Sandvika – Semsvannet rundt – Sandvika…

23 februar 2017. Trim i arb.tiden og litt til. Fra SBC-bygget i Sandvika fulgte jeg Jongsåsveien til rundkjøring ved Sandvika Storsenter og deretter Sandviksveien videre forbi Bjørnsvika og Gyssestad Båtforening til Slependveien og Billingstadsletta. Været var strålende og selv om jeg ikke hadde på mer enn nødvendig, ble det svært varmt. Heldigvis hadde jeg med drikke som jeg kunne ta underveis.

Siden jeg skulle rundt Semsvannet via Jansløkka skole, tok jeg av fra Billingstadsletta og fulgte Torstadveien videre. Det stiger jamt og jeg går det meste av veien opp til toppen. Her i fra følger jeg grusvei forbi Torstad gård og videre nedover til veikryss Skustadgata – Hvalstadveien. Og mens jeg går opp Hvalstadveien, nyter jeg utsikten mot det flotte kulturlandskapet.


Langs Torstadveien forbi Torstad gård til Skustadgata-Hvalstadveien.


Utsikt fra Torstadveien mot Berger gård


Utsikt fra Hvalstadveien

Jeg passerer Hvalstad St. før jeg fra Kirkeveien tar til venstre inn Otto Valstads vei. Også her er det bratt og jeg går det meste av veien. Underveis tenker jeg at det er mange og lange bakker, men trøsten fikk være at jeg skulle ned de samme bakkene på returen til Sandvika.

Fra Kirkeveien tar jeg til høyre inn Semsveien som jeg følger forbi Jansløkka skole til Sem gjestegård.


Langs Semsveien mot Semsvannet.

Fra Sem gjestegård følger jeg grusvei- og litt sti rundt Semsvannet via Tveiter gård. Og her forteller bilder mer enn ord…

Fra Hajem følger jeg Hajemveien over Tømmervika, forbi Tangen og tilbake til Sem gjestegård. Her i fra tar jeg delvis samme vei tilbake som jeg kom, men i krysset Hvalstadveien – Kirkeveien, velger jeg å følge Kirkeveien et stykke nedover før jeg tar til venstre inn Skustadgata. Denne følger jeg til Skustad og over Neselva på Skustad bro. Straks etter Skustad tar jeg «Kjærlighetsstien» til Åstadlia. Det går slakt oppover og det går greit å løpe. Utsikten er formidabel og jeg kan skimte Branntårnet i Østmarka.


Fra Skustad på Kjærlighetsstien til Åstadlia


Flott utsikt fra Åstadlia 

Jeg følger Åstadlia til Billingstad St. hvor jeg svinger til høyre. Endelig går det litt nedover før jeg svinger til venstre inn Billingstadsletta. Her i fra tar jeg samme vei tilbake til Sandvika og SBC-bygget som jeg kom. Avslutter en herlig tur med stigningsløp den siste biten. En flott tur i flotte omgivelser og nydelig vær.

Ca 22 km

2:28

#mosjon #trening #løpetur #budstikka #semsvannet #vestmarka #turogtrening


Tveiter gård, Askers Soria Moria?


Berger gård


Jansløkka skole.

 

Haraløkka – Klemetsrud – Ljabru – Munkelia….

20 februar 2017. Mens jeg er på vei til p-plassen på Haraløkka for å møte Einar hilser jeg på Dennis og kona som skulle ut på spasertur. God tur sa jeg i det jeg passerte og straks etter møtte jeg Einar.

Vi satte kursen over “løkka” og ned til Generalen som vi følger et stykke før vi tar Eterveien ned til Østensjøven. Været var ok og det er herlig med lysere kvelder. Vi fortsetter langs Østensjøveien og over brua mot Abilsøkrysset et stykke før vi svinger inn Langerudhaugen. Deretter tar vi Enebakkveien og en gangvei til Skulleruddumpa. Her krysser vi Ljanselva før vi fortsetter langs Vinterveien til Dal/Brenna og Klemetsrud skole.


