Sognsvann rundt en søndag formiddag…

 

Rett nord for Oslo ligger Sognsvann. Vannet som i perioden 1876 til 1967, var drikkevann for Oslo. Vannet ligger i et populært turområde og særlig på søndager er det mange som tar turen nettopp hit. Så også Heidi og jeg.

 

Se bilder fra <Sognsvann rundt med kamera> God fornøyelse.

 

 

 

 

 

Takk for følget!

Sognsvann en annen årstid, klikk  HER:

#nordmarka #oslomarka #friluftsliv #sognsvann #mosjon

 

Follotrimmen 7. Løp – Siggerud

24 august 2016. Så ble det onsdag igjen og en ny dag med Follotrimmen. Denne gangen på Siggerud. Og det var nettopp her at jeg for fire år siden debuterte i Follotrimmen etter invitasjon av Frode.

Det er ikke lange kjøreturen fra Bøler til Siggerud og det går nokså raskt, men det var en gang da dette kunne ta sin tid….


Oslo og Follo Busstrafikk (OFB) linje 74 til Siggerud (oslobilder.no)

Fra parkeringsplassen ruslet jeg bort til Siggerudhallen. Her traff jeg mange hyggelige “trimmere” og etter å ha snakket med Sidsel og andre, tok jeg en tur for oppvarming.

Løypa i Siggerud har samme inn- og utgang


Fra Vevelstadveien svinger løypa opp den siste “kneika” før mål

Jeg var litt spent på hvordan leggen var, men etter å ha løpt den første delen av løypa fram til “hestedreperen”, kjentes denne bra – en opptur! Jeg returnerte tilbake til startområdet og her møtte jeg Lasse, Christoffer og noen til med samme trøye – Team Sportsmanden.


Tommel opp fra Lasse

Charles og Christoffer i dyp konsentrasjon – Team Sportsmanden. Charles vinner M45-49 og Christoffer nr 4 i samme klasse.


Fin stemning før start

Det var kanskje ikke like mange nå som sist gang på Langhus, men bevares, vi er mange nok. Jeg stilte meg opp midt i feltet blandt ivrigere løpere og straks etter gikk starten.

Klar for start – Follotrimmen

Planen var å løpe hele runden bortsett fra “drepern” som jeg skulle gå opp av hensyn til leggen. Starten ble rolig nok da vi gikk litt i kø før det løste seg opp langs Vevelstadveien. Jeg økte farten og så lenge leggen ikke protesterte, var det bare velstand. Underveis langs Vevelstadveien skulle jeg til å passere ei dame, men hun økte farten og vi fulgte hverandre side om side. “Sprekker jeg nå, så er det din skyld” sa damen med et smil og så bar det rett inn i Hestedreperen. Her begynte jeg å gå. Og til min store overraskelse, løp damen opp hele bakken. Imponerende!

Hestedreperen som ikke er ulik Nøklevannsbakken ved Rustadsaga, er bare litt lenger… puh

På toppen av bakken stod Frode og filmet. Jeg hilste i det jeg passerte og fortsatte så videre på grusvei mot Stallerud. Her i fra, fortsetter løypa i et terreng jeg liker godt. Underlaget var stort sett bra, men litt vått enkelte steder. Det gikk fortsatt greit og jeg passerte flere løpere bl.a. damen som jeg hadde snakket med før “drepern”. Om hun hadde sprukket eller ikke, vet jeg ikke, men hun sa ingen ting da jeg passerte. Straks etter kom vi ut på veien og enda en gang, hilste jeg på Frode, før jeg stupte ned “drepern” til Vevelstadveien. Her øker jeg farten og med god respons fra leggen og med oppmuntrende heiarop fra Steinar, var det bare å gyve løs på siste kneika. Jeg passerer enda noen løpere, og godt fornøyd med egen innsats, spurter jeg ned bakken og i mål. Herlig tenkte jeg og var glad for at leggen hadde holdt hele veien.


