Østmarka; Grønmo – Spinneren tur/retur…..

Ragnar, søsteren min og jeg møttes på Grønmo for felles tur til Spinneren hvor den mystiske bautaen står.

Fra Grønmo fulgte vi skogsvei forbi Langbråten, Sølvdobla og Trollvann hvorfra vi tok Flyktningeruta videre mot Langvann. Denne følger vi et stykke før vi tar av på umerket sti som går rett sørover.

 

På nyere kart over Østmarka er bautaen merket.

Terrenget kan være noe utfordrende, men går man forsiktig går det greit.

 

 

 

 

Eventyrskog i Østmarka

 

 

 

Spinneren eller Spinneråsen er en åsrygg mellom langvann og p-plassen ved sandbakken. Delene av åsen går også under navnene Nord-Spinneren, Mellom-Spinneren, Sør-Spinneren og Spinnerhue ved den bratte avslutningen av åsen i sør. Åsen som er administrativt fredet for sin bevaringsverdige skog, har Naturvernforbundet i Oslo og Akershus fått betegnelsen <<Eventyrskog>>.

 

Det går jamt oppover åsen som ligger i Nord-sør retning og mens vi går, dukker plutselig bautaen opp. Denne har vi lette etter flere ganger sa Ragnar som er nokså sikker på at de har vært i nærheten, men er man på feil åskam, så er man allikevel langt unna.

 

Nord på åsryggen står en ca 2,5 m høy stein. Gamle Østmarkabeboere har fortalt at den har stått der fra 1860, om ikke enda lenger. Denne bautalignende steinen har det vært spekulert og fabulert om opprinnelsen til. Både teorier om at den er reist til minne om en kvinne som omkom i en skogbrann og at den har tilknytning til karl den 12. sitt felttog tidlig på 1700-tallet har blitt nevnt. Mer er det imidlertid at den er en grensestein mellom to eiendommer, reist på 1700-tallet av Peder og Karen Cuidrio som eide store deler av Østmarka på den tiden.

 

 

 

 

Vi forlater Spinneren godt fornøyd med opplevelsen som det faktisk er når man står ved denne steinen og returnerer tilbake til Grønmo samme vei som vi kom, men først tar vi en fotostopp ved Sølvdobla.

 

Sølvdobla der navnet mest sannsynlig betyr sølvblinkende dobbe, ligger langs veien mellom Grønmo og Østmarkskapellet. Med sin store mengde av små ørret, er dette et vann som anbefales for barnefamilier for å vekke fiskeinteressen. Blant erfarne fiskere er det også kjent som et <<trøstevann>> til bruk på vei hjem med lite eller ingen fangst for å bygge opp selvtilliten….

Takk til Ragnar og Grethe for fin tur.

 

Fakta; Østmarka fra A til Å

 

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 1090

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top