23 februar 2013 Østmarka

 

23 februar

 

Fra Haraløkka og over Nøklevann til Katisa. Var senere ute denne gang og det var mye folk ute på isen som gikk i alle retninger. Været var bra og føret likeså. Jeg hadde ikke preppet skia og disse var nokså glatte, men det fikk gå. Jeg staket over vannet og farten var god. Møtte nabo Terje, som kunne fortelle om en tur til Vangen.

 

Jeg hadde ingen planer om noen lengre tur i dag og var mest fornøyd med å være ute på ski.  Passerte Ødegården, Høyås og skled ned Langbakken til Petersbråtan. Følger hovedløypa videre forbi Smørhullet hvor jeg hilser på Olav og Kjell som kom i motsatt retning, og frem til Klokkerud. Her tar jeg til venstre frem til løype kryss ved Sør-Elvåga.

 


El-paso sett fra nord mot sør


 

Sklir ned bakken og ut på vannet. Staker over vannet til El-paso og Petersbråtan. Opp langbakken til Høyås hvor jeg møter Kjetil med flere, og så tilbake til Haraløkka samme vei som jeg kom. Det var mye folk ute på ski både store og små, og det er fint å se at så mange bruker marka.

 

Ca 18,4 km

1 t 36 min

21 februar 2013 Kroksgogen

21 februar

       

Roger, Nils og jeg dro tidlig fra jobb for trim i arb.tiden (2 timer), og turen i dag skulle gå fra By i Lommedalen. Målet var en tur til Løvlia og ingen av oss hadde tidligere går denne løypa fra Lommedalen før. Vi gledet oss til å prøve ut et nytt område. Været var bra og med minus 4 brukte vi blå ekstra dvs., Roger og jeg, for Nils bruker skøyteski.

 

Vi parkerte langs veien og gikk 200-250 m på vei og så var det på med skia. Løypene så flotte ut der de sto som trikkeskinner. Løypa svingte seg innover i lett terreng langs Lomma, og vi staket oss frem forbi Greinehytta og videre til Tverrelva. Her tok vi til høyre og nå begynte stigningene. Skiene satt godt i bakken og ikke lenge etter var vi oppe.

 


Nils og Roger på vei opp bakkene fra Tverrelva.

 

Vi fulgte en skogsvei forbi Monsebråtan og fram til et løypekryss der veien stoppet. Vi valgte terrengløype videre mot Løvlia. Denne var nokså kupert med mange fiskebeinsbakker, men til slutt var vi opp ved et lite vann med noen hytter.

 


Mot Løvlia til venstre ca 1 km

 

Vi tok til venstre mot Løvlia og etter ca 1 km var vi fremme. Hadde til nå brukt ca 2 t og gått 17,5 km. Går inn på Løvlia og tar oss en god pause med mat og drikke.

 


Mat og drikkepause på Løvlia.

 


siden det var vinterferie, var det bra besøk på Løvlia denne dagen

 

Vi tok en litt annen vei tilbake og i de neste 3-4 km fra Løvlia, satt vi stort sett i hockey og skled av sted så det ble kaldt på både hender og føtter. Temperaturen var nå på ettermiddagen synkende og lå nok på minus 8. Vel tilbake i løypekryss der vi tidligere tok til høyre, skled vi nå rett frem og så over på skogsvei. Det gikk slakt utfor og det gikk fort tilbake forbi Månsebråtan og ned til Tverrelva. Her tok vi samme løype tilbake til By langs Lomma, som vi kom. I en slak utforkjøring enser jeg noe ved siden av løypa, og der stod den…. skogens konge beitet kvister. Jeg stanset, fisket frem kamera og elgen stilte seg opp for et foto.

 


Skogens konge

 

Etter å ha beundret elgen en stund, satte vi kursen igjen mot By. Vel fremme ved bilen, var vi alle enige om at dette hadde vært en flott tur i nytt område. Artig var det også å få oppleve elgen i sitt rette element.