Rundkjøring på Klemetsrud. Ljabruveien-Enebakkveien (gml: foto)

Her i fra følger vi en gangvei langs Gjersrudbekken og Ljabruveien til Hauketo. Forholdene er fine og det er ikke glatt noen steder. Fra Hauketo krysser vi Ljanselva enda en gang og så bærer det rett opp Ljabrubakken.


Ljabru hovedgård datert 1880 (oslobilder.no)

Vi går opp bakken forbi Ljabru hovedgård og over Ljabru til Ekebergveien. For variasjonens skyld svinger vi til høyre ved Nordstrand kirke inn Breines vei. Denne følger vi videre over Munkedamsveien og Oberst Rodes vei til Munkerud skole. Her svinger vi til høyre for å følge gangvei videre, men denne førte oss bare rundt skolen og tilbake til Oberst Rodes vei. Det var allikevel flott å se Nye Munkerud skole.


Munkerud skole ble bygd i 1959, etter at det i 1954 ble vedtatt å bygge ny skole på stedet. Senere i 2014 ble nye byggearbeider påbegynt og til skolestart høsten 2016, sto Nye Munkerud skole ferdig. Munkerud skole er en ny 1-7 skole på Nordstrand i Oslo med kapasitet til 840 elever.

Vi fulgte Obersten til Munkerud og deretter Nordstrandveien til Skulleruddumpa hvor vi går opp Skullerudbakken. Passerer Skullerud t-bane før vi følger Generalen til Rustadsaga. Her går vi opp “skolebakken” til Nøklevann skole og tar så Bølerlia tilbake til p-plassen på Haraløkka. Deretter avslutter jeg med stigningsløp den siste biten hjem.


Buss A-15214 linje 72, Nordstrandveien på Skullerud (oslobilder.no)

17,7 km

2:01

#mosjon #trening #løpetur #turogtrening 

Østmarka; skitur i Losbyvassdraget….

16 februar 2017. Enda en gang skulle Einar og jeg til Sørlihavna i Lørenskog, men denne gangen hadde vi med ski.

Tidlig samme dag forteller Øivind at det er brukbare forhold, men slitt inn til transformatoren. Deretter skulle det være bedre innover mot Losby. Ikke bruk de nye skiene var hans klare anmodning. Den er grei sa jeg og fant frem det gamle paret hvor det fortsatt var klister siden FredagsBirken i 2016.

Underveis til Sørlihavna regnet det litt, men dette ga seg heldigvis. Vi var raske med å få på oss skiene og innen vi kom oss av sted, var det bare sola som manglet.

Jeg hadde dekket klister med VR50 og det lugget litt i starten, men dette ble mye bedre ettersom vi kom lenger innover mot Losby. Vi fulgte «losbylinja» til Mønevann og derifra bar det ut på isen. I fine løyper staker vi sørover. På Røyrivann var det litt mer is i sporene, men farten var stor og vi nyter hvert stavtak videre.


På ski i Losbyvassdraget – Østmarka

Planen var at vi skulle til Grinderen. Et vann jeg ikke tidligere har vært ved. Moro at jeg kan være guide en gang sa Einar som viste vei. Fra Røyrivann fortsatte vi over Nordre Krokvann, Tappenbergvann, Midtre Krokvann, Søndre Krokvann, Stingsildtjern til Grinderen. Forholdene mellom vannene var ikke bra og her måtte skiene av.

Det var litt pussig, men ettersom vi kom høyre og lengre sørover ble det varmere luft. Snøen var våt og på Grinderen var det sørpe. Vi gikk allikevel denne frem og tilbake så sørpa skvatt for det var morsomt å se Grinderen.


