Østmarka; Losby – Mønevann med kamera t/r….

Siden Losby er Lørenskogs naturlige utfartssted og portal til Østmarkas natur- og friluftsområder, var det nettopp her i fra, at Heidi og jeg en flott høstdag skulle på fototur til Mønevann. Se bilder……

 

Linje 66 til Losby gods – 1972 (oslobilder.no) Losby besøksgård – HER

 

 

 

 

 

 

 

Mønevannet ligger i Østmarka, like syd for Losby i Lørenskog kommune i Akershus. Vannet ligger 170 m.o.h, og har utløp mot nord gjennom Losbyelva.

 

 

 

 

 

 

 

Eiendommen Losby Gods oppstod ved at de tre sydligste skogsgårdene Losby, Vestmork og Østmork ble slått sammen. Trelasthandelen var all velstands kilde på denne tiden, og Losby ble bare begynnelsen for Christiania-kjøpmannen Peder Cudrio i 1744. Mer om Losby Gods HER

 

 

 

 

 

Vi avslutter med kaffe og vaffel på Besøksgården. Takk for følget!!

 

#losby #østmarka #oslomarka #friluftsliv #tur # mosjon

 

 

Sandvika – Billingstadveien – Sopelimekroken – Vestmarkveien….

26 oktober 2017. Trim i arb.tiden. Fra SBC-bygget til Thon Hotel og deretter lang Sandviksveien forbi Bjørnsvika til rundkjøring. Her i fra, tar jeg Lilleåsen og Åsløkkveien videre. Det stiger jamt og det er litt bratt enkelte steder, men jeg løper hele veien opp. Kanskje ble jeg “ivrig” for plutselig endte veien på en snuplass. Jeg hadde underveis, med nesa langt ned i asfalten passert Fjellveien som jeg egentlig skulle ha tatt. Vel tenkte jeg, litt frem og- tilbake skader ikke. Deretter kunne jeg følge Fjellveien til Billingstadveien.

Ringi gård (gml: foto)

Jeg har tidligere løpt opp langs Billingstadveien, men aldri helt opp til Vestmarkveien som var planen denne gangen. Også her stiger det jamt ca 90 høydemeter på 2 km, men i rolig tempo, går det greit. Jeg følger Vestmarkveien et stykke før jeg svinger inn Sopelimekroken. Her er omgivelsene fine og jeg nyter turen videre forbi Ringi gård til jeg kommer ut på Vestmarveien igjen.

Vestmarkveien forbi Tanum skole

Her svinger jeg til venstre og følger Vestmarkveien videre forbi veikryss der jeg kom innpå fra Billingstadveien og deretter Tanum skole før jeg fortsetter nedover langs Gml.Tanumveien. At det går nedover er for belønning å regne da tilsvarende er blitt løpt oppover. Straks etter å ha fulgt Slependveien til Sandvikselva tar jeg gangvei langs denne tilbake til SBC-bygget.  

Slependveien mot Sandvikselva

Ca 13,5 km

1:23

#løpetur #mosjon #vestmarka #trening #tur #budstikka 

Oppsal – Skøyenåsen – Bogerudmyra….

23 oktober 2017. Fra Haraløkka tok vi grusvei forbi Tveteråsen barnehage og deretter Bøler IF`s klubbhus på Haraløkka før vi gikk opp skrenten til Olav Nygårds vei. Denne følger vi frem til Sarabråtveien som vi tar ned og over Generalen. Turvei forbi Ulsrud gård og Østmarkveien videre til Oppsal. Det er klar fin luft, litt kjølig, men ellers ok. Fra Oppsalkiosken tar vi turvei på baksiden av sykehjemmet og videre forbi Skøyenåsen skole- og stasjon til Låveveien. 

 

Vi går opp det meste av Dalbakkveien, men løper over toppen mot Promenaden hvor vi svinger til venstre. I neste veikryss tar vi til vensrtre inn Johan Evjes vei som vi følger ned til Østensjøveien ved Bryn senter. Her i fra, tar vi gangvei opp “korketrekkeren” langs E6 og videre langs Wetlesens vei til Plogveien. Vi passerer Manglerud skole før vi tar sti/turvei ned til Østensjøvannet.

