25 november 2013 – Østmarka


Møtte Einar og Kjetil på Haraløkka for felles tur. Vi fulgte grusvei forbi Ulsrud til Østmarkveien, og så langs denne ned til Hellerudveien.

Østmarkveien (gml. foto)

Ved Trasop/Oppsal tok vi lysløype videre da vi nå skulle rundt Nøklevann. Like etter å ha passert Kjerringhulen, møtte vi Pål Bye som fortsatt holder “koken” med å løpe i Østmarka.

“Litt om Pål Bye:

han var målvakt for Oppsal IF, 150 landskaper i perioden 1965-1980, deltok i OL-72. Med Oppsal IF ble det 6 seriemesterskap, 2 sluttspillmesterskap, 1 NM samt semifinale i europacupen 2 ganger.”

  

jeg husker særlig en episode da Arne og jeg som den gang spilte bedriftshåndball for LI-FO (Likningskontoret-Folkeregisteret) ble forespurt av Rådhuset (kemneren), om vi kunne være med dem da de manglet spillere til en kamp. Arne og jeg takket ja, og for oss var det en ære å få spille på et lag med selveste Pål Bye i mål.Vi hadde jo vokst opp med Oppsal IF`s storhetstid på 70-tallet. Hvordan kampen endte husker jeg ikke, men det som var morsomt og noe flaut, var at dommeren stanset kampen for å sende meg ut i garderoben slik at jeg kunne få renset skoene for klister jeg hadde på innsiden av sålen, for klister var ikke tillatt i Voldsløkkahallen.”


Vi tok til høyre i neste kryss, passerte Rundtjern,tok til venstre ved Nøklevann og så videre til Trekanten. Her tar vi til venstre og så høyre. I Lille Fjellstad hilser vi på damegruppa til Rustad IL der de trener med staver i bakken, og på vei ned mot Holet treffer vi herregruppa som også er igang med staver. Hilser på flere av karene i det vi passerer motsatt vei.


veikryss ved Holet

Vi tar så til høyre forbi Løkka og hestehagen til Rustadsaga. Einar og jeg løper opp Rustadsagabakken. Sammen fortsetter vi over Skredderløkka og tilbake til Haraløkka.

 

Ca 12,3 km

1 t 25 min

 

 

Ca 1100,0 km


21 november 2013 Losby – Marikollen


Loc og jeg reiste tidlig fra jobb i Sandvika for å møte Einar i Oslo. I hans bil, reiste vi til Lørenskog og Losby gårds kafe. Vi var fremme ca kl 13.00 og siden vi i dag hadde tenkt oss en tur- retur Losby –  Marikollen via Setertjernstua, var det ok å komme tidlig i gang. Vi regnet med at vi kom til å bruke ca 3 – 3,5 time og at vi var tilbake før det ble mørkt.


Losby gårds kafe

Fra Losby gårds kafe tok vi rake veien ned bakken og over Losby elva, passerte Østmork og så videre innover på grusvei mot Geitsjøen. Det var nok noen små minusgrader, men det var ikke kaldt og sola varmet noe. Fra Geitsjøen satte vi så kursen opp Badstudalen til Midre- og Østre Setertjern. Tok en rask drikke pause før vi fortsatte på sti mot Ramstadsjøen.


Opptjern – Badstudalen


Midtre Setertjern, og…….


…Østre Setertjern

Det var noe blødt i enkelte partier, men det hjalp at det hadde frosset til, så det gikk greit videre frem til sti og løypekryss i nordenden av Ramstadsjøen.


Sti og løype kryss ved Ramstadsjøen

Dette var for oss et nytt område og vi nyter at det er nye stier og løyper. Vi tok til venstre og fulgte løype- trillesti gjennom Budalen til nytt løypekryss, og så ca 500 m ned til Marikollen på grusvei. Her ved bommen tok vi en drikke og mat pause. Det var fint å se at snøproduksjonen var igang og så får man bare håpe at det blir nok snø til langrennsløypene også.


