24 januar 2013 Langtur i Østmarka

24 januar

 

Som et ledd i forberedelser til Grenader løpet senere i vinter, hadde jeg tatt meg en dag fri for en lengre skitur i marka. Skiforeningen melder om ok forhold i Østmarka, så jeg valgte derfor en langtur i hjemmelige traker.

 

Ca kl 09.15 startet jeg fra Haraløkka og satte kursen mot Nøklevannet. Det ble ikke så kaldt som varslet, så minus 8 var helt ok. Det gled godt og med blå ekstra satt skiene brukbart. Det skulle vise seg at jeg burde ha vært nøyere med grunnarbeidet men men, det var ikke så galt allikevel.

 

Vel ute på vannet tok jeg til høyre mot Rustadsaga, passerte hestehagen og skled ned til Skullerudstua. Her tok jeg løype langs veien opp til Vannvereket og videre til Grønmo. Det var noe hardt og stedvis uten spor, men det gikk greit. Forsatte over p-plassen og så på skogsvei videre mot Trollvann. Her var forholdene bedre og skiene satt godt i bakkene. Passerer Trollvann og tar en drikkepause i løypekrysset før jeg fortsetter mot Langvann og Smørhullet.

 

       
       Løypekryss ved Trollvann

       

Siden det meste av festesmurning ble skrenset bort i bakken ned forbi Langvann, gikk det raskt videre mot Klokkerud. Løypene var ok og det er stort sett bare å stake hele veien. Fra Klokkerud følger jeg hovedløypa mot Eriksvann og Skjeldbreia. Etter ca 1,6 km kommer man frem til et løypekryss ved Sør-Elvåga – Tretjerna. Jeg var litt i tvil om hvilke løype jeg skulle velge, men valgte å skli ned til Sør-Elvåga.

 


Løypekryss. Til høyre mot Eriksvann – til venstre mot Sør-Elvåga

 

Vel ute på isen satte jeg kursen mot nord og ikke lenge etter var jeg ved Skyttenbrua (El-paso).

 


Sør-Elvåga – Skyttenbrua (El-Paso)

 

Passerte brua og fortsatte så utover isen på Nord-Elvåga. Etter ca 200-300 m tar jeg til høyre. Passerer Tangen og videre frem til Deledalen. Klyver opp skrenten og i flotte løyper går jeg videre på Elvågaveien.

 

Her var forholdene bra og dette partiet frem til Lysløypa mellom Vallerud og Mariholtet, er ett av mine favorittsteder i Østmarka. Det klarnet opp og sola ville gjerne bidra til at dette skulle bli en flott dag.

 

Nådde frem til lysløypa og her tok jeg til høyre mot Vallerud. Det begynner med en del stigninger og festet på skia er blitt så som så, men det går.

 

Løypene var nykjørte og det var ingen synlige stavtak, så jeg var nok den første for dagen. Det ble merkbart kaldere ettersom det klarnet opp, men slik er det på denne siden av Elvåga mot Lørenskog.

 


Løypa mellom Vallerud – Mariholtet (7,4 km)

 

Jeg kom så frem til Vallerud og her tar en lengre pause med mat og drikke. Hyggelig å se at det var mange barnehagebarn på tur, både med og uten ski.

 


Vallerud. Til høyre en tverrløype til Losbylinja

 

Jeg hadde til nå brukt ca 2,5 t og gått ca 22,5 km, så jeg bestemte meg da for å ta nøyaktig samme vei tilbake. Etter mat og drikke føltes det bra, og jeg begynte på returen. Det var etter hvert kommet flere ut i marka og det er hyggelig å kunne hilse ettersom man treffes.

 

Jeg passerte Ekerud og på toppen av bakken ved vannet, traff sola midt imot og alt var såre vel. Skrenset rundt en krapp sving og så tilbake på Elvågaveien mot Deledalen.

 


 
Elvågaveien mot Deledalen

 

Skled ned bakken fra Deledalen og ut på Nord-Elvåga. Svinger venstre mot Skyttenbrua og videre over Sør-Elvåga.

 


Nord-Elvåga sett fra Skytten

 

Vel over isen kommer jeg meg opp lia til løypekryss, og her følger jeg løypa videre til Klokkerud og Smørhullet. På blanke ski går det greit å stake og det gir god fart.

 


Over myra mellom Smørhullet og Langvann

 

Fra Smørhullet sklir jeg over myra, opp skråningen forbi Langvann, over noen issvuller og ned bakken til Trollvann.

 


Fine forhold ved Trollvann.

 

Det går raskt videre forbi Sølvdobla, Grønmo og frem til Skullerud. Er blitt sliten og ikke så mye kraft i takene lenger, men kommer meg opp bakken og ut på Nøklevann.

 


Nøklevann

 

Straks etter er jeg tilbake på Haraløkka. En fin dag i flott vær på ski i Østmarka.

 

Ca 45 km

4 t 56 min

 

21 januar 2013 Østmarka

21 januar

 

Med hodelykta på og V 40 under skia, dro jeg fra Haraløkka og over isen til Katisa og videre til Peters. Følger hovedløypa forbi Smørhullet og frem til Klokkerudstallen. Tar til venstre og fortsetter så til løypekrysset ved Sør-Elvåga – Tretjerna.

 


løypekryss ved Sør-Elvåga


Snur her og returnerer tilbake til Haraløkka samme vei. Føret var bra og skiene likeså.Overraskende gode forhold og bra løyper. Møtte mange løpere fra Rustad IL.

 

Ca 21,2 km

1 t 51 min

 

18 januar 2013 Østmarka

18 januar

       

Siden jeg hadde prepparert gamle ski som skøyteski, dro jeg til Skullerud for å teste disse. Tenkte å ta noen runder her på Skullerud og etter å ha vært en tur rundt på myra, tok jeg likesågodt løypa langs veien opp til Vannverket. Her krysset jeg veien og fortsatte så i lysløypa til Grønmo. Det gikk greit og fristelsen ble for stor, slik at jeg fortsatte videre opp til Trollvann.

 


Skullerud   (gml bilde)


 

Snudde her og tok samme vei tilbake. Fant vel ut at skøyting ikke var noe for meg og vondt i bena fikk jeg også, men en flott tur alikevel.

 

Ca 12,5 km

 

1 t 10 min       

 

14 januar 2013 Landevei

14 januar

Fra Haraløkka til Nøklevann skole, ned skolebakken og videre langs Obersten forbi Skullerud. Følger veien videre over Abilsøkrysset til Plogveien som jeg følger forbi Manglerud skole og frem til Manglerud t-bane st.

 


Fra Manglerud t-bane st. mot Ryen

 

Gangvei til Ryen og så tilbake langs Enebakkveien til Abilsøkrysset, Skullerud og Rustadsaga. Går opp skolebakken og videre langs bølerlia til Haraløkka. Det var ca 14-15 blå og noe glatt enkelte steder, men ellers greie fohold langs landeveien.

 

Ca 13,7 km

1 t 23 min

 

31,2 km

 

10 januar 2010 Østmarka – Setertjern

10 januar

 

Trim i arb.tiden. Einar, Kjetil, Terje og jeg satte kursen til Sørlihavna  for en tur på ski til Losby og Setertjernstua.

 

P-plassen på Sørlihavna

 

Det var isete og hardt og vi følte oss litt lurt da det på Skisporet.no var meldt om at det var kjørt for 30-40 min siden, men men det gikk fort og vi var raskt inne på Losby.

 

Vi krysset Losby elva, passerte Østmork på nesten blank is, og så bar det innover mot Geitsjøen

 

Før vi startet på Badstudalen ble det lagt på mer klister.

 

Etter å ha lagt på mer klister gikk det greit opp Badstudalen til Setertjernstua. Forholdene var bedre her i dalen, men isete på toppen

 


 Setertjern (Setertjernstua).

 

Vi snur her og tar samme vei tilbake. Det ble en utfordring å kjøre nedover da styresnø var fraværende, men vi kom oss ned uten uhell. Det gikk raskt tilbake til Sørlihavna. Losby-vassdraget er et flott sted å gå på ski, men nå trengs det mer snø.

 

Ca 21 km

1 t 50

 

 

7 januar 2013 Østmarka

7 januar

Møtte Einar på Sørlihavna for en kveldstur på ski. Med tåke, + 2, vm-klister og hodelykt, satte vi avsted mot Losby. Sporene som var kjørt tidligere på dagen var bra og det gikk fort der vi staket hele veien til Losby og Østmork.

 


Losby sett fra Østmork

 

Vi tok løypa videre innover mot Geitsjøen og Badstudalen. Etter ca 100 m, tok vi til høyre og gikk i flotte spor innover til Morterudvannet og Morterudkoia. Vi snur her og tar samme vei tilbake.

 

Ca 16,5 km

1 t 25 min

 

5 januar 2013 Østmarka – Losby

5 januar

 

Einar, Terje og jeg reiste til Lørenskog og Sørlihavna for skitur i Østmarka en tidlig morgen. Litt over kl 09 startet vi og fulgte Losbylinja til Losby. Det var gode spor (oppkjørt kvelden før) men isete enkelte steder. Vi staket hele veien og med god gli, gikk det raskt inn til Losby.

 


Losbylinja. Fra Sørlihavna til Losby.

 

Vi krysset Losbyelva, passerte Østmork og fortsatte så i flott løype på skogsvei langs Mønevann til løypekryss ved Geitsjøen. Her tok vi til venstre opp Badstudalen til Setertjernstua.

 


Badstudalen, mot Setertjern

 

Gikk greit opp dalen men festet var ikke veldig bra, og det ble endel fiskebein. Hadde lagt voks på blåklister  som raskt ble slitt av. Skulle nok hatt vm- universal men men, det gled desto bedre.

 


Einar og Terje på Setertjernstua

 

Vi tok ei litt kronglete løype videre fra Stua til Djupdalsmyra (ca 1 km) med mye is og vanskelige forhold, men fra myra og ned Djupdalen var det flotte spor. I god fart passerte vi Djupdalshytta og var straks nede i Djupdalskrysset.

 


Djupdalshytta

 

Vi tok deretter samme vei tilbake til Sørlihavna, via Østmork og Losby. Her traff vi Bård S.Johansen en kollega, som med familie  skulle til Losby på ski. Vi tipset om smurning og ønsket god tur.

 

Vi hadde en flott tur i Losby vassdraget- og Rælingen, og det blir nok flere besøk i denne delen av Østmarka.

 

Ca 21,8 km

1 t 45 min

 

2 januar 2013 Østmarkrunden

2 januar

Med joggesko, pigger og staver fra Haraløkka til Høyås via Rustadsaga og Ødegården. Det var så langt kun is og ikke mulig å gå på ski. Fra Høyås og videre mot Langbakken var det et parti på ca 400-500 m med skispor, men så var det slutt. Fra Petersbråtan fulgte jeg løypa til Smørhullet. Underlaget var hardt nok, så det gikk greit.

 


Fra Peters, over myra til Smørhullet

 

Fra Smørhullet tar jeg løype videre mot Trollvann. Med mye overvann på myra mellom Smørhullet og Langvann, ble det ikke lett å ta seg over denne. Forsøkte å komme rundt men plumpet i den løse snøen, og våt på beina måtte jeg over isen.

 


Myra mellom Smørhullet og Langvann

 

Det knaket og spraket i isen, men over kom jeg uten flere uhell og fortsatte så mot Trollvann og Grønmo.

 


Sølvdobla

 


Grønmo

 

Fra Grønmo til renseanlegget gikk det greit tross is hele veien. Tok brattbakken ned, over brua og fram til Startbua. Her var det preppet med stor maskin på kunstsnø og det var kanonføre. Tok til venstre ved Skraperud, opp skolebakken og så langs Bølerlia til Haraløkka. En flott tur i marka der jeg hadde fulgt samme trasse som Østmarkrunden. La oss håpe at det kommer mer snø, slik at denne kan bli arrangert tidlig i februar.

 

Ca 17,5 km

1 t 41 min