Sandvika – Skui Idrettspark – Skuibakken…

23 november 2016 Trim i arb.tiden. Fra Sandvika fulgte jeg langs Sandvikselva og Isielva forbi Vøyenenga og opp til Skui Idrettspark. Jeg har flere ganger vært her ved Skui Idrettspark, men da har jeg enten returnert samme vei eller tatt lysløype til Jordbru og Vestmarkseter. Denne gangen var imidlertid planen å gå opp unnarennet til Skuibakken.


Skui Idrettspark – Skuibakken

Bakken som ligger der som et stort “monster” var verdens største hoppbakke da den ble tatt i bruk 18 mars 1928. Jeg valgte å ta trappene på høyre side og etter å ha gått 216 trappetrinn, var jeg opp ved dommertårnet. Men enda var det et stykke opp og uten trapper klyver jeg opp den sisten biten til grusvei (Gml. Jarenvei) på nedsiden av selve hoppet.


216 trappetrinn langs unnarennet


Utsikt mot Skui Idrettspar sett fra unnarennet


Ved hoppkanten – Gamle Jarenvei

Utsikten mot Skui, Rykkin og Kolsåsmassivet var flott, men sikkert enda bedre fra toppen av tårnet. I utgangspunktet hadde jeg ikke tenkt meg høyere opp, men til tross for en viss høydeskrekk, begynte jeg på de neste trappetrinnene mot toppen. Og mens jeg gikk og ikke turte å se ned, tenkte jeg at “mot” først og fremst, var å vinne over seg selv.

Vel oppe, jublet jeg høyt for meg selv mens jeg holdt meg godt fast. De er bra “gærne” de som frivillig setter utfor her tenkte jeg, men jeg beundrer de som gjør det.


on the top of the world – det føltes slik iallefall 


Skui, Rykkin og Kolsåsmassivet sett fra Skuibakken
 


Skuibakken sett fra toppen.
 

Utsikten fra toppen er formidabel og jeg tar mange bilder før jeg smyger meg ned til fast grunn. Og glad for å være nede og fortsatt litt skjelven i bena, følger jeg Gamle Jarenvei videre. Landskapet er flott og jeg passerer flere fine gårder før jeg følger Horniveien ned til Ringeriksveien. Her svinger jeg til høyre og tar så samme vei tilbake som jeg kom. En herlig tur i flotte omgivelser.

Ca 13,6 km

1:36

Mer om Skuibakken HER:

#mosjon #trening #løpetur #turogtrening #friluftsliv #budstikka #skuibakken

Flere bilder fra samme tur;


Skui Idrettspark. Lille bakken skimtes i bakgrunn


Utsikt mot Kolsåsmassiver fra unnarennet

 

Sakteløping i en utvidet favorittrunde…

21 november 2016. Fra Haraløkka langs Bølerlia til Nøklevann skole og videre langs Generalen, Skullerudveien og Enebakkveien. Det var fint å løpe langs landeveien og planen var en tur med sakteløping i favorittrunden. Jeg passerte Abildsø krysset og fortsatte videre langs Enebakkveien et stykke før jeg svingte til høyre inn Plogveien. Denne følger jeg forbi Manglerud skole til Manglerud t-bane st. Her pleier jeg å ta gangvei til venstre mot Ryen, men denne gangen følger jeg Plogveien videre rundt til Svartdalsveien.


Plogveien – 1964. (oslobilder.no) Manglerud skole i front. Plogveien mot venstre og Wetlesens vei mot høyre. Boligblokker i Rugveien. Høyenhall i bakgrunn


Manglerud Politistasjon – 1972 (oslobilder.no)

Fra Svartdalsveien fortsetter jeg på gangvei til Ryenkrysset før jeg følger Enebakkveien til Abildsø og tilbake til Haraløkka samme vei som jeg kom. Sakteløping på lav puls er herlig og denne gangen løper jeg også opp skolebakken til Nøklevann skole.