Snøproduksjon i Marikollen

Etter mat og drikke samt noen fotos, satte vi så avsted for retur samme vei som vi hadde kommet. Det gikk greit opp bakken fra Marikollen og videre gjennom Budalen til Ramstadsjøen og Setertjern.


Budalen


Ramstadsjøen

Veien videre ned Badstudalen er “bonus” da denne stort sett går nedover (ca 2,5 km) helt til Geitsjøen. Det føles alltid som at “returen” er raskere…, så også denne gangen, da vi med fortsatt friske ben følger veien forbi Djupdalskrysset og Østmork. Vi avslutter med stigningsløp opp bakken til Losby gårds kafe.

En flott tur og i fint område der vi også hadde fulgt deler av grensen til Ramstadslottet Narurreservat ved Budalen.

 

Ca 24,4 km

 

2 t 55 min

flere bilder fra samme tur:


Demningen i Ramstadsjøen


Frostrim i gresset ved Ramstadsjøen (nord)


Marikollen


Nguyen og Einar ved bommen i Marikollen18 november 2013 Landevei


Fra Haraløkka, ned Olav Nygårdsvei til Hellerudveien og så langs denne til Solbergliveien. Været var ufyselig med regn og blåst, men med lue og hansker, var det ikke så ille allikevel.
Fulgte Solbergliveien videre og tok til høyre inn Mekanikerveien. Tenkte jeg skulle ta denne veien for å se nr.15, der jeg vokste opp. Det var rart å se igjen “blokka” og med mange minner fra barndommen, fortsatte jeg videre langs Godliaveien til Godlia t-bane st.

Thygesons vei   (gml foto)

Fra Godlia fulgte jeg Låveveien til Thygesons vei, og så langs denne til Skøyenbakken hvor jeg tar til høyre. Krysser Østensjøveien på gangbru, passerer Høyenhall t-bane st., opp Høyedalsveien, og så Furuveien til Svartdalsveien. Her svinger jeg til venstre og følger en gangvei videre til Ryen og Abildsø. Tar så Skullerudveien og “Obersten” forbi Skullerud skole til Rustadsaga. Går opp “skolebakken” til Nøklevann skole, så langs Bølerlia tilbake til Haraløkka.

 
Nøklevann skole    (gml foto)

Ca 13,7 km

 

1 t 18 min


14 november 2013 Landevei


Trening i arb.tiden. Loc og jeg fulgte Sandvikselva til Slependveien. Denne fulgte vi videre til Tanumveien og Vestmarkveien. Tok så første vei til høyre inn Sopelimekroken mot Bjerke og Øvre- Nedre Ringi gård.

Her i fra, fant vi en skogsvei som gikk rakt opp mot Tanum kirke. Fulgte så Tanumveien til Slependveien og Sandvikselva tilbake til Skattens hus i Sandvika. Til tross for at det var meldt regn, kom det kun noen få droper.

Skattens hus – Sandvika

             

Ca 11,2 km

 

1 t 11 min

11 november 2013 Østmarka – Landevei


Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Vi fulgte grusvei (lysløype) delvis rundt Nøklevann via Rustadsaga og Sarabråten, men tok til høyre opp Rundtjernbakkene. Været var ok men det begynte å blåse noen.


Rundtjern   (gml foto)

Vi passerte Rundtjern, over Appelsinhaugen og ned til Varmesentralen. Her fulgte vi Haugerudveien frem til Hellerudveien, og så langs denne i motvind med regn forbi Trasop-Oppsal. Obersten til Olav Nygårdsvei, og så opp på Haraløkka. Her avsluttet vi med stigningsløp frem til bom.

 

Ca 14,3 km

 

1 t 31 min


4 november 2013 Østmarka – Skogskolonien-Roland

Hadde til hensikt å ta en lengre tur i dag og særlig da i området mellom Sandbakken og Krokhol dvs, Rolandsjøen. Med mat og drikke i sekken, fulgte jeg grusveien fra Haraløkka til Rustadsaga og videre til Skullerudstua. Her fortsetter jeg langs bekken ned til Sagdammen og så langs Vinterveien til Klemetsrud.


