Østmarka; Nordre-Elvåga (Fri-Elvåga) rundt fra Haraløkka…..

 

Fri-Elvåga – Østmarka

13 september 2021. Vannet Nord-Elvåga som ligger ved Mariholtet, er både langt og smalt, og det er delt av en demning like sør for Mariholtet. Denne ble bygd i 1964 og er 14 meter høy. Demningen skiller den delen av vannet som er drikkevannskilde (sør for demningen) fra den delen som fritt kan brukes til bading og rasting (kalles Fri-Elvåga). Skogsbilvei og løype fra Ellingsrud (Mariholtveien) følger vannet på vestsiden nord for Mariholtet mens det går en blåmerket sti på østsiden via Toresplassen. Det var nettopp en tur rundt Fri-Elvåga Einar og jeg skulle denne gangen, men først skulle vi til Mariholtet.

 

Fra Haraløkka fulgte vi grusvei til Ulsrudvann og Østmarksetra før vi fortsatte i lysløypa.  Det er en stund siden sist vi løp sammen, men hyggelig med en felles tur. Vi hadde mye å skravle om og turen inn til Mariholtet via Sarabråten og Sleppa, gikk passe fort. Etter en del nedbør de siste dagene var vi litt spent på om det var vått i marka, men det skulle vise seg å være helt fint, ikke en eneste pytt.

 

 

 

Vi løper rolig over demningen og opp bakken før vi tar blå sti rett nordover på østsiden av Fri-Elvåga. Underlaget er bra, og det er bare å nyte et passe lettløpt terreng. Lenge siden vi var her sier Einar i det vi kommer frem til Toresplassen.

 

 

 

Toresplassen; Er en gammel husmannsplass øst for Nordre-Elvåga (Fri-Elvåga). Ved vannet ligger ruiner etter ei hytte som ble reist i 1941 og tilhørte Arnold Lauritzen, som drev Lørenskog bruk. Hytta ble senere revet da Elvåga ble drikkevann. Vel 100 m lenger øst lå den opprinnelige husmannsplassen. Denne ble nedlagt og bygningene revet før 1900, men spor etter plassen er fortsatt synlige. Lørenskog bruk hadde dampsag ved Toresplassen både omkring 1900 og under første- og andre verdenskrig. (Fakta; Skiforeningen)

 

 

 

Vi forlater Toresplassen og følger blå sti til skogsvei før vi krysser Ellingsrudbekken. Herfra tar vi Mariholtveien sørover langs Fri-Elvåga til Mariholtet før vi tar samme vei tilbake til Haraløkka som vi kom. En flott tur rundt den frie delen av Nord-Elvåga som kan anbefales.

Ca 16,5 km

2:05

Se tur på Strava HER:

 

Sarabråten i Østmarka
Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1143

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top