Einar på Grinderen – Østmarka

Fra Grinderen tar vi delvis samme vei tilbake som vi kom, men fra løypekryss på Røyrivennet, tar vi til høyre mot Geitsjøen. Her følger vi en flott løype som bukter seg rundt holmer og skjær før vi er tilbake i hoved løypa på Fløyta. Deretter sklir vi over Mønevann og langs «Losbylinja» tilbake til Sørlihavna. En real «stakeøkt» i Losbyvassdraget.

Ca 27,6 km

#østmarka #oslomarka #mosjon #skitur #friluftsliv #turogtrening


Våt snø på Grinderen

 

Østmarka; skitur – Nøklevann på langs…

13 februar 2017. Første skitur i vinter og endelig skulle jeg få prøve de nye skiene. Ikke at det var optimale forhold i Østmarka, for det er det for lite snø til, men på vannene, skulle det være gode forhold. Og da Oslo Kommune ved Bymiljøetaten hadde kjørt spor med scooter tidligere samme dag, var det ikke lenger noen grunn til å vente.


Nye ski for smøring. (det gamle ski paret blir smørefrie med grip tape)

Fra Haraløkka fulgte jeg lysløype til Sørli før jeg skled ut på isen og bort til Bråten. Her i fra var det kjørt flotte spor tvers over til Kattisa, Rustadsaga, Bremsrud og videre nordover til enden ved Sarabråten/Korketrekkeren. Løypene var tørre og med blå ekstra, hadde jeg tilstrekkelig med feste.


Nøklevann – Østmarka

Jeg gikk vannet på langs flere ganger og de to første lengdene gikk jeg diagonalt. Deretter en lengde uten staver for så å stake den neste. Siste lengde avsluttet jeg med diagonalgang.


Nøklevann sett mot Rustadsaga – Østmarka

Det var herlig å gå på ski igjen og jeg skulle gjerne ha sagt at skiene går av seg selv og at det bare er å sette stavene nedi, men så enkelt er det nok ikke.


Fint på Nøklevann i dag.

Det var faktisk ganske mange som gikk frem og tilbake denne kvelden og flere av dem hadde grønne jakker. Disse var så ivrige at de benyttet alle 4 sporene i samme retning. Greit at de er ivrige osv., men de må da kunne ta hensyn til at det kommer noen i mot. Selv om jeg hadde på hodelykt, ble jeg ikke sett og en kollisjon var nesten ikke til å unngå. Heldigvis gikk det bra denne gangen, men de voksne som er med enten de er trenere eller ikke, må skjerpe dette slik at alle får en fin opplevelse. Dette var dagens bønn til Rustad IL.

Ettersom Jeg kjente det i ryggen, for slik er det gjerne de første turene, satte jeg kursen mot Bråten og tilbake til Haraløkka. Det var herlig å gå på ski igjen.

Ca 20,9 km

#østmarka #oslomarka #skitur #mosjon #trening


Ut på Nøklevann fra Bråten, rundt Bukkeberget og nordover

 

Østmarka; Ødegården


Ødegården – Østmarka

Ødegården ligger langs veien mellom Rustadsaga og Gullsmeden. Navnet tyder på at plassen første gang ble ryddet allerede før svartedauen (1350), og senere tatt opp igjen etter å ha vært fraflyttet. Andreas Hansen flyttet fra Bremsrud til Ødegården i 1892. Tre generasjoner senere finner man Mary og Reidar Sørensen (1917 – 1986) på plassen. Reidar var oldebarnet til Andreas og jobbet som oppsynsmann i skogen og var også en aktiv motstandsmann under krigen.Paret bodde her fram til 1974 og åpnet sitt hjem for ungdom fra de nærliggende drabantbyene.

Vinter på Ødegården – østmarka

Ødegården har vært eid av Oslo Kommune fra 1897, og kommunen gjorde en betydelig restaurering av våningshuset i 1980 – årene. Det er fortsatt fastboende på Ødegården.