 

Søndre Langerud gård og Paal Bergs vei i front. Fra venstre, Enebakkveien, Skullerudveien og Løvsetdalen. Til venstre går i dag E6. Bogerudmyra og Østensjøveien til høyre. Abildsø, Østensjøvannet og Manglerud i bakgrunn. (oslobilder.no – 1967)

 

Vi følger grusvei sørover langs vannet og tar en runde rundt Klopptjern og Bogerudmyra før vi setter kursen mot Valborgsvei og Østensjø gård. Vi går deretter opp det meste av Ulsrudbakken, men løper den siste biten og videre til Haraløkka via Ulsrud og klubbhuset. En fin tur litt rundt omkring.

 

Østensjøområdet ved Abildsø (oslobilder.no)

 

Ca 14,2 km

 

1:34

 

#løpetur #trening #mosjon #runforfun

Østmarka; Sarabråten – Sleppa – Hestehullet…

17 oktober 2017. Fortsatt var jeg litt stiv og støl etter helgens bravader i Göteborg, men ikke verre enn at jeg møtte Einar og Nikki på Haraløkka for felles tur. Nikki som er 7 år og en blanding av Jack Russel og Pappilon skulle også være med på løpetur. Og fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Ulsrud og Østmarksetra før vi fortsatte videre innover mot Sarabråten og Mariholtet i lysløypa. Underlagt var bra og det gikk greit med oss alle. 

 

Einar og Nikki ved Sleppa som er en skråning og brattheng ned mot Nøklevann, sør for Sarabråten og øst for Hareholmen. Stedet har fått navn etter plass hvor tømmerstokker ble sluppet ned til Nøklevann for videre fløting. Nær Sleppa sto de såkalte <<Messeltgranene>>. Høye grantrær stod vest for veien ved Sleppa. På 1950-tallet ble det gjort betydelig hogst i området, men daværende skogsforvalter Ole T.Messelt valgte å spare 4-5 trær som allerede da var store og fine. Disse trærne ble først hogd på slutten av 1990-tallet. Messelt har fått en vei på Trosterud, helt inntil marka oppkalt etter seg. (Fakta; Østmarka fra A til Å).

Vi passerte Sarabråten før vi fra Sleppa satte kursen rett østover mellom Sarabråtåsen og Hesteholåsen til Hestehullet.

Hestehullet var opprinnelig et dalsøkk og myr i bratt sving på veien mellom Sarabråten og Mariholtet. Navnet tilsier at hestekjørerne som kom med store tømmerlass hadde lett for å kjøre seg fast her. I dag er det fin grusvei på samme sted, men svingen, er krevende når farten blir for stor. Sikkert mange skiløpere i Østmarka som har erfart dette med både knall og fall. (gml: foto)

Mariholtet Sportsstue – Østmarka (gml: foto)

Hvordan er bena spør Einar mens vi tar en rask pause i veikrysset ved Mariholtet. De er ok svarer jeg, men jeg kjenner det litt, særlig når det går nedover. Da er det akkurat slik det skal være sa Einar, og så satte vi avsted samme vei tilbake til Sleppa. Nikki som er flink, ligger tett på hele veien og vi merker knapt at hun er med. Uten en lyd dilter hun med.

Ved Sleppa svinger vi til venstre og følger løysløypa videre rundt Nøklevann. Underveis registrerer vi at vi har møtt langt flere på sykkel enn vanlig, men det er ikke noe problem så lenge de er synlige (dvs. med lys). Fra Rustadsaga går vi opp Nøklevannsbakken før vi løper over Skredderløkka til Haraløkka. Det var morsomt å ha med Nikki på tur. Jeg avslutter med stigningsløp den siste bite hjem.