Ca 13,1 km

1:20

#løpetur #mosjon #trening #turogtrening #treningerbestute

Haraløkka – Vinterveien – Gjersrudbekken – Hauketo…

14 november 2016. Etter en kuldeperiode med litt snø, er det foreløpig slutt på vinteren. Det har regnet i hele dag, men jammen sluttet det akkurat da jeg skulle ut. Og med en buff om halsen, lue og vanter, satte jeg avsted langs Bølerlia til Nøklevann skole før jeg fortsatte langs Generalen til Skullerud. Her svinger jeg til venstre inn Johan Scharfenbergs vei og Skullerudbakken. Straks etter er jeg i Skulleruddumpa ved Sagdammen. Jeg tar så Vinterveien til Dalsåsen og deretter en gangvei videre til Klemetsrud skole. Her i fra, følger jeg langs Gjersrudbekken og Ljabruveien til Hauketo. Det er litt småsurt, men så lenge man ikke fryser, er alt ok.


Gjersrudbekken er en bekk som renner fra Gjersrudtjernet i Oslo, til Ljanselva ved Hauketo. Det har tidligere vært både fangdammer og sagbruk her. Det har også vært kreps og elvemusling i bekken, men disse er nå antatt utdødd. (foto og fakta: Wikipedia)

Fra Hauketo fortsetter jeg opp langs Ekebergveien til Sæter og deretter langs Nordstrandveien forbi Munkerud til Skulleruddumpa. Her går jeg opp Skullerudbakken før jeg tar delvis samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom. En fin tur langs landeveien.

Ca 16,4 km

1:35

#løpetur #trening #mosjon #turogtrening

Østmarka; Hestehullet – Slettfjell – “Pioneren”….

11.11.2016. Fra Haraløkka fulgte jeg sti opp til Ulsrudvann og Østmarksetra før jeg fortsatte i lysløypa innover mot Nøklevann. Det er tørr snø og ikke glatt noen steder. Fint var det å se at det nå endelig skjer noe med steinbrua i Korketrekkeren. Hurra! 

Planen var en rolig runde rundt Nøklevann, men fra Sleppa, setter jeg kursen videre innover til Hestehullet. Og her i fra, følger jeg blå sti over Slettåsen/Slettfjell. Det gjør godt med litt tid for seg selv i en ellers så tung tid med svigermors bortgang. Det er stille og rolig og på snøkledde stier, nyter jeg turen videre til Ødegården.


Slettfjell (Slettåsen) 291 moh., Ås vest for Nord-Elvåga

Jeg passerer Ødegården og deretter Ødegårdsletta før jeg tar til venstre mot Katismyra og Fjellstadbakken. Tanken var å ta lysløypa fra Fjellstad til Rustadsaga, men da jeg fikk øye på «Pioneren» bråbestemte jeg meg for å ta denne. Her passerte jeg “Salamanderen” og Fjellstadputten før jeg kom frem til grusvei. Her svinger jeg til venstre og straks etter er jeg ved Løkka og Rustadsaga.


Løkka (hestehagen) ved Rustadsaga – Østmarka

Siden jeg har løpt alle baker til nå, løper jeg også opp Nøklevannsbakken. Deretter over Skredderløkka før jeg avslutter med stigningsløp den siste biten hjem. En fin tur i Østmarka på snødekkede stier.

Ca 9,7 km

1:09

#østmarka #oslomarka #trening #mosjon #løpetur

 

Østmarka; lysløypa Trasop – Haugerud – Nøklevann rundt…

7 november 2016. Siden det var kommet litt snø de siste dagene og at det ikke var glatt, bestemte jeg meg for å ta en tur i lysløypa. Og fra Haraløkka ved den nye fotballbanen tok jeg sti opp til Ulsrudvann før jeg fra bommen tok Østmarkveien ned til rundkjøring. Her tar jeg Hellerudveien videre til Trasop og deretter lysløypa innover i Østmarka.