Fakta: Østmarka fra A til Å

#østmarka #oslomarka #ødegården #kjentimarka

Østmarka; Haraløkka – Grønmo – Trollvann – Langvann…..

5 februar 2017. “Mer eller mindre”, bar det rett inn i Østmarka med joggesko etter en uke ferie med Heidi på Tenerife. Her nøyt vi glade dager med sol og varme, god mat og godt drikke, litt trening med gåturer på “promenaden”, løping på mølle og litt svømming både i basseng og i sjøen. En delig uke i fred og ro.

Playa De Las Amerika – Tenerife

Fra Haraløkka tar jeg grusvei til Rustadsaga og Løkka. Her svinger jeg til høyre rundt hestehagen og straks er jeg ved Hullet og Skullerud Idrettsplass. Jeg krysser over sletta mot startbua hvor det er stor aktivitet. Her er det mange muntre barn som deltar på Skiforeningens skiskole. Det er gøy å se at så mange deltar. Herlig.

Barnas Skiskole på Skullerud Idrettsplass i Oslo

Fra Idrettsplassen følger jeg skiløype til vei og deretter langs denne opp mot Vannverket før jeg fortsetter i lysløypa til Grønmo. Forholdene er ok med fast snø på fin såle og faktisk brukbare forhold for å gå på ski. Med “sakteløping” går det greit og pulsen er ikke høy.

Fra Grønmo setter jeg kursen videre mot Sølvdobla og Trollvann langs skogsvei. Også her er det mulig å gå på ski. I veikryss ved Trollvann – Østmarkskappellet, ser jeg at det er laget en anretning i skråningen like ved. Denne har jeg ikke sett tidligere, men sist gang Einar og Jeg var her, hadde vi hodelykter og da er det lite man ser utenfor veien.

Jeg har i ettertid fått greie på at det var nettopp her “londongrana – 2016” ble felt.


Trollvann – Østmarka

Fra Trollvann følger jeg rød løype fremfor blå sti til Langvann. Her ser jeg at det er blitt kjørt med rulle/valse, men at det ikke er satt spor. Det var kjørt over Langvann og videre ned til Smørhullet. Var litt usikker på om jeg skulle følge rød løype til Smørhullet og Petersbråten, men valgte å løpe over Langvann fra syd til nord.


Kjørt med rulle/valse over Langvann – Østmarka


Nordenden av Langvann – Østmarka

Det er gøy å løpe på is med snø og selv om det enkelte steder spraket under bena, var det nok bare at isen var litt sprø (håper jeg). I alle fall en deilig følelse. Forholdene er gode og her kan man fint gå på ski. Vel over vannet, følger jeg bekken ned til løypekryss ved Langvannsbekken.

Her svinger jeg til venstre og mens jeg delvis løper opp “Langbakken”, møter jeg en ATV med rulle/valse som kommer motsatt vei. Jeg hilser i det den passerer og straks etter, tar jeg blå sti til høyre mot Gullsmeden.


Blå sti fra “Langbakken” til Gullsmeden – Østmarka

Her var det kun en “Fatbike” som hadde satt sine spor før meg i nysnøen og jeg nyter turen frem til vei ved Gullsmeden. Her svinger jeg til venstre og straks etter passerer jeg Høyås. Det var fint å løpe på sti og fra Ødegården tar jeg nok en sti- løype videre til Bremsrud.


Bremsrud ved Nøklevann – Østmarka


I tett snøvær over Nøklevann – Østmarka

Her treffer jeg en kar som kom på ski over Nøklevannet som kunne fortelle at han skulle videre til Sandbakken. Godt tur sa jeg og fortsatte så ut på Nøklevann. Og i tett snøvær fulgte jeg et skispor over til Bråten før jeg fortsatte i lysløype til Haraløkka og hjem. En fin rundtur med joggesko på snødekket underlag.

Ca 14,7 km

1:39

#skiforeningen #skullerudidrettsplass #østmarka #oslomarka #løpetur #trening #mosjon