Over Sørliveien til Klemetsrud

Været var grått og det var en del tåke, men ikke kaldt. Jeg fulgte langs Enebakkveien mot Stensrudtjernet der jeg skulle ta Hanåveien videre, men først skulle jeg til Stensrud for å ta noen bilder av Sprengtjernet. 

 
Sprengtjern

“Sprengtjern og Stensrudtjern, er en del av Gjersrudvassdraget. Det er i tjernet (Sprengtjern) dokumentert amfibier som frosk og salamander. Det er også fanget Karuss i tjernet.”

 

Jeg forlot tjernet og løp så tilbake forbi Stensrudtjernet til Hanåveien. Jeg har ikke tidligere vært innover denne veien, så dette ville bli en ny opplevelse. Jeg passerte en gård ved navn Solbakken, tok så en tursti til venstre og var straks fremme ved Setertjern.


hvem er det som tramper på min bru….over Setertjern

Her gikk jeg over en bru som nok hadde sett sine bedre dager og fortsatte så langs vannet på fin turvei til Sandbakkveien.


Setertjern sett fra brua mot nord

Turveien førte frem til Sandbakkveien og her tok jeg til høyre. Fulgte denne til enden av vannet og så en grusvei til venstre (Langårdsveien) som jeg følger frem til Rolandsveien og videre til p-plassen ved Skogskolonien – Roland. Husker fra kartet at det skulle gå en vei rundt hele kolonien. Jeg tar til høyre og følger så veien rundt. Det var mange fine hytter i alle varianter og stedet var sjarmerende.

  

 


Skogskolonien-Roland sett fra motsatt side av Rolandsjøen

“Skogskolonien – Roland som ble etablert i 1948, er organisert som et andelslag. Kolonien som består av 72 hytter, ligger nordøst for Rolandsjøen. Hyttene har en maks grunnflate på 30 (kvadrat). Rolandsjøen regnes for å være en av de reneste innsjøer i Akershus”

 

Fra p-plassen følger jeg Rolandsveien et stykke, men tar så en grusvei til høyre (Haugenveien). Denne veien er ca 1,5 km lang og ender på p-plassen ved Sandbakken. Veien var flott og omgivelsene like så, men at noen har dumpet søppel langs veien, hører ingen steds hjemme.


Synd og skam at slikt skal foregå til tross for at Grønmo fyllplass kun ligger et steinkast unna.

 

Fra p-plassen og videre velger jeg å ikke dra innom Sandbakken og følger derfor veien videre til Klokkerudstallen. Jeg går og spiser samtidig opp bakken fra p-plassen.


Klokkerudstallen

Her tar jeg blå sti frem til Smørhullet. Før jeg fortsetter videre fra Smørhullet, tar jeg en tur bortom Langvannshytta som ligger på en høyde med utsikt mot myra “Smørholet”.

 
Den nye Langvannshytta ….                                                                                                 ….og den gamle

Jeg tar bilde av hyttene (den gamle og den nye), før jeg fortsetter på blå sti over Sotåsen og frem til Langvannsbekken. Går opp langbakken til Høyås og følger så grusvei tilbake til Haraløkka via Rustadsaga. En flott tur i nye områder.

 

Ca 27 km

 

3 t 40 min

flere bilder fra samme tur:

Holet


Startbua på Skullerud (Rustad IL)


bekken fra SprengtjernSetertjern


Rolandsjøen


Svenningsen gård


østenfor Langvann – Sotåsen

Tur i Østmarka. Losby gård – Setertjernstua

Jeg reiste til Losby gård der jeg skulle møte Øivind og Trym. Vi skulle gå turen til Setertjernstua via Badstudalen. Været var grått og litt surt, men ellers greit.


Øivind og Trym på brua over Losbyelva

Vi fulgte grusvei forbi Østmork og videre til Geitsjøen. Her tok vi til venstre opp Badstudalen til Setertjern og Setertjernstua.


Trym ved Geitsjøen


Badstudalen


På Setertjernstua, Øivind og Trym


Det var overraskende å se at det fra nedløpet av takrenna var frosset is på kjettingen.