Ca 12 km

1:18

#østmarka #oslomarka #mosjon #trening #løpetur

Göteborg Marathon 2017

14 oktober 2017. Helt siden vi var her i påsken har jeg vært påmeldt Göteborg Halvmarathon og nå som sist gang, skulle vi på på Hotell Opera i Nordstaden ved Drottningstorget. Selve løpet har lenge ligget i bakhodet med en tanke om at det er så lenge til, men plutselig, var det dags.

 

Heidi og jeg var tidlig oppe og etter en solid frokost tok vi spårvagn nr. 2 fra Drottningtorget. Selve turen tok ca 15-18 min og med 8 min gange, var vi på Slottsskogsvallen i god tid.

 

Med startnummer 1073 var jeg klar for løp. (foto: Heidi Mathiesen)

 

I hallen for å hente startnummer treffer jeg Ronny og deretter Jan Billy som skulle løpe helmarathon mens Ronny som var med som moralsk støtte, skulle ikke løpe denne gangen. Med startnummer under armen ruslet Heidi og jeg litt rundt i området. Det var endel tunge skyer over stadion, men dette, skulle sprekke opp og forholdene skulle også bli langt bedre etterhvert.

 

Faktisk ble det antydning til blå himmel akkurat da helmarathon skulle starte. Jan Billy som hadde sub 3 som mål, stilte seg opp helt fremst og var klar for start. Og da starskuddet smalt kl 11.00, var han raskt ute og innen de forlot stadion, var han oppe på 3 plass. Hvordan det gikk med Jan Billy, kan du se her på Sportsmanden.

 

Litt oppvarming før løpet. (foto: Heidi Mathiesen)

 

Med en halv time til start tok jeg noen runder for oppvarming. Det kjentes bra og jeg gledet meg til å komme igang. Planen var å ha en fin tur i jamt tempo og aller helst være innenfor sub 2. Jeg forlot Heidi som var utskremt fotograf, supporter og moralsk støtte og gjorde meg klar for start. Her treffer jeg Steinar som deltar her for andre gang. Han forteller om løypa og vi tar et obligatorisk bilde før vi ønsker hverandre god tur og lykke til.

 

I den fremre delen av startfeltet med forventet sluttid på 1:30 eller bedre, tok Steinar oppstilling mens jeg gikk litt lenger bakover i feltet. Skylaget hadde sprukket opp og forholdene var bra, passe varmt, men litt vind.

 

Klokken 11:30 smalt startskuddet og så satte feltet seg i bevegelse. Først sakte, men så fortere ettersom det strakk seg ut. Med løypeprofilen i hodet var det bare å følge på. Det kjentes bra og tempo var ok, fin flyt og det var gøy å løpe. Jeg passerer første drikkestasjon (4,2 km) uten å ta drikke.

 

Løypa som er “sykkelbanen” fra Göteborg og sørover går litt opp og ned, men det er ingen bakker å snakke om, tvert i mot, så er det lange rette strekker. Underveis registrerer jeg at det er flere skilt med Askim. He he tenker jeg, Gøteborg/Askim tur-retur på samme dag lar seg høre. Ettersom vi nærmer oss neste drikkestasjon (8 km) møter vi de som løper helmarathon som kommer motsatt vei etter vending på 10,6 km. Det er 2 mann i tet og her gikk det fort. Deretter møter jeg Jan Billy som smiler og ønsker god tur. Takk det samme sier jeg i forbifarten og straks etter var jeg på neste drikkestasjon. Her tar jeg litt drikke før det bærer videre utover langs sjøen. Omgivelsene med golfbaner på den ene siden og ramsalt sjø på den andre siden var herlige og jeg nyter turen videre.

 

 

Det var litt vind som kom inn fra siden, men dette var inte problem, snarere var det bare behagelig. Jeg fulgte med i en gruppe og gikk nesten glipp av å hilse på Steinar som kom motsatt vei, men rakk det i forbifarten. Ikke lenge etter var vi ved båtopplagsplassen som var vendepunktet. Det ga litt ekstra motivasjon å møte andre løpere som var på vei utover. Og fornøyd med tingenes tilstand, gikk det greit videre.