På tørr snø går det greit, men lysene var ikke tent (hmmm ??) og i delvis mørke fortsetter jeg innover i marka. Ettersom jeg kommer et stykke innover, blir lysene brått tent, og i rene flombelysningen fortsetter jeg mot Varmesentralen på Haugerud.


Appelsinhaugen-Hellerudtoppen (gml: foto)

Her i fra, tar jeg en turvei uten lys et stykke før jeg kommer innpå lysløypa som jeg nylig hadde kommet. Jeg svinger til høyre og passerer Appelsinhaugen før jeg i neste veikryss tar jeg til venstre. Straks passerer jeg Rundtjern og deretter ned Rundtjernbakkene til Nøklevann. Her svinger jeg til venstre og fullfører runden rundt Nøklevann. Det er tørr snø hele veien, men ikke glatt noe sted.

I Nøklevannsbakken hilser jeg på karene i herregruppa til Rustad IL som er i gang med elghuffs og skigang. Jeg snakker litt Torfinn før jeg fra toppen setter kursen mot Skredderløkka og hjem. Det er mulig å gå på ski enkelte steder, men generelt er det for lite snø.

Ca 15,1 km

1:40

#østmarka #oslomarka #trening #løpetur #lysløypa #mosjon

Østmarka; Sørlihavna – Losbylinja – Mønevann…

Som avtalt møtte jeg pensjonist og tidligere kollega Øivind på Sørli. Med seg hadde han Trym som skulle være med på tur. Trym som er en irsk setter og ca 10 år gammel er kanskje ikke like populær som den engelske setteren, men mange kaller den «verdens vakreste fuglehund» og det er han.

Fra Sørlihavna hvor det er en stor gratis parkeringsplass, velger vi å følge grusvei/løype langs Losbyelva. Og med Trym foran og oss bak, setter vi kursen mot Losby og Mønevann. Og her forteller bilder mer enn ord…


Vi tar Løype nr 252 videre mens 1052 tar av mot Valler.


Losbyvassdraget; hele vassdraget med unntak av mønevann var fra tidlig på 1960-tallet drikkevannskilde. Vannet ble da pumpet opp fra Røiravann til Drettvann, 80 høydemeter, for å få tilstrekkelig trykk på vannet. Vassdraget ble senere tatt ut av drikkevannsforsyningene på 1980-tallet. I likhet med Elvågavassdraget renner vannet nordover. Dette er sjelden i Sør-Norge og nordoverrennende vann skal i følge gammel overtro være både foryngende og virke legende på de fleste sykdommer og skavanker. Fyll gjerne en kopp med vann neste gang du er på tur i Losbyvassdraget. God tur!


Mønevann; som er det nordligste vann i Losbyvassdraget ble demmet opp for drift av vasshjulet som står like på nedsiden i Losbyelva. Foruten at det her er bålplass, badeplass m.m., ble det på 50-årsdagen for frigjøringen, 8. mai 1995, satte opp et minnesmerke for de lokale «gutta på skauen».

Det er fint her ved Mønevann og vi satte oss til på en benk. Øivind og jeg spiste kjeks og drakk kaffe mens Trym var heldig og fikk en pølse av noen som hadde til overs. Deretter satte vi kursen tilbake, men da på den andre siden av Losbyelva.


Vi krysset Losbyelva og tar deretter veien om Østmork.

Østmork ble trolig ryddet allerede i vikingtiden. Huset som står der i dag, er sannsynligvis satt opp på 1860-tallet. Østmorksaga som var den største og viktigste på Losby, ble drevet av det store vasshjulet i Losbyelva. Vasshjulet som for øvrig et Lørenskogs kommunevåpen, er restaurert og står på de samme fundamentene som den har gjort siden 1894.

Fra Østmork tar vi veien videre over golfbanene før vi følger Losbylinja tilbake til Sørlihavna.


