På 1950-tallet gikk det en merket skiløype i dalen, men den bratte og kronglete løypa var for krevende, og skilt og merker ble fjernet”. ( Fakta; Østmarka fra A til Å)

Tilbake i lysløypa (Vallerud-Mariholtet) undres jeg over at jeg ikke hadde møtt eller sett noen på vei inn eller ut Deledalen, men da jeg sklir ned til demningen, møter jeg mange som kommer motsatt vei. Og det er bra. Fra Mariholtet tar jeg samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom. Fortsatt fine forhold i marka, men slitt enkelte steder og særlig i bakkene ved Sleppa.

20,5 km

#skitur #østmarka #oslomarka #croscountry #mosjon #turogtrening

Østmarka; på ski fra Haraløkka til Skjeldbreia – Krokholveien…..

6 januar 2018. Kom dere ut i marka var skiforeningens klare oppfordring til alle som ville på ski – nå har Kong vinter inntatt Oslomarka. Og i Østmarka hvor jeg holder til, var forholdene minst like gode som andre steder. Det var bare å spenne på seg skiene.

Det var meldt om strålende vær og allerede kl. 08:30 satte jeg av sted for årets første skitur. Fra Haraløkka fulgte jeg sporene innover til Bråten og Nøklevann. Jeg var litt spent på hvordan forholdene var på isen, men disse var gode og jeg skled greit over til Kattisa hvorfra jeg fulgte scooterspor til lysløypa ved Kattismyra.

Planen var å gå til Skjeldbreia via Petersbråten, Klokkerud og Eriksvann før jeg skulle videre til Franskeplassen og Sandbakken. Underveis nyter jeg fine omgivelser krydret med en herlig soloppgang over Tretjerna. Og her forteller bilder mer enn ord….

Tretjerna er tre små vann i myrområdet sør for Sør-Elvåga

Skjeldbreiavann (Store og Vesle Skjeldbreia) er to vann sør for Eriksvann. Godkjent bålplass ved veien nord for Vesle Skjeldbreia. De to vannene er nå delt av en myr, men tidligere var det en dam i sørenden av det største vannet som demmet de to vannene opp til ett.

Franskeplassen vis navn mest sannsynlig stammer fra at en mann ved navn Frans har hatt en plass her, og at Franseplassen er blitt til Franskeplassen. (tekst: Østmarka fra A til Å)

Løypa fra Franskeplassen som går på skogsvei er flott og det går greit videre. Straks etter å ha passert Tømmerholen en tidligere husmannsplass under Krokhol like sør for Sandbakken, sklir jeg over brua ved dammen som gikk under navnet Schmidt Jensens smilehull og opp til Sandbakken.

Sandbakken – Østmarka

Fra Sandbakken følger jeg løypa nordover forbi Klokkerud til Smørhullet. I denne delen av løypa og andre steder i terrenget er det lite snø og flere åpne myrhull og rennende bekker, men bare man er forsiktig, går det greit. Jeg velger å ta til venstre og setter så kursen mot Langvann. Blir overrasket over at det ikke er spor, men like fult, fortsetter jeg ut på isen. Det er litt overvann, men det går greit og jeg labber over vannet mot nord. Sola skinner fra en skyfri himmel og det er bare å nyte.

Langvann – Østmarka

Vel over vannet sklir jeg ned til Langvannsbekken og tar så samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom. Glad jeg var tidlig ute for på Nøklevann var det rene “rushtrafikken”.

Forholdene i Østmarka kan ikke sammenlignes med Nordmarka hva snømengde angår, men 15-20 cm med snø, er ikke å forakte. Forholdene i lysløypa/skogsveiene var bra og mindre bra i terrenget.

Ca 27,3 km

#østmarka #oslomarka #skitur #mosjon #friluftsliv #turogtrening #croscountry

Flere bilder fra samme tur;

Fra Tretjerna mot Eriksvann – Østmarka

 

Sandvika – Elveveien – Fekjan…

4 januar 2018. Årets første løpetur ble «trim i arb.tiden» på glattisen. Usikker på egen form hadde jeg planlagt en rute som var både enkel og lettløpt. At det var glatt enkelte steder ble en utfordring uten pigger.

Fra SBC-bygget tok jeg en gangvei rundt Storsenteret før jeg fra Thon Hotel Oslofjord fulgte Sandviksveien videre. Det var litt glatt enkelte steder og det ble en del glipptak, men ellers greit. Jeg følger Billingstadsletta et stykke før jeg tar inn Nesøyveien og deretter Nesbruveien. Denne følger jeg til veikryss ved Neselven. I og med at jeg ikke skulle krysse elven før Holmen, fortsatte jeg langs Årengveien og Elveveien. Her var forholdene greie og det var bare å nyte turen videre.

Neselva med Elveveien på den ene siden og Fekjan på den andre siden

Elveveien mot Holmen

Formen er nok ikke som best for det gikk nokså tungt, men det er herlig å være i gang igjen. Etter vending ved Holmen der jeg krysser Neselva, følger jeg Fekjan, Billingstadsletta, Sandviksveien til Thon Hotel Oslofjord hvorfra jeg tar Jongsåsveien tilbake til SBC-bygget.

Ca 10 km

1:02

#løpetur #trening #mosjon #runforfun #treningerbestute