 

 

På drikkestasjonen etter 12-13 km tar jeg både banan og cola. Løypa som forlater sjøen fortsetter nå i samme sykkelbane som vi kom. Her møter jeg helmarathonløpere som er i gang med andre halvdel og om det var 2 mann i tet sist, så var det bare en nå. Han så fortsatt like pigg ut og formelig fløy avsted – rett og slett, imponerende!

 

Det er lett å la seg inspirere av andre løpere, men ettersom det nå nærmer seg 16-17 km går det etterhvert litt tyngre. I en lang slak stigning hørte jeg plutselig <kom igjen nå – kjempa på> sa en dame som tok meg igjen. Nå er det bare du och jag i hele världen sa hun før hun forsvant fremover. Riktignok klarte jeg å utligne farten for jeg holdt delvis følge frem til neste og siste drikkestasjon.

 

Nå er det bare snaue 4 km igjen tenkte jeg og kikket på klokka som viste anvendt tid på 1:38. Men like brått som det nærmet seg slutten gikk liksom luften ut. Jeg løper fortsatt, men tempo er for nedadgående og mens jeg maner frem et bilde fra en plakat ved Uddevalla om “Starke Arvid” for inspirasjon osv.,…

 

….møter jeg Jan Billy som er ute på sin andre runde. Han gikk og bar tydelig preg av å ikke ha det så greit, men vi ga hverandre en highfive i det vi passerte og kjenner jeg ham rett, så gir han seg ikke.

 

Selv om det nå går tyngre går det allikevel greit og da jeg fikk øye på Heidi som stod utenfor stadion med kamera, var det bare å smile som best man kunne.

 

Göteborg halvmarathon 2017. (foto: Heidi Mathiesen)

 

Den siste biten inne på tartandekket var herlig og med armene over hodet hørte jeg navnet mitt bli ropt utover hele stadion før jeg passerte mål. Herlig tenkte jeg og fikk stanset klokka som viste 1:58. Det er absolutt “innafor” og jeg var fornøyd med gjennomført løp. Med en flott medalje om halsen, kanelbolle og en kopp kaffe, var det bare å ta bilde, for dette hadde vært en flott dag.

 

 

 

Både bane (løype), arrangement og atmosfære i og utenfor løypa var en flott opplevelse. Tusen takk til Solvikingarna for en flott dag i Göteborg. Hit kommer jeg gjerne igjen!!

 

 

Senere samme kveld rusler vi litt rundt i byen og nyter lørdagskvelden før vi avslutter denne på Hard Rock Cafe og andre steder, men det får bli en annen skål.

 

 En herlig weekend i flotte Göteborg

 

Ca 21,2 km

 

1:58

 

Resultater m.m., klikk HER: 

 

#running #race #göteborgmarathon #visitgöteborg #runforfun #turogtrening #mosjon

 

flere bilder følger;

Jan Billy med start nr 149

 

Steinar og jeg like før start

 

Helmarathon løperne fra start

 

straks klart for start halvmarathon

 

….litt bak i startfeltet på halvmarathon

 

 

Sandvika – Nybrua – Bryn kirke – Vøyenenga…

12 oktober 2017. Trim i arb.tiden. Siden dette skulle være siste tur før Göteborg halvmarathon hadde jeg tenkt ut en løype som var tilnærmet lik den i Göteborg og da gjerne så flat som mulig.

 

Fra SBC-bygget i Sandvika er det flere muligheter som tur-retur Holmen, tur-retur Lysaker eller tur-retur Nybrua langs Sandvikselva. Og siden det er lenge siden jeg tok veien opp til Nybrua var det nettopp den turen jeg valgte.

 

I behagelig høstvær med fin temperatur og passende fart, nyter jeg turen langs elva forbi Kirkerud og videre oppover til Nybrua. Egentlig skulle jeg snu her for retur samme vei, men det blir litt kjedelig og jeg krysser derfor brua.

