Østmarka; Nøklevann

Nøklevann som er Østmarkas tredje største vann ligger øst for Bøler og Ulsrud. Vannet ble regulert til drikkevann ved århundreskifte, noe som førte til at en rekke plasser og bygninger rundt vannet måtte rives. I forbindelse med drikkevannet ble demning og rensestasjon bygd ved Rustadsaga i 1899 og 1923 sørvest i vannet som vannet som nå nylig i 2016/2017 er oppgradert.

Nøklevann – Østmarka

Nøklevann sett fra Bukkeberget mot Kattisa/Bremsrud – Østmarka

Nøklevann – Østmarka

Etter oppdemning i 1923 ble myra inn mot plassen Sørli i nordvest satt under vann. Det som tidligere hadde vært en tørr moltemyr, ble nå en våt hengemyr der torva begynte å flyte opp og drive ut i drikkevannet. Og ettersom fuglene som hadde hekket i myra begynte å forlate området, fant kommunen det best å bygge en steinmur ut mot selve vannet for å holde myrområdet på plass.

Myrområdet i Nøklevann ved Sørli – Østmarka

Nøklevann ved Sørli – Østmarka

Vannet ble tatt ut av drikkevannforsyningene i 1983, og badeplasser ble anlagt ved bl.a. bråten vest i vannet. Vannprøver blir tatt hyppig på badeplassene i sommerhalvåret, og de viser at kvaliteten stadig holder drikkevannsnivå.

Nøklevann – Østmarka

Bråten ved Nøklevann – Østmarka

Vannet har 11 forskjellige fiskearter og er en av Østmarkas mest populære fiskevann. Sommeren 1999 ble det tatt to ørreter på henholdsvis 4,3 og 4,4 kg som sannsynligvis er uoffisiell rekord. Forøvrig tas det stor abbor og gjedde.

Isfiske på Nøklevann er populært. Foto; Odd Lier

Nøklevann ro- og padleklubb (NRPK) har base ved demningen i Nøklevann.

Nøklevann rundt (NVR), tradisjonelt turløp på 9,7 km som arrangeres årlig i oktober av Bøler IF-Friidrett med start og mål på Haraløkka. Løpet ble første gang holdt i 1982.

Bukkeberget ved Nøklevann – Østmarka

Tekst; Østmarka fra A til Å.

#østmarka #oslomarka #friluftsliv #nøklevann

Med Turogtrening i 2017….

Året som straks er historie, har gått minst like fort som det foregående osv. men, mange turer og andre opplevelser har det blitt. Nedenfor følger noen utvalgte turer og konkuranser…….se linker

Svartkulp – Østmarka

 

21.01.2017.Langtur i Østmarka med Einar fra Sørlihavna. Det var flotte forhold for joggesko og kanskje ble det en av våre fineste turer i Østmarka….se link; http://turogtrening.blogg.no/1485369203_stmarka_losbylinja__mnevann__ryrivann__sklsjen.html

 

04.03.2017. Einar og jeg reiser til Gåsbu og Hedemarksvidda for skitur. Siden jeg har gått Steinfjellrunden mange ganger tidligere var det nettopp denne jeg ville vise Einar nå….se link; http://turogtrening.blogg.no/1488914614_skitur_p_hedemarksvidda_fra_gsbu__stenfjellrunden.html

 

Abbortjern – Nordmarka

 

06.07.2017. Marius B. og jeg inviterte medlemmer av Team Sportsmanden og andre til felles tur rundt Lyseren med utgangspunkt fra Skihytta til Spydeberg IL. Og akkurat som sist gang, var været like strålende denne gangen….se link; http://turogtrening.blogg.no/1499688902_lyseren_rundt_med_team_sportsmanden.html

 

Søndre Krokvann – Østmarka

 

19.08.2017. Østmarka på tvers i Flyktningeruta fra Øyeren til Sagstua, skulle bli en real langtur med flere opp-og nedturer underveis, men herlig å fullføre….se link; http://turogtrening.blogg.no/1503560294_stmarka_trail_challenge__flyktningeruta_2017.html

 

16.09.2017. På topptur med Maya til Lysefjell og Skimtefjell i Spydeberg kommune. Ikke akkurat ” tynn luft” for så høyt er det ikke, men likefult, så er Skimtefjell den høyeste toppen i den nordre delen av Spydeberg kommune……se link; http://turogtrening.blogg.no/1505926482_spydeberg_gulltjernmosen_naturreservat__skimtefjellhytta.html

 

Demningen som deler Nord-Elvåga i to – Østmarka

 

09.10.2017. Siden Østmarka er nokså kuppert med mange åser- og åskammer skulle Einar og jeg ta noen av disse på en kveldstur…..se link; http://turogtrening.blogg.no/1507788638_stmarka_s_og_skammer_i_stmarka.html

 

06.11.2017. Man har liksom ikke vært på tur i Østmarka om man ikke har vært en tur til Branntårnet på Haukåsen. Her er både Einar og jeg flere ganger i løpet av året til alle årstider, men å ta seg hit med hodelykt i høstmørket, er fasinerende…..se link; http://turogtrening.blogg.no/1510165311_stmarka_haralkka__branntrnet_turretur.html

 

Skyttenbrua eller El-Paso går over sundet mellom Nord og Sør-Elvåga – Østmarka

Kunne nok ha tatt med mange flere turer men, se gjerne på disse under Kategorier og Arkiv.

God fornøyelse!

Stor takk til Einar som er verdens beste turkompis.

 

#mosjon #friluftsliv #østmarka #oslomarka #skitur #løpetur #turogtrening # runforfun

 

Favorittrunden fra Haraløkka….

 

11 desember 2017. Siden det er en stund siden jeg løp «favorittrunden» var det denne runden jeg skulle ta i dag. Med lue, buff og vanter satte jeg avsted fra Haraløkka langs Bølerlia til Nøklevann skole og ned skolebakken til Rustadsaga. Deretter starter liksom runden da denne går langs Generealen, Skullerudveien og Enebakkveien over Abildsø til veikryss Enebakkveien-Plogveien.

Abildsø gård og østensjøvannet – 1962 (oslobilder.no)

Her i fra, kan man velge om man vil fortsette mot Ryen eller ta Plogveien om Manglerud. Uansett kommer man tilbake til utgangspunktet her i veikrysset. Jeg velger denne gangen å ta til høyre inn Plogveien.

Underlaget er ok og det går greit. Jeg passerer Manglerud skole og deretter Manglerud senter før jeg fra Svartdalsveien tar en gangvei til Ryen. Straks etter Ryen er jeg tilbake i nevnte veikryss og tar så samme vei tilbake som jeg kom. I skolebakken hilste jeg på Stein og Trond Inge m.fl. fra turrenngruppa til Rustad IL.

Ca 13,5 km

1:21

#løpetur #mosjon #trening #runforfun

Sportsmandens Jubileums 5-er

10 desember 2017. Sportsmanden.no som er et kondisjonert nettsted så dagens lys 12.12.12. Dette ville Sportsmanden markere med å arrangere sitt første løp  “Sportsmandens jubileums 5-er” både i Ski og i Haugesund.

Jeg var litt kjent i Ski fra før men,var usikker på hvor start og mål var så jeg var tidlig ute. Kanskje var jeg litt ivrig, men mest av alt, så jeg frem til en hyggelig dag med kjente- og ukjente.

Jeg gikk litt rundt omkring og tok løypa nærmere i øyesyn samt flere bilder før jeg returnerte til bilen som stod ved Meny. Her traff jeg Ulrik som jeg skravlet litt med før Steinar dukket opp som nestemann og plutselig var vi der alle sammen. Frode med sine medhjelpere og 30 deltakere som skulle løpe.

Praten gikk lett og atmosfæren var god. Jeg hadde bl.a. en hyggelig prat med Peder som jeg har møtt noen ganger i Follotrimmen, men som jeg ikke hadde fått prate med tidligere. Takk for hyggelig prat.

Tiden gikk imildertid fort og straks etter litt oppvarming var det klart for start kl 12:00. Været var strålende, litt kalt med minus 6, men allikevel var det flere som valgte å løpe i kortbukse. Brrr sier nå jeg da.

Frode orienterte litt om løypa før han ønsket god tur og lykke til.

Klar ferdig gå sa Frode – og så var løpet i gang. De raskeste styrtet avsted mens vi lenger bak, tok det litt roligere. Jeg fulgte pent med et stykke før Peder som hadde åpnet enda roligere passerte.

fra start med Peder der bak. (Foto: Frode Monsen/Sportsmanden)

Han skal jeg være med tenkte jeg og utlignet farten.Peder kikket stadig både på klokka og meg og mulig ville han ha meg foran, men det var mer enn hva jeg greide siden jeg hadde nok med å henge på. Slik fortsatte det nesten til vending, men han fikk litt forsprang før det, og på returen, seg han ytterligere i fra.

Straks vending. Peder har fått 20-30m. (Foto: Marius Eggerud)

Underlaget var bra, ikke glatt noen sted og jeg nyter turen. At løypa var “paddeflat” synes jeg var overdrevet, men vel i mål, var jeg fornøyd med egen innsats.

Peder og jeg er begge fornøyd med fullført jubileums 5-er (Foto: Nina A.Eggerud)

Peder som var minnuttet foran takket for samløpet. Takk det samme svarte jeg – neste gang skal jeg være nærmere.

Det var stor stemning i målområdet og alle var fornøyde med dagen. Men aller mest fornøyd, var nok løperparet Ulrik og Sigrun som ikke bare vant løpet, men som også satte hver sin pers på 5 km. Gratulerer!

Og ikke minst gratulerer til Sportsmanden v/Frode m.fl. for vel blåst jubileums 5-er. Herlig!

Se mer om Sportsmandens jubileums 5-er her på Sportsmanden

Ca 5 km

25:30

#sportsmanden #teamsportsmanden #jubileums5-er #runforfun #mosjon #trening #turogtrening

Det er ikke ofte vi har snø i Haugesund sier Morten Vestvik, men selvfølgelig måtte det komme snø når vi skulle løpe Sportsmandens jubileums 5-er i dag. Totalt stilte 9 stk til start i den varierte løypa og snøen til tross, så var stemningen god.

Flere bilder følger:

Sandvika – Kolsås – Vøyenenga…

8 desember 2017. Trim i arb.tiden med Carl Øystein og Nils i “Kolsåsrunden”. Fra SBC-bygget fulgte vi Elias Smiths vei et stykke før vi tok til venstre inn Leif Larsons vei. Deretter gikk vi det meste av Evjebakken og opp til Brynsveien.

 

Evjebakken – Brynsveien

 

Denne følger vi videre over Bærumsveien, forbi Kolsås, over Lomma og opp til Bryn kirke. Her i fra, tar vi Gamle Lommedalsvei til Vøyenenga og deretter langs Sandvikselva tilbake til SBC-bygget. En fin runde på litt variert underlag hvor det stedvis var mye is, men ellers ok. Vi avsluttet de siste 300-400m med stigningsløp.

 

Ca 9,4 km

 

1:02

 

#løpetur #trening #mosjon

Østmarka; Østmarkrunden motsatt vei….

4 desember 2017. Vel tilbake fra 2 uker med sol og varme på Tenerife nærmere bestemt Playa Las Americas skulle det nå bli fint med en frisk løpetur med Einar i Østmarka. Ikke det at vi har ligget på latsiden i all den tid vi var sydover for det ble flere økter på tredemølle i tillegg til daglige turer på promenaden, men inte er vel bedre, enn en tur i marka.

 

Og siden jeg hadde fri denne dagen møtte jeg Einar på Haraløkka for felles tur en tidlig ettermiddag. Vi var litt usikkre på forholdene siden det kunne være snø på is, men vi bestemte oss for å prøve “Østmarkrunden”. En runde som i utgangspunktet er ment for skirenn, men som er like fin å løpe når forholdene er gode nok. (Se mer om Østmarkrunden HER🙂

 

Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Rustadsaga og Løkka før vi tok veien videre nedover til Skullerud Idrettsplass via Hullet. Underlaget på veien var ok og det var inte problem selv uten pigger. På idrettsplassen var snøproduksjonen i full gang og da vi krysset Ljanselva, møtte vi en løypemaskin som skyflet snø utover i løypene. Snart skiføre her.

 

Snøproduksjon i full gang på Skullerud Idrettsplass

 

Etter å ha gått opp “brattbakken” til vannverket fortsetter vi i lysløypa mot Grønmo. Underveis prater vi som vi pleier og plutselig var vi på p-plassen. Vi fortsetter i løypa til Østmarkrunden på skogsvei forbi Langbråtan og Sølvdobla til Trollvann.

 

Sølvdobla – Østmarka

 

Underlaget er fast snø og det går greit. Løypa videre derimot er mer usikker og vi velger derfor blå sti langs løypa til Langvann og Smørhullet. Men til tross for lite snø i løypa var det allikevel spor etter en som har forsøkt seg på ski.

 

Løypa fra Trollvann til Langvann og Smørhullet

 

Vi var litt spent på løypa mellom Smørhullet og Petersbråtan som går over Fingerbølmyra og om denne var frosset nok til at vi kunne passere uten å bli våte.

 

Løypa fra Smørhullet over Fingerbølmyra til Petersbråtan

 

Det var et tynt snølag med spor etter at noen både har gått denne veien og syklet med fatbike. Vi fulgte derfor i de samme sporene og kom oss greit videre over myra og et parti med tversoverliggende stokker uten å “plumpe” før vi var fremme på Petersbråtan. Her i fra følger vi skogsvei forbi Langvannsbekken og oppover “langbakken” et stykke før vi tar blå sti videre mot Gullsmeden. Egentlig går løypa like til siden for blåsti, men her er det vått og derav ikke tilrådelig med joggesko.

 

Fra Gullsmeden tar vi skogsvei opp over Høyås og ned forbi Ødegården før løypa ved trekanten tar til venstre mot Fjellstad og Skullerud. Vi derimot, velger å ta til høyre mot Løkka og Rustadsaga før vi tar samme vei tilbake til Haraløkka som vi kom.

 

Vi var begge enige om at dette var en flott tur og at forholdene underveis var overraskende gode. Det var bare på toppen av Nøklevannsbakken det var litt glatt.

 

Ca 16,2 km

 

1:54

 

#østmarka #oslomarka #østmarkrunden #stiløping #turogtrening #mosjon #runforfun

 

Østmarkrunden med joggesko fra Haraløkka

 

Skullerud Idrettsplass