Østmarka; Sørlihavna – Losbylinja – Mønevann…

Som avtalt møtte jeg pensjonist og tidligere kollega Øivind på Sørli. Med seg hadde han Trym som skulle være med på tur. Trym som er en irsk setter og ca 10 år gammel er kanskje ikke like populær som den engelske setteren, men mange kaller den «verdens vakreste fuglehund» og det er han.

Fra Sørlihavna hvor det er en stor gratis parkeringsplass, velger vi å følge grusvei/løype langs Losbyelva. Og med Trym foran og oss bak, setter vi kursen mot Losby og Mønevann. Og her forteller bilder mer enn ord…


Vi tar Løype nr 252 videre mens 1052 tar av mot Valler.


Losbyvassdraget; hele vassdraget med unntak av mønevann var fra tidlig på 1960-tallet drikkevannskilde. Vannet ble da pumpet opp fra Røiravann til Drettvann, 80 høydemeter, for å få tilstrekkelig trykk på vannet. Vassdraget ble senere tatt ut av drikkevannsforsyningene på 1980-tallet. I likhet med Elvågavassdraget renner vannet nordover. Dette er sjelden i Sør-Norge og nordoverrennende vann skal i følge gammel overtro være både foryngende og virke legende på de fleste sykdommer og skavanker. Fyll gjerne en kopp med vann neste gang du er på tur i Losbyvassdraget. God tur!


Mønevann; som er det nordligste vann i Losbyvassdraget ble demmet opp for drift av vasshjulet som står like på nedsiden i Losbyelva. Foruten at det her er bålplass, badeplass m.m., ble det på 50-årsdagen for frigjøringen, 8. mai 1995, satte opp et minnesmerke for de lokale «gutta på skauen».

Det er fint her ved Mønevann og vi satte oss til på en benk. Øivind og jeg spiste kjeks og drakk kaffe mens Trym var heldig og fikk en pølse av noen som hadde til overs. Deretter satte vi kursen tilbake, men da på den andre siden av Losbyelva.


Vi krysset Losbyelva og tar deretter veien om Østmork.

Østmork ble trolig ryddet allerede i vikingtiden. Huset som står der i dag, er sannsynligvis satt opp på 1860-tallet. Østmorksaga som var den største og viktigste på Losby, ble drevet av det store vasshjulet i Losbyelva. Vasshjulet som for øvrig et Lørenskogs kommunevåpen, er restaurert og står på de samme fundamentene som den har gjort siden 1894.

Fra Østmork tar vi veien videre over golfbanene før vi følger Losbylinja tilbake til Sørlihavna.


Der det tidligere var jorder og skog er det nå en 18-hulls golfbane.

En flott tur i deler av Losbyvassdraget ble avsluttet hjemme hos Øivind, Unni og Trym. Takk for turen!

#østmarka #oslomarka #losbyvassdraget #friluftsliv #mosjon

Fakta er hentet fra boka Østmarka fra A til Å.

flere bilder følger;


Øivind og Trym
 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1074

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top