9 januar 2017. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Tidligere samme dag hadde han foreslått at vi skulle legge turen til mest mulig grusvei. Den er grei sa jeg og siden NVR (Nøklevann rundt) blir litt kjedelig, hadde jeg derfor planlagt en tur litt rundt omkring.
Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Rustadsaga og Løkka før vi fortsatte videre til Trekanten. Her i fra, tar vi lysløypa videre over Katismyra til Fjellstad, Hullet og Skraperudtjern. Underveis hilste vi på Hermann som hadde følge med en kar der de kom motsatt vei. Og på Skullerud Idrettsplass var det skirenn da Rustad IL hadde årets første klubbrenn.
Fra Skraperudtjernet satte vi kursen mot Østensjøvannet for en tur rundt vannet og siden det ikke er lys hele veien, hadde jeg med hodelykt.
Østensjøvannet sett mot sør (gml: foto)
Skøytesport på Østensjøvannet – 1965. (oslobilder.no)
Østensjøvannet er en innsjø som ligger 107 m.o.h. Østensjøvannet er omkranset av drabantbyene og boligstrøkene Lambertseter, Bogerud, Abildsø, Manglerud, Rognerud, Oppsal, Ulsrud og Bøler.
Isskjæring på Østensjøvannet – 1902 (oslobilder.no)
Østensjøvannets største innløp er Smedbekken, Bølerbekken og Ulsrudbekken. Vannets naturlige utløp er Østensjøbekken som renner fra vannets nordende. For å bedre avløpet, og dermed sikre en stabil vannstand under høst- og vårflommene, ble det på begynnelsen av 1960-tallet sprengt en tunnel. Tunnelåpningens inngang kan sess ved vannets nordvestside. Tunnelvannet møter Østensjøbekken før den rennet ut i Alna ved Bryn st.
Tidlig utbygging på Oppsal. Haakon Tveters vei, Skøyenåsveien og Løypeveien. Østensjø skole i bakgrunn. (oslobilder.no)
Vi rundet Østensjøvannet og Bogerudmyra som i et åttetall før vi fra Rustad fulgte Welding Olsens vei til generalen og Rustadsaga. Vi går opp “skolebakken” og følger deretter Bølerlia til Haraløkka. En fin tur litt rundt omkring på et variert underlag som is, snø og bar asfalt.
Ca 15 km
1:45
#trening #mosjon #østensjøvannet #løpetur
Østensjø skole – 1940 (oslobilder.no)