Nordmarka; Skitur fra Frognerseteren til Trehørningen og tilbake…..

6.mars 2021. Siden Hamar og HedemarkenTuristforening har måtte avlyse skitur fra Sjusjøen til Gåsbu og at det var meldt om mye vind på Hedemarksvidda, valgte Einar og jeg Nordmarka som erstatning. Planen var å gå Frognerseteren Trehørningen via Kikut – tur/retur.

Vi var nokså tidlig ute (kl 09.00) da vi parkerte på innsiden av Sportsplassen, men jammen fyltes det raskt opp. Det var mange som skulle på ski. Løypene så fine ut og det var bare å komme seg av sted.

Første delmål var Tryvann og deretter videre i hovedløypa et stykke før vi fra løypekryss ved Rundmyr tok løype 234 videre. Løypa er nokså kupert, men morsom og variert. Vi forlater imidlertid løypa ved at vi svinger til høyre mot Sulutjern og inn på hovedløypa som fortsetter til Åbortjern. Her svinger vi til venstre og straks etter følger vi løypa mellom Østre Fyllingen og Bjørnsjøen frem til Kikutstua.

 

Kikutstua i Nordmarka ved Bjørnsjøen

 

Etter en drikkepause og noen bilder setter vi kursen fra Kikutstua mot Gørja og Trehørningen i løype 131. Løypa er bra et stykke frem til vei. Her må vi ta av skiene og følge veien videre forbi Kutangen til brua over Smalstrømmen mellom Bjørsjøen og Fortjern.

 

Fra Fortjern i flotte løyper mot Gørjahytta

Herfra og videre er forholdene veldig bra. Jeg går på ski med fell mens Einar har valgt smøreski. Han glir nok bedre enn meg, men har større problemer med festet underveis. Uansett så nyter vi ferden videre forbi Helgern, Lille Gørja og frem til Gørjahytta ved Store Gørja.

 

Gørjahytta ved vannet, Store Gørja

Gørjahytta (til venstre i bildet) som ble bygget i 1929 og som ligger på eiendommen til Løvenskiold-Vækerø, er sammen med området rundt stilt tilgjengelig for turfolket. Det er også servering i helgene når det er skiføre, resten av året er hytta stengt.

 

Løypa videre kjenner jeg delvis fra før den gang da jeg gikk Holmenkollmarsjen som startet i Hakkadal og ikke minst Grenaderløpet, men det var motsatt vei. Vi nyter de gode forholdene og hilser på folk vi møter som kommer fra Stålmyra og Stryken. I neste løypekryss tar vi til venstre og straks etter sklir vi ned en lang slak bakke før vi kommer ut på veien ved Trehørningen gård.

 

Trehørningen gård ligger åpent og fint til, mellom vannene Langvann og Trehørningen. Gården ligger i Oslo kommune og tilhører Løvenskiold-Vækerø. Det går både vei og merkede løyper- og stier forbi Trehørningen.

 

Mat- og drikkepause ved Trehøningen gård.

 

Etter en lengre mat-og drikkepause tok vi fatt på returen. Først opp en lang slak bakke før vi suste ned gjennom Trehørningsdalen til Gørjahytta og videre tilbake til brua ved Smalstrømmen. Her tar vi av skiene og går så et stykke på vei før vi staker den siste biten tilbake til Kikutstua. Denne gangen tar vi en pause i solveggen bak stua med flott utsikt over Bjørnsjøen.

 

Kikutstua som i over hundre år har vært et yndet mål for skiløpere, fotturister og sykelister, på preparerte løyper og skogstier eller langs skogsbilveier, er Skiforeningens storstue i Nordmarka sentralt ved Bjørnsjøen. Godseier Harald Løvenskiold stilte tomt ved Bjørnsjøen til disposisjon, og i 1926 var Kikutstua ferdigbygget. Stua som hele tiden har vært i Skiforeningens eie, drives av et bestyrerpar.

 

 

Fra Kikutstua tar vi delvis samme vei tilbake som vi kom, men ved Sulutjern tar vi løype 119 som er hovedløypa videre opp til Appelsinhaugen og Kobberhaugen.

 

Kobberhaugen i Nordmarka

Løypene holder bra tross nokså mye folk på ski, men ettersom vi nærmer oss Tryvannstua blir sporene mer flytende. Det er vanskelig å holde ballansen, men det kan sikkert også skyldes at jeg begynner å bli sliten (hehe). Vi staker over Tryvann på blank is før vi velger Holmenkollmarsjløypa videre til Sportsplassen ved Frognerseteren via Heggehullet.

Sliten, stiv og støl, var det godt å kunne ta av skiene etter endt tur. Nesten 5 mil i Normarka er krevende, men utrolig fint. En herlig tur i flotte Nordmarka og takk til Einar som foreslo dette da tur på Hedemarksvidda blåste bort.

Ca 48,6 km

Se tur på Strava HER;

Flere bilder fra samme tur;

 

 

 

 

 

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1049

2 thoughts on “Nordmarka; Skitur fra Frognerseteren til Trehørningen og tilbake…..

  1. Flott beskrivelse av en fin lang tur. Tror du har fått med det meste her. Bra med påfyll av tekst/historikk under bildene. Takk for turen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top