Skitur på Hedemarksvidda fra Gåsbu – Stenfjellrunden

4 mars 2017. Det sto mellom Skiforeningens “Lygnatur” og en tur til Hedemarksvidda nærmere bestemt – Gåsbu. Og siden Einar ikke hadde vært på Hedemarksvidda tidligere var det nettopp dit vi dro. På forhånd hadde jeg sendt mail til Vang Skiløperforening v/Gudbrand S. med spørsmål om forholdene i Stenfjellrunden. Og jeg fikk følgende svar;

“Stenfjellrunden er ny kjørt, følg gul merking. Målia og Stenfjellhytta er åpen for servering. God tur!! Velkommen tilbake på renn dagen i 2018.”

Tusen takk Gudbrand 🙂

Jeg hentet Einar på Nordstrand ca kl 07.45 og snaue 2 timer senere, parkerte vi på Gåsbu. Stor var vår forundring da det var mange biler på p-plassen. Kanskje det er renn her sa Einar. Nei, det tror jeg ikke – da hadde vi nok fått beskjed, svarte jeg.


Gåsbu Langrennsaren. Star og Mål for Stenfjellrunden, 42,5 km 

Vi var straks klare for tur og med skiene under armen, ruslet vi opp på stadion. For skulle vi gå Stenfjellrunden så skulle det være fra start til mål. Med litt snø i luften, blå ekstra og minus 4 grader, skled vi ut av stadion og under brua. Deretter bar det rett inn i den første av flere bakker man får i starten. Det var nå bedre skiltet enn før og det var enklere å finne rett utgang, men allikevel, klarte vi å misse en sløyfe før vi var på rett spor.

Forholdene var fine og i delvis ny kjørte spor, var det bare å nyte den videre ferd. Det første stykke på ca 2 km går i konkuranseløypene før man fortsetter i lett terreng og fin furuskog innover ved Ormsetermyra. Deretter passerer vi Fjellveien før løypa går over i småkupert skog mot 5 km. Skiene sitter bra, men litt trått med nysnø i sporene. Ettersom vi kommer høyere opp mot Appelsinhaugen som er høyeste punkt (736 moh), får vi litt vind i mot, men det går greit.

Løypa fortsetter nå videre nedover mot Bårdseterløypa over noen myrer og litt skog. Til tross for at det er litt trått er farten god og straks er vi ved Bårdsæter. Her i fra, kommer lengste sammenhengende stigning med ca 2,5 km opp på Stenfjellet.


ca 16 km, Stenfjellet

Frem til hit har det gått greit og mens vi tar vår første drikkepause, dukker det opp flere skiløpere. Områdene er store og løypene mange, for selv om det var mange biler på p-plassen, var det stor spredning i løypene.

Fra Stenfjellet svinger løypa ned mot Stensætra. Og her er det noen luftige utforbakker før man sklir over myrene nord for Hestefjellet. Deretter går løypa i sløyfe rundt Gråberget i halvåpen skog med fin utsikt mot Svaen, Målia og Brummundkampen.

Vi passerer Stensætra igjen før vi fortsetter i lett terreng mot Krakholen. Her svinger løypa mot Målia på endel myrer og halvåpne skogspartier. På myra før Målia svinger løypa mot Kveådammen og Stensæterbekken før den fortsetter i lett terreng forbi noen hytter og tilbake til Krakholen.


Mat og drikkepause på Krakholen – Stenfjellrunden/Hedemarksvidda

Her tar vi en lengre pause med mat og drikke før vi fortsetter videre. Det er etterhvert blitt flere i løypa og det er trivelig å kunne hilse ettersom man passerer. Med vinden i ryggen går det greit videre. Vi staker i lett terreng og det glir bedre ettersom flere har gått i sporene. Vi kommer inn i lysløypa nedenfor Stenfjellhytta og følger denne et stykke før vi tar av mot Yksenåsen. De siste 5 km går i konkuranseløypene og inn på stadion.

En herlig skitur på Hedemarksvidda der bare sola manglet. Dette var jammen en av de fineste stedene jeg har gått sa Einar og jeg skjønner godt at du har snakket så varmt om Stenfjellrunden. Tror jammen jeg tar en tur hit senere sa Einar mens vi var på vei hjem.

Takk for fin tur Einar.

Ca 42,5 km

#stenfjellrunden #hedemarksvidda #turogtrening #mosjon #trening #skitur #friluftsliv

Flere bilder fra samme tur;


Mye biler en lørdag morgen på Gåsbu


ca 16 km, Stenfjellet – Appelsinhaugen 736 moh


ca 31-32 km ved Krakholen

 

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1034

One thought on “Skitur på Hedemarksvidda fra Gåsbu – Stenfjellrunden

  1. Flott ref., Mattis. Som jeg skulle ha skrevet det selv. Ble litt desorientert med alle de løypekrysset og retningsforandringene. Derfor var det betryggende å ha med deg som kjentmann i dette flotte skiterrenget. Takk for fin tur!😎

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top