Fornøyd med gjennomført løp. (foto: Lasse Sørlund)

Jeg oppsummerer løpet sammen med Lasse før jeg rusler ned til hallen. Her er stemningen god. Jeg går litt rundt og tar noen flere bilder osv., før jeg takker for meg.


Emilie og Jan Billy var begge fornøyd med dagens løp. Emilie var heller ikke snauere enn at hun vant dameklassen for tredje gang i år . Jan Billy ble nr 2 i klassen M30-34. Gratulerer! 


Lasse fornøyd med femte plass i mål. Vinner M50-54

…og til tross for at sola var fraværende denne gangen, så var det allikevel en flott kveld på Siggerud.

Ca 6 km

36:31

Reseltater m.m., se Sportsmanden

#follotrimmen #mosjon #løp #sørmarka #trening

Flere bilder følger;

 

Haraløkka – Grisern – Kastellet – Sæter….

22 august 2016. Fra Haraløkka fulgte jeg Bølerlia til Nøklevann skole, ned “skolebakken” til Rustadsaga og videre langs Generalen – Skullerudveien ett stykke, før jeg krysser E6. Her tar jeg til høyre og etter å ha hilst på Gunnar som kom rullende på sykkel motsatt vei for trening med herregruppa til Rustad IL, går jeg opp Grisebakken eller “Grisern” som den også blir kalt.

Opp Grisebakken til Feltspattveien og Lambertseter stadion

 

Jeg følger deretter en gangvei forbi stadion til senteret før jeg fortsetter langs Cecilie Thoresens vei til Karlsrud. Så langt er alt greit. Jeg forsøker å korte inn steget med økt frekvens og dette går rimelig greit. I alle fall kjenner jeg ingen murring i leggen ei heller har jeg vondt under hælen.

 

Raschvei mot Ekebergveien
 

Fornøyd med tingenes tillstand, velger jeg å ta Raschvei videre. Det går greit å løpe nedover og straks er jeg ved Jacobs i Ekebergveien. Her svinger jeg til venstre og følger Ekebergveien videre til Nordstrand og Sæter. Og underveis, passerer jeg Kastellet Brannstasjon…

Kastellet Brannstasjon – 1945-1950 (oslobilder.no)

 

Kastellet Brannstasjon ble bygget i 1937 i Ekebergveien. Brannstasjonen er en av OBRs åtte brannstasjoner. Kastellet dekker store deler av Oslos sørlige bydeler.

 


Brannbil – 1950 (oslobilder.no) 

Brannbil, modell Magirus M-25S ? 1939. I tjeneste fra 1948 til 1955.

 

Fra Sæter tar jeg Nordstrandveien til Skulleruddumpa (sagdammen) før jeg går opp Skullerudbakken. Passerer deretter Skullerud t-bane st. og så videre langs Generalen til Rustadsaga. Opp “skolebakken” og tilbake til Haraløkka langs Bølerlia. Det var fristende å avslutte med stigningsløp, men turde ikke å utfordre leggen som nå kjentes ok.

 

Ca 13,4 km

 

1:18

 

#løpetur #trening #mosjon #runforfun #turogtrening

Follotrimmen 6. løp – Langhus skole

17 august 2016. Mens jeg lurte på hvor det ble av sommeren, stod jeg nå på Langhus skole og var klar for høstsesongen med Follotrimmen. Det er jo ikke så lenge siden vi ønsket god sommer på Sofiemyr – tenkte jeg. Men glad for å være i gang igjen, var jeg tidlig ute. Og siden jeg var nokså tidlig ute hadde jeg rikelig med tid til oppvarming. Jeg satte av sted langs gangvei ett stykke før jeg fortsatte oppover langs Bøhlerveien. Det var allerede mange som var ute og varmet opp og i tur og orden, møtte jeg flere kjente. Jeg snakket med Roar og Christoffer som stilte seg villige opp for et foto og deretter Marcus Mauricio.

 


God stemning før, under og etter løpet. 
 