Der det tidligere var jorder og skog er det nå en 18-hulls golfbane.

En flott tur i deler av Losbyvassdraget ble avsluttet hjemme hos Øivind, Unni og Trym. Takk for turen!

#østmarka #oslomarka #losbyvassdraget #friluftsliv #mosjon

Fakta er hentet fra boka Østmarka fra A til Å.

flere bilder følger;


Øivind og Trym
 

 

Sandvika – Evje – Kolsås – Bryn…..

2 november 2016. Trim i arb.tiden. Fra Sandvika satte Loc og jeg kursen mot Evje hvor vi går opp Evjebakken før vi løper videre langs Brynsveien. Det er litt kjølig, men ok. Vi passerer Kolsås, krysser Lomma og deretter Bryn kirke. Sola dukker opp og med den midt i mot, følger vi Økriveien videre til Nybrua hvor vi krysser Isielva.


Isielva; har utspring i Krokskogen og er ca 18 km lang. Renner gjennom Djupdalen i Hole og Kjaglidalen i Bærum. Ved Vøyenenga møter den Lomma og blir til Sandvikselva. Disse elvene og Øverlandselva tilhører Sandviksvassdraget.

Her i fra, følger vi langs Isiselva/Sadvikselva tilbake til Sandvika og Skattens hus.

Ca 12,5 km

1:22

#løpetur #trening #budstikka #turogtrening #mosjon

Haraløkka – Nordstrandveien – Ekebergveien….

31 oktober 2016. Fra Haraløkka til Nøklevann skole, ned “skolebakken” og videre langs Generalen/Skullerudveien et stykke før jeg svinger til venstre inn Johan Svharffenbergs vei. Det regner og er nokså ufyselig, men så lenge man ikke fryser, er det ok. Straks er jeg nede ved Skulleruddumpa.


Skulleruddumpa med leirskallen i bakgrunn (gml: foto)

Her i fra, fortsetter jeg langs Nordstrandveien til Sæter og deretter langs Ekebergveien frem til Ekeberg Camping. Sakteløping på lav puls er herlig og når bena også er gode, nyter jeg turen videre. Jeg følger Stamhusveien og Vårveien til Ryen. Her tar jeg en gangvei langs t-banen til Manglerud før jeg fortsetter langs Plogveien forbi Manglerud skole til Enebakkveien.


Abildsø gård – 1962 (oslobilder.no)

Denne følger jeg så videre til Abildsø hvorfra jeg hadde tenkt å fortsette videre mot Skullerud, men ombestemte meg, og valgte heller Østensjøveien. I neste kryss tar jeg til høyre inn Eterveien og deretter til venstre langs Generalen. Denne følger jeg frem til Ulsrud Vgs før jeg tar gangvei opp den siste biten tilbake til Haraløkka.

Ca 17 km

1:43

#løpetur #trening #mosjon #runforfun

Lørenskog Halvmaraton – 2016

29 oktober 2016. For fjerde gang satte jeg kursen mot Fjellsrud skole for å delta i Lørenskog Halvmaraton. Løpet som er på 4 runder a`5 km er mitt «favorittløp». Og foruten at jeg trives med løypa, så har jeg nettopp her satt pers hver gang, men dette må jo ta slutt en gang…eller?

Jeg var tidlig ute som jeg pleier og hadde derfor nokså god tid. Jeg ruslet litt rundt omkring før jeg gikk inn i hallen for å hente startnummer. Her treffer jeg flere kjente som Steinar, Trond Inge, Roger, Trond Olav og Ole Martin. Og etter å ha skravlet litt om løpet osv., var det tid for oppvarming.


