Østmarka; Bestemoråsen – Mariholtputten – Lauvtjern – Kroktjern….

13 juli 2020. Etter regn kommer sol og stiene i marka er blitt ganske tørre og fine. Det var derfor Bestemoråsen og Lauvtjern rundt som var planen da jeg møtte Einar på Haraløkka for felles tur – den siste før ferien.

Fra Haraløkka tok vi grusvei til Rustadsaga og Ødegården før vi gikk opp til Høyås og videre ned til Gullsmeden. Sola skinner og det er passe varmt. Fra gullsmeden tar vi rød løype et lite stykke før vi fortsetter på blåsti nordover langsmed Nord-Elvåga. Underlaget er bra og det er bare å nyte.

 

Over Bestemoråsen langsmed Nord-Elvåga

Vel over Bestemoråsen og ned Bestemorhølet til Dalbak svinger vi til høyre og følger umerket sti ca 50 m til demningen og Nord-Elvåga. Det er helt blikkstille på vannet og Ikke en krusning å se – herlig. Jeg tar flere bilder før vi fortsetter bort til Mariholet.

 

 

Nord-Elvåga sett fra demningen

 

Mariholtet Sportsstue; Mariholtet ble sannsynligvis ryddet allerede før svartedaugen i 1350. Plassen ble senere tatt opp igjen etter å ha ligget øde, og ble da en husmannsplass under Ellingsrud gård. Med unntak av gamlestua fra 1700-tallet måtte alle husene på plassen rives, og det ble slutt på dyrehold da Elvåga ble drikkevann. Vei til Mariholtet fra Rustadsaga/Oppsal kom like etter krigen, mens veien langs vestsiden av Elvåga fra Ellingsrud kom først omkring 1960. Gamlestua, som nå er rød, står fortsatt sør for der Mariholtet ligger i dag og disponeres av Bymiljøetaten. Fra 1965 til nybygget ble åpnet i 1971 ble det drevet servering i regi Oppsal idrettsforening i den lille stua. Først etter at demningen som frigjorde nordre del av Nord-Elvåga fra drikkevannsrestriksjonene ble bygget i 1964/65, ble det aktuelt å bygge et serveringssted her. I 1971 sto det nye Mariholtet ferdig med stor kafeteria og bolig for stedets bestyrerfamilie. (Fakta; Østmarka fra A til Å)

 

Fra Mariholtet tar vi Haukåsveien opp og forbi Mariholtputten et stykke før vi tar blåsti opp til Branntårnet. Ikke bare er det mer morsomt med sti, men vi foretar samtidig en befaring og noterer oss bak øret om det er noe som må gjøres.

 

Mariholtputten er et lite vann langs veien fra Mariholtet til Branntårnet på Haukåsen. Vannet har naturlig utløp i bekk til Fri-Elvåga, men for å øke vannmengden i drikkevannsdelen av Elvåga er vannet herfra nå ført i tunnel til sørsiden av demningen i Elvåga. Vannet ble i tidligere tider kalt Svartputten. (Fakta; Østmarka fra A til Å)

 

Det er nokså bratt enkelte steder, men det går greit og etter ca 130 høydemetere, dukker kula opp. Hvit og fin.

 

Branntårnet på Haukåsen

Vi forlater Branntårnet og følger blåsti rett nordover til Lauvtjern. Underlaget er bra tross mye røtter, men det er helt greit. Det gjelder å holde fokus for det er lett å snuble.

 

Lauvtjern – Østmarka

Lauvtjern er et lite tjern med idyllisk beliggenhet. Det er alltid hyggelig å komme hit og selvsagt måtte jeg ta et bilde. Har ikke du nok bilder av Lauvtjern spurte en utolmodig Einar som ivret etter å komme avsted rundt vannet. Jo det har jeg sikkert sa jeg, men ett fra eller til gjør ingenting sa jeg og knipset nok et bilde av vakre Lauvtjern.

 

Her vil det trolig bli merket ny sti på venstre side – dntoslo

Vi følger blåsti delvis rundt vannet hvor vi fnner at det er et trefall som ligger på tvers over sti. Det går an å gå under, men ny sti er blitt dannet på oversiden da det også er nokså vått i kløfta der opprinnelig sti går.

Det spørs om ikke vi bør merke ny sti på oversiden og lar treet være sa Einar mens vi fortsatte videre på samme sti. Vi krysser Lauvtjernsmyra på gangbaner og tar så sti til høyre i neste kryss. En gammel blåmerket sti som går igjennom gammel skog og ned til løype- og stikryss ved Kroktjern.

 

Einar ved Kroktjern

Vi følger blåsti opp skrenten til Kroktjern og vurderer samtidig om vi skal finne tunnelen, men dropper det og fortsetter så videre til Lutdalen. Her følger vi dalen nedover forbi Lutvangen til Nøklevann. Underveis registrer vi at det i Lutdalen har gått et ras med store steiner som nå ligger midt i veien.

 

Holtet ligger ved Haraløkka

Fra nordenden av Nøklevann tar vi lysløypa til Korketrekkeren, Østmarksetra og Ulsrudvann før vi tar ny turvei ned og tilbake til Haraløkka. En herlig runde i flotte Østmarka som anbefales.

God sommer og god ferie sa vi til hverandre før jeg løp den siste biten hjem.

Ca 15,2 km

2:08

Se tur på Strava HER:

Hei! Turogtrening vil inneholde; tips- og forslag til tur, bilder, fotos, m.m., fra div turer - sommer og vinter i Østmarka og andre steder. Rapporter fra enkelte konkuranser vil også bli lagt ut på Turogtrening. Jeg håper at Turogtrening kan inspirere til at flere finner veien ut i marka. Hvorfor sitte inne når alt håp er ute? Kategori, tja.....Friluftsliv, sport og mosjon, fritid, fotos m.m. Lokale idrettslag; Bøler IF, Rustad IL og Oppsal IF. Er medlem av Norges kuleste klubb, Team Sportsmanden. Sportsstuer i Østmarka; Sandbakken, Vangen, Skullerudstua, Rustadsaga, Mariholtet og Larsbråten. TUROGTRENING har egen FB-side :) Lik gjerne denne.
Posts created 996

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top