Østmarka; Speiderstøtten – Donsbautaen

26 mai 2014. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Planen i dag, var å se Speiderstøtten på oversiden av Sarabråten, men først skulle vi innom andre områder hvor Einar ikke tidligere hadde vært.

For variasjonens skyld tok vi grusvei til Bråten, før vi fortsatte til Rustadsaga og Løkka. Her tar vi blå sti videre til lysløype som vi krysser og frem til Fjellstadputten. Her har jeg aldri vært sier Einar, i det vi passerer putten og følger rød løype fram til Katisa.

 


Fjellstadputten  (gml: foto)

Vi fortsetter langs grusvei forbi Ødegården og Høyås til Gullsmeden. Her i fra, følger vi blå sti over Finfallåsen og Bestemoråsen, til veikryss ved Mariholtet. Tar så Haukåsveien videre et stykke før vi tar blå sti til venstre mot Lille Haukåsen.


på vei opp Haukåsveien

Vi klyver opp til toppen av Lille Haukåsen hvor det er en flott utsikt mot nordvest, og så bærer det utfor ned til Hauktjern. Her tar jeg noen bilder av dette flotte vannet, før vi fortsetter videre.


Hauktjern

Straks er vi fremme ved Speiderstøtta. Her har jeg heller aldri vært sier Einar.

 


Speiderstøtten (Donsbautaen) i Prinsen av Portugals vei. Liljen ble reist i 1961 på 50 årsdagen for starten av speiderbevegelsen i Norge. Det var på dette stedet at Christian Dons i 1911 startet den første speidergruppen 1. Christiania. Støtten kalles derfor også ofte Donsbautaen. Gruppen var starten til det som senere skulle bli Norges speiderguttforbund, og som senere gikk inn i Norges speiderforbund. Sokkelen til bautaen består av en stein fra hver speidergruppe som var aktiv i 1961. Selve lilja er 75  cm høyt mens hele byggverket er ca 3  m.

Vi fulgte så Prinsen av Portugals vei og Dronningstien ned til Sarabråten hvor vi tar til høyre. Ved Ulsrud tar vi sti til venstre og følger deler av UVR- løypa (Ulsrudvannet rundt) frem til stikryss. Her går løypa til høyre mens vi fortsetter rett frem og kommer så ut på grusveien ved Sørli og Haraløkka. En flott tur med stiløping og mye terreng.

 Ca 14 km

1:48

#østmarka #mosjon #trening

 

 

 

Follotrimmen 3. løp – Hebekk i Ski

21 mai 2014. Follotrimmen 3. løp – Hebekk, Ski. Det gikk greit med trafikken og ca kl 17.30 parkerte jeg på baksiden av Hebekk Skole. Jeg ruslet så litt rundt i området ved skolen, tok noen bilder, og snakkket så litt med Ole Martin. Etter å ha lagt igjen yttertøy i bilen, var det tid for oppvarming. Jeg passerte mål som lå i Humleveien og fant så frem til starten som var lagt til Løvliveien.

Sammen med flere andre, løp jeg fra start og et stykke oppover i Hebekkveien. Jammen en tøff start tenkte jeg, her gjelder det å ta det rolig slik at man ikke stivner innen toppen. På vei tilbake til start traff jeg så gutta fra Sætre. Jeg fortalte om starten på løypa, og at den kunne være nokså tøff frem til 1 km.

 


fra start går løypa opp Løvliveien, Hebekkveien og så Lysneveien til Myrveien. En tøff start.


Straks klart for start

Tiden gikk fort og det var straks klart for start.  NK og jeg stilte oss opp midt i mengden mens de to andre Sætre-gutta, stod lenger fremme. Vi ønsket god tur og så var løpet  i gang. Vi kom oss greit avgårde og fant vår plass i mengden. Tenkte å holde ryggen til NK så lenge som mulig og da han økte farten inn Lysneveien hang jeg meg på.

Det gikk greit videre og fra Myrveien tok vi av på sti og så forsvant vi inn i Hebekk skogen. Her var terrenget bra og bortsett fra enkelte søledammer, var forholdene svært så gode. Vi fulgte så en grusvei (gml Kongevei) i ca 2 km. NK og jeg som stadig holdt følge, passerte flere på dette strekket, men da løypa fortsatte på sti, hadde jeg fått et forsprang på NK.