 

Økriveien mot Rykkinnveien

 

Her i fra følger jeg Økriveien oppover, men går i de bratteste bakkene til jeg krysser Rykkinnveien. Deretter fortsetter jeg i rolig tempo til Bryn kirke før jeg tar Gamle Lommedalsvei nedover til Vøyenenga. Her svinger jeg til venstre og tar så samme vei tilbake til SBC-bygget som jeg kom.

 

Mye vann i Sandvikselva

 

Ca 12,7 km

 

1:20

#løpetur #trening #runforfun #mosjon #Budstikka

Østmarka; Ås og åskammer i Østmarka….

9 oktober 2017. Fra Haraløkka fulgte vi grusvei forbi Rustadsaga og Katisa før vi ved Trekanten satte kursen innover Ødegårdssletta til Ødegården. Siden forholdene nå var vesentlig bedre enn sist var planen denne gangen å passere over fem “åser- eller åskammer” – ingen med spesiell høyde osv., men likefult, ås er ås.

 

Ødegårdsletta og Ødegården – Østmarka

 

Og den første åsen vi passerer er Høyås. Deretter følger vi skogsvei forbi Ødegårdsmosen til Langvannsbekken hvor vi tar blå sti over Sotåsen. Underlaget er bra og det er fint å løpe åskammer som går i nordsyd retning. Straks etter kommer vi til stikryss ved Smørhullet. Her svinger vi til høyre og følger Flykningeruta videre mot Trollvann. Stedvis er det vanskelig å løpe, men det går greit, og fra Trollvann fortsetter vi i Flyktningeruta et stykke før vi tar blå sti til høyre. Her løper vi delvis på sva og mykt underlag med barnåler til vi møter rød løype ved Gudbrandsdalen.

 

Vi svinger til venstre og følger rød løype over Breidåsen og videre forbi Trolldalen og Smalvannsmosan før vi ved Karismyra tar umerket sti til Dryppet. Her klyver vi opp en kløft hvor vi fortsetter på samme umerkede sti nordvestover på Trolldalsåsen. Det mørkner raskt og for hvert minutt er det merkbart. Vi kommer oss imidlertid greit over åsen og ned til <<Pioneren>> og her får vi øye på lysene fra lysløypa, men i steden for å velge lysløypa, tar vi heller Pioneren bort til Fjellstadbakken. Vi svinger til høyre ned steinrøysa og straks er vi i lysløypa.

 

Hestehagen ved Løkka – Østmarka

 

Planen var å ta en sti på baksiden av den gamle varmestua, men det var nå blitt så mørkt at det ikke lenger var forsvarlig å ferdes i skråningen over St.Hansåsen og dermed fulgte vi lysløypa ned til Hullet hvor vi svinger til høyre. Her passerer vi “hestehagen” ved Løkka før vi tar samme vei tilbake til Haraløkka som vi kom. En artig tur der vi rakk 4 åser innen det ble for mørkt.

 

Ca 13,5 km

 

1:46

 

#østmarka #oslomarka #løpetur #mosjon #turglede

Sandvika – Skustadgata – Hvalstadjordet….

5 oktober 2017. Trim i arb.tiden. Etter en anbefaling av Roar hadde jeg kjøpt nye joggesko «Nike Zoom Vomero 12» som jeg nå skulle teste. Fra SBC-bygget i Sandvika fulgte jeg Jongsåsveien til Thon Hotell før jeg fortsatte langs Sandviksveien til Slependveien og deretter langs Billingstadsletta. Og i strålende høstvær nyter jeg turen videre og ikke minst kjentes skoene ok.

I neste rundkjøring tar jeg til høyre inn Billingstadveien og her går jeg i de bratteste partiene, men løper det meste av veien opp og straks etter Billingstad skole, svinger jeg til venstre. I fine og landlige omgivelser følger jeg Skustadveien videre over Neselva, forbi Torstad gård og Hvalstadjordet til Kirkeveien.

Hvalstadjordet – Kirkeveien

Jeg har flere ganger tidligere vært i dette området og hver gang, blir jeg like fasinert av hvor flott det er. Engene er fortsatt grønne og det er bare å nyte.

