Haraløkka – Ekeberg skole – Ekebergveien…

25 april 2016. I og med at Einar var på guttetur i Spania tenkte jeg å ta en rolig langtur langs landeveien. Og fra Haraløkka fulgte jeg Bølerlia til Nøklevann skole og deretter til Bogerud. Her tar jeg en turvei ned til Bogerudmyra og Østensjøvannet. Følger grusvei videre langs vannet forbi Abildsø ett stykke før jeg tar sti opp til Plogveien. Denne følger så frem til Manglerud st. Her svinger jeg til venstre og følger en gangvei til Ryen og videre langs Vårveien til Ekeberg skole.


Nå er hun på plass igjen – som statue ved den nye flerbrukshallen ved Ekeberg skole. Mer om Anne Brannfjell HER:

Fra skolen følger jeg gangvei ett stykke før jeg setter kursen skrått over “sletta” mot kunstgressbanen ved KFUM-hallen. Underveis over sletta var det en iskald nordavind i mot og jeg trakk glidelåsen godt opp.


Ekebergsletta er et område som ligger på Ekebergplatået i Oslo. Sletta benyttes i dag først og fremst til idrett og er en del av Oslos største parkområde, som også omfatter Brannfjell, Ballsletta og Ekebergskogen. Norway Cup er trolig verdens største fotballturnering.

Deretter fulgte jeg langs Ekebergveien til Sæter. Og mens jeg løp, så jeg mange Linerler som trippet lett avsted –  da er det vår tenkte jeg.


Sæterkrysset, Nordstrandveien-Ekebergveien (gml:foto)

Fra Sæterkrysset tar jeg inn Nordstrandveien og følger denne videre til Skulleruddumpa. Her går jeg opp Skullerudbakken før jeg fortsetter på turvei forbi Skullerud til Generalen og Rustadsaga. Tar skolebakken opp til Nøklevann skole og langs Bølerlia tilbake til Haraløkka. Avslutter i samme tempo som da jeg startet. Siste langtur før Follotrimmen og Bergen City Marathon.

Ca 15,6 km

1:32

#trening #løpetur #mosjon #turogtrening #ekeberg

Sandvika – Vestmarkveien – Butterudveien – Brynsveien….

21 april 2016. Trim i arb.tiden. Fra Sandvika fulgte jeg en gangvei langs Sandvikselva til Slependveien. Denne og Gml.Tanumsvei følger jeg videre til Reverud. Det stiger jamt, men det går greit. Med fortsatt stigninger gyver jeg løs og ikke lenge etter passerer jeg Tanum skole før den siste kneika langs Vestmarkveien. Det er kanskje ikke så bratt, men 110 høyde metere på 3 km, merkes.

Været var ok og det ble tidvis varmt, men med kald vind i mot, var det ok. Det var allikevel behagelig med knekort og bare legger. Etter å ha fulgt Vestmarkveien ett stykke tar jeg sti- og turvei til høyre over Tanumvidda. Her er forholdene gode og blant både hvitveis og Blåveis, nyter jeg turen over vidda forbi Butterud gård.


Stikryss ved Butterudveien (gml:foto)

Tidligere har jeg fulgt sti mot Isielva v/Vøyen, men denne gangen tar jeg Butterudveien som går bratt nedover til rundkjøring ved Vøyenenga. Her i fra tar jeg en gangvei videre og etter å ha krysset Isielva på Kølabrua, løper jeg opp bakken forbi Wøyen gård og videre til Bryn kirke.


Gml.Lommedalsvei – Søndre Kolsåstopp. (gml:foto)

Fra Bryn kirke følger jeg Brynsveien forbi Kolsås og Gjettum brannstasjon før jeg svinger til høyre inn Evjebakken. Bakken er svært bratt, men nå går det nedover og straks etter å ha passert Evje skole og en rundkjøring, følger jeg Sandvikselva og Leif Larsens vei tilbake til Skattens hus.

Ca 14,6 km

1:25

#trening #mosjon #løpetur #budstikka

Østmarka; Deledalsrunden fra Haraløkka…

18 april 2016. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Og fra Haraløkka satte vi kursen mot Ulsrud og Østmarksetra. Underveis hilste jeg på Hermann som kom motsatt vei.

Jeg hadde tenkt å foreslå en tur rundt Lauvtjern via Kroktjern og Haukåsen, men Einar kom meg i forkjøpet da han foreslo <<Deledalsrunden>>. Og ikke minst var det også greit å holde seg mest mulig vei etter det kraftige regnskyllet som var en snau time før vi startet.

Vi følger grusvei til Mariholtet via Sarabråten og Sleppa. Tross kraftig regnskyll med mye vann, så er veiene bra og det går greit. Fra Mariholtet tok vi løype 283 til Deledalen.


Demningen i Elvåga ved Mariholtet – Østmarka (gml:foto)

Her i fra tar vi sti ned skrenten og over bekken før vi pga mye vann i Elvåga, måtte ta <<sti ved høyvann>>. Det var en del sleipe steiner, men fra trappa gikk det greit og straks var vi på El-Paso.


El-Paso – (skyttenbrua) over sundet mellom Sør og Nord-Elvåga – Østmarka (gml:foto)

Vi følger grusvei forbi Petersbråtan, Langvannsbekken, Høyås og Ødegården før vi fra Trekanten tar til venstre mot Rustadsaga. Vi går opp Rustadsagabakken og løper så videre over Skredderløkka til Haraløkka. Takker Einar for fin tur og avslutter med stigningsløp den siste biten hjem. Det var herlig å kunne løpe i marka hvor forholdene var bra hele veien.

Ca 16,1 km

1:50

#østmarka #oslomarka #deledalsrunden #løpetur #mosjon

 

 

Kyststien fra Sandvika til Holmen….

14 april 2016. Trim i arb.tiden. Etter å ha studert nettverket av kyststier i Asker og Bærum, var jeg klar for å teste ut noen av disse. Planen var å følge kyststien fra Sandvika til Holmen.

Jeg krysset Sandvikselva ved rådhuset og fulgte deretter en turvei utover langs elva til dens utløp. Underveis så jeg flere stolper med blå topp som markerte Kystsien. Stien gikk videre langs sjøen på utsiden av Asker og Bærum Politistasjon. Området er flott og jeg nyter omgivelsene.


Kyststien fra Sandvika til Bjørnsvika (ca 1,5 km)

Fra Bjørnsvika følger jeg Sandviksveien til rundkjøring ved Gyssestad og fra motorveibrua fortsetter kyststien langs sjøen under Nesøybrua og frem til Grønsundveien.


Grønsund – Nesøybrua (kyststien)  

Følger Grønsundveien til p-plass og rundt denne til “plata” hvor utsikten mot Nesøya er flott.


Utsikt fra “plata” mot Nesøya

Jeg tar noen bilder før jeg fortsetter videre og etter å ha vært innom Breiviklia, svinger stien til venstre ned en bratt bakke. Her går det videre langs sjøen til båthavn – Hageby Båtforening.


Hageby Båtforening – Kyststien

Her i fra går stien videre langs sjøen inn i bukta og ut på odden før den går inn den neste bukta hvor det også er en båthavn.


En av flere båthavner langs kyststien

Det skal nevnes at kyststien ikke er merket og det er lett å ta feil. For etter å ha passert båthavnen, følger jeg sti langs sjøen ut neste odde og rett i et gjerde. Jeg snur og løper tilbake inn bukta og finner en vei som jeg følger videre.

Jeg følger Breivikveien østover og deretter sørover retning inn i skogen. Her passerer jeg et stort tjern før jeg kommer til Sundbakken på den andre siden. Denne følger jeg så ned til sjøen og videre rundt odden til Bestemorstranda. En badeplass med sand, badebrygge, badeflåte, benker m.m.


Kyststien i Asker og Bærum

Stien fortsetter utover til et gjerde og en bratt bakke langs denne til Granveien. Følger Granveien ca 80-100 m før skarp venstresving og opp bakken til Nes terrasse.

Merking av kyststien har det vært så som så med og istedenfor å følge sti langs gjerde i skogen og ned mot sjøen, fortsetter jeg langs Nes Terrasse til Landøyveien. Her svinger jeg til venstre og følger Nesbukta til enden ved Holmen Yachtværft.


Ved Holmen Yachtværft

Det er ingen kyststi videre, men jeg fortsetter langs Bloksbergstien til Landøyveien og langs denne til en brygge.


Utsikt mot sør og nord fra brygge

Her i fra går det ingen stier og jeg må følge Landøyveien tilbake forbi Bloksbergstien og videre. Fikk øye på en sti som skar ut til venstre og denne fulgte jeg ned mot sjøen og som til slutt endte på en privat brygge. Knipset noen bilder før jeg returnerte tilbake til Landøyveien.


Utsikt mot Holmen…


..og ut fjorden sett fra samme brygge.

Vel tilbake på Landøyveien følger jeg denne videre over Neselva til Fekjan. Her svinger jeg til høyre og setter så kursen mot Billingstad og Sandvika. Og siden det ikke er lenge siden jeg tok nettopp denne veien, krysset jeg Neselva enda en gang for å følge Nesbruveien forbi Ikea til Billingstadsletta og rundkjøring ved Gyssestad.

Her i fra fortsetter jeg langs Sandviksveien ett stykke før jeg tar Bjørnsviksveien ut til høyre. Veien går bratt ned mot sjøen før den går like bratt opp igjen til Sandviksveien som en hestesko, men en fin variasjon var det. Deretter følger jeg Sandviksveien forbi Storsenteret,over elva, forbi rådhuset og tilbake til Skattens hus samme vei som jeg kom.


Sandvikselva – Sandvika

En flott tur i deler av kyststien mellom Sandvika og Holmen. Stedvis var den godt merket mens den andre steder ikke var merket, men ok.

Ca 16 km

1:41

#mosjon #løpetur #running #kyststien #budstikka #tur

Se turen på Strava

Flere bilder fra samme tur;

 

 

Haraløkka – Sæter – Toppen – Hauketo…

11 april 2016. Siden Einar ikke var helt ferdig med skisesongen og at jeg snart skal til Bergen for å delta i Bergen City Marathon, valgte jeg en løpetur langs landeveien. Og denne gangen, hadde jeg tenkt å ta turen over- og eller rundt åsen mellom Ljan og Hauketo.

Fra Haraløkka fulgte jeg Bølerlia til Nøklevann skole før jeg fortsatte langs Generalen forbi Skullerud og ned bakken til Skulleruddumpa. Deretter tok jeg Nordstrandveien til Sæter. Det går greit, men bena kjennes tunge og jeg avpasser farten. Fra Sæter følger jeg Ekebergveien ett stykke forbi Ljabru st.,før jeg svinger til høyre og tar en sti ned til Ljabruveien.

Kronveien – Storåsveien

Her krysser jeg veien og tar så Kronveien og Storåsveien over og rundt til Nedre Prinsdalsvei ved Hauketo st.


Toppen; Storåsveien, Øvre Ljanskoll vei og Hauketo st. – 1954 (oslobilder.no)

Og siden jeg er ute på nye veier, tar jeg Ljabrubakken opp mot Ljabru og Ekebergveien. Ljabrubakken er ikke bare bratt, men veldig bratt.


Ljabrubakken mot Hauketo – 1937. “det hvite huset er Hauketo kro. Nederst i bakken ligger Ljabrua, en gammel steinbru, antakelig fra 1804-05. Både bakken og brua er en del av den fredrikshaldske Kongevei som fortsatte sørover forbi kroa og opp til Hauketo gård”. (oslobilder.no)

– og mens jeg går, sammenligner jeg denne med bakken i Siggerud og Follotrimmen som Frode kaller “hestedreperen” om hvilke som er brattest. Disse er nok like bratte tenkte jeg i det jeg rundet toppen og kunne fortsette langs Ekebergveien til Sæter.

Fra Sæter tar jeg Nordstranveien til veikryss. Her svinger jeg til venstre og følger Obersten ett stykke før jeg tar Lambertseterveien videre til Abildsøkrysset. Jeg hadde ikke bestemt meg for hvilke vei videre, men valgte å ta en turvei opp til Østensjø gård.


Turvei til Østensø gård og Valborgs vei


Østensjø gårdene ligger på østsiden av Østensjøvannet. Det er gården som har gitt Østensjøvannet sitt navn. Navnet er jo en spissfindighet med både <<sjø>> og <<vann>> i samme stedsnavn. Funn fra steinalderen tyder på at her har det vært bosetning i tusener av år. Mer om Østensjø gård HER:

Jeg tar noen bilder av både gården og Østensjøvannet før jeg setter kursen videre opp Ulsruveien til Ulsrud st. hvorfra jeg tar gangvei ned til høyre. Jeg løper opp Olav Nygårds veg og avslutter med stigningsløp den siste biten hjem. Fin tur og gøy med nye veier.

Ca 16 km

1:37

#løpetur #trening #mosjon #turogtrening

Sandvika – Vettre – Konglungen….

7 april 2016. Trim i arb.tiden og litt til. Planen var å ta en tur retur til Konglungen i Asker. Og fra Sandvika fulgte jeg Sandvikseveien og Billingstadsletta til Holmen, før jeg fortsatte på gangve langs Slemmestadveien. Det regnet litt i starten, men etterhvert som dette ga seg, var det bare å nyte turen videre.


Kyststien i Leangbukta

Jeg passerer deretter Leangbukta som nå fylles med båter for ny sessong. Straks etter er jeg på Vettre. Her svinger jeg til venstre og følger gangvei langs Konglungveien utover Løkeneshalvøya til Spiradammen. Fra Spiradammen tar jeg “Gamle Konglungvei – Kyststien” til brua og Konglungen.

 


Se link   Kyststi – Asker

 


Selfie – Konglungen

Her ved brua tar jeg flere bilder før jeg setter kursen tilbake til Sandvika og Skattens hus – samme vei som jeg kom.

Ca 24,3 km

2:19

#trening #løpetur #mosjon #konglungen #asker #bærum #budstikka

Flere bilder fra samme tur:

 

 

Østmarka; Nøklevann – Rundtjernbakkene…

4 april 2016. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Og siden han fortsatt ikke var helt frisk etter sykdom, var vi enige om en rolig tur rundt Nøklevann.

Fra Harløkka fulgte vi grusvei til Rustadsaga og videre forbi Løkka til Trekanten. Det var litt småsurt og bedre ble det ikke da det begynte å regne, men så lenge man ikke fryser er det ok. Fra Trekanten følger vi lysløypa videre mot Sleppa og Sarabråten.


Langs Nøklevann fra Sarabråten

Fra Sarabråten går det raskt videre og i neste kryss, svinger vi til høyre mot Rundtjern. Her i Rundtjernbakkene og frem til tjernet, er det forsatt en del råtten snø og is.


Runtjernbakkene – Rundtjernet

Vi følger lysløypa videre mot Trasopp-Oppsal før vi fra “bommen” tar turvei til Unnarennet og Hellerudveien. Deretter følger vi Generalen til Olav Nygårds veg og opp denne til Haraløkka. Etter å ha takket Einar for turen, avslutter jeg med stigningsløp langs Bølerlia og hjem. Forholdene rundt vannet er ok, men det er litt søle enkelte steder.

Ca 11,4 km

1:18

#østmarka #oslomarka #mosjon #trening #running

Ljanskollen rundt inkl. Hvervenbukta….

Været var ikke det helt store, men vi reiste allikevel ut til Hvervenbukta for å rusle en tur rundt Ljanskollen. Hvervenbukta er i tillegg til at den er en populær badeplass også et flott turområde. Bukta ligger ved Bundefjorden helt sørvest i Oslo kommune nær grensen til Oppegård. Her er også en stor gratis parkeringsplass. Og siden vi var  forholdsvis tidlig ute, var det lett å finne plass.

Her ved parkeringplassen, både starter- og slutter merket turvei som går på begge sider av Ljanskollen.

Vi velger å gå mot klokka og Ljanselva Miljøpark.

Og mens vi går, tar vi bilder….

…vi hadde imidlertid ikke gått langt før vi leser på et skilt – Fangeleier på Fiskevollen. (fakta: Ljanselva Miljøpark).