Det gikk nå slakt oppover og med heng på 3-4 stk, var jeg fornøyd med eget tempo. Vi skiftet litt på det å ligge foran og ved passering 7 km, kom vi samlet ut på Oppegårdveien. Her kunne man se lagt fremover og jeg forberedte meg på en langspurt, men så svingte løypa brått til venstre, og straks  var vi i mål. Det ble derfor så som så med en spurt, men uansett var jeg fornøyd med eget løp.


På vei mot mål. (Foto: Frode Monsen, Sportsmanden.no)

Traff så de to yngste gutta fra Sætre, og sammen heiet vi NK i mål.  Vi var alle fornøyd med både løype og løp, og særlig likte vi terrenget i Hebekk skogen.


Vel i mål og fornøyd med dagens løp


Sportsmandens redaktør Frode Monsen, stod selv bak kameraet etter å ha kommet i mål.

Etter å ha oppsummert løpet med Sætre-gutta, Ole Martin og Frode, gikk jeg så til skolen for å hente drikke. Her hilste jeg på Janicke som jeg også vekslet noen ord med, før jeg takket for meg, og satte kursen hjem. En flott tur i Hebekk skogen tenkte jeg, og nok en gang, var det gøy å være med.

Ca  7,4  km

37:59

Mer om Follotrimmen på Sportsmanden.no

#follotrimmen #mosjon #løp #trening

Flere bilder følger:


utsikt fra baksiden av skolen


snart start


Marco Mauricio i oppvarming


NK mot mål

 

Østmarka; “Østmarkrunden” med joggesko

19 mai 2014. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Planen i dag var å ta “Østmarkrunden” ikke på ski, men med joggesko.

Østmarkrunden; er et skirenn som arrangeres av Nordstrand IF og Rustad IL. Runden som er på ca 15 km, har start og mål ved Skullerudstua. Det gås to runder til sammen 30 km.

Fra p-plassen fulgte vi grusvei til Rustadsaga, Katisa og Ødegårdsletta. Her i fra fulgte vi så Østmarkrunden videre. Været var nokså ustabilt og da det begynte å regne, kom det også torden. Vi passerte Høyås og fulgte så skogsveien videre forbi Langvannsbekken til Pettersbråtan. Tok så rød løype videre mot Fingerbølmyrene og Smørhullet. Vanligvis er ikke denne løypa særlig farbar på sommeren, men det var blitt sagt at det var lagt ut stokker så det skulle gå greit å passere myrområdene. Det blinket og skrallet over oss, men vi følte oss trygge og fortsatte så videre.


Over stokk og ste… mot Fingerbølmyrene og Smørhullet

Det gikk greit et stykke og vi passerte løype til Svartdalen og flere deler av Fingerbølmyrene på stokker, men så over den største myra, var det slutt på stokkene. Her sank vi til ankelen, og i frykt for at skoene skulle sitte fast, løp vi over myra. Dette er god trening sa Einar, i det vi tok av fra løypa ved Smørhullet og fulgte blå sti videre til Trollvann.

 


over Fingerbølmyrene

Fingerbølmyrene; myr mellom Langvann og Sør-Elvåga. Her hadde Milorg klargjort en slipplass under annen verdenskrig. Slipplassen var klar i april 1945, men mottok ingen slipp. En tømmerhogger brakke og stall ble satt opp nord for myra, rett vest for skiløypa på 1970-tallet. En kar som gikk under navnet <<fuglemannen>> anekterte brakka og brukte den i flere år fram til den ble brent ned midt på 1990-tallet. (Fakta er hentet fra boka; Østmarka fra A til Å)

Fra Trollvann fulgte vi skogsvei videre og med fortsatt regn og tordenskrall, passerte vi Sølvdobla og Grønmo. Vi tok grusvei (lysløype) til Vannverket og så videre ned forbi plantasjen og Skullerud skole til Rustadsaga. Her går vi opp skolebakken, så forbi Nøklevann skole til Bølerlia, og innen vi var tilbake på Haraløkka, sluttet det jammen å regne. Typisk nok.

Ca15,8 km

1:42

Ca  431,3  km

#østmarka #tur #mosjon #trening #løp

 

Landevei; Sandvika – Haraløkka via Svartdalen

15 mai 2014. Planen i dag var å løpe fra Sandvika og hjem som en langtur, og litt før kl 13.30, var jeg klar for tur. Været var ok, litt overskyet, men behagelig temperatur, og faktisk kom det også noen dråper underveis.

