Østmarka; Haraløkka – Karismyra – Smalvann – Østmarkskpl…..

24 april 2018. Første tur i marka med stiløping skulle by på noen utfordringer med snø, is og søle, men ellers greie forhold.

Fra Haraløkka følger jeg grusvei til Rustadsaga og Løkka før jeg tar blå sti til Fjelstadmyra. Det var litt is enkelte steder, men i lysløypa fra myra til Fjelstadbakken, gikk det greit på gangbaner. Fra Fjelstadbakken tar jeg blå sti opp over Skullerudåsen til stikryss hvor jeg svinger til venstre mot Karismyra.

Lysløypa mot Fjelstadbakken – Fjelstadmyra

Også her var det en del snø og is og det var ikke så lett å følge gangbanene, men vel over, fortsetter jeg på råtten snø et stykke. Litt skummelt å trå igjennom, men heldigvis, går det bra og uten uhell, kommer jeg frem til Smalvannsmåsan.

Sti fra Smalvannsmåsan til Smavann

Jeg svinger til høyre og følger blå sti videre til Smalvann. Forholdene er overraskende bra og det er bare å nyte. Jeg velger sti på vestsiden av vannet og mens jeg løper denne sørover til Østmarkskapellet, tenker jeg at det ikke er lenge til isen går.

 

Fra kapellet følger jeg langs veien ned til veikryss hvor jeg svinger til venstre mot Trollvann. Her er det fortsatt mye snø og is, men «milslukern» Stensaker – ser jeg ikke.

Østmarkskapellet er bl.a. et sportskapell som ble innviet i 1957 står mellom Rundvann og Smalvann

Jeg tar Flyktningeruta et stykke før jeg fortsetter i deler av Østmarka Trail Challanges Hodelyktløp mot Breidåsen. Her i fra, tar jeg umerket sti nedover åskammen mellom Trolldalen og Gudbrandsdalen til Ødegårdsletta. Deretter følger jeg grusvei tilbake til Haraløkka via Rustadsaga. På Skredderløkka hilser jeg på Tore Henning m.fl. som er trener for Rustad IL`s «Kruttgruppa og Junior».

Ca 12,3 km

1:47

#østmarka #oslomarka #stiløping #trening #mosjon #runforfun

Flere bilder fra samme tur;

Skullerudåsen

Ganbaner over Karismyr

 

Flyktningerura “Timian”

Råtten snø og is mellom Karismyr og Smalvannsmåsan

Haraløkka – Vestre Haugen – Gransdalen – Lindeberg…

Egentlig skulle jeg bare ut en liten tur for å teste formen etter noen dager med forkjølelse, men allerede etter 3-4 km, bestemte jeg meg for at dette skulle bli mitt 4 løp i Sportsmandens Løpskarusell. – og heller ikke mindre enn en halvmaraton.

Fra Haraløkka til Generalen og deretter langs Hellerudveien et stykke før jeg svinger inn Solbergveien. Straks etter tar jeg inn Vetlandsbrynet og Vetlandsveien. Denne følger jeg forbi Trasop- og Godlia skole til Tvetenveien. Tempo er jamt og det går greit.

Gang-og sykkelvei langs Tvetenveien

Jeg følger gang- og sykkelvei langs Tvetenveien over E6 til Strømsveien hvor jeg svinger til høyre. Det er nokså flatt og det er bare å nyte. Artig å se Linerla som tripper langs gangveien – da er det vår tenker jeg og straks etter passerer jeg IKEA Furuset.

på gangvei langs Strømsveien mot Ikea Furuset

Tidligere har jeg tatt gangvei til 4H-gården og Lindeberg, men denne gangen fortsatte jeg rett frem langs Professor Birkelands vei til Grorudveien. Her svinger til høyre inn Maria Dehlis vei mot Vestre Haugen et stykke før jeg fortsetter langs Gransdalen til Furuset T. Så langt alt vel, men det begynner å røyne på. Jeg finner en gangvei til Furuset skole hvor jeg krysser E6 for andre gang.

Fra før er jeg ikke særlig vant med gps klokke som varsler hver kilometer, men tar meg i at jeg begynner å like dette selv om jeg synes det går lengre og lengre mellom hvert varsel. Jeg fortsetter imidlertid videre langs Jerikostien til Lindeberg og deretter langs Pilestien. Jeg drikker oftere og oftere og mens jeg går i bakkene, knipser jeg bilder i fart.

Jerikostien forbi Jerikobakken til Lindeberg senter

Jeg krysser Lindebergåsen før jeg følger turvei til Dr.Dedichens vei. Denne følger jeg nedover et stykke før jeg fortsetter på gangvei forbi Haugerud kirke til Hellerud. Underveis og ettersom det går tyngre, har jeg drukket opp det jeg hadde av vann og før jeg fortsetter fra Hellerud, går jeg innom Kiwi for å etterfylle vannflaske.

Fra Hellerud tar jeg Hellerudveien videre til Trasop skole og deretter en sti til Vetlandsveien. Underlaget var bra og det var fint å løpe på sti. Nå gleder meg til nye turer i Østmarka med stiløing tenkte jeg mens jeg fulgte Vetlandsveien til Oppsal senter.

Ulsrudvann – Østmarka

Her i fra tar jeg Østmarkveien til Ulsrudvann og Haraløkka hvor jeg tar en ekstra runde før passering 21,2 km. Mitt 4 løp i Vårkarusellen er herved fullført. Første halvdel (10-11 km) gikk greit mens andre halvdel ble langt. Puh.

Ca 21,2 km

2:16  

#løpeglede #løpetur #runforfun #mosjon #trening #sportsmandensløpskarusell #turogtrening

Flere bilder fra samme tur;

Jerikostien – Lindeberg

Turvei mellom Lindebergåsen og Dr.Dedichens vei

Ved Ulsrudvann i Østmarka

Her ved benken er start-og mål på UVR som Bøler IF Friidrett arrangerer 6 torsdager ila sommer/høst. Løpet som er ca 3 km terrengløp er gratis. 

                                       

Sandvika – Holmen – Hvalstadjordet – Skurstadgata…

12 april 2018. Trim i arb.tiden. Planen var en tur i landlige omgivelser, men først, langs landeveien og Neselva til Holmen.

Fra SBC-bygget fulgte jeg Jongsåsveien til Thon Hotell før jeg fortsatte langs Sandviksveien. Det var 10-12 varmegrader og det var herlig med bare legger. Jeg fulgte Billingstadsletta et stykke før jeg tar inn Nesøyveien og deretter Nesbruveien. Det stiger jamt forbi Ikea Slependen, men det går greit og straks etter å ha krysset E18, går det tilsvarende nedover til Neselva.

Jeg følger delvis Neselva langs Årengveien og Elveveien til Holmen. Her krysser jeg elva og fortsetter langs Fekjan et stykke før jeg setter kursen mot Slemmestadveien og Kirkeveien. Straks etter kommer jeg opp på Hvalstadjordet hvor jeg svinger til høyre inn Skurstadgata. Denne følger jeg hele veien frem til Billingstadveien. Underveis går jeg i de bratteste bakkene, men nyter de flotte omgivelsene. Se bilder.

Kirkeveien – Hvalstadjordet

Skurstadgata

Neselva sett fra Skurstadgata

Skurstadgata til Billingstadveien

Jeg svinger til høyre inn Billingstadveien og straks etter går det nedover. Og siden det har vært nokså varmt underveis, var det behagelig med litt vind i mot. Vel nede på Billingstadsletta svinger jeg til venstre og følger denne til rundkjøring hvorfra jeg tar samme vei tilbake til SBC-bygget som jeg kom. En flott tur i flotte landlige omgivelser.

Ca 13,3 km

1:27

#løpetur #trening #mosjon #friskluft #turogtrening #budstikka

Flere bilder fra samme tur

 

 

 

 

 

Haraløkka – Ryen – Ekeberg – Nordstrand……

9 april 2018. Fra Haraløkka fulgte jeg deler av <<Favorittrunden>> til Ryen før jeg tok av fra denne og fortsatte oppover langs Vårveien. Det var litt småsurt, men så lenge man ikke fryser, er alt ok.

Ved Ekeberg skole svinger jeg inn på en grusvei som jeg følger videre. Det smelter på Ekebergsletta og det er mye vann enkelte steder, men gangveien er ok. Og mens jeg løper over sletta, ser jeg for meg den gang da Luftskipet Norge lå fortøyd til ankermasta nettopp her på Ekeberg i 1926.

<<Norge>> var et mellomstort, halvstivt luftskip bygget i Italia av Umberto Nobile. Roald Amundsen og Umberto Nobile benyttet luftskipet til å fly over Nordpolen i 1926.(oslobilder.no)

Snøsmelting på Ekebergsletta, men gangveien er ok

Vel over sletta og uten å bli våt på bena følger jeg langs Ekebergveien videre til Nordstrand og Sæter. Underveis nyter jeg børstet asfalt som det er behagelig å løpe på. Herlig!

Sæter/Nordstrandkrysset – 1962 (oslobilder.no)

Fra Sæter tar jeg Nordstrandveien videre til Leirskallen og Skulleruddumpa hvorfra jeg går opp Skullerudbakken. Deretter tar jeg Johan Scharffenbergs vei til Skullerudveien, Generalen og Rustadsaga til Stallerud. Her svinger jeg til høyre mot Rustadsaga ved Nøklevann før jeg  går jeg opp Nøklevannsbakken. Deretter løper jeg over Skredderløkka til Nøklevannsvingen før jeg avslutter med stigningsløp den siste biten hjem langs Bølerlia.

Ca 16,6 km

1:44

#trening #mosjon #løpetur #runforfun #ekeberg #ekebergsletta

Sandvika – Skui tur retur….

6 april 2018. Trim i arb.tiden. I anledning dagen, skulle jeg feire meg selv med «bursdagsmila» som et løp til Sportmandens Løpskarusell. Mitt løp nr 3 i Vårkarusellen. Planen var å løpe på veien langs Sandvikselva og Isielva til Skui med retur samme vei.

Kirkerudbakken – Bærum

Fra SBC-bygget fulgte jeg en gangvei langs Sandvikselva et stykke som oppvarming før jeg satte i gang klokka. Det gikk litt tungt i starten, men bedre etter hvert. Underlaget var bar asfalt, men en del løs stein og grus. Det er ingen bakker å snakke om på dette strekket, men det stiger slakt oppover og med vind i mot, ble særlig siste biten fra Nybrua til Skui strevsom. Puhh.

Jeg tar et bilde av Skuibakken (Skui Idrettspark) før jeg snur for retur samme vei. Med vind i ryggen og sola i mot, går det greit. Faktisk blir det nokså varmt, men det er helt ok.

Ved Skui vender jeg for retur samme vei som jeg kom

Jeg passerer Vøyenenga, Kirkerudbakken og Franzefoss kalkemølle før jeg passerer 10 km på 53:33. Og godt fornøyd med gjennomført løp til «vårkarusellen», avslutter jeg den siste biten i rolig tempo. Gøy med slike testløp der man kan velg egen løype osv.

Ca 12 km

1:06

#sportsmandenskaruselløp #vårkarusell #trening #løpetur #mosjon #runforfun #budstikka #sandvika

Skui bakken

Sandvikselva

Østmarka; Hauken opp fra Haraløkka – tur/retur…

2 april 2018. Det var 2.påskedag med vær like strålende som det har vært hele påsken, kanskje litt kaldt, men helt ok. Egentlig hadde jeg planer om å løpe et løp (10 km) i Sportsmandens Løpskarusell, men lot meg friste av en tur i Østmarka med joggesko til tross for at det fortsatt er fine fohold i de fleste skiløyper.

Fra Haraløkka fulgte jeg delvis nykjørte skispor inn til Bråten før jeg fortsatte ut på Nøklevann. Det skal her nevnes at jeg løper mellom sporene –  bare så det er sagt. Vel ute på isen ser jeg noen som fisker. Kanskje det er Odd tenkte jeg og svingte bortom, men så straks at dette var en annen kar og dermed fortsatte jeg videre over vannet mot Bremsrud. Det er herlig å løpe på underlag som snø og skare når denne ikke brister.

Over Nøklevann mot Bremsrud

Fra Bremsrud tar jeg lysløypa til veikryss ved Mariholtet via Sleppa og Hestehullet. Underlaget i lysløypa som er fast og fin er faktisk tørr enkelte steder. Jeg svinger til venstre inn Haukåseveien og mens det stiger jamt oppover forbi Mariholtputten til Branntårnet på Haukåsen, nyter jeg vakre omgivelser med mye snø badet i sol.

Langs Haukåsveien ved Mariholtputten

Jeg går og løper omhverandre og straks etter å ha vinket til Trond Inge som kom susende på ski motsatt vei, dukker liksom belønningen opp der “kuppelen” på Haukåsen ruver mot en blå himmel. Herlig sa jeg til meg selv og tok flere bilder innen jeg var oppe.

 

Haukåsen som har en høyde på 357 m.o.h. er Oslos nest høyeste i Østmarka etter Puttåsen som er på 363 m.o.h. Se mer om “radaren” på Haukåsen HER:

 

Jeg nyter utsikten en stund og snakker med en kar som kom på ski før jeg tok fatt på nedstigningen samme vei som jeg kom. Og siden jeg var forholdsvis tidlig ute, møtte jeg nå flere som var på vei opp. Det er fint å løpe nedover og med sola i mot, er det bare å nyte.

Haukåseveien – Østmarka

Fra veikryss tar jeg lysløypa tilbake til Sleppa hvor jeg svinger til høyre mot Sarabråten og Nøklevann. Først tenkte jeg å krysse vannet for så å ta veien opp til Ulsrud og hjem, men midt utpå vannet, bråbestemmer jeg meg for å løpe vannet på langs sørover til Bråten (ca 2,5 km).

Nøklevann fra nord til sør

Det er mange som sitter langs land og nyter sola mens andre er utpå isen – et yrende liv på Nøklevann. Fra Bråten tar jeg samme vei tilbake til Haraløkka som jeg kom. Underveis veksler jeg noen ord med Terje som kom motsatt vei for en tur på Nøklevann. En herlig avslutning på en flott påske. Kanskje den fineste på mange år.

Ca 16 km

1:44

#østmarka #oslomarka #mosjon #trening #runforfun #visomlikeråtreneiøstmarka #turogtrening #løpetur

Flere bilder fra samme tur:

 

 

 

 

Drøbak i Frogn kommune….

Midt mellom Moss og Oslo der Oslofjorden er på sitt smaleste ligger Drøbak –  en idyllisk “perle” i Frogn kommune.

Drøbak er en tidligere kjøpstad, nå by på østsiden av Drøbaksundet. Drøbak er adm.senter i Frogn kommune i Akershus, og hadde 13 409 innbyggere per 1.januar 2017. Drøbak fikk i 1842 kjøpstadsrettigheter og ble dermed en by – den eneste i Akershus på den tiden, men i 1962 opphørte Drøbak som egen kommune og ble innlemmet i Frogn landkommune og dermet hadde ikke Drøbak lenger bystatus. Først i 2006 fikk Drøbak tilbake bystatusen etter vedtak i kommunestyre.

I gamledager fungerte Drøbak som vinterhavn for Oslo da fjorden innenfor Drøbaksundet kunne fryse igjen.

Av forsvarsmessige hensyn ble det på 1800-tallet bygget en undersjøisk molo – Drøbakjeteen på Hurumsiden av sundet slik at fremmede krigsskip skulle tvinges østover i passasjen hvor de norske forsvarsverkene var sterkest. En viktig hendelse i Drøbaks historie var senkingen av krysseren Blücher som ble beskutt fra Oscarsborg festning.

Fredrik Stabel (1914-2001). Avistegner m.m., avistegnergalleris med fast utstilling av flere av Stabels tegninger.

Biologen; Universitetets marinbiologiske stasjon –  ligger rett ved småbåthavna i Drøbak. Denne forskningsstasjonen ble etablert allerede i 1894. Den laftede bygningen er i dag et landemerke ved innselingen til Drøbak havn. En av hovedpersonene bak opprettelsen av stasjonen var Fridtjof Nansen.”Biologen” kan stå som et symbol på det rike biologiske mangfoldet rundt Drøbak, og den forskning som dette danner grunnlag for.

Drøbak kirke og Drøbak kirkegård ligger sentralt i Drøbak i Frogn kommune i Akershus. Kirken som er av tømmer og innviet i 1776, ble bekostet av forettningsmannen, trelasthandleren og skipsrederen Niels Carlsen og hans kone.

Til Drøbak kommer man med enten bil, buss eller ferge. Har du ikke vært i Drøbak før, så anbefales dette. Byen er like trivelig sommer som vinter. God fornøyelse!

#drøbak #visitdrøbak #oslofjorden #småby

Påsketur langs Akerselva….

Påsketur langs Akerselva fra Nydalen til Asylet og Grønland Gym på Grønland. Stedvis var det litt is og det var glatt, men ellers helt greit. Været var strålende og her forteller bilder mer enn ord…

Vi forlater Akerselva ved Vaterland og tar en lettere lunsj på Asylet….

 

 

…deretter avslutter en flott tur langs Oslos lengste elv på Grønland Gym. GOD PÅSKE 🙂

 

Jammen står det en bukk på “gymmen” – hehe, har ennå traumer fra alle de gangene jeg ikke kom over