Vi tok oss en lengre matpause samt noe varmt å drikke. Trym fikk også mat da Øivind hadde laget egen matpakke til ham.

Fra Setertjernstua valgte vi blå sti videre mot Ramstadslottet. Trym som var svært ivrig, merket nok at det var andre dyr i nærheten da vi så helt ferske spor etter elg. Vi kikket oss godt rundt mens vi gikk, men så ikke noe til elgen. 


lite tjern i Naturreservatet – Ramstadslottet


uhuuu, denne kunne nok ha skremt noen om det hadde vært mørkere, men artig var den


Sti kryss

I krysset valgte vi sti mot Losby. Stien som gikk delvis sammen med rød løype fortsatte mot grusveien i Djupdalen. Været forverret seg da det nå i tillegg til at det regnet, nå også sluddet. Store snøfiller lavet ned. Vi fulgte grusveien ned Djupdalen forbi Djupdalskoia til veikryss. 


Koia i Djupdalen (Djupdalskoia)

Trym og Øivind i veikrysset

Vi tok til høyre og gikk så veien tilbake til Østmork og Losby-golfbaner.


Østmork


Losby golf, Losby gårdskafe

Det ga seg med å regne og sludde, og vi avsluttet så en flott tur med kaffe og vaffel på Losby gårdskafe. 


Losby gårdskafe

Takk til Øivind og Trym for en flott tur!

#østmarka #oslomarka #friluftsliv #losby #badstudalen

 

flere bilder fra samme tur:

 

 

 

 

4 november 2013 Landevei/Østmarka


Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Vi fulgte grusvei til Rustadsaga, Løkka, Holet og videre til Skullerudstua. Fortsatte så på grusvei langs bekken og ned til Sagdammen. Her tar vi Vinterveien forbi Dal/Brenna og frem til Sørliveien ved Klemetsrud.


Gml.Vintervei mot Dal og Brenna   (gml foto)

Tar så veien opp forbi fyllplassen til Grønmo og lysløype til Vannverket ved Skullerud. Følger Vannverksveien ned over brua, og så langs Obersten til Rustadsaga. Vi løper opp Skolebakken og fortsetter videre langs Bølerlia tilbake til Haraløkka.

 

Ca 13,8 km

1 t 26 min

 

 

 

31 oktober 2013 Kirkerudbakken


Trim i arb.tiden. NK og jeg fulgte Sandvikselva til Vøyenenga og Kirkerudbakken. Planen i dag var å ta noen drag i Kirkerudbakken.

 
Kirkerudbakken venstre side

Første draget tok vi på venstre side i bakken og løp/gikk ca 6 min, så ned igjen og nytt drag på høyre side. Høyre side var ikke så bratt og lang, men det kjennes i bena. Vel nede tar vi en ny runde, først venstre og så på høyre. Det svir i bena på siste draget, men vi fortsetter hele veien til toppen. Siste draget gikk på ca ca 10 min.  

 
Kirkerudbakken høyre side (sett nedenfra

På stive ben fortsetter vi over et jorde og så Tanumveien forbi Tanum kirke og Tanum skole. Fortsetter så langs Gml.Tanumsvei til Slependveien og videre til Sandvikselva som vi følger tilbake til Skattens Hus.

 
Tanum kirke

Ca 12 km

 

1 t 45 min


28 oktober 2013 Østmarka


Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Vi fulgte grusvei delvis rundt Nøklevann, men tok til høyre opp Rundtjernbakkene og forbi Rundtjern. I neste kryss tar vi til høyre mot Haugerud og Appelsinhaugen.


Appelsinhaugen – Hellerudtoppen  (gml foto)

Vi snur på haugen, og returnerer til krysset hvor vi nå tar til høyre. Ved bom svinger vi til venstre og Einar som hadde med hodelykt, fikk satt denne på. Vi fortsatte til Bjartbakken og sti til Hellerudveien. Tar Olav Nygårdsvei opp til Haraløkka hvor vi avslutter med stigningsløp frem til bom.

 

Ca 11,6 km

 

1 t 17 min