 

Ca 35 km

3 t 45 min

 

flere bilder fra samme tur:

 


fra Tverrelva mot Monsebråtan

 

1 km til Løvlia


en pust i bakken…straks fremme på Løvlia


 

 

 

 

 

Grenaderløpet 2013

16 februar

       

        GRENADERLØPET 2013

 

Siden påmeldingen i januar 2013 har tiden gått fort, og det var nå klart for Grenaderløpet. Jeg og 10-12 stk til fra Rustad IL skulle være med på løpet. Etter litt frem og tilbake om hvor busser osv skulle gå ifra, ble det avgang fra Sognsvann. Dette passet bra da det her var greit med parkering. Jeg hadde gjort en avtale med Trond Inge om å hente ham kl 04.30 på Rimi og så rett til Sognsvann der bussene gikk kl 05.15-05.30 med kurs for Hakadal.

 

Med vær og førerapporter, tydet mye på at forholdene ville være like hele veien og at det var tørr snø. Jeg hadde kvelden føre preppet skiene som best jeg kunne, og de siste lagene med feste skulle pålegges før start i Hakadal.

 


         Garasjen egner seg bra som smøre bod

 

Bussturen til Hakadal nyttet vi til å skravle litt samt å spise godt med mat og drikke. Det var fortsatt mørkt når vi ankom Hakadal litt over klokken seks. Vi fant en ledig plass for utstyr og så var vi i gang med å smøre ski. Jeg la på en herlig blanding av blå ekstra og VR 50. Tok en runde på jordet for testing og kjente at skiene gled godt og at festet var ok. La på 2 lag VR 50 for sikkerhets skyld da det var stigninger de første 4-5 km.

 


Hakadal kl 06.40

 

Grenaderløpet starter på jordene ved Hakadal og første start er Åpen turklasse kl 07.00. Jeg skulle starte i denne klassen da det var anbefalt med en tidlig start iht. sperretiden. Målet mitt var å passere Sollihøgda innen fristen dvs kl 15.00.

 

Jeg skled ned på jordet og opp til startstreken. Kjente en klump i magen med tanke på hva som ventet men da startskuddet smalt, glemte jeg dette. I fortsatt mørke fulgte jeg pent med på min plass i rekken. Det ble fort strekk i feltet, jeg hilste på Petter i det jeg passerte og Knut som stod fremst, var raskt ute av syne. Det var en del stigning og etter ca 4 km passerte vi Loppetjern. Her ifra og videre fikk jeg følge med en kar og vi holdt sammen i det vekslende terrenget, hele veien frem til Kikut og første matstasjon. Det fungerte bra og skiene var gode.

 

Han jeg til nå hadde hatt følge med tok en lengre pause enn meg og jeg fortsatte så videre for meg selv. Flere av de som startet kl 07.30 passerte meg nå på rekke og rad og der gikk det fort. Jeg koste meg der jeg stod og staket over Fyllingen og var fornøyd med at det gled godt. Litt før enden av vannet, passerte Trond Inge i fint driv og kom med et tilrop om God tur.

 

Ved Langlia kom det noen friske utforkjøringer, men det gikk greit bare man stod i sporene. Husket denne delen av løypa mellom Storflåtan og Fyllingen fra Holmekollmarsjen 2011 der vi den gang gikk motsatt vei. Terrenget videre var vekslende, men fint. Jeg har får vane å få en tyngre periode etter 2,5 ? 3 timer så også denne gangen, men ettersom flere løpere fra Rustad IL passerte med hyggelige tilrop, gikk det greit videre. Så dukket andre matstasjon opp ved Storflåtan og 32 km er nå unnagjort. Her tok jeg meg god tid, spiste brød med skinkeost og drakk flere begre med lunken sportsdrikk samt en New Energi. Med mat, drikke og sjokolade innabords, gikk det nå greit videre. Løypa stiger noe de neste 2-3 km, tar så til høyre og følger langs en vei et stykke og så til venstre. Vi passerer i flott terreng over Stubdalsflaka og Ringsmyrene før vi nådde frem til Løvlia.

 

Jeg hadde ført start tenkt at jeg måtte være på Løvlia innen kl 12 jfr. sperretid på Sollihøgda. Det var derfor gledelig at klokka nå viste 10.59, og at jeg var så bra i rute. Forsynte meg med brød, klemte i meg en Gel og drakk flere begre med sportsdrikke før jeg satte kursen videre.

 


Mat-drikkestasjon på Løvlia.

 

God og mett og full av pågangsmot gikk det greit videre mot Fjellseter. Det hjalp på humøret å vite at man hadde passert halvgått og at det nå bare var resten igjen. Fra Fjellseter og videre kommer det nå en del krevende og vanskelige utforkjøringer. Fordi man er litt sliten i hodet og mør i bena, blir man litt likegyldig og lar det bare stå til. Det gikk fort nedover og det galt å holde seg på bena. Det var skrenset opp en kant i midten som det gikk å legge skia imot, og så var det bare å følge på med tunga rett i munn. Straks var jeg nede og glad for å ha kommet helskinnet ned uten uhell, fortsatte jeg så videre. Det gikk bratt oppover til Bønnerudtjern og i lettere terreng staket jeg videre og frem til Holeværingen skistadion ved Kleivstua. Hadde nå tilbakelagt ca 56 km på 5 t 20 min.

 


Holeværingen skistadion – Kleivstua

 

Bernt og Trond Inge hadde begge fortalt at det her var viktig å sikre et godt feste for den videre ferd. Så etter mat og drikke, la jeg på 2-3 lag med VR 50 og forlot Kleivstua.

 

På vei ut av stadion passerte jeg en kar som sa..nå er det bare 35 km igjen. Ja, sa jeg…det frem til hit er for oppvarming å regne, nå er det bare resten igjen, hehe. Jeg hadde til nå ikke tenkt så mye på slutten, men må innrømme at tanker om sluttet kom oftere.

 

Etter å ha fulgt lysløype et stykke, tok vår løype av og etter å ha forsert noen bratte kneiker (hadde bra feste – takk til Bernt og Trond Inge), kom vi frem til Sørsetra. Løypa videre mot Sollihøgda kjente jeg fra flere tidligere turer i dette området og etter å ha fulgt deler av Toresplassløypa ? Linjeløpa, var vi fremme på Sollihøgda. Løypa krysset veien på en gangbru og så var vi fremme ved den femte matstasjonen.

 

Her vanket det gode saker som varme vafler, Cola og jeg følte et øyeblikk at jeg var i himmelen. Dette smakte fortreffelig, noe jeg også sa til de som stod og serverte. Servicen og servering har på alle mat-og drikkestasjoner, vært upåklagelig – kjempebra.

 


Femte matstasjon – Sollihøgda

 

Mye lettere til sinns og med ny energi, satte jeg så avsted med friskt mot. Synes det også nå skulle bli litt spennende å gå i områder man ikke kjente fra før. Det føltes nå bedre og med rolig puls fortsatte jeg videre. Det ble lengre mellom vær løper som passerte, men en og annen skled forbi så man var ikke helt alene. Jeg tenkte teknikk og forsøkte å gå så billig som mulig, fikk svar fra skiene som fortsatt var gode.

 

Passerte Burås, Svartvann og Mikkelsbonn der løypa svingte til høyre og videre på skogsvei i slake bakker. Jeg visste at det også ventet en lang og tung motbakke og da denne dukket opp, hadde jeg fortsatt bra feste og det gikk greit å ta seg oppover. I den neste utforkjøringen mot siste matstasjon var det veldig oppkjørt og isete slik at det som var igjen av feste nok ble lagt igjen der, men nå var det heller ikke flere motbakker igjen.

 

På siste matstasjonen ved Sandungen (81 km) fikk jeg Cola og kaffe, og det smakte bra. Fikk hjelp med å fiske frem en Gel fra tasken og etter å ha klemt denne i meg og skyllet den ned med Cola, fortsatte jeg videre mot Jansløkka skole og målgang. På blanke ski gikk det fort i like blanke spor og det gled godt. Passerte i god fart Semsmåsan, Morbråten og Tveter gård. Krysset en vei der en funksjonær skuffet på snø slik at jeg slapp å ta av skiene (tusen takk), opp en bakke, over et jorde og så dukket Jansløkka skole opp.

 


Jansløkka skole

 

Jeg staket inn mot mål som best jeg kunne og passerte mållinjen etter 8 t 49 min 50 sek. Gratulerer var det noen som sa,?du har nå fullført kanskje verdens tøffeste turrenn.

 


Målgang ved Jansløkka skole

 

Etter en varm dusj, tørre klær samt mat og drikke, fikk jeg tid til å summe meg og når jeg tenker etter så har dette vært en helt fantastisk dag på ski:)

 

Ca 90 km

8 t 49 min 50 sek

       

          ALLE   RESULTATER

 

             #grenaderløpet #nordmarka #krokskogen #mosjon #kikut #løvlia

 

13 februar 2013 Østmarka

13 februar

 

Etter noen dager med sykdom, var jeg spent på hvordan kroppen ville kjennes og tok derfor en skitur i Østmarka. Forholdene nå er svært gode og med blå ekstra + ett lag med VR 50, dro jeg fra Haraløkka med kurs over vannet til Katisa og lysløypa videre til Mariholtet. Det kjentes godt å være ute men pusten var tung, og jeg tok det derfor veldig rolig. Fra krysset ved Mariholtet tok jeg til venstre og det ble en tur-retur til Haukåsen (Branntårenet).

 

 
Haukåsen – Branntårnet

 

Vel tilbake i det samme krysset, bestemte jeg meg for at jeg skulle stake over Nord-Elvåga til Petersbråtan og videre til Smørhullet.

 


Nord-Elvåga fra nord til syd (3 km)

 

Det gled godt og det gikk greit. Fra Smørhullet tok jeg løype over Langvann og ned til hovedløypa ved Langvannsbekken.

 


Langvann


 

Gikk rolig opp langbakken til Høyås. Her skled jeg nedover forbi Ødegården, Katisa og over vannet til Haraløkka. Det var godt å være ute på ski igjen og tross tung pust, føltes det ok.

 

Ca 21,2 km

2 t 20 min

 

 

7 februar 2013 Skitur i Østmarka

7 februar

 

Etter å ha reist tidlig fra jobb for trim i arb.tiden, var jeg klar for skitur i Østmarka.Det gjalt å utnytte de gode forholdene som nå var, og skiene hadde jeg ordnet kvelden før med blå ekstra og VR 50. Det var bare å skifte og komme seg av gårde.

 

Fra Haraløkka og over Nøklevann til Katisa og videre i flotte løyper til Petersbråtan og El-paso. Skled ut på Sør-Elvåga og staket videre i scooterspor som enkelte steder hadde føyket noe igjen, men som ellers var gode. Jeg holdt meg til venstre for øya og var raskt fremme i sørenden.

 

I litt kronglete spor men greie nok, gikk det videre mot Eriksvann. Her tok jeg til venstre og klyver opp en bakke/skrent, så over Simmingmyra hvor elgen hadde laget store huller i løypa og fram til løypekryss ved Paradisputten. Her ved Putten tar jeg en drikkepause før jeg setter kursen videre mot Skålsjøen og Losby.

 

I fortsatt fine spor suser jeg ned en skrent og er straks ute på Skålsjøen. Staker over vannet, passerer Skålsjøhytta, så nedover på en skogsvei og ut på Røyrivann ved Knurra. Her holder jeg til venstre og går rett nordover gjennom Fløyta og over Mønevann.

 


Skålsjøhytta
 

Skiene er gode og det glir bra. Staker meg forbi Losby og videre  mot Sørlihavna og fram til neste kryss ved Finnstad. Her tar jeg til venstre og følger flotte løyper videre forbi Feiring bruk, over jordene til Ruud-og Haugen gård og frem til hovedløypa fra Vallerud.

 


tverrløypa til Losbylinja via Ruud og Hauger gård
 

Etter en ny drikkepause setter jeg kursen hjemover. Jeg hadde til nå gått ca 25 km og brukt litt over 2 timer. Ved Ekerud tok jeg til høyre og skled på veien nedover forbi Bjørndalen til løype ved skogsvei. Gikk greit videre over åsen og ned til løypa mellom Ellingsrud og Mariholtet. Her tok jeg til venstre mot Mariholtet og videre i lysløypa til Bremsrud. Skled ut på Nøklevann og staket over til Bråten og Haraløkka. En flott tur i Østmarka der også sola tittet frem i blandt. 

 

Ca 36 km

3 t 8 min

 

4 februar 2013 Landevei

4 februar

 

Fra Haraløkka langs Bølerlia til Nøklevann skole og ned skolebakken til Rustadsaga. Fulgte Generalen forbi Skullerud, gangvei over E6 og så opp Grisebakken.

 


Gangbru over E6 – så opp Grisebakken til Lambertseter stadion

 

 

        Det hadde i løpet av dagen kommet ca 5-8 cm snø og det var ikke lett å ta seg frem alle steder, men stort sett greit.   Passerte Munkerud t-bane st., krysset Obersten og fulgte Freidigveien videre til Linbeckveien og Ekebergveien. Tok til venstre mot Sæter-krysset og så Nordstrandsveien til Skulleruddumpa.

         
            Sæter

         Går opp Skullerudbakken og fortsetter så langs veien tilbake til Nøklevann skole og Haraløkka.  

Ca 11,2 km

1 t 13 min

 

55,3 km

 

2 februar 2013 Nordmarka

2 februar

Terje og jeg var tidlig ut da vi ankom p-plassen på Sognsvann kl 08.40 og ca 10 min senere kom Nils som hadde reist fra Sætre i Hurum. Ca kl 09.00 satte vi avsted i nysatte spor på Østsiden av Sognsvann. Skiene satt bra og gliden var nokså god, tross nyfreste løyper. Med meg foran og Terje like bak, nådde vi frem til bakken føre Ullevålseter. Her oppdaget vi at Nils ikke var rett bak oss, og vi ventet i flere minnuter. Etter en stud kom han rundt svingen og vi så at det var noe som ikke stemte. Sammen gikk vi opp til Ullevålseter og her besluttet Nils å avbryte turen, da han ikke følte seg frisk nok til å fortsette. Vi ønsket ham god bedring før ham gjorde vendereis.

 

Terje og jeg fortsatt som planlagt og valgte løype videre mot Skjennungen. Etter endel stigninger flatet løypa ut og det var bare å nyte turen der vi skled fremover mot Skjennungen og videre til løypekryss på Marimyr.

 


Terje ved Skjennungen

 

Her tok vi til høyre og sklir ned noen fine slake utforkjøringer til dumpa ved Bjorddammen. Vi staker oss forbi vannet og etter nok en slak utforkjøring, seiler vi videre til Rundmyr. Tross en tidlig start er det allerede mange i løypa, men det er bare trivelig og vi hilser i øst- og vest.

 

Fra Rundmyr følger vi HK-løypa til Langmyr. Her går vi rett nordover mot Kikut via Blankvannsbråtan, Kobberhaughytta, Appelsinhaugen, Abbortjern og over isen på Bjørnsjøen.

 


Appelsinhaugen

 

Det var tørre fine løyper over vannet som vi passerte uten stavtak. Fin balansetrening å gå uten staver. Vi klyver opp bakken og inn på tunet ved Kikut. Etter å ha tatt av skiene, tar vi en pause med mat og drikke. Hilser på noen fra Skiforeningen som har rigget et smørestativ for service osv.

 


Kikut

 

Etter å ha lagt på to lag med VR50, sklir vi ned bakken og så ut på isen igjen. Vi tok samme spor tilbake over isen som vi kom. I første løypedele tar til venstre og velger løypa om Bjørnsjøhelvetet til Aurtjern. Løypa som er både morsom og kuppert, går parrarelt med kraftledningen. Man får også en god utsikt over elva og Bjørnholt.

 


Elva fra Bjørsjøen til Skjærsjøen

 

Fra Aurtjern velger vi å går rett videre mot løypa mellom Ullevålseter og Sognsvann. Det var nå stor traffikk innover og det gjaldt å være forsiktig i utforkjøringene på veien tilbake til Sognsvann og p-plassen.

 

En flott tur med flotte forhold i Nordmarka, der også sola viste seg i perioder.

 

Ca 33,5 km

3 t 15 min

 

31 januar 2013

31 januar

Fra Haraløkka og over isen til Katisa. Etter mildvær og varm vind siste døgn, var det frosset til og det var hålke over vannet. Det jeg hadde av klister ble derfor igjen på isen og siste rest forsvant da jeg skrenset ned til Langvannsbekken og Petersbråtan.

 


Ødegårdsletta

 

På blanke ski skled jeg over Nord-Elvåga til Deledalen. Her var sporene ok men harde og uten feste, ble det en slitsom tur innen jeg kom til Mariholtet. Ved Sleppa tok jeg det veldig forsiktig og svingte til høyre mot Sarabråten. Farten var stor og det var lett å stake. Ved Sarabråten tok jeg imidlertid av skiene og løp forsikt ned til Nøklevann og så videre rundt til den andre siden. Ved Korketrekkeren var det så hardt at det ikke gikk å gå oppover. Jeg tok meg derfor ut på isen og på tynt snølag, skøytet jeg tilbake til Bråten og Haraløkka.

 

Ca 17,5 km

1 t 34 min

28 januar 2013 Landevei

 

28 januar

Fra Haraløkka med joggesko og påsatte brådder, til Nøklevann skole og ned “skolebakken” til Rustadsaga. Hilste på Erik (hjelpetrener) og Bøler IF`s yngre løpere som var i gang med bakkeløp i Skolebakken. Jeg fulgte veien videre forbi Skullerud og frem til Abildsøkrysset. Tok en runde rundt Østensjøvannet og så samme vei tilbake til Haraløkka via Skullerud.

 


Bogerudmyra

 

Ca 12,9 km

1 t 18 min

 

Ca 44,1 km

27 januar 2012 Østmarka – Skjeldbreia

27 januar

       

Fra Haraløkka i nykjørte spor og over isen til Katisa. Her var det trikkeskinner og disse fulgte jeg videre forbi Ødegården og Høyås til Petersbråtan. Tar til høyre mot Klokkerud og så til venstre mot Eriksvann og Skjeldbreia. Ved Eriksvann og Gml.Vintervei, stanset imidlertid trikkeskinnene.

 

Gml vintervei

 

På grunn av forhold med overvann og bløt myr, var det ikke preppet videre frem til Skjeldbreia med stor maskin. I opptråkkede spor forsøkte jeg å unngå de bløteste partiene som best jeg kunne.

 


fra Skjeldbreia mot Krokholveien

Vel fremme på Skjeldbreia tok jeg til høyre og staket over vannet til Krokholveien. Her var det flotte forhold og nykjørte spor. Det gikk raskt videre og i god fart passerte jeg speiderhytta og straks etter var jeg ved Franskeplassen.

 


Speiderhytta i Krokholveien

 

Tar til høyre mot Sandbakken og videre til Klokkerud og Smørhullet. Tar så løypa opp til Langvann. Her velger jeg å holde sporet til venstre over vannet, og så igjennom Gudbrandsdalen og ned til Ødegårsletta. Løypa som var scooterkjørt var litt kronglete, men ellers en flott naturløype jeg tidligere ikke har tatt.

 

Sklir ned til Katisa og ut på Nøklevann. Her møter jeg mange som er på vei innover i marka og etter å ha hilst på Olav K, er jeg tilbake på Haraløkka. En flott tur i Østmarka der forholdene nå er gode.

 

Ca 27,2 km

2 t 18 min