Østmarka; på ski fra Haraløkka til Geitsjøen – Biritjern – Børtervanna…

Møtte Einar på Haraløkka for felles langtur på ski. Planen var å gå minst 50 km.

Fra Haraløkka skled vi av sted til Bråten og så ut på Nøklevann. Her satte vi kursen mot Bremsrud hvorfra vi følger lysløypa videre forbi Mariholtet og over demningen til Vallerud i Lørenskog. Forholdene underveis var gode og skiene satt bra. Jeg hadde god glid og til Einars fortvilelse som hadde “felleski”, skled jeg ifra når det gikk nedover. 

Fra Vallerud tar vi en løype over «Lørenskogvidda» til Losbylinja ved transformatoren (14,5km). Her tar vi en drikkepause før vi staker innover Losbyvassdraget til Mønevann. Sporene vi fulgte var helt ferske, kanskje litt trå, men ok.

Vel ute på Mønevann følger vi flotte spor utover et stykke før vi tar en løype til venstre. Jeg var sikker på at denne skulle gå videre til Geitsjøen og Badstudalen, men Einar som mente vi svingte for tidlig, fikk rett da vi kom frem til Djupdalskrysset hvorfra vi fulgte løype på skogsvei til Geitsjøen. Underveis ble vi tatt igjen av løypemaskinen og med denne rett fremfor oss kunne vi neppe få ferskere spor. Og jammen svingte den til høyre mot Morterudvann akkurat som oss, men nå pakket den uten å sette spor. Den forsvant for en stund, men så kom den i retur og resten av veien mot Morterudvann, hadde vi flotte spor. Været hadde vært skiftende siden vi startet med lokal tåke osv., men så letnet denne og sola skinte fra en skyfri himmel.

 

Mot Morterudvann i ferske løyper – Østmarka

Vi tok av fra veien like før Morterudvann og fulgte så en med to flotte spor. Det var ingen av oss som hadde gått her tidligere på ski, men vi har en gang løpt denne løypa da vi tok «Store Losbyrunden» fra Losby besøksgård. Løypa som er en naturløype går over Biritjernet før den fortsetter ut på Nordre Krokvann og her nyter vi hvert stavtak over vannet. Herlig!!

Nordre-Krokvann – Østmarka

Ettersom vi går sørover passerer vi det ene vannet etter det andre og hele tiden med sola midt i mot. Vi staker over Tappenbergvann, Midtre Krokvann, Søndre Krokvann og ut på Dæliseterfjorden som er en del av Børtervanna. Denne går vi over mot sør, men underveis tar vi en mat- og drikkepause ved en holme (31 km).

Mat- og drikkepause på Børtervann – Østmarka

Børtervanna – Østmarka

Einar på Dæliseterfjorden-Børtervann – Østmarka

Fra Børtervann følger vi en naturløype til Forfoten som vi krysser på langs. I enden av vannet er det et løypekryss hvor jeg mener vi må ta til høyre siden vi skulle ta den såkalte «drømmeløypa» over Andersrudåsen til Bysetra, men i stede, havnet vi på Raudsjøen. Vi skulle nok ha fulgt løypa til Grusbakken sa Einar mens vi gikk over Raudsjøen. Planen om Bysetra fikk ny spire da jeg så at det ikke var strødd på Raudsjøvegen. Dermed tok vi denne videre. Det gikk rimelig greit å skøyte/stake, men å skøyte med felleski var ikke så enkelt.

Straks etter bommen ved Bysetra tok vi av fra veien og fulgte en flott løype over Bysetermosen og videre til Skjeldbreia. Forholdene er hele veien fine og ettersom festet er borte, glir det desto bedre. Og om vi ikke har møtt så mange før, så kom det nå stadig flere motsatt vei.

Her sjekkes antall kilometer før vi forlater Skjeldbreia

På Skjeldbreia tar vi en drikkepause mens vi sjekker hvordan vi ligger an jfr. 50 km. Min klokke som varslet lavt batterinivå viste 41,5 km. Spørsmålet var om vi skulle følge løypa til Klokkerud og Smørhullet eller om vi skulle ta Eriksvann og Sør-Elvåga. Det ser vi an underveis sa Einar, men allerede langs Vesle Skjeldbreiavann, bestemte vi oss for å ta Eriksvann på langs. Og som tenkt så gjort. Fra enden av vannet tar vi imidlertid løypa videre over Tretjerna før vi fra brekket ved Torsmåsan tar til mot Sør-Elvåga.                           

Og vel ute på vannet med sola i ryggen og et branntårn som ruvet i horisonten, nyter vi ferden videre mot El-Paso og Petersbråtan. Der i fra følger vi løype på skogsvei over Høyås og ned forbi Ødegården til Katismyra hvor vi svinger til høyre mot Nøklevann. Vi sklir over vannet til Bråten og deretter Haraløkka.

Vi var begge enige om at dette hadde vært en drømmedag i Østmarka vi sent ville glemme.

Ca 54,6 km

#østmarka #oslomarka #crosscountry #skitur #skiglede #turogtrening #mosjon #friluftsliv

Flere bilder fra samme tur:

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 942

2 thoughts on “Østmarka; på ski fra Haraløkka til Geitsjøen – Biritjern – Børtervanna…

  1. Herlig tur dette. Særlig morsomt når man kommer så langt inn i marka at man føler seg alene. Morsomt også med variasjon av terreng. Og slikt et vær da! Østmarka er jo ikke større enn at man klarer, på en slik langturdag, å dekke stor deler av marka. Takk for fin tur som frister til gjentagelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top