Fra Sandvika følger jeg Sandviksveien forbi Solvikbukta, Høvik kirke, så over E18 til Høvik st. Fortsetter så langs Markalleen og Professor Kohts vei, til Lysaker. Finner rett gang-og sykkelvei over Lysaker og videre. Kjenner nå at de nye skoene ikke er helt innløpte da de så smått begynner å gange på hælen, men håper at dette gir seg og fortsetter så videre.

           mot Lysaker og fra Lysaker…

Det er flott på gangvei langs sjøen ved Bestumkilen og ved Sjølyst Marina, passeres 10 km. Det går forholdsvis greit, men gnagsår er ikke til å unngå. For å fokusere på noe annet, tenkte jeg på Oslo Maraton som er høstens mål, og med tanke på OM, syntes jeg plutselig at strekningen langs Frognerstranda mellom Bygdøy og Philipstad var nokså lang, og særlig når man kommer dit for andre gang..,vel vel tenkte jeg, det får bli til den gang.


Frognerstranda (gml: foto)
 

Fulgte Munkedamsveien ned til Rådhuset og Rådhusgaten videre til Operaen. Her krysser jeg veien på gangbru med flott utsikt mot Sørenga, så forbi Middelalderparken langs Bispegata og St.Halvardsgate til Galgeberg.


Sørenga

Hadde ikke helt bestemt meg for veien videre og om jeg skulle ta gangvei forbi kjerka til Etterstad og Bryn, eller om jeg skulle ta veien ned til Kværner. Jeg valgte det siste, og fra Kværner tok jeg grusvei inn Svartdalen langs Alna elva. 

 
            Svartdalen – Alna elva

Etter ca 200-300 m tok jeg sti til høyre mot Nøklevann. Her gikk det nå rett opp en bratt skråning med 50-60 stokker som trappetrinn før en ny bratt skråning opp til Svartdalsveien. Denne krysset jeg og så bar det  videre opp neste skråning til jeg igjen var i Svartdalsveien. Gnagsårene var nå vonde men, det gikk å løpe videre.

Jeg fulgte en gangvei til Ryen, Enebakkveien til Abilsø, så Skullerudveien og Generarel til Rustadsaga. Her går jeg opp skolebakken til Nøklevann skole, og så videre langs Bølerlia til Haraløkka. Jeg avslutter med stigningsløp den siste biten hjem. Det skulle nå bli godt å få av seg skoene.

Uansett vonter underveis, så var dette en flott tur.

Ca  25  km

2:25

#mosjon #løp #trening 

Østmarka; Slettfjellet-Langvann og Karismyr

12 mai 2014. Møtte Einar på p-plassen ved Haraløkka for felles tur. Vi fulgte grusvei til Sarabråten og Hestehullet. Her tok vi til høyre over kloppene før vi fortsatte på blå sti over Slettfjellet. Tross mye nedbør den siste tiden, så var det allikevel bra over Slettfjellet.


Einar i farta, Slettfjellet

Fra Høyås følger vi skogsvei videre forbi Ødegårdsmåsan, så blå sti til Langvann og løypekryss. Her tar vi rød løype over Breidåsen, Smalvannsmåsan og Karismyr til sti-kryss. Det var stedvis svært gjørmete, men greit på klopper over myrområdene.


på klopper over Smalvannsmåsan og Karismyra  (gml: foto)

Vi tar sti til høyre og passerer over Skullerudåsen, ned langs Fjellstadbakken, over grusveien og så videre i lysløype til Rustdasaga. Går opp Rustadsagabakken og på Skredderløkka, hilser vi på karene i Rustad IL som trener intervaller i Blindløypa, før vi avslutter med stigningsløp frem til p-plass på Haraløkka. En flott tur med mye sti løping.

Ca  13  km

 

1:38

#mosjon #tur #østmarka #løp

 

Follotrimmen 2.løp – NMBU, Ås

7 mai 2014. Follotrimmen 2.løp – NMBU,Andedammen,Ås

Var ute i god tid, grei parkering som var godt merket, og like bra merket fra p-plassen til Andedammen. I og med at jeg var tidlig ute fikk jeg også tid til å se meg litt rundt.


disse hyggelige damene sa ikke nei da jeg spurte om de kunne holde et øye med sekken, mange takk:)

Ettersom det kom flere til dammen, møtte jeg også Ole Martin, som allerede hadde vært en runde i løypa. Siden han arbeider her i nærheten, er han også godt kjent med dagens løype, så litt info om løypa fikk jeg.


fortsatt en stund til start og det varmes opp osv.

Etter å ha tatt noen bilder av den vakre dammen, var det tid for å gjøre seg klar til dagens løp. Valgte denne gangen langt, siden det var både kjølig og surt men, det regnet  ikke.

Deretter møtte jeg arbeidskollega NK, som sammen med to venner, skulle debutere i Follotrimmen. Vi løp noen runder rundt dammen som oppvarming og så stilte vi oss opp i startfeltet. Vi tok plass omtrent midt i feltet, ønsket god tur, og så gikk starten.

Vi fulgte grusvei forbi Bioforsk., så langs Fredrik A.Dahls vei til Arboretveien og langs denne passerer vi så 1 km. Det har gått greit så langt og NK hadde jeg kontakt med, der han lå ca 20-30 m foran. Etter å ha fulgt Syverudveien et stykke, tok løypa så av inn i skogen på skogsvei og sti. Her var underlaget stedvis sølete og sleipt, men stort sett var det bra. Det gikk fortsatt greit og jeg hadde et bra heng på NK som lå litt foran. Mon tro om han visste at jeg var like der bak?

Det ble endel svinger, litt opp og ned, og frem-og tilbake, og jeg lurte på om det var noe mer å se av skogen men, så passerte vi Nordskogen Arbaretum, og straks var vi ved 4 km og på grusvei. Jeg hadde nærmet meg NK og inspirert av dette, forsøkte jeg å øke farten. Jeg skjønte at han ikke visste at jeg var rett bak, og med en spurt opp siste bakken, nådde jeg ham på målstreken, godt hjulpet av overraskelsesmomentet.


Nk og jeg fornøyd med dagens løp  (foto: en tilfeldig kar)


etter løpet smaker det med drikke

Etter å ha fått noe å drikke, snakket vi om dagens løp osv., og både NK og hans venner, var godt fornøyd med sin debut i Follotrimmen.

Tok så farvel med gutta fra Sætre, og gikk deretter for å finne sekken med skifte tøy. Her traff jeg Frode og en kar (husker ikke navn). Vi snakket så litt om dagens løp m.m., så takket jeg for meg, og ruslet bort til p-plassen.

Ca 5 km

26:08

Fra Ole Martin, har jeg i ettertid fått vedlagte link med info om Nordskogen.

http://www.umb.no/statisk/ina/publikasjoner/diverse/arboretet.pdf

Tusen takk J

Se også Bildereportasje og resultater på Sportsmanden.no

#follotrimmen #mosjon #trening #løp 

flere bilder:


Andedammen i Ås

fra Sætre i Hurum for å debutere i Follotrimmen

 

 

 

Østmarka; små og store vann inkl Haukåsen og Puttåsen

5 mai 2014. Fra Haraløkka til grusbanen, så sti til Ulsrud og grusvei videre til veikryss ved Nøklevann. Her tar jeg til venstre og fortsetter opp Lutdalen til neste sti-og løypekryss. Velger blå sti og klyver opp skrenten. Været var overskyet og det regnet lett, men dette ga seg, og underlaget var fortsatt tørt og fint. Jeg passerte Kroktjern og krysset nok en rød løype, før jeg var fremme på Haukåsveien. Fulgte veien opp og forbi Branntårnet, så sti mot Lauvtjern.


Branntårnet på Haukåsen

Fra Lauvtjern tok jeg sti videre over Puttåsen og så ned mot Grønlihytta og Lut. 


Grønlihytta

Følger deretter sti på vestsiden av Lutvann hvor det er flere fine utkikksplasser med god utsikt mot nordøst. I neste sti kryss tar jeg til høyre og er straks nede på grusveien ved Rundtjern. Tar til høyre her og etter ca 100 m, blå sti videre til Solbergvannet. Fortsetter på samme sti, opp over en kolle med flott utsikt, og så ut på grusvei igjen.


fin utsikt på kollen mellom Solbergvannet og Skøyenputten

Tar til venstre og følger veien forbi Kjerringhulen.


Kjerringhulen

Tar igjen av fra veien, og følger rød løype- og blå sti, forbi Skøyenputten og frem til p-plassen ved Østmarksetra. Her fortsetter jeg på grusvei og sti ned til grusbanen,  hvor jeg avslutter med stigningsløp frem til bom.

Det er mange større og mindre vann i Østmarka, og på kveldens tur har jeg vært innom 9 vann i denne rekkefølge: Ulsrud – Nøklevann – Kroktjern – Lauvtjern – Lutvann – Rundtjern – Solbergvannet – køyenputten og Katteputten. Se bilder nedenfor i samme rekkefølge.

Ca  14,6 km

 

1:57


Ulsrud (gml. foto)


Nøklevann (gml. foto)


Kroktjern


Lauvtjern


Lutvann


Rundtjern


Solbergvannet


Skøyenputten


Katteputten

#tur #mosjon #friluftsliv #østmarka

 

Stovivannet og Butterud gård

30 april 2014. Trim i arb.tiden. Var litt tidligere ute i dag og det var fortsatt litt kjølig, men jeg valgte allikevel kort, for det var jo sol og blå himmel. Fra Skattens hus fulgte jeg Sandvikselva ett stykke, så langs Slependveien, Gml Tanumvei og Tanumveien opp forbi Reverudåsen til Steinsskogen. Fortsetter så langs Vestmarkveien i snaue 2 km, til veikryss. Her tar jeg av fra veien og følger så en sti/turvei som er skiltet mot Isielva og Wøyen.


på turvei mot Isielva over Tanumplattået

Underlaget er bra og jeg nyter turen i det flott landskapet og i de fine omgivelsene, krysser en grusvei, fortsetter så videre langsmed en kraftledning til nok en grusvei (Sopelimekroken). Denne følger jeg så videre, og her er det en flott utsikt mot Stovivannet og Butterud gård.   


utsikt mot Stovivannet som er et næringsrikt, men også et forholdsvis dypt vann i jordbruksområdet vest for E16 i Bærum. Godt fiskevann, spesielt for gjedde, men det tas også abbor her på over kiloen.
 

Litt føre Butterud går, tar sti/turvei av og fortsetter så langs en bekk, over Tanumveien, og videre igjennom ett boligområde, til den ender ved bunnen av Kirkerudbakken og i Skuiveien. 

Her i fra og tilbake til Skattens hus, øker jeg farten, og avslutter med et intervall på ca 3,5 km.

En flott tur i et nytt område der sti/turvei fra Vestmarkveien til Skuiveien via Butterud gård, var fantastisk fint.

Mer om Butterud gård   http://www.butterudgaard.no/

Ca 12,2 km

 

1:06

#mosjon #trim #vestmarka #tur

 

Østmarka; Gardfangåsen – Petersbråtan

28 april 2014. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Planen i dag var en runde rundt Nord-Elvåga inkl. Gardfangåsen. Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Sarabråten, Mariholtet og over demningen. Det var godt og varmt, men ikke plagsomt. Vi fulgte grusveien et stykke før vi tok av på skogsvei mot Deledalen. Denne følger vi så videre til et sti-kryss der sykkelsti (blå sti) tar av mot Gardfangåsen.


Fra Elvågaveien mellom Skilledalen og Deledalen, går det en sykkel -og blå sti mot Gardfangåsen

Underlaget som hadde tørket opp, var nå bra, og det gikk greit videre. Vi krysset Valstadløypa og passerte så over Gardfangåsen. Terrenget rundt Nilsåsen er åpent og luftig, og det flott å løpe ned til Nordre-Skytten. 

ned fra Nilsåsen, over brua og så til Nordre-Skytten


her ved Petersbråtan går skiløypa ut på Nordre-Elvåga (gml. foto)

Vi fortsetter så videre over El-paso, forbi Petersbråtan, Langvannsbekken og opp langbakken. På vei opp bakken, fikk vi også følge av en hare der den løp opp bakken like foran oss. Det var både morsom og artig at den kunne vise seg frem slik. Fra toppen av bakken tar vi blå sti til Ødegårdsletta, og så grusvei til Rustadsaga. I Rustadsagabakken hilser jeg på karene i turenngruppa til Rustad IL der de kom ned bakken, og så fortsetter vi over Skredderløkka tilbake til Haraløkka. 

Ca17,4 km

2:00

#østmarka #mosjon #trening #tur