Sykehusveien sett fra gangbrua mot sør


Under brua for ny runde. Deretter opp til venstre ,over brua og i mål
 


Lørenskog halvmaraton for fjerde gang

Tiden gikk imidlertid fort og det nærmet seg start. Ole Martin som ikke skulle delta, kunne som han pleier nær sagt, stå ved Lørenskog kirke og “serve” drikke. Supert sa jeg, før han forsvant på sykkel. I og med at løpet er et kretsmesterskap i Oslo og Akershus, var det flere av Team Sportsmandens medlemmer som stilte for sine respektive klubber, men vi var allikevel 2 stk. som skulle delta for Team Sportsmanden. Og mens jeg gikk for å stille meg opp i startfeltet, hilser jeg på Anine som var den andre deltakeren for Team Sportsmanden.


Straks klart for start i Lørenskog Halvmaraton

Med en litt trøblete legg den siste tiden var nok ny pers helt i det blå. Men om jeg klarer å løpe 4 jamne runder, så ville jeg være fornøyd. Uansett er det gøy å delta og løypa liker jeg godt.

Klar, ferdig, gå sa starteren og så var løpet i gang. Jeg stod langt bak i feltet og det tok sin tid, men så strakte feltet seg ut og vi var i gang. Først krysset vi Sykehusveien på gangbru for deretter å passere under den samme brua og ut på den første runden.

4 runder a`5 km

Været var strålende og det var passe varmt. Litt vind fra sør, men ikke sjenerende. Langs Gamleveien mot Lørenskog kirke kjente jeg at leggen ikke var helt ok, og da Ole Martin spurte om hvordan det gikk, svarte jeg, at det var helt på grensen av hva leggen tålte. Du får drikke på neste runde sa han i det jeg passerte. Den er grei svarte jeg og hang meg på en gruppe som løp passe fort. Det går greit opp sykehusbakken før det bikker nedover forbi Brannstasjonen og under gangbrua for ny runde.


Langs Gamleveien mot Lørenskog kirke (foto: Sportsmanden)

De to neste rundene går greit og leggen er ok. Ole Martin langer drikke og alt er bare velstand. Jeg løper opp sykehusbakken hver gang og er fornøyd med tingenes tilstand. Under gangbrua for siste gang er jeg allikevel glad for at det er siste runde. For selv om det fortsatt går greit, koster det mer. I enden av Sykehusveien står Ole Martin klar med drikke og denne gangen beholder jeg flaska. Tusen takk!! ropte jeg og fortsatte så videre. På vei oppover mot kirken for siste gang tenkte jeg på hva Stein pleide å si ? «husk og rette blikket opp og fremover». Og hva var det jeg gjorde? Akkurat det motsatte, dvs. rett i bakken fremfor føttene. Men ikke uten grunn. Jeg gjør ofte dette, men samtidig teller jeg til 100 på høyre benet før jeg retter blikket fremover. Da oppdager jeg faktisk hvor langt man kommer og blir positivt overrasket. Dette motiverer og slik fortsetter jeg til Sykehusbakken er passert. Her i fra er det bare å la det stå til nedover mot gangbrua. Vel over brua forsøker jeg å spurte den siste biten til mål.


Lørenskog Halvmaraton – 2016. Well done!

Med en flott medalje for fullført Lørenskog Halvmaraton, er jeg fornøyd med gjennomført løp. Fire runder ble som følger: 25:40, 26:02, 26:08 og 26:41. Litt tyngre på siste runden, men ingen sprekk.

I hallen bivåner jeg premieutdelingen og gøy er det at flere medlemmer av Team Sportsmanden tok medaljer i KM Oslo og Akershus. Se mer om dette på SPORTSMANDEN.

Og før jeg takket for meg, så hadde jeg en hyggelig prat med flere kjente.


Tusen takk til Ole Martin som sørget for drikke. Mange takk!!

Rent tidsmessig var dette mitt dårligste løp her i Lørenskog, men det var det jeg var god for i dag. Fornøyd med gjennomført er jeg uansett.Det er gøy å delta.

Ca 21,1 km

1:51:23

#lørenskoghalvmaraton #turogtrening #teamsportsmanden #mosjon #løp #runforfun #trening

flere bilder følger: