Landevei; Favorittrunden….

26 januar 2015. Fra Haraløkka langs Bølerlia til Nøklevann skole og ned skolebakken til Rustadsaga. Det var mye slaps, sørpe, vann og det surklet i skoa, men så lenge man ikke fryser er det ok. Fra Rustadsaga fulgte jeg Generalen mot Skullerud og Abildsø for en tur i Favorittrunden som går om Manglerud og Ryen.


Runden fra veikryss Enebakkveien-Plogveien. Ca 3 km

For variasjonens skyld, pleier jeg å ta “runden” (se bilde ) motsatt vei i forhold til forrige gang. Og svingte derfor inn Plogveien denne gangen. Vel tilbake i krysset, tar jeg samme vei til Haraløkka som jeg kom.

Ca 12,8 km

 

1:18

 #løpetur #trening #mosjon #trim

 

Skitur på Hedemarksvidda – Gåsbu….

24 januar 2015. Skitur på Hedemarksvidda (Gåsbu) med Sindre for å teste løypene i Stenfjellrunden. Et renn hvor jeg har deltatt 7 ganger tidligere. Senest i Stenfjellrunden 2014 men, som jeg denne gangen dropper da jeg går Holmenkollmarsjen helgen etter.

Etter å ha plukket opp Sindre ved Schell på Kløfta, satte vi kursen mot Hamar og Gåsbu. Været var ikke som best med tett snødrev og litt vind men, dette skulle ifølge yr gi seg utover ettermiddagen. Ca klokka 10.00 ankom vi Gåsbu og fikk parkert på nedsiden av stadion. Her var det ikke mange biler men, noen var allerede på plass.

 


Parkering på nedsiden av Stadion. 
 

Planen var jo å ta samme løype som Stenfjellrunden, så med skiene under armen og snø til anklene, ruslet vi langs veien og opp til stadion. Jeg hadde underveis skrytt av hvor fint og flott det var her på Gåsbu, så da vi kom opp på stadion, ble jeg nokså lang i maska….for her var det ingen spor å se.

Vi satte på skia og staket oss ut stadion og under brua.  Og her var det jammen spor etter noen som hadde gått ut litt føre oss. Sindre som hadde blanke ski (skøyte ski) fikk det tungt i løssnøen, men bedre der det var spor han kunne stake i. Vi fulgte hovedløypa videre og etter ca 2 km, kom vi frem til et løypekryss. Stenfjellrunden er i utgangspunktet merket med gule skilt + piler men, her i løypekrysset var det 2 gule skilt med piler i hver sin retning. Det burde her ha stått på skiltene “løype inngang” og “løype utgang”, for selv om jeg har gått her mange ganger, er det slik at det står løypevakter her og da følger man jo ikke med. Sløvt av meg ja vel, men man følger bare løperen foran seg.  I og med at det her var nylig kjørt dobbeltspor, valgte vi å følge gul pil til venstre og så suste vi avsted i en lang slak utforbakke. Vel nede flatet det ut og så fikk jeg øye på en velkjent bru der løypa nå går innover mot mål og stadion. Vi hadde tatt feil og måtte derfor snu. Tilbake i løypekrysset, tok vi så upreparert løype videre. Her var det tross alt opptråkket spor og det gikk lettere men mye glipptak for Sindre som hadde blanke ski.

 


Lett terreng og furuskog mot Ormsætermyra

Løypa fortsatte nå i lett terreng og i fin furuskog innover ved Ormsætermyra. Furuene ble mindre ettersom det nå gikk slakt oppover i det halvåpne terrenget mot Appelsinhaugen. Fra Appelsinhaugen som er løypas høysete punkt med 736 m.o.h., skulle vi nå ha gått videre nedover mot Bårdsætra, men her var ingen synlige spor. Vi fortsatte derfor videre over Stenfjellet til vi kom innpå løypa der denne kommer opp igjen fra Bårdsætra. Etter å ha kjørt i slake nedoverbakker fra Stensæter, kommer vi så inn i et lettere skogsterreng og straks etter er vi ved Krakholen. Her tar vi en rastepauese med mat og drikke. Og jammen skulle yr få rett da det nå sluttet å snø. Det var fortsatt litt småsurt med vind og tåke og det gjaldt å ikke stå for lenge slik at vi ble kalde.

 


Mat og drikke ved Krakholen


til høyre mot Målia

Løypa tar nå til høyre og går så innover mot Målia. Vi passerer flere fine partier med myr og halvåpne skogspartier, før løypa vender og fortsetter mot Kveådammen og Stensæterbekken, før vi er tilbake ved Krakholen.


tilbake ved Krakholen

Her i fra går løypa nå i forholdsvis lett terreng før den fortsetter videre inn i lysløypa på nedsiden av Stenfjellhytta.

forbi noen hytter og så inn i lysløypa

Straks etter, svinger løypa mot Yksenåsen men, siden det var dårlig med spor, valgte vi heller å fortsette i lysløypa tilbake til Gåsbu. Det ble en herlig avslutning da vi kunne stå og stake de siste 5 km helt ned til p-plassen ved Gåsbu.

Været til tross, så hadde vi en flott tur på Hedemarksvidda der vi fikk gått store deler av Stenfjellrunden. 

Mange takk for fin tur, Sindre J

Ca 29,4 km

#skitur #mosjon #tur #stenfjellrunden #friluftsliv

flere bilder fra samme tur:Østmarka; Østmarkrunden motsatt vei…

21 januar 2015. Så kom vinteren til Østmarka, og etter flere dager med snø, skulle det nå være gode forhold i marka. Jeg har siden sist “preppa” skiene og det var bare å legge på dagens festevoks. Med minus 1-2 grader og snø i luften, la jeg på 3 lag VR 50.

Jeg hadde ikke helt bestemt meg for hvor jeg ville gå, men innen jeg nådde Bråten ved Nøklevann, hadde jeg bestemt meg for at jeg skulle ta Østmarkrunden motsatt vei. Jeg staket over isen bort til Rustadsaga og videre gjennom hestehagen til Hullet hvor jeg svingte til høyre. På vei ned mot Skraperud og Skullerud Idrettspark,hilste jeg på Bernt som kom motsatt vei.


Løkka – hestehagen   (gml: foto)

Fra Skullerudstua tok jeg løype 168 til Grønmo og løype 692 til Trollvann og Smørhullet. Forholdene var til tross for litt løse spor, veldig bra. Ved Smørhullet tok jeg til høyre for en tur- retur til Klokkerud, før jeg fortsatte mot Petersbråtan ved Nord-Elvåga. Det var nokså mange ute i sporene og de fleste hadde hodelykt og det var rene “lysløypa”  enkelte ganger, men fint for en med dårlig lys. Fra Petersbråtan tok jeg løype forbi Langvannsbekken, Høyås, Ødegården og videre over sletta til Katismyra. Her svinger jeg til høyre og sklir ned til Nøklevann ved Katisa. Staker over vannet til Bråten og så tilbake til Haraløkka. En fin kveldstur i marka.

Ca 19,4 km

#østmarka #skitur #mosjon #trening

 

Landevei; Klemetsrud – Hauketo – Sæter….

19 januar 2015. Møtte Einar på Haraløkka for felles løpetur. Med gryende forkjølelse og i lett snøvær, fulgte vi brøytet vei til Rustadsaga. Med snøen som hadde kommet i løpet av dagen var det satt spor i Blindløypa og forholdene må sies å være gode for de som gikk på ski. Vi imidlertid, hadde valgt joggesko denne kvelden. Ved Rustadsaga tok vi til høyre og straks var vi ved Generalen. Denne fulgte vi til Skullerud og ned Skullerudbakken til Skulleruddumpa. Her tok vi Vinterveien videre forbi Dal/Brenna og frem til Klemetsrud. Forholdene var gode da gangveien var fri for snø og is.


Klemetsrud

Etter å ha krysset Enebakkveien, fulgte vi gangvei langs Gjersrudbekken og Ljarbruveien. Her var det ikke brøytet og med 5-6 cm nysnø på is, var det glatt enkelte steder. Fra Hauketo gikk vi opp deler av Ekebergveien til Nordstrand, før vi fortsatte langs Nordstrandveien til Skulleruddumpa. Vi går opp Skullerudbakken og tar så delvis samme vei tilbake som vi kom, men fra Rustadsaga, velger vi “skolebakken” til Nøklevann skole og videre langs Bølerlia til Haraløkka. Jeg avslutter med stigningsløp den siste biten hjem.

Ca 16,5 km

1:55

#landevei #mosjon #trening #løpetur

 

Østmarka; Skullerud idrettspark….

Etter å ha vært på farten hele formiddagen med bl.a en tur på Plantagen Skullerud, bestemte jeg meg for en skitur i det fine været. Det var nok isete og hardt i marka så det ble til at jeg reiste bort til Skullerud Idrettspark. Her var jeg imidlertid ikke alene og det var heller ikke enkelt å finne plass til bilen, men en plass fikk jeg.  Med skiene under armen ruslet jeg ned på plassen foran Skullerudstua. Her var det nok snø og fine løyper. Her var også mange barn da Skiforeningen hadde skiskole. Herlig.

Jeg spente på meg skia og begynte på den første runden. Det gled godt og forholdene var gode. Jeg hadde blanke ski så det ble mye staking og litt skøyting i bakkene. Underveis hilste jeg på flere kjente som Winger`n, Trond Inge, Dennis, Bård og andre. I det fine været var det bare å nyte hver runde. 

Bilder sier mer enn ord så disse får tale for seg selv.


Skullerud Idrettspark
Etter å ha gått ca 7-8 runder var det bra for denne gangen. En flott tur på Skullerud Idrettsplass.

ca 16,1 km

#østmarka #skitur #trening #mosjon

 

 

Østmarka; Nord-Elvåga på langs….

15 januar 2015. Fra vinduet så jeg at det var biler på Haraløkka og tok det som et tegn på at det var folk på ski i marka. For usikker som jeg var, på om jeg skulle velge joggesko eller ski, valgte jeg derfor ski. Selv om denne var våt, så hadde det jo tross alt kommet endel snø i løpet av dagen.

Jeg spente på meg skiene bak garasjen og staket bort til lysløypa (Blindløypa) ved p-plassen. Skiene hadde jeg ikke gjort noe med da jeg bare skulle gå en liten tur. Med våt nysnø i sporene ble det tungt, men inn til Bråten gikk det greit. Her satte jeg på hodelykta da jeg skulle ut på isen. Det var en del vind og som om ikke det var nok, så begynte det å regne, og i pøsregn krysset jeg Nøklevann. Været var ufyselig og våt som en “katte”, fortsatte jeg videre mot Ødegården og Høyås. Innen jeg nådde Høyås så hadde det sluttet å regne.

Fra Høyås fulgte jeg løypa mot Langvannsbekken og Petersbråtan. I gjennsnødde spor med våt snø, gled det dårlig og i bakken ned til Langvannsbekken, måtte jeg stake hele bakken ned. Ved Petersbråtan led jeg valgets kvaler om hvilke vei jeg skulle ta, men valgte å gå ut på Nord-Elvåga. Vurderte å ta veien om Deledalen, men fortsatte på isen nordover til demningen og Mariholtet. I gjennsnødde spor, brøytet jeg meg fremover mot lyset på demningen, og aldrig har 3 km vært sååå lange.

Et lys i mørket. Her varer julen til påske

Fra Mariholtet fulgte jeg lysløypa til Sleppa og Katismyra. Her var forholdene mye bedre og det gled bra både forover og bakover. Ved Paulsendalen hilste jeg på damegruppa til Rustad IL som også hadde trosset vær og vind, før jeg skled ut på Nøklevann ved Katisa. Og som da jeg startet, så begynte det jammen å regne igjen innen jeg nådde Bråten. Vel tilbake på Haraløkka etter en slitsom tur, var jeg allikevel fornøyd med kveldens tur.

14,1 km

#skitur #østmarka #mosjon #trening

 

Østmarka; Deledalsrunden på ski…

12 januar 2015. Skitur i Østmarka. Skulle møte Einar på Haraløkka for felles tur. Skiene hadde jeg ikke brukt siden FredagsBirken 2014, og på rester av isklister fra den gang, smurte jeg to lag med VR 60. Jeg var tidlig ute og rakk derfor en runde i Blindløypa før Einar dukket opp. Skiene kjentes ok og det gled godt, men litt dårlig feste i de nå glatte sporene.


Flotte spor i Blindløypa som her ved Haraløkka

Einar kom til avtalt tid og sammen satte vi kursen mot Bråten og Nøklevann. Siden vi skulle rundt Nord-Elvåga via Deledalen, hadde vi med hodelykter. Det gikk fort over Nøklevann til Katisa og straks var vi i lysløypa. Denne fulgte vi så videre til Sleppa og Mariholtet. Ved Hestehullet dukket Bernt opp. Vi vekslet noen ord og så forsvant han opp bakken og ut av syne.

Fra Mariholtet skled vi ned bakken og over demningen. Her var forholdene bedre og med bra feste, gikk det greit opp til neste løypekryss. Og med påsatte lykter, satte vi kursen sørover langs Elvågaveien. Det var noe skuffende at det ikke var kjørt spor, men i opptråkket enkeltspor, tok det ikke lang tid før vi var i Deledalen.

 

Elvågaveien mot Deledalen   (gml: foto)

Det gikk greit ned skrenten og ut på Nord-Elvåga. Litt bløtt inne ved land, men ellers greie forhold. Staket deretter over vannet til løypekryss ved Petersbråtan. Her hadde løypemaskinen nylig kjørt, og i nyfriserte spor, fortsatte vi forbi Langvannsbekken og opp til Høyås. Her i fra, suste vi ned bakken forbi Ødegården og over sletta, før vi krysset lysløypa ved Katismyra og ned til Nøklevann. Her staket vi over til Bråten og Haraløkka i samme løype som vi kom. En flott tur i Østmarka der forholdene varierte en del.

Ca 17,5 km

 

#skitur #østmarka #mosjon #trening

 

Landevei; Sandvika og omhegn…..

7 januar 2015. Trim i arb.tiden. Fra Sandvika fulgte jeg gangvei langs Engervann og videre opp Prestveien til Bærumsveien. Kjente tidlig at korsryggen ikke var helt ok, men fortsatte allikevel videre da dette er noe som gir seg etterhvert. Kanskje skyldtes dette litt ekstra tyngde etter jul?


Engervann – sandvika

Jeg tar så til venstre og følger Bærumsveien mot Løkkeberget skole der “løkkebergkneika” begynner. Det stiger jamt og etter ca 1,3 km passerer jeg Valler, før det flater ut. Ryggen kommer og går, men bedre når det går oppover..hmm. Jeg fortsetter langs Bærumsveien forbi Gjettum og straks er jeg ved veikryss.

 


Kolsås t-bane st.

Jeg tar inn Brynsveien som jeg følger forbi Kolsås t-bane st., så over Lommedalselva/Sandvikselva, forbi Bryn skole og opp til rundkjøring ved Bryn kirke. Ryggen er fortsatt ikke helt god men det går greit. Jeg finner en gangvei som går langsmed Gamle Lommedalsvei og denne følger jeg forbi Wøyen gård, over Isielva og frem til Vøyenenga i Skuiveien.

 

 
Wøyen gård (foto: Akershusmuseet)

 

Fra Vøyenenga følger jeg Skuiveien forbi Kirkerudbakken og Franzefoss Kalkemølle, før jeg fortsetter langs Sandvikselva tilbake til Skattens hus i Sandvika. En fin tur i flott kulturlandskap der også ryggen ble bedre etterhvert.


Bærum skiklubb – Kirkerudbakken
 

Ca 14,1 km

 1:22

 #landevei #løpetur #trening #mosjon

Mer om Wøyen gård

Flere bilder fra samme tur:


Engervann


Sandvikselva


 

Landevei; Haraløkka – Alna – Furuset skole…

5 januar 2015. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Vi fulgte grusvei hvor det nå var “holkeføre” til Ulsrud, og siden det ikke var tilrådelig å fortsette innover i marka, fulgte vi heller Østmarkveien ned til rundkjøring. Underveis hilste vi på Erik og hans unge elever fra Bøler IF Friidrett. Fra rundkjøringen følger vi Hellerudveien til Hellerud og så videre langs Tvetenveien på ny gangvei nedover til Alna. Her tar vi til høyre og passerer Ikea før vi kommer opp til 4H-gården og Furuset skole.


Over E 6 på gangbru fra Furuset skole  (gml: foto)

Vi krysser deretter E6 og tar så til høyre. Her i fra, følger vi gangvei forbi Lindeberg, Lutvannskroken, Haugerud kirke og frem til Hellerud. Vi tar så delvis samme vei tilbake til Haraløkka, men velger Olav Nygårds veg den siste biten opp til Haraløkka. En fin tur langs landeveien og faktisk kom det også noen små fjoner av snø.

 Ca 17,4 km

1:53

 #landevei #mosjon #løpetur #trening

 

 

Landevei; Haraløkka – Skullerud – Ryen….

3 januar 2015. Siden det lille som var av snø i marka var forsvunnet, ble det en tur med joggesko langs landevei. I det jeg skulle til å sette avsted, hørte en som ropte…Godt nytt år. Jeg snudde meg og fikk øye på Dennis som lesset skiutstyr inn i bilen for helgens tur til Skeikampen. Godt nytt år..ropte jeg tilbake, før jeg satte kursen mot Nøklevann skole. Her i skolegården var det rene skøyteisen, og det var svært glatt. Men jeg kom meg over uten uhell og var spent på hvordan “skolebakken” var. Denne var heldigvis helt fri for snø og is.


“skolebakken”  bakken mellom Nøklevann skole og Rustadsaga

Fra Rustadsaga fulgte jeg Generalen, Skullerudveien og Enebakkveien til Abildsø. Det var helt bart på fortauet og det gikk greit. Jeg fortsatte langs Enebakkveien til Ryen som jeg passerte i en undergang, og så en gangvei opp til Manglerud. Tar Plogveien videre forbi Manglerud skole og frem til Enebakkveien. Her tar jeg til venstre, og følger så samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom. Jeg avslutter siste biten med stigningsløp.

Runden som er passe lang og passe kupert, er en favorittrunde.

Ca 12,8 km

 1:15

 #landevei #løpetur #mosjon #trening