Villmark og nærområde – alt dette får du i Østmarka….

Brede løyper med to spor i hver retning, naturløyper der man må brøyte seg vei, lysløyper med travel trafikk, blåmerket sti i alle retninger, et utall av umerket stier, små myrer med rikt dyreliv osv., og mye mer. Alt kan man oppleve i Østmarka – det er bare å bruke bena, viljen og ikke minst, selve marka.

 

Maya på St.Hansåsen i Østmarka (Gml: bilde)

 

Og det var nettopp dette Maya og jeg skulle da vi satte av sted fra Haraløkka med kurs mot Rustadsaga og Katisa. Herfra skulle vi følge rød løype videre over Katismyra som for tiden var nokså tør.

 

 

 

Katismyra; sørvest for Ødegården. Over myra kan man fortsatt se trasèen for vannrør i tre som førte vann fra Elvåga og inn i fjellet mot Skullerudåsen like vest for myra. 

 

 

Etter at Maya har slukket tørsten i et vannhull ved Katismyr og Aurtjern fortsetter vi i lysløypa et lite stykke før vi svinger inn på rød løype i Trolldalen.

 

Trolldalen, en trang dal fra Katismyra og sørover mot Rundvann.

Vi følger løype Ø13 i <<Trolldalen>> hvor løypa er dyp og trolsk med fjell på begge sider. Underveis passerer vi Trolldalsåsen og Dryppet som ikke er langt fra løypa i Trolldalen.

 

 

Vi kommer frem til et løypekryss der løype Ø30 kommer fra Karismyr og videre nord for Rundvann til Østmarkskapellet. Det er denne løypa vi følger tilbake over Karismyr og Skullerudåsen til Fjellstad. Underveis går vi også delvis i den aller første lysløypa som ble oppført i Østmarka i 1958. Løypa som ikke lenger eksisterer som lysløype, gikk over Skullerudåsen til Østmarkskapellet og ned til Ødegården før den gikk videre til Rustadsaga.

 

Maya på gangbaner over Karismyr.

 

Fjellstadbakken var den største alpine anlegg på vestsiden av Østmarka. Den ble anlagt av skogvesenet og det var Oslo kommune som eide heisene mens det var Rustad IL som stod for den daglige driften.

 

Bakken som var åpen på hverdager og i helgene hadde også en varmestue med enkel servering som ble drevet av alpingruppen i Rustad IL.

 

Fra Fjellstadbakken setter Maya og jeg kursen mot St.Hansåsen. Vi runder varmestua før vi følger umerket sti opp til toppen.

 

Fin utsikt vestover fra St.Hansåsen.

 

Vi følger umerket sti ned fra toppen og straks etter kommer vi ut på grusvei ved Løkka (hestehagen) og deretter Rustadsaga.

 

Rustadsaga er et serveringssted sørvest for Nøklevann.

 

Kjell Aukrusts kjente skikkelse Solan Gundersen titulerer seg stadig som sagbruksarbeider med arbeidssted Rustadsaga. Og dette er ikke et hvilke som helst fantasisted, men virkelig Rustadsaga i Østmarka. Tegneren og forfatteren bodde selv på Ljan og har en rekke skiturer i Østmarka, også mens sagbruket var i drift. Der ble han inspirert til å la Solanfiguren komme herfra. Men Solan ble aldri noen flittig sagbruksarbeider, har Aukrust fortalt: <<Han møtte som oftest bare opp på lønningsdagen og på julebordene>>. (Fakta: Østmarka fra A til Å)

 

Takk for følget og god tur i Østmarka 🙂

 

Se tur på Strava HER:

 

 

 

 

 

 

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1245

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top