Oppsal – Manglerud – Ryen….

26 november 2015. Tross forkjølelse valgte jeg allikevel å ta en svært rolig tur med joggesko. Og fra Haraløkka, følger jeg grusvei til Ulsrudvann og Østmarkveien før jeg fortsetter langs denne til Oppsal. Her i fra, følger jeg Haakon Tveters vei forbi Skøyenåsen til Østensjø skole og langs Østensjøveien til Harry Fets vei. Tar til venstre inn Rognerudveien ca 50 m til bom og så videre langs Toftdahls vei og Wetlesons vei til veikryss. Her svinger jeg til høyre og straks er jeg på Manglerud senter.


Utsikt fra Skøyenåsen mot Østensjø skole   (gml: foto)

Tar en gangvei langs t-banen til Ryen før jeg fortsetter langs Enebakkveien. Det er blitt kaldere utover kvelden og enkelte steder er det glatt, men det går greit og tung pust til tross, så føles det ok. Jeg passerer Abildsø, Langerud og Skullerud skole før jeg fra Rustadsaga går opp skolebakken til Nøklevann skole. Det var fristende å avslutte den siste biten hjem langs Bølerlia med stigningsløp, men jeg fortsetter i samme rolige tempo. En fin kveldstur langs landeveien og så får man bare håpe at dette ikke forverrer forkjølelsen. 

Ca 11,8 km

1:16

#mosjon #trening #løpetur #turogtrening

Østmarka; Setertjern – Klokkerud – Sotåsen – Høyås…

23 november 2015. Siden Heidi og jeg nylig var kommet hjem fra en herlig uke på Tenerife og Los Cristianos hvor vi har levd det gode liv med alt det måtte innebære osv.,

nåja…helt rolig har det ikke vært for…

vi tok flere friske morgenturer på promenaden mellom Los Cristianos og Las Americas i soloppgangen som en god start på dagen:), men nok om det, for nå skulle jeg møte Einar på Haraløkka for felles tur.

Jeg var ute i god tid og mens jeg ventet, måtte jeg småløpe litt frem og tilbake for å holde varmen. Planen denne gangen var en “rundtur” via Sandbakken. Og da Einar dukket opp, var han fast bestemt på at vi skulle løpe minst mulig på asfalt. Det skal vi nok få til sa jeg og så satte vi avsted langs grusveien mot Rustadsaga. Her tar vi til høyre og fortsetter så videre forbi Skullerud skole, Skraperudtjern og frem til Skullerudstua. Her var Skiforeningen og Rustad IL i full gang med produksjon av snø.


Snøproduksjon på Skullerud Idrettsplass

Med et snev av vinter vasser vi i snø til anklene da vi krysser sletta og Ljanselva før vi går opp brattbakken til Vannverket. Her i fra, tar vi lysløypa et stykke før vi svinger til høyre i neste veikryss. Lysløypa i Dalsåsen til Dal/Brenna er ikke lang, men litt kupert og morsom. Se Løype nr 690 .  Denne veien er ny for meg sier Einar. 

Vi kommer til Brennaveien og siden vi skal utover mot Klemetsrud, tar vi til venstre. Straks etter er vi i enden av veien ved rundkjøring, og litt usikre på veien videre, velger vi å fortsette langs Pasoplia. Jeg fryktet at vi måtte videre nedover mot Gamle Brennavei, men så får vi øye på en bro som går over en bekk og der på den andre siden, er det en sti. 

Vi krysser bekken og siden ingen av oss hadde vært her før, måtte jeg ta et bilde. Jeg fiklet med mobilen og denne gikk i svart, så noen bilde eller flere målinger på Strava, ble det ikke. Vi følger imidlertid sti langs bekken og ikke lenge etter er vi nede ved Sørliveien og Klemetsrud skole. Til nå hadde vi knapt vært på asfalt, men nå var det ikke til å unngå da vi skulle videre til Stensrudvannet.


Stensrudvann   (gml: foto)

Ved vannet krysser vi Enebakkveien og fortsetter så videre på grusvei (Hanåveien) videre forbi Solbakken før vi ved Hanå, tar turvei til venstre mot Setertjern. Her er det jammen flott sa Einar da vi gikk over Februa for å følge Antons vei langs Setertjernet på den andre siden. Her har jeg heller aldri vært sier Einar da jeg viser ham stenen med inskripsjonen “Antons vei” som Anton Barli fikk risset inn.


Februa ved Setertjern – Østmarka   (gml: foto)

Fra p-plassen ved Sandbakken, tar vi grusvei innover til Klokkerud. Underlaget som er snø og rim, er ok og ikke glatt. Og siden underlaget er frosset, velger vi å følge rød løype fra Klokkerud til Smørhullet. Se Løype 287 . Det går stort sett greit og til tross for at Einar plumper og blir våt på den ene foten, tar det ikke lang tid før vi er ved Smørhullet. Her i fra, følger vi blå sti på østsiden av Langvann over Sotåsen. Det begynte å mørkne og det var ikke så enkelt å se hvor det var glatt. Og plutselig forsvant bena da jeg ikke så forskjell på is og stein. Heldigvis gikk det bra og jeg med våt arm og Einar med en våt fot, kom vi frem til grusveien ved Langvannsbekken.


Ødegården – Østmarka    (gml: foto)

Etter å ha gått opp langbakken til Ødegårdsmåsan, følger vi grusvei videre til Høyås. Vi passerer deretter Ødegården, Katisa, Rustadsaga og Skredderløkka, før vi er tilbake på Haraløkka. Her takket jeg Einar for turen og avsluttet med stigningsløp den siste biten hjem. En flott tur på nye veier.

Ca 21,5 km

2:25

#østmarka #oslomarka #mosjon #løpetur #trening #friluftsliv

 

 

Oslomarka; Sognsvann


Sognsvann er en innsjø i Oslomarka rett nord for Oslo. Sognsvann var drikkevann for Oslo fra 1876 til 1967. Ved sørenden ligger Sognsvann gård, anlagt på endemorenen etter siste istid, da havnivået nådde nesten helt opp til det som nå er Sognsvann. Vannet ligger i et populært turområde, og ved vannet er det ypperlig for grilling, bading, strand Volleyball og annen lek og moro. Det er 4 godkjente bålplasser rundt vannet.

Sognsvann er også ideell til trening og jogging, løypa er 3 258 meter lang. Bl.a. arrangeres et ukentlig løp i sommerhalvåret – Sognsvann rundt, medsols (SRM).

Foruten at det er en stor gratis p-plass for de som velger bilen, går det også t-bane fra sentrum til Sognsvann.

#oslomarka #nordmarka #sognsvann #friluftsliv

Gjersjøen rundt – Oppegård golfbaner….

12 november 2015. I og med at Frode og jeg hadde blitt enige om en felles løpetur “Gjersjøen rundt”, reiste jeg tidlig fra jobb og med liten trafikk, tok det ikke lang tid før jeg var på Sofiemyr. Her ble jeg møtt av Mira som var tydelig fornøyd med litt oppmerksomhet.

Vi hadde nokså god tid og etter å ha skravlet litt en stund, var vi klare for tur. Med sol fra en skyfri himmel, satte vi avsted langs Sønsterudveien forbi Kolbotn kirke, før vi fortsatte videre langs Kolbotnveien til Kolbotn.

Frode forteller alt han vet om Kolbotn i det vi passerer kulturhuset Kolben og Kolbotntjernet, før vi fortsetter langs Kolbotnveien nedover mot Gamle Mossevei. Og underveis, nyter vi varmen fra sola som vi hadde midt imot.

Vel nede ved Gamle Mossevei tar vi til venstre og følger så denne langs Gjersjøen sørover mot Tyrigrava og Vinterbro. Det går greit og trafikken er heller ingen problem. Vi passerer flere fine steder og jeg får lyst til å ta mange bilder, men dette fikk vente til vi var ved Tyrigrava. Her var det en flott plass helt nede ved vannet.

Gjersjøen sett fra Tyrigrava.

«Gjersjøen er en innsjø i Oppegård og Ås kommuner i Akershus fylke. Sjøen ligger 40 moh og har et maksimaldyp på 63,5 m. Gjersjøen er drikkevannskilde for Oppegård og Ås kommuner.»


Selfie fra Tyrigrava – Gjersjøen.

Fra Tyrigrava går det raskt videre til rundkjøring hvor vi forlater Gamle Mossevei, før vi fortsetter på gangvei rundt Ringnestunnellen. Her stiger det jamt, men så dukker belønningen opp da vi får en flott utsikt mot Gjersjøen.


Gjersjøen sett mot nord

Mer om Gjersjøen her; Sted nr 1267 i Markadatabasen- Skiforeningen

Vi følger den samme gangveien videre til veikryss hvor vi svinger til venstre, inn Skiveien. Det fortsetter å stige og mens Frode prater, blir mine svar kortere og kortere. Straks etter passerer vi Oppegård og i neste veikryss svinger vi til høyre inn Kongeveien. Denne veien kjenner jeg fra «Follotrimmen» da vi kom motsatt vei etter å ha startet på Sofiemyr.

Frode som er guide og kjentmann, forteller ivrig om anlegget på Greverud og Oppegård golfbaner. Her i lysløypene, preppes det for skiløyper så snart det er mulig.


Oppegård golfbaner. Se Løype 1258 og Løype 203

Fra golfbanene fortsetter vi langs Kongeveien til Sofiemyr, og før vi var tilbake hos Frode, overrumplet jeg ham med et «førstemann til bilen» samtidig som jeg økte farten. Frode svarte umiddelbart og vi nådde bilen samtidig. En herlig avslutning på en fin tur. 

Etter å ha skiftet til tørt tøy, ordnet Frode med kaffe siden jeg hadde med boller. Og slik ble vi sittende og drodle litt om alt og ingenting og før vi visste ordet av det, var det tid for å reise hjem. Jeg takket for fin tur og hyggelig prat og satte så kursen hjem. En herlig tur – Gjersjøen rundt!

Ca 18,3 km

1:44

#gjersjøen #trening #mosjon #sportsmanden #turogtrening

Flere bilder fra samme tur:


Gjersjøen


Sportsmanden -Frode Monsen

 

Østmarka; Nøklevann rundt – begge veier

9 november 2015. Siden jeg hadde tenkt å ta en rolig langtur denne gangen ble planen derfor å ta “Nøklevann rundt” – begge veier  og etter å ha krysset over Haraløkka til Klubbhuset, fulgte jeg grusvei videre forbi Ulsrudvann til p-plassen på Østmarksetra.

Her i fra, følger jeg lysløypa til Sarabråten og videre rundt vannet. Ved Trekanten vurderer jeg tjapt om jeg skal ta veien om Fjellstad, men velger heller å ta til høyre mot Rustadsaga. Her løper jeg opp hele Rustadsagabakken.


Nøklevann ved Bråten – Østmarka  (gml: foto)

Det går greit videre og etter å ha tatt en runde i Blindløypa, setter jeg kursen mot Rustadsaga for en ny runde motsatt vei. Jeg løper opp Sleppa, passerer Sarabråten og går så opp Korketrekkeren i stummende mørke siden det her ikke var noen lys, men ingen problem. Jeg følger grusvei forbi Ulsrudvann til Haraløkka, men svinger ned til venstre mot Sørli og ny runde i Blindløypa. Ved Bråten hilser jeg på Stein, før jeg tar til høyre mot Skredderløkka og hjem.


Rustadsaga – Østmarka  (gml: foto)

Ca 19,4 km 

1:58

#nøklevann #østmarka #oslomarka #friluftsliv #løpetur #mosjon

Sandvika – Jar – Lysaker…..

4 november 2015. Trim i arb.tiden. Fra Sandvika langs Engervannet til Bekkerveien og opp til Kloppa. Her svinger jeg ned til Øverlandselva for å følge turvei som er merket – Bekkestua. 


Turvei langs Øverlandselva.  (gml: foto)

 Øverlandselva; som er ca 17 km lang, starter i Østernvann ved Fossum og renner ut i Engervannet ved Sandvika. (Sted nr. 979 i markadatabasen – Skiforeningen)

Etter ca 4 km krysser jeg Bærumsveien, før jeg fortsetter på gangvei forbi Nadderud til Bekkestua. Planen var å ta raskeste vei videre til Lysaker, men jeg surrer med veien og etter å ha fulgt Bjerkelundsveien og Bærumsveien et stykke, dukker Jarmyra og Jar opp. Nå var jeg på ville veier og spurte derfor en kar om veien til Lysaker. Han både peker og forklarer ? mange takk svarte jeg, før jeg satte kursen slik han pekte.  

Mens jeg løper langs veien mellom Øraker og Lilleaker, tenkte jeg plutselig på at jeg hadde jo både kart og gps på telefonen. Vel tenkte jeg, og flirte litt for meg selv der jeg passerte CC-Vest på vei nedover langs Lysakerveien til Lysaker.


Lysakerelven; er en elv som renner fra Bogstadvannet og ut i Oslofjorden mellom Snarøya og Bygdøy i det som også kalles Lysakerfjorden, ved Lysaker. ( Sted nr. 933 i markadatabasen – Skiforeningen)

Fra Lysaker følger jeg <<TourDeFinance>> videre sørover langs Professor Kohts vei og Markalleen til nye Høvik stasjon.


Høvik stasjon

Her krysser jeg E18, passerer Høvik kirke, før jeg fortsetter langs Sandviksveien til Solvikbukta. Med vakre høstfarger omkranset av båter i opplag, var Solvikbukta et flott skue og jeg “måtte” ta et foto.


Solvikbukta – Blommenholm båtforening

For andre tredje gang krysser jeg E18, før jeg følger Sandviksveien og Gml.Drammensvei tilbake til Skattens hus i Sandvika. En flott tur som ble lengre enn tenkt, men helt OK.

Ca 18,8 km

1:41

#trening #mosjon #budstikka #løpetur

Flere bilder fra samme tur:


Engervannet – Sandvika


Langs Bærumsveien


Lysaker

 

Østmarka; Nøklevann – Branntårent (Haukåsen)…

2 november 2015. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Vi var enige om at vi skulle en tur retur til Branntårnet inkl. Nøklevann rundt. Og siden det ikke var lys hele veien, hadde vi med hodelykter. I tillegg hadde jeg med staver for å gå skigang i bakkene.

Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Ulsrudvann og Østmarksetra, før vi fortsatte i lysløypa innover til veikryss ved Mariholtet. Her satte vi på lyktene og så satte vi av sted. Vi passerer Mariholtputten uten å se vannet da blikket kun er festet på veien rett foran. Underveis merker vi at temperaturen varierer fra rått og kalt ved Hestehullet ? Igletjern til å være varmere ettersom vi nådde frem til Branntårnet. Her er det en flott utsikt mot et opplyst Oslo.


Branntårnet på Haukåsen – Østmarka   (gml: foto)
 

På vei nedover til Mariholtputten og veikryss nyter vi stjernehimmelen og stillheten innen vi er fremme. Vi skrur av lyktene og ved Sleppa tar vi til venstre for å fullføre runden rundt Nøklevann. Vi møter en del folk som både løper og går og det er fint å se at det er mange ute i samme ærend. Og ved Trekanten møter vi en gjeng med yngre løpere fra Rustad IL som trener intervaller. Vi passerer Rustadsaga, går opp Rustadsagabakken og på vei over Skredderløkka, hilser vi på damegruppa til Rustad IL før vi er tilbake på Haraløkka. Her takker jeg Einar for fin tur og avslutter med stigningsløp den siste biten hjem.

Ca 16,2 km

1:44

#østmarka #oslomarka #mosjon #trening #løpetur

Rykkinn rundt fra sandvika….

28 oktober 2015. Trim i arb.tiden. Denne gangen hadde jeg tenkt å ta en tur rundt Rykkinn.

«Rykkinn er et boligfelt i Bærum utenfor Oslo, med ca 9000 innbyggere. Stedet ble utbygd med blokk- og rekkehusbebyggelse fra tidlig 1970-tallet.»

Fra Sandvika satte jeg kursen mot Evjebakken og opp til Brynsveien. Denne følger jeg forbi Bærum sykehus, Kolsås og Bryn skole, før jeg ved Bryn kirke tar til høyre inn Paal Bergs vei.


Bryn kirke; som er bygget i tegel og har 400 plasser, ble åpnet med stor seremoni 28 juni 1861.

I starten går det greit, men så stiger det mer og mer og midt i «Gommerudbakken» går det tungt, men opp kommer jeg og ved Gommerudbanen tar jeg en liten fotopause.

Gommerudbanen – Rykkinn

Bærums Verk og Hauger Idrettslag er et idrettslag som etter sammenslåing 1.jan.2014 dekker områdene Bærums Verk, Rykkinn, Kolsås og i noe grad også Lommedalen, Løkenhavna, Vøyenenga og Hauger i Bærum.

Gommebanen/Rykkinn, se Lysløyper og treningsløyper i Eineåsen

 Jeg følger Paal Bergs vei – Rykkinnveien videre og mens det går nedover, nyter jeg den flotte utsikten mot Skui, Vøyenenga (Kirkerudbakken) og Sandvika.

 
Rykkinnveien…

Vel nede i veikrysset Rykkinnveien – Økriveien, svinger jeg til høyre og følger gangvei langs Økriveien til Nybrua ved Ringeriksveien. 

Her i fra, følger jeg vei langs Isielva og Sandvikselva tilbake til Skattens hus i Sandvika. En flott rundtur fra Sandvika.

Ca 14,8 km

 1:23

 #løpetur #sandvika #rykkinn #mosjon #trening #turogtrening

Flere bilder fra samme tur:


Evjebakken


Rykkinnveien – Økriveien (rv 160)