 

Christoffer og Roar i oppvarming. Fantastsik gøy å være tilbake på Follotrimmen sa Roar etter løpet da han gjorde comeback etter 3 år og 2 dager med en fin 2 plass i M40-44, kun slått av klubbkompis Roger.

 

 

Marcus Mauricio i oppvarming. Vinner klasse M30-34.

 

Roger i farta. Vinner klasse M40-44.

 

Jeg kjente tidlig at leggen ikke var særlig samarbeidsvillig. Den var litt vond, særlig i oppoverbakker, men grei nok når det gikk nedover. Jeg snudde ved 1 km merket for retur til start. Og underveis møtte jeg mange smilende Follotrimmere. Deriblandt hilste jeg på Emilie som var dagens raskeste kvinne før jeg hilste på Lasse, Steinar,Stein,Roger og Frode.

 

Av Frode fikk jeg en fin Sportsmanden trøye – tusen takk!! Jeg skiftet straks og med ny trøye på, stilte jeg meg opp litt lenger bak i feltet. Planen var å fullføre på en best mulig måte.

 

Straks klart for start

 

Klar ferdig gå var den en som ropte – og så var vi igang. Først gikk det sakte, men så økte tempo gradvis og feltet strakte seg ut. Jeg tok det svært rolig og kom meg greit av sted. Det gikk sakte oppover langs Bøhlerveien, men bedre når vi svingte inn på skogsvei og sti. Forholdene var bra og til tross for litt vondter underveis, så nyter jeg allikevel de flotte omgivelsene her på Langhus.

 


Landlige omgivelser som her ved ca 1,5 km
 


I srålende vær var det bare å nyte turen ( ca 2-3 km)

 

Den siste biten langs Bøhlerveien gikk greit og jeg forsøker å spurte, men leggen nektet så det ble som det ble denne gangen. Allikevel var jeg fornøyd med gjennomført løp, for jeg hadde løpt hele veien, akkurat som planlagt.

 


Tre “glade lakser” fra Team Sportsmanden. (foto: Vidar Nilsen)
 

Etter løpet var det hyggelig å kunne skravle med kjente. Jeg hentet glass hos Sidsel for fire fullførte løp – litt stas det også, og da Frode og Roar skulle ut for nedjogg, takket jeg for meg. En herlig kveld på Langhus i flott sensommervær.

 

Ca 5,3 km

 

30:05

 

For resultater m.m., se Sportsmanden

 

#follotrimmen #mosjon #løp #løpetur #runforfun

 

Flere bilder følger;

 

 

 

 

Østmarka, Haraløkka – Dryppet – Trolldalsåsen….

15.08.2016. Tidligere samme dag hadde jeg fått en sms fra Einar om at han ikke kunne være med på tur da han skulle på “kanokurs” på Sørenga. Den er grei tenkte jeg som hadde planlagt en tur til Dryppet og Trolldalsåsen. Her gjaldt det å passe på mens forholdene for stiløping er gode. Jeg har jo mange ganger vært i nærheten, men ikke helt visst nøyaktig hvor Dryppet er. Fra et tidligere innlegg, fikk jeg følgende kommentar fra Atle;

Du finner Dryppet slik. Løp Trolldalen retning Rundvann fra Karismy til du møter på blåstien mellom Langvann og Skullerudåsen. Følg blåstien retning Skullerudåsen ca 50m, og ta første umerkede sti til høyre (nordover). “Dryppet” ligger ca 200 m innover på den stien, videre kan du for øvrig følge sti over Trolldalsåsen til Fjelstadbakken”

På bakgrunn av Atles kommentar – bare “skulle” jeg finne Dryppet og fra Haraløkka satte jeg avsted langs Bølerlia til Nøklevann skole. Her traff jeg Trond Inge. Vi vekslet noen ord og jeg forklarte hvor jeg skulle og innen han ønsket god tur, hadde jeg lovet å sende bilde.

Jeg krysset skolegården før jeg tok rød løype til venstre mot Nøklevann. Det var underveis her at leggen begynte å murre. Jeg forsøker å ignorere dette, men den blir verre og ettervert, litt vond. Noe bedre ble det da jeg kom ut på grusveien og derfor valgte jeg å fortsette videre. Jeg passerer Rustadsaga, Løkka og Kattisa før jeg setter kursen mot Ødegårdsletta.


Fra ødegårdsletta og oppover åskammen langs Trolldalen til Breidåsen

Her i fra, tar jeg sti (sykkelsti) opp åskammen langs Trolldalen til Breidåsen før jeg følger rød løype forbi Smalvannsmåsan til Karismyr. Her tar jeg en umerket sti til høyre over ei myr og straks dukket Dryppet opp. Ikke store fjellknausen, men allikevel, ble jeg imponert og jammen sildret det litt vann i kulpen.


Dryppet Østmarka 


Dammen på nedsiden av Dryppet

Jeg tar noen bilder av “Dryppet” før jeg fortsetter på samme sti opp gjennom skaret. Det var bratt, men greit og opp kom jeg. Om jeg var blitt imponert av Dryppet, så var dette terrenget opp til “varden” på Trolldalsåsen minst like imponerende. Herlig – sa jeg høyt til meg selv mens jeg nyter utsikten.


En varde på Trolldalsåsen i Østmarka


Utsikt mot øst fra Trolldalsåsens høyeste punkt som er litt høyere enn varden

Fra Trolldalsåsen var det flere stier, men jeg valgte den som var mest oppgått. Det gikk nå jamt nedover og før jeg kom ned på grusveien (lysløypa), hadde jeg krysset <Pioneren> en sykkelsti som går mellom Rustadsaga og Grønmo. Jeg svingte til høyre og fulgte så grusveien videre frem til Aurtjern og Kattismyra. Her svinger jeg til venstre og tar rød løype over myra og ned til grusvei ved Kattisa. Det var litt vått, men leggen synes det var ok. Fra Kattisa følger jeg grusveien til Rustadsaga før jeg går opp Rustadsagabakken. Jeg fortsetter utover Skredderløkka mot Haraløkka, men bråbestemmer meg for å ta en ekstra runde i Blindløypa. Denne tar jeg som i et åttetall før jeg avslutter med et forsøk på stigningsløp den siste biten hjem. Trolldalsåsen og Dryppet var virkelig en opplevelse – herlig. Tusen takk til Atle for veibeskrivelse.

ca 13 km

1:32

#østmarka #oslomarka #mosjon #natur #friluftsliv #trening #runforfun

Flere bilder følger;

 

 


Smalvannmåsan


Løypekryss i Trolldalen


Varde på Trolldalsåsen


hemmm, Krokskogen?

 

 

 

 

 

Østmarka; Haraløkka – Bremsrud – Rundtjernbakkene….

11.08.2016. I og med at vi hadde valgt å ta de siste feriedagene hjemme, benyttet jeg anledningen for en rolig løpetur rundt Nøklevann. Fra Haraløkka fulgte jeg grusvei til Rustadsaga. Her svinger jeg til høyre og følger gang- og grusvei videre forbi Skullerud skole til veikryss i enden av Skraperudtjernet. Planen var å ta det svært så rolig og for å ikke utfordre leggen mer enn nødvendig, gikk jeg i bakkene. Jeg gikk opp forbi Hullet til Fjellstad før jeg fortsatte å løpe videre på grusvei rundt Nøklevann. Været var ok og bena kjentes greie, og Ikke lenge etter, passerte jeg Bremsrud. Et sted med mye historie.


Øvre Bremsrud – 1928  (oslobilder.no)

Bremsrud; nedlagt plass sørøst i Nøklevann. Bremsrud ble sannsynligvis ryddet allerede før svartedauen i 1350. Fram til 1660 var Bremsrud krongods, dvs. eid av kongen. Plass under Rustad gård fram til 1723 da den ble fradelt sammen med Sarabråten (Jørgensrud) og ble selvstendig bruk. I 1856 kjøpte Thomas Heftye begge gårdene og i 1897 kjøpte Aker kommune Bremsrud for å sikre Nøklevann som drikkevann.Bygningene på Bremsrud (Nedre Bremsrud) lå nedenfor veien, mot vannet. Nærheten til drikkevannet førte til at Bremsrud ble revet i 1921. På oversiden av veien ble det tidlig på 1900-tallet bygd et hus for Skogsfullmektig Svein Feragen. Dette ble kalt Øvre Bremsrud eller Skogheim, men gikk også under navnet Hybertstua eller bare Hyberten. Vannverkets tidligere overføringstunnel mellom Elvåga og Nøklevann kom ut ved Bremsrud. Litt sør for Bremsrud lå tidligere hoppbakken som gikk under navnet Frambakken. Den var i bruk fram til 1950-tallet og var en 20-meters bakke. Sportsklubben Freidig fra Nordstrand kan ha startet bruken av denne hopptrasèen allerede omkring 1900. Det er nå rasteplass,bålplass og badeplass ved Bremsrud.

Fakta: Østmarka fra A til Å.

Ved Sleppa svinger jeg til venstre og passerer deretter Sarabråten før veien svinger ned langs Nøklevannet. Jeg har ikke tatt Heftyeveien rett over vannet enda ei heller denne gangen, for bena fungerer så bra at jeg bestemte meg for å fortsette opp Rundtjernbakkene til Rundtjern. Vel og merke, gikk jeg opp disse bakkene som er nokså seige. Vel oppe ved vannet, tar jeg et bilde før jeg fortsetter mot Oppsal/Trasop.


Rundtjern – Østmarka

Etter bommen tar jeg til venstre og følger turvei nesten til Bjartbakken før jeg tar til høyre inn Unnarennet. Deretter langs Hellerudveien til Olav Nygårds veg. Jeg går opp denne før jeg løper den siste biten til Haraløkka og hjem. At jeg gikk i bakkene, var nok leggen fornøyd med for denne holdt bra hele veien.

Ca 12 km

1:17

#løpetur #mosjon #østmarka #oslomarka #treningsglede #nøklevann 

 

 

 

 

 

Spydeberg; Skihytta – Skimtefjell tur retur…

Sammen med Heidi, Preben, Nina og hundene Lea og Maya, skulle vi gå fottur til Skimtefjell fra Skihytta. Hundene som var ivrige etter å komme igang tok straks føringen. Vi fulgte skogsvei ca 1 km forbi noen hytter til stikryss. Her tar vi til venstre og følger blå sti- og rød løype til disse skiller lag. Deretter følger vi blå sti mot Langtjernet og Skimtefjell. Og her forteller bilder mer enn ord…


Flislagt vei mot Langtjernet


Langtjernet – Spydeberg


Heidi og Nina over den første myra


Lea i føringen. Straks oppe på Skimtefjell


Hytta på Skimtefjell


Nina og Preben med Lea og Maya på Skimtefjell


Litt mat og drikke til alle sammen.

Fra Skimtefjell tar vi samme vei tilbake til Skihytta som vi kom.

En flott tur til Skimtefjell i fine løyper og stier. En tur som anbefales.

Takk for følget 🙂

Lea og Maya har nå fått sin egen blogg – samojedeventyr

#friluftsliv #mosjon #spydeberg #tur #turogtrening #samojedeventyr #østfold

 

Spydeberg; Kula – Godheim – Frøhaugen…

02.08.2016. Preben og jeg på ny tur før frokost. Fra hytta tar vi sti gjennom skogen før vi fortsetter langs grusvei til Haugen gård. Også denne gangen svinger vi til venstre og følger Haugenveien videre forbi Skihytta og frem til Godheim. Det går greit og om leggen murret litt sist gang, så føltes den bedre nå. Fra Godheim følger vi Stegenveien ett stykke før vi i neste veikryss, svinger til høyre inn Ligotveien. Straks etter er vi ved gården til Solberg og her bare måtte vi ta noen bilder.