Under siste verdenskrig hadde tyskerne en fangeleier hvor det fra høsten 1944 bodde 250 norske Grini-fanger. Sammen med franske, italienske, polske og periodevis russiske fanger, skulle de bygge et omfattende oljeanlegg. (foto: Oslobilder.no)

Vi følger deretter turveien videre rundt Ljanskollen til Hvervenbukta. Og her forteller bilder mer enn ord…Utsikt mot Bunnefjorden

Hvervenbukta

Stubljan-herresgård; en av Oslos flotteste herregårder – lå i Hvervenbukta. Den ble oppført av Peder Holter rundt 1765 og var en del av Ljansgodset. Hovedhuset lå ute på brinken mot bukta. Det brant i 1913, men grunnmuren står fortsatt. Det gjør også den hvite strandpaviljongen.


Stub-Ljan gård – papirkunst (oslobilder.no)

Vi passerer bukta og setter kursen mot den velkjente røde stua som nå drives av Anne På Landet


Anne På Landet – en av Norges aller første foodtrucker med hjemmelaget, grønt og lokal mat. Driver også en cafe nede på stranden i Hvervenbukta.


Fisking i Hvervenbukta – 1962. (oslobilder.no)

Etter å ha vært innom Anne På Landet, tar vi samme vei tilbake til p-plassen som vi kom. En flott tur rundt Ljanskollen og Hvervenbukta.

Takk for følget!

#hvervenbukta #friluftsliv #tur #mosjon

Flere bilder følger:

 

Sandvika – Stabekk – Bekkestua…

31 mars 2016. Trim i arb.tiden. Fra Sandvika på gangvei langs Engervannet og deretter Prestveien til Bærumsveien.


Engervannet – Sandvika. (gml:foto)

Denne og Høvikveien følger jeg til rundkjøring. Her svinger jeg til venstre inn Gml.Drammensvei mot Stabekk. Været er ok, men det er litt kjølig.


Gml.Drammensvei mot Stabekk


Kinemategraf (Stabekk kino) var den første kinosalen i Bærum. Kommunen kjøpte tomten i 1924, og kinobygningen stod ferdig i 1926. Kinoen som hadde 360 sitteplasser ved åpningen, ble avviklet i 1997. Den nedlagte kinematografen huser i dag “kulturhuset Stabekk kino”.

Fra Stabekk følger jeg Gml.Ringeriksvei videre og ikke lenge etter, er jeg på Bekkestua.


Bekkestua – Bærum

Jeg roter litt med å finne rett vei, men etter å ha spurt meg for, så finner jeg tilbake til Gml.Ringeriksvei. Planen var jo å følge denne til Haslum kirke. Det går greit videre og mens jeg kikker meg litt rundt, begynner det å snø. Ikke så mye, men det kommer noen fjoner. Jeg følger en gangvei til rundkjøring og her er det gangveier i flere retninger. Usikker på hvilke gangvei jeg skal ta (dårlig skiltet), tar jeg en som går rett frem. Jeg trodde dette var Gml.Ringeriksvei, men etter hvert ser jeg et veiskilt hvor det stod Gjønnesjordet. Den er grei tenkte jeg og satte så kursen mot Bærumsveien. Denne følger jeg så tilbake til rundkjøring ved Kirkeveien. Her i fra, tar jeg Kirkeveien-Drageveien og Stasjonsveien til Blommenholm st., før jeg der i fra følger gang- og turvei videre. Jeg svinger inn Sverrestien som er sperret for gjennomgangstrafikk, men som har et stiparti på ca 50-100 m, før den fortsetter mot Sandvika på den andre siden.


Stiparti på 50-100 m i Sverrestien


Sverrestien – Anthon Walles vei mot Sandvika sentrum

Jeg avslutter deretter med stigningsløp den siste biten frem til Skattens Hus. En flott tur i Sandvika og omegn.

Ca 15,3 km

1:27

#løpetur #trening #mosjon #turogtrening #budstikka #bærum

Flere bilder fra samme tur;


Ballerud golfbaner


Gml.Ringeriksvei mellom Stabekk og Bekkestua