Østmarka; Beverlia – Nøklevann – Skraperudtjern…

14 desember 2015. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Denne gangen var planen en rolig tur i lysløypa rundt Nøklevann, men først skulle vi bortom Beverlia.

Fra p-plassen krysset vi over Haraløkka før vi fulgte Olav Nygards veg, Mikkel Revs vei og Østmarkveien til rundkjøring. Her tar vi til høyre og straks er vi i Beverlia. Her starter en gml. lysløype som går til Østmarksetra. Jeg har mange ganger som liten gått denne løypa og særlig minnes jeg den lille kiosken som fortsatt står på samme plass.

Beverlia; en tidligere husmannsplass rett ved krysset Hellerudveien/Østmarkveien på Oppsal. Husmannsplassen lå under Ulsrud gård og ble sannsynligvis etablert på slutten av 1700-tallet. Låven brant ned omkring 1975, og i 1986-88 ble det meste av jorde rundt bruket bygd ut med rekkehus. Våningshuset står fortsatt og er i privat eie. Dikteren Olav Nygard kjøpte ei lita hytte like ved Beverlia i 1922. Han fikk denne pusset opp til beboleseshus og bodde her sine siste leveår frem til 1924.

(fakta: Østmarka fra A til Å)

Vi går opp deler av løypa som er nokså bratt, men vel oppe, går det greit videre frem til p-plassen nedenfor Østmarksetra.


Flyfoto av Østmarksetra – 1957 (oslobilder.no)

Her i fra, følger vi lysløypa videre rundt Nøklevann. Underveis hilser jeg på flere kjente som kommer motsatt vei. Ved Trekanten tar vi løypa rett frem for å fortsette mot Fjellstad, men tro det eller ei, så klarer vi på en finurlig måte å ta feil vei da vi fra Ødegårdssletta fulgte lysene rett inn i svarte skauen. Ja ja, slik kan det gå når man skravler og ikke følger med.


Ødegården – Østmarka

Tilbake i lysløypa tar vi til venstre og følger så denne videre over Fjellstad til Hullet og Skraperudtjern. Her svinger vi til høyre og passerer Skullerud skole før vi kommer til Rustadsaga. Etter å ha gått opp Rustadsagabakken fortsetter vi inn Blindløypa. Her tar vi halvannen runde før vi er tilbake på p-plassen. Takker Einar for fin tur og avslutter så med stigningsløp den siste biten hjem.


Demningen i Nøklevann ved Rustadsaga – Østmarka   (gml:  foto)

Ca 13,1 km

1:34

#østmarka #oslomarka #mosjon #løpetur

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1236

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top