Preben og jeg ved Mumihuset hos Solberg

Etter å ha tatt noen bilder osv., fortsetter vi langs Ligotveien. Omgivelsene er landlige og med solen i mot, nyter vi turen videre.

Ligotveien mot Frøhaugen


Ligotveien en fin sommermorgen

Fra Frøhaugen følger vi langs Lyserenveien til Holli, så Haugenveien ett stykke før vi svinger inn Kulaveien ved postkassene. Og siden naboen er bortreist noen dager, tar jeg med avisen, og med den under armen, følger vi Kulaveien tilbake til hytta. En frisk morgentur uten protester fra leggen.

ca 11,3 km

1:08

#løpetur #spydeberg #østfold #turogtrening #mosjon #trening

 

 

Spydeberg; Kula – Skimtefjell….

29.07.2016. Ferie på hytta i Spydeberg ved Lyseren. Preben og jeg var blitt enige om en løpetur før frokost og som tenkt så gjort. Fra hytta tar vi sti gjennom skog før vi fortsetter langs grusvei forbi Fiskedammen til Haugen gård. Her svinger vi til venstre og følger Haugenveien videre forbi Vøyentangen til Skihytta i Spydeberg. Her i fra starter flere stier og løyper som går til Skimtefjell, Lysefjell, Brevik og andre steder. 

Vi følger skogsvei ett stykke forbi noen hytter før vi i stikryss tar til høyre. Her følger vi blå sti mot nordøst og deretter mot nordvest før den dreier sørover mot Skimtefjell. Terreng og underlag er flott og vi nyter turen videre mot hytta på Skimtefjell. Underveis passerer vi en flott <varde> formet som en stol, og her måtte vi ta noen bilder.

helt sjef…


Preben tester varden som er laget som en stol. 

Preben og jeg på Skimtefjell.

Vi skriver oss inn i boka på Skimtefjell

Fra Skimtefjell velger vi en annen sti slik at vi passerer langsmed langtjernet, før vi er tilbake ved samme stikryss der vi tok til høyre da vi startet. Vi følger skogsvei til Skihytta og deretter samme vei tilbake til hytta som vi kom. En herlig runde før frokost.

ca 12,9 km

1:20

#spydeberg #østfold #skimtefjell #løpetur #mosjon #trening #friluftsliv

 

Fottur til Sollifjell fra Rømåsen….

23 juli 2016. Sammen med Anne og Arvid, reiste Heidi og jeg fra Åsmarka med bil på Sjusjøvegen ett stykke før vi tok Rømåsveien videre mot Rømåsen. Vi passerte en hyttegrend med nye og gamle hytter om hverandre innen vi parkerte på p-plass i Rømåsveien. Her startet vår tur mot Sollifjell. Den første biten (ca 1 km) følger vi flott tur-vei over Sjømyra.


Fra Rømåsen følger vi deler av Sjusjørunden


Sjømyra. Sjusjøvannet i bakgrunn

Vi tar av fra Sjusjørunden og følger sti videre mot Sollifjell. Og her forteller bilder mer enn ord?


Sollifjell 969 m,o,h. Med kaffe, kjeks og sjokolade, nyter vi utsikten før vi med lett småregn, returnerer delvis samme vei som vi kom. 

Vel nede fra Sollifjell tar vi til høyre og følger Sjusjørunden ett stykke før vi snur og tar samme vei tilbake til Rømåsveien som vi kom.

Vi avslutter vår tur med en herlig lunsj på….

Lunsj på Låven bar. 

Tur retur Sollifjell fra Rømåsen var en flott tur vi anbefaler på det varmeste. Terrenget er enkelt og det er lett å gå – en fin opplevelse.

Og for de som ønsker å løpe <Sjusjøløpet og Sjusjørunden>, se mer om dette på Sportsmanden

#friluftsliv #mosjon #sjusjøen #tur #turogtrening #sollifjell

Flere bilder følger;