Jeg følger Kirkeveien til Torstaddammen og deretter en gangvei som fører ned til Holmen før jeg setter kursen mot Sandvika langs Fekjan. Egentlig er dette et kjedelig parti og for variasjonens skyld, tar jeg derfor Nesbroveien videre.

Langs Nesbroveien mot Ikea Slependen

Jeg passerer Ikea Slependen før jeg bråbestemmer meg for å ta til høyre mot Nesøybroa. Og her i fra, tar jeg kyststien videre langs Grønsund til rundkjøring ved E18.

Kyststien langs Grønsund

Jeg svinger til høyre og løper drag opp Sandviksveien (favorittbakke) og videre forbi Thon Hotel og Storsenteret før jeg avslutter med en sving nedom Sandvikselva. En flott tur i varierende omgivelser.

og hvordan var så skoene? – Jo de stod til forventningene. Mange takk til Roar!!

Ca 13,3 km

1:22

#løpetur #trening #mosjon #nike #treningerbestute

Flere bilder fra samme tur;

Østmarka; Rustadsaga – Sarabråten – Rundtjernbakken….

2 oktober 2017. Det var både vått og fuktig etter mye nedbør, men alikevell skulle Einar og jeg på tur i marka. Dog skulle vi ta grusveier, men likefult, en tur i Østmarka. Og her er mulighetene mange.

Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Rustadsaga og Løkka før vi fortsatte videre på østsiden av Nøklevann. Underlaget på grusvei var bra, men mye vann i grøftene. Vi passerer Kattisa, Bremsrud, Sleppa og Sarabråten før vi tar til høyre i nordenden av Nøklevann og opp Rundtjernbakkene til Runtjern. Og innen vi var helt oppe ved tjernet hilste vi på Hermann som kom mottsatt vei.

Rundtjern – Østmarka

Vi passerer deretter Rundtjern og straks etter kommer vi til bakken og kløfta der hoppbakken “Rundtjernbakken” i sin tid lå.

Når man ser denne kløften med stupbratte sider og særdeles våt myr i bunnen, er neppe hoppbakke det første man tenker på. Men bildet er tatt fra jernboltene til det nedre festet til ovarennet i Rundtjernbakken, som ble bygget ferdig vinteren 1922. Ovarennet gikk sannsynligvis som en bro over kløften, unnarennet var stupbratt, og overgangen til sletta brå. Se mer om Runtjernbakken HER. (foto: fra Skiforeningens database)

I neste veikryss tar vi til høyre mot Varmesentralen på Haugerud. Her tar vi en runde ved at vi tar til venstre etter Appelsinhaugen og ned til Haugerudveien for deretter å ta lysløypa fra Varmesentralen og opp igjen før vi setter kursen videre mot Solbergliveien/Trasop. Men Vi holder oss i skogen og tar turvei til Unnarennet. Deretter følger vi Hellerudveien og Østmarkveien tilbake til Haraløkka via Tveteråsen.

Ca 14,5 km

1:34

#østmarka #oslomarka #mosjon #trening #runforfun

Bogstadvannet – Bogstad gård….

Bogstadvannet er en innsjø på grensen mellom kommunene Oslo og Bærum. Utløpet fra Bogstadvannet er Lysakerelva mens det største innløpet er Sørkedalselva. På 1700-tallet ble vannet kalt Fådvannet og var lavere og mindre enn i dag. I 1869 fikk Wedel Jarlsberg på Bogstad gård, bygget en kistedam som hevet vannet om lag to meter, og kalte det nye vannet for Bogstadvannet. Det ble senere bygget en ny demning i 1913.

Bogstadvannet er et populært badested for folk i Oslo- og Bærum. Her er det også populært med fiske både vinter og sommer. Ankomstmulighetene er mange og her er det god plass.

 

Ved vannet ligger Bogstad gård som opprinnelig var klostergods under nonneklosteret på Vålerenga.

Flere bilder følger:

#bogstadvannet #bogstadgård #friluftsliv #visitoslo #tur #foto #picture #mosjon