Østmarka; Hauktjern – Lauvtjern – Kroktjern….

8 mai 2017. Møtte Einar på Haraløkka for felles tur. Denne gangen var det Lauvtjern-rundt som var planlagt –  en fin vårtur vi pleier å ta. Og denne gangen, skulle vi ta runden motsatt vei.

Fra Haraløkka fulgte vi grusvei forbi Ulsrudvann før vi fortsatt til Nøklevann og Sarabråten.


Sti kryss ved Sarabråten

Her i fra, valgte vi for variasjonens skyld en sti opp til “Dons bautaen” ved Hauktjern. Og foruten at Sarabråten i seg selv er historisk, er det også mye historie ved Hauktjern som bl.a.

Blåmerket sti går gjennom “Hauktjernkløftene” som også går under navnet Dronningskaret. Kong Olav besøkte setdet under en rundtur i Østmarka i 1975. Han hadde lunsj ved klippeområdet og skreiv sin signatur i fjellet. Denne ble senere hogd inn.

Dronning Sophie, skal ha gitt navn til Dronningveien som gikk fra tunet på Sarabråten og opp til Hauktjern.

Og hvilke prins som har gitt navn til Prinsen av Portugals vei, er uvisst. Stien som fikk dette navnet ligger ved Hauktjern.

Donsbautaen (Speiderstøtta) sørvest for Hauktjern, ved stien fra Sarabråten. Er et minnesmerke over Norsk Speidergutt-Forbunds stifter og første sjef. Christian Dons (1886-1953) startet 1.Kristiania speidertropp her oppe ved Hauktjern i 1910 og var senere med å stifte Norsk Speidergutt-Forbund. Bautaen er utformet som speidernes symbol, en fransk lilje, i granitt. Sokkelen i minnesmerke inneholder steiner hvor landets speidergrupper inngraverte sine navn. Bautaen ble reist i 1955 av Norsk Speidergutt-Forbund (nå Norges speiderforbund.)

Fakta: Østmarka fra A til Å.


Hauktjern – Østmarka  (gml: foto)

Fra Hauktjern følger vi blå sti over Lille Haukåsen til Haukåsveien som vi løper vi opp til Branntårnet. Utsikten mot vest er blitt bra og jammen skimter vi hvite topper bakenfor Tryvannstårnet – Norefjell?


Lauvtjern – Østmarka

Vi følger blå sti fra Branntårnet mot nordvest til Lauvtjern. Og av flere favorittområder i Østmarka så er “Lauvtjern-rundt” en av disse. Underlagtet er bra og vi nyter turen videre rundt tjernet og tilbake til Haukåsveien.

Denne følger vi ca 200-300 m før vi tar blå sti til høyre. Straks etter kommer vi innpå rød løype som kommer fra Lauvtjernmosen. Vi følger denne videre nedover til sti-og løypekryss øst for Kroktjern. Vi passerer et glitrende Kroktjern, fikser på noen klopper, før vi skjærer over åskammen og ned til Lutdalen. Her følger vi rød løype forbi Lutvangen og ned til lysløypa i nordenden av Nøklevann. Og her i fra tar, vi samme vei tilbake til Haraløkka som vi kom. En herlig tur i flotte omgivelser.

Ca 11,4 km

1:38

#østmarka #oslomarka #friluftsliv # løpetur #trening #mosjon

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1090

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top