Skitur fra Sjusjøen til Gåsbu med Hamar og Hedemarken Turistforening…

7 mars 2020. Siden vi begge to har valgt å droppe TurBirken (jeg har gått for siste gang, tror jeg) skulle vi erstatte denne med Lygnaturen 2020 som Skiforeningen arrangerer fra Lygna til Glitre i Nittedal. En flott tur på ca 56 km fra Hadelandsåsene og Romeriksåsene til Nittedal som vi har gått flere ganger.

 

Men en dag da jeg lette etter et sted å gå på ski og særlig på Gåsbu og Hedemarksvidda hvor vi har gått før (Steinfjellrunden) m.m., dukket følgende tur opp <<Sjusjøen-Gåsbu>>. En tur som Hamar og Hedemarken Turistforening (HHT) skulle arrangere for 26.gang. Ahaa tenkte jeg da jeg leste om turen på HHTs hjemmeside og sendte straks en link Einar. Det tok ikke mange minuttene før han ivrig svarte at dette måtte vi være med på. Og slik gikk det til at vi som førstereisende satt forventningsfulle på bussen på vei til Sjusjøen fra Gåsbu.

 

Stemningen underveis var god, men tåka som fulgte oss hele veien, la kanskje en ørliten demper på denne. Det var derfor svært gledelig da vi ankom Caravanplassen på Sjusjøen tett på Birkebeinerløypa med sol fra blå himmel. Kan vi ønske mer? – var det noen som sa – mens vi gjorde oss klare for skitur. Vi var 450 stk som skulle gå over Hedemarksvidda fra Sjusjøen til enten Budor eller Gåsbu.

 

 

Sjusjøtunet – Birkebeinerløypa

 

Einar og jeg er klare for tur fra Sjusjøen til Gåsbu over deler av Hedemarksvidda og 55 herlige km i flotte omgivelser.

Det fine med dette opplegget er at vi går uten startnummer og at vi starter når vi vil. Forholdene underveis kunne neppe vært bedre, blå exstra-føre hele veien, bare å nyte. Og her forteller bilder mer enn ord.

 

Første etappe fra Sjusjøtunet til Fjellelva, opp mellom Mostefjell og Sollifjel (940 moh), til Ljøsheim (11-12 km)

 

Ljøsheim     

Fra Ljøsheim går løypa videre over myr i lett terreng og vi staker det meste av veien frem til Hamarseterhøgda og løypekryss etter ca 20 km. Her tar vi en mat- og drikkepause mens vi nyter flotte omgivelser.

 

 

 

 

Ettersom vi kommer lavere blir tåka tettere, men sikten var helt ok. Løypene var hele veien faste og fine og blå exstra satt bra. Ikke det at det var så mange stigninger underveis, men allikevel, ikke helt flatt.

 

Tåka fulgte oss videre langs løypa, men sikten var aldri noen problem.

Vi passerer Prestsetra før vi kommer til løypas laveste punkt 567 moh., herfra svinger sporene sydøst opp bakkene før den følger kommunegrensen mellom Hamar og Ringsaker. Vi sklir deretter over noen lange flater til Spjeldsjøen og er nå halvveis i løypa (27 km).

 

 

Løypa som nå er merket Sjusjøen-Gåsbu fortsetter på østsiden av Spjeldsjøen 6 km gjennom etter hvert småkupert furu- og bjørkeskog mot Lavlia (33 km). På Lavlia sørger Norsk Tipping og HHT for påfyll av mat og drikke. Ferske kanelsnurr fra Håndverksbakeriet Hørsand faller i smak. Jammen godt å få noe igjen for tippeinnsatser i mange år tenkte jeg mens jeg gomlet i meg en snurring.

 

Norsk Tipping og HHT sammarbeider om “påfyllstasjonen” på Lavlia. Herlig! (Foto; fra HHTs facebook side)

Fra Lavlia går løypa videre opp bakken under Helvetesberget ca 2 km til Brumund fjellstue og videre ca 1 km til Brumundsetrene (stigning 135m fra Lavlia) før det bikker nedover til løypekryss ved Fjellveien.

 

Løypekryssved Brumund – Fjellveien (gml: foto)

Det er bare 2-3 uker siden vi gikk nettopp her så vi kjenner løypa som nå går ca 5 km over småvokste myrdrag til løypekryss 400 m nedenfor Målia.

 

 

 

 

Ved Målia (løypekryss) tar vi en ny mat- og drikke pause. Skravler litt med folk vi møter og felles for alle er – godt humør og store smil.

 

Løypekryss på nedsiden av Målia. (gml; foto)

Fra Målia til Gåsbu velger vi løype om Krakholen og St.Olav (11,6 km). Terrenget er småkupert, men lett å gå. Nesten litt vemodig at det går mot slutten tenkte jeg mens jeg fulgte tett på Einar som gikk foran. Plutselig hører jeg noen komme opp på siden som sa – hei Arvid. Roger svarte jeg litt overrasket, men visste jo at han var i området. Det var hyggelig å veksle noen ord med Roger som fortalte at han var her på treningsleir sammen med to kamerater. God tur sa vi begge to før han forsvant fremover i løypa. Jøss sa Einar – treffer du kjentfolk her også.

Fra Krakholen går løypa i den gamle fjellvegen forbi Måsetra hvorfra den går videre som lysløype forbi Lageråkvisla til Gåsbu. Avslutningen på løypa (2-3 km) er herlig og farten stor. Straks etter er vi nede på parkeringsplassen.

 

Godt fornøyd med dagens tur fra Sjusjøen til Gåsbu satte vi kursen hjem. Vi var begge enige om at et bedre valg av skitur kunne vi neppe ha gjort. Tusen takk til Hamar og Hedemarken Turistforening som arrangerte turen. Takk for denne gang, vi kommer garantert tilbake neste år.

ca 55 km

5:48

Se tur på Strava HER:

 

 

 

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 983

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top