Østmarka; Haukåsen – Branntårnet


Her på Haukåsen står radaren for sivil luftfart bygd av Luftfartsverket i 1964. kuppelen som kalles soppen, golfballen, eller Branntårnet, kan sees fra store deler av Oslo og Akershus. Det var brannvakt i tårnet  til utpå 1970-tallet, men etter at  fly tok over brannovervåkningen, har det unntaksvis, som tørkesommeren 1992, vært vakt i tårnet. Branntårnet som markatraverne sier, er også et populært mål for turer osv.

#østmarka #friluftsliv

Fakta: Østmarka fra A til Å


Østmarka; Hellerud – Appelsinhaugen – Nøklevann rundt….

25 mai 2015. Etter en flott Pinse på hytta med besøk fra Bergen, skulle det nå bli fint med en tur i marka med joggesko. Leggen som har vært plagsom den siste tiden, kjentes nå bedre, og jeg bestemte meg derfor for å ta en tur rundt Nøklevann inkl. Hellerud.

Fra Haraløkka tok jeg Olav Nygårds veg ned til Generealen og langs denne videre til Hellerud. Leggen kjentes ok. Jeg løp derfor opp Haugerudveien til Varmesentralen. Her i fra, fulgte jeg grusvei videre innover i marka. Det stiger mye de første 700-800 m og jeg kjenner at leggen ikke synes dette var like bra, så den siste biten opp til Appelsinhaugen og Hellerudtoppen, måtte jeg gå.

Appelsinhaugen i Østmarka – Hellerudtoppen

Med en lett hoppende gange fortsetter jeg mot Rundtjern og ned Rundtjernbakkene til veikryss ved Nøklevann. Det gjør litt vondt i leggen men, isteden for å ta til høyre og dermed korteste vei hjem, velger jeg å ta til venstre mot Sarabråten.

   
Sarabråten – med rester etter kuskeboligen som brant ned tidlig 70`tall

Jeg fullfører runden rundt vannet og vel tilbake på Haraløkka, innser jeg at leggen trenger hvile.

Ca 14,2 km

1:29

 

#østmarka #mosjon #løpertur #trening

Follotrimmen 3.Løp. Hebekk i Ski

20.mai 2015. Follotrimmen 3.løp. Hebekk i Ski.

En litt vond legg til tross, så reiste jeg allikevel til Hebekk i Ski for å delta i Follotrimmen 3.løp. Var tidlig ute og hadde derfor god tid, så jeg ruslet litt rundt for å ta bilder osv., før jeg gjorde meg klar for litt oppvarming.

Jeg kjente straks at leggen ikke var bra, men bra nok til at jeg allikevel, ville fullføre løpet. Og etter å ha snakket litt med Christoffer, ruslet jeg til start. Her hilste jeg på Harald og Stine, før jeg stilte meg opp bak i feltet.


Bakerst i startfeltet. FT 3.løp, Hebekk i Ski

Fikk tatt et bilde eller to og så var løpet i gang. Starten her i Hebekk er nokså tøff og leggen synes heller ikke det var greit, men vel oppe, gikk det bedre.


Etter ca 800 m er man oppe og løypa fortsetter på sti. (foto: Sportsmanden/ Trond Th.Hansen)

Vi svingte av veien og inn på sti ett stykke, før løypa fortsatt langs Myrveien. Fra Myrveien tar løypa av på en skogsvei og her er underlaget bra. Noe også leggen satte pris på. Vi fulgte hverandre på rad og rekke så her var det bare å henge på.

Etter ca 3 km kommer løypa ut på grusvei og ikke en hvilke som helst grusvei, men Gml.Kongevei. En flott grusvei i landlige omgivelser. Jeg får heng på en kar som løper passe fort og jeg glemmer leggen for en stund, og nyter turen videre til gården Stuene.


Øverst: Gården Stuene ved Gml.Kongevei.   
Nederst: På Gml.Kongevei

Her ved gården Stuene, fortsetter nå løypa på sti. Terrenget er nokså kupert og enkelte steder er det vått, men det går greit. Greit har det også gått med leggen, men i siste bakken ned til Oppegårdsveien, ble den igjen vond. Vondter til tross, så avsluttet jeg brukbart og alt i alt, så var jeg fornøyd med gjennomført løp.


Etter løpet, er det tid for oppsummering osv.

Jeg får meg noe å drikke hos de hyggelige damene som ordner med dette, går litt rundt, og så skravler jeg litt med Christoffer og sønn, før jeg takker for meg og setter kursen hjem. En herlig kveld i Hebekk i Ski.

For resultater m.m., se Sportsmanden

Se to linker fra Skiforeningen Nordover på kongeveien og På oldtidsvei og kongevei.

Ca 7,5 km

41:36

#follotrimmen #løpetur #mosjon #trening

 

Flere bilder følger:


Myrveien ca 1 km


På fin sti mellom 2 og 3 km

 

Østmarka; Kroktjern – Lauvtjern – Hauktjern…

18 mai 2015. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Einar som siden sist er blitt assistent i Dnt-Oslo med Østmarka vest som ansvarsområde, foreslo en tur rundt Lauvtjern m.m., for samtidig å skjekke hvor det var behov for å friske opp blåmerker.

 

Fra Haraløkka fulgte vi grusvei forbi Ulsrud, før vi fortsatte innover til veikryss ved Nøklevann. Her tok vi til venstre innover mot Lutvangen til stikryss. Vi tok blå sti opp skrenten og videre til Kroktjern. Underveis forteller Einar om reglene for merking osv., og jeg som trodde at et merke var et merke. Vel, nå vet jeg bedre.


Kroktjern   (gml: foto)

Fra Kroktjern tar vi en sti-og løype mot Haukåsveien, men tar til venstre der disse skiller lag. Vi følger så en sti med dårlig merking gjennom gammel skog på mosebunn, før vi kommer frem til ny blå sti ved Ulvenseter. Her tar vi til venstre og passerer Lauvtjernmåsan før vi i neste kryss, holder til høyre mot Lauvtjern. Vi noterer oss at det både mangler merker og at det er merker som må friskes opp.

Lauvtjern  (Foto: Einar N.)

Lauvtjern er et flott vann og etter å ha tatt noen bilder, fortsetter vi delvis rundt vannet til sti-kryss. Vi tar til høyre. Her er både terreng og underlag bra, og vi nyter turen videre frem til Branntårnet på Haukåsen. Her er utsikten mot Oslofjorden blitt bra etter hogst.


Haukåsen. Utsikt mot Oslofjorden/Bundefjorden (gml: foto)

Vi fortsetter på sti og fra Branntårnet tar vi sti mot sørvest til Haukåsveien som vi krysser og så videre over Lille Haukåsen (330 moh.), før vi kommer ned til Hauktjern.

Hauktjern sett mot nord

Her ved Hauktjern er det stier i flere retninger, men vi finner en blå sti som vi følger forbi Speiderlija og Prinsen av Portugals vei, før vi tar Dronningskaret ned til Sarabråten.

Her i fra, tar vi grusvei til Korketrekkeren og deretter en Natursti videre mot løypa mellom Ulsrud og Nøklevann. Vi svinger til venstre og fortsetter nå på en sti som er en del av UVR-løypa til Bøler IF Friidrett. I et stikryss der UVR tartil høyre, fortsetter vi rett frem til Sørli og grusvei tilbake til Haraløkka p-plass. En herlig “jobb” med masse stiløping.

Ca 12,9 km

1:43

#stiløping #østmarka #trening #friluftsliv #mosjon

 Flere bilder fra samme tur:


Lauvtjern


En variant av klopper??


Hauktjern 

Østmarka; Grønmo – Trollkjerka – Dølerud….

11 mai 2015.  Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Været var grått og det var en overhengende fare for regn, men det er greit bare det ikke “pøser” ned. Planen i dag var en tur til Trollkjerka eller Steinkirken, som den også blir kaldt.

Fra Haraløkka følger vi langs veien til Nøklevann skole og Skullerud skole, før vi tar grusvei videre til Skullerudstua. Her krysser vi bekken og går opp brattbakken til Vannverket for deretter å følge grusvei til Grønmo. Det har begynt å regne og med vindkast i mot, ble det nokså ufyselig, men vi fryser ikke.

Fra Grønmo fortsetter vi på grusvei innover mot Langbråtan hvor vi tar ned til høyre og over sletta. Her følger vi en umerket sti videre og like etter, dukker steinene opp. En stor haug med kjempesteiner som man med god fantasi kan kalle en kirke.


Trollkjerka (Steinkirken)

Etter å ha tatt noen bilder osv., fortsatte vi på umerket sti langs et gjerde frem til kraftledningene. Disse følger vi oppover Gjersrudåsen og Fugleleieken.


På umerket sti langs kraftledningene

Vel oppe har vi ei hytte til venstre for oss (Tårnhytta) mens vi tar til høyre forbi noen hus og langs en grusvei ned til Dølerudveien. Denne følger vi forbi Fod-gården og Godlia, før vi ved enden av veien fortsetter på umerket sti. Vi krysser etterhvert Sølvdoblabekken og finner så en blå sti som vi følger frem til Dølerud.

Einar som hadde vært her tidligere samme dag, forteller at det var blitt gjort mye ryddearbeid både i hytta og ute på tunet. Hytta som skal renoveres skal etterhvert kunne brukes av Turistforeningens medlemmer for overnatting osv,.

Fra Dølerud følger vi blå sti videre og etter å ha krysset bekken fra Svartkulp, dukker det opp en diger steinhaug.


Dølerudbakken; en hoppbakke som ble anlagt av Klemetsrud IL. Bakken, som var en 50-metersbakke ligger vest for blåmerket sti, og en diger steinhaug skulle bremse farten etter nedslaget, sees fortsatt ved stien.

Vi fortsetter på samme videre på samme sti og straks er vi ved grusvei hvor vi tar til venstre. Vi passerer Sølvdobla og Langbråtan, før vi fra Grønmo tar samme vei tilbake til Haraløkka som vi kom. Regn og blåst til tross så var dette allikevel en flott tur.

Ca 17 km

1:54

#østmarka #mosjon #løpetur #friluftsliv

Flere bilder fra samme tur:


Follotrimmen 2.løp. NMBU, Andedammen, Ås

6 mai 2015. Follotrimmen 2.løp. NMBU, Andedammen, Ås

Vårens vakreste eventyr i Follo fortsetter?nå med løp 2 i Ås hvor start og mål er lagt til den vakre Andedammen.


Andedammen i Ås ved NMBU

Jeg var forholdsvis tidlig ute og hadde derfor nokså god tid. Gikk litt rundt i området før jeg gjorde meg klar for litt oppvarming. Og mens jeg skifter, hilser jeg på Jørgen som jeg traff i fjor og deretter Bjørn Einar som jeg ikke hadde hilst på før. Hyggelig med nye bekjentskaper.


Været var strålende og her var det bare blide ansikter

Jeg jogget litt rundt omkring og så traff jeg Harald. Vi pratet litt om løpet, follotrimmen osv., før vi ruslet bort til start. Her traff vi Steinar og Marius og selv om det var like før start, ble det et bilde eller to.


Klare for start med Marius, meg selv og Steinar (foto: Harald Ringen)

Med ønske om god tur, stilte jeg meg opp litt lenger bak i feltet. Løypa var lagt litt om enkelte steder pga byggearbeider, men det skulle være godt merket.

I motsetning til i fjor, gikk nå løypa rett opp Smiebakken. Jeg tenkte derfor at det gjaldt å ta det litt rolig fra start. Så smalt startskuddet og løpet var i gang. I og med at jeg stod et stykke bak i feltet, ble det også en rolig start. Det gikk greit opp til Syverudveien og langs denne økte jeg farten. Vi fulgte hverandre på en lang rekke og etter ca 1,5 km, svingte vi rett inn i skogen. Her var underlaget bra og det var bare å nyte ferden videre. Jeg liker godt terrenget og etter flere sløyfer hvorav en runde rundt Nordskogen, hadde jeg bra tempo og forserte stadig fremover.


På vei ut av skogen?  (foto: frode Monsen/Sportsmanden)

Vel ute av skogen fortsetter løypa videre langs Albareteveien. Her får vi vinden midt i mot og jeg gjemmer meg bak to stykker, men siden jeg har større fart, måtte jeg forbi. Så svinger løypa til venstre forbi Handelskolen NMBU, og deretter er det bare den siste biten igjen. Jeg forsøker å øke farten og spurter i mål som best jeg kan.

Godt fornøyd med gjennomført løp, rusler jeg litt rundt og nyter den gode stemningen. Skravler litt med Christoffer, Bjørn Einar og Marius som nok en gang ble nr.2., før jeg takker for meg og setter kursen mot bilen.


Men først fikk jeg hilse på «primus motor» for Follotrimmen.

Resultater m.m., se Sportsmanden

Ca 5 km

 

25:34

 

#follotrimmen #mosjon #løp

Flere bilder følger:


Nr 1 og 3 i klasse M50-54

 

Østmarka; Nord-Elvåga rundt….

4 mai 2015. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. For selv om han nylig var kommet hjem fra fjelltur i Atlasfjellene, og at kontrastene til Østmarka er store, så er det inte som er bedre enn denne, hehe.

 

“Litt om Atlasfjellene; fjellkjeden som ligger i Nord-Afrika, er med sine ca 2400 km verdens lengste fjellkjede og går gjennom Marokko, Algerie og Tunisia. Høyest er Jbel Toubkal med sine 4167 moh.”

Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Ulsrudvann og videre til Mariholtet via Sarabråten. Planen var å ta en tur rundt Nord-Elvåga, så etter å ha krysset demningen, fortsatte vi utover langs Elvågaveien til Deledalen.


Sti- og løypekryss i Elvågaveien.

 

Det var ikke så mye vann i bekken og det greit over denne men, vi måtte allikevell velge sti ved høyvann. I forhold til sist gang vi var her (i fjor høst), hvor vi ikke fant trappene og måtte snu, fant vi nå disse enkelt og straks etter var vi ved Nordre-Skytten og Elpaso.


Sør-Elvåga sett fra Elpaso

 

Vi krysset over Elpaso og fortsatte så langs skogsvei/grusvei til Petersbråtan og Langvannsbekken. Vi går opp langbakken og får følge med noen syklister som tar bakken opp og ned flere ganger. Fra Høyås går det jamt nedover forbi Ødegården og utover sletta, før vi ved trekanten tar til venstre mot Løkka og Rustadsaga. Ved Skredderløkka hilser vi på Tore Henning som trener den yngre garde av skiløpere i Rustad IL. Vel tilbake på Haraløkka takker jeg Einar for fin tur, før jeg avslutter med stigningsløp den siste biten hjem. Tross regn tidligere på dagen, var det allikevell gode forhold i marka.


Skyttenbrua – Elpaso (paper artist)

Ca 16 km

1:47

#østmarka #løpetur #mosjon #trening


 

Landevei; Sandvika og omegn….

29 april 2015. Som trim i arb.tiden., skulle NK og jeg på felles tur. Denne gangen var det NK som hadde valgt rute og som kjentmann i Sandvika og omegn, skulle det bli flere utfordringer.

Fra Skattens hus fulgte vi Leif Larsons vei mot Evjebakken og dagens første utfordring. Bakken er svært bratt og med “krabbegir” innkoblet, passerte vi Evje Barneskole før vi kom opp til Brynsveien. Her tok vi til venstre og fortsatte så videre oppover forbi Bærum sykehus og frem til Bærumsveien.

 


Evjebakken  (gml: foto)


Vi krysset Bærumsveien og fortsatte så videre langs Brynsveien forbi Kolsås. På vei nedover mot Løkenbrua, kjente vi at temperaturen sank betydelig, og så kom det en byge med haggel, snø, sludd og regn. Våte og kalde passerte vi over brua, før vi fortsatte langs Brynsveien opp til rundkjøring ved Bryn. Og like brått som det startet, så sluttet det å regne.

Med sol og stigende temperatur forsatt vi på gangvei langs Gml.Lommedalsveien forbi Wøien gård, over Isielva og frem til Vøyenenga. Her i fra, forsatte vi langs Skuiveien og Sandvikselva tilbake til Sandvika. Vi var imidlertid ikke ferdig og etter å ha passert Storsenteret og en runkjøring, ventet neste utfordring. En lang stigning oppover Jongsåsen langs Konvallveien og Solhaugveien. Det er ikke veldig bratt, men langt nok og vel oppe med begge to, bikker veien nedover til Slependen st.

Vi følger Slependveien nedover til Sandviksveien og rundkjøring hvor vi tar til høyre. Her følger vi Billingstadsletta et lite stykke, før vi brått tok til høyre inn Lilleåsen og neste utfordring. Og igjen kobles “krabbegiret” inn. NK har pust nok til å fortelle at han ofte går tur med hunden denne veien mens jeg har mer enn nok med å svare, men opp kommer vi.


Billingstadåsen. Veikrysset Åsløkkveien-Lilleåsen


Fra Billingstadåsen følger vi Åsløkkveien, Fjellveien og Billingstadveien nedover til Billingstadsletta. Denne tar vi så tilbake til rundkjøring der vi kom ned Slependveien, men nå tar vi Sandviksveien videre tilbake til Storsenteret.


Sandvikselva


Vi krysser elva før vi tar Kinoveien over torvet og frem til Skattens hus. En fin tur og særlig morsomt med utfordrende veivalg.

Ca 17,6 km

1:46

#løpetur #trening